:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Манчестър Юн" отвори фабрика за таланти в Бразилия

"Театъра на тинейджърите" се намира в близост до Сао Пауло
СНИМКА: DESPORTIVOBRAZIL.COM
Футболистите на "Деспортиво Бразил" мачкат съперниците си в местното първенство.
За първи път медиен екип бе допуснат до академията на "Манчестър Юн" в Бразилия. Проектът е многомилионна инвестиция край Сао Пауло. За първи път академията отвори врати преди три месеца. И вече получи галеното прозвище "Театъра на тийнейджърите" по аналогия с "Театъра на мечтите", както наричат клубния стадион "Олд Трафорд".

В момента там се обучават 108 тийнейджъри, някои от които са облепили с плакати на Кристияно Роналдо стените на спалните помещения, мечтаейки и те да заслужат трансфер в "Юнайтед". Разбира се, това няма да е проблем, стига да хванат окото на скаутите на английския шампион. Защото "Манчестър Юн" притежава опцията да подпише първи с момчетата от академията, които хареса, след като сключи споразумение за сътрудничество с агенцията "Деспортиво Бразил".

"Ако един играч изглежда достатъчно добър, за да премине в "Юнайтед", значи ние сме си свършили правилно работата и сме на прав път", твърди мениджърът на академията Родолфо Канавеси.

Самото преминаване в английския клуб може да стане, след като се покрият нужните критерии. А те са участие в различните възрастови формации на бразилския национален отбор или получаване на европейски паспорт.

Деца като Диего, който вкара типично бразилски гол с далечен удар тип "падащ лист" в мача с тима до 17 г. на "Баруери", може да са бъдещето на "Юнайтед". Други като Жуниор, Кабека, Емерсон и Аугусти също биха могли



спокойно да влязат в семейството на "червените дяволи"



и да получават по 150 000 лири седмична заплата. Тези ентусиазирани младежи нощем сънуват обаждане от сър Алекс Фъргюсън, доходоносни договори и шанса да играят в Шампионската лига срещу "Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Милан".

Самият Фъргюсън настоява пред клубния шеф на скаутите Джоф Уотсън за периодични обновявания, като лично наблюдава прогреса на новодошлите, защото всички те са част от големия план за бъдещето на "Манчестър Юн".

Директорът на футболната академия на клуба в Англия Брайън Макклеър посети школата в Сао Пауло. През юли беше и в Северна Ирландия на турнира "Млечна купа" (б.р. - престижна надпревара за младежки отбори) и това беше прекрасна възможност да прецени напредъка на талантите в състезателни условия. Вече има планове "Юнайтед" да изпрати своите юношески формации в Сао Пауло, където да играят турнир догодина.

Бразилските футболни клубове продават своите звезди още докато са съвсем млади, понеже не могат да се конкурират с предлаганите в Европа заплати. Кака напусна Сао Пауло на 21, Робиньо беше продаден от "Сантос" на същата възраст, а близнаците Силва преминаха в "Юнайтед" още докато бяха на по 17.

Проектът на "Манчестър Юн" е съвсем според правилата на международната футболна асоциация (FIFA).



Английският шампион осигурява техническа поддръжка



и обучение на децата и когато те прогресират, имат перспектива да играят за първия отбор на "Юнайтед". Някои от най-добрите в академията вече посетиха базата в Карингтън, разгледаха съблекалните, където можеха да се докоснат до фланелките на Уейн Рууни и Рио Фърдинанд.

Всички тези момчета са подбрани от "Деспортиво Бразил", която е притежавана от бразилската фирма за спортен маркетинг "Трафик". Част от плановете за тях е да бъдат подготвени за кариера в Европа. Тези талантливи бразилчета живеят в академията, където буквално попиват от атмосферата на големия футбол. А от стените ги гледат огромни снимки на легенди като Пеле, Алдаир, Ривелиньо, Тостао, Зико...

Когато приключат със своята фантастична игра с топка по петте тренировъчни игрища, отиват в залата за фитнес. Там правят физическа подготовка, специално изработена, за да ги пригоди към по-агресивния и силов футбол в Европа. Затова и тимът до 15 години на школата вече е много по-силен физически, отколкото съперниците му в същата възраст от "Коринтианс", "Сао Пауло" и "Крузейро". В следобедите децата имат уроци по английски език, подготвяйки се да се влеят в "армията" от над 300 бразилски футболисти, които в момента се подвизават по европейските терени.

Тяхното обучение, настаняване и хранене в академията се плаща от шефа на агенция "Деспортива Бразил" Родофо Канавеси, който обяснява: "Ако не успеят да се преборят за място в "Манчестър Юн",



децата ще имат възможност да учат втори чужд език,



за да увеличат възможностите си за пробив в други страни. А и в други професии. Бразилците, които говорят английски, лесно си намират работа в хотелите например, могат да работят също така във финансовата сфера и в много други области. За много от тези деца това е единственият шанс да се измъкнат от фавелите на Рио де Жанейро, Порто Алегре или Сао Пауло. Това е ключът към по-добър живот за тях и за семействата им."

На разположение на академията са по четирима треньори за всяка категория (до 15, до 17, до 19 г. и професионалисти), четирима фитнес специалисти, четирима треньори на вратарите, четирима масажисти и двама техници за подготовка на екипировката. Извън терена талантите имат подкрепата и съветите на диетолог, двама психолози, трима физиотерапевти на пълен работен ден и на лекар. Удобствата са толкова модерни, че професионалните тимове, които идват за мачове в Сао Пауло, предпочитат да се настанят в академията, вместо в хотел в центъра на града.

Високоуважаваният мениджър на "Юнайтед" за Южна Америка Джон Калвърт-Тулмин учтиво отказва молбата да говори за сътрудничеството, цитирайки клауза по договора си, която му забранява да дискутира клубния бизнес. По подобен начин са предпазени от медийни изяви и талантите в академията, затова те също отказват да отговарят на въпроси.

Мениджмънтът на "Деспортиво Бразил" е насочен главно към това академията да извади таланти, които да последват към Европа звезди като Кака, Пато, Робиньо. В момента



отборите на школата са лидери в съответните шампионати



на щата Сао Пауло, очертавайки се като голяма сила в бразилския футбол. А и вече има резултати - двама от общо 108-те младежи в академията са препоръчани на "Манчестър Юн" като невероятни таланти. Разбира се, не може да има гаранции, че те ще отпътуват за Англия, за да подпишат договори, но шефът на "Деспортиво Бразил" вече изстудява две бутилки шампанско, за да са му под ръка. Все пак - въпрос на време е тапите да излетят във въздуха заради някой от бразилските таланти.
СНИМКА: DESPORTIVOBRAZIL.COM
Така изглежда академията, спонсорирана от "Манчестър Юн", в която се учат младите таланти.
СНИМКА: РОЙТЕРС
"Манчестър Юн" купи близнаците Фабио и Рафаел (вдясно) от Бразилия още докато те бяха на 17 г. и ги изчака до навършване на пълнолетие, за да ги привлече на "Олд Трафорд".
1350
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД