:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,370,864
Активни 76
Страници 6,604
За един ден 1,302,066

Али Ахмети обяви край на примирието в Македония

Снимка РОЙТЕРС
Лидерът на ДСИ Али Ахмети предупреди, че Македонската академия на науките е нарушила примирието между албанци и македонци.
Примирието между македонците и албанците от 2001 г. е нарушено от страна на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) с публикуването на първата македонска енциклопедия, заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонския в. "Дневник".

По думите на Ахмети примирието е нарушено от академик Блаже Ристовски, който е "безотговорен и безсъвестен войник на своя народ". Ахмети призова "политическите авторитети в страната да се разграничат от енциклопедията". "Така ще отстранят всички съмнения както сред международния фактор и етническите албанци, така и сред нашите съседи, че зад този провокативен текст не стоят политическите авторитети на държавата. Зад цялата ситуация с енциклопедията най-вероятно стоят кръгове, отделни хора и сили, които не са се реформирали. Те не са разбрали реалността, че Македония е на всички свои граждани, на македонците, на албанците и на всички останали, съответно, че това е държава и на албанците", посочи Ахмети.

Двутомната македонска енциклопедия, която е първата за страната от независимостта й през 1991 г., предизвиква силно възмущение сред албанската общност. ДСИ е коалиционен партньор в правителството на Никола Груевски, но в енциклопедията Ахмети е определен като терорист, тъй като през 2001 г. беше лидер на Армията за национално освобождение (АНО). Според Ахмети, който нарича енциклопедията "памфлет", тя има "екстремно провокационно съдържание и включва "тенденциозни текстове, които предизвикат подялба и сериозно влияят за захлаждане на отношенията между двете най-големи общности в Македония". Източници на македонския в. "Дневник" от щаба на ДСИ съобщиха миналата седмица, че лидерът на ДСИ ще чака Груевски да се дистанцира от спорните текстове в енциклопедията, като в противен случай може да се вземе решение ДСИ да напусне управляващата коалиция. България, САЩ, Великобритания също протестираха срещу енциклопедията.
9
2015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
28 Септември 2009 23:53
Ама естествено че Ахмети не е терорист!!! И Хашим Тачи не е!!! и Косово трябва да е в ЕУ!!! Да не би да е наркодилърска държава та да г изолират така??
29 Септември 2009 01:33
България, САЩ, Великобритания също протестираха срещу енциклопедията.
29 Септември 2009 14:23
Али Ахмети е единственият политик с когото си струва да преговаряме в и за Македония. Македонската държава е с неясна перспектива и бъдеще защото албанският фактор нараства (почти) неконтролирано, а сред самите албанци в БЮРМ нараства влиянието на уахабизма, което меко казано е повече от тревожно.
А макетата са досущ като нас, много пъчене и перчене, а практическа полза - никаква.
29 Септември 2009 14:28
Бе то Ахмети и други едни нещица е казал на македонствуващите.
Че немали иденитичност и да се разберяли най-после на кого са наследници -
на БЪЛГАРСКИЯ Цар Самуил или
на Александър Македонски,
щото им се смеели децата...
29 Септември 2009 15:00
сред самите албанци в БЮРМ нараства влиянието на уахабизма

айде още един с ухабиби в главата. албанците са единствените по-големи безбожници от българите. просто са националисти, както и българите.
29 Септември 2009 16:29
През периода 1948 - 1961 г. албанците в НРМ намаляват от 197 х. до 183 х., а техният относителен дял спрямо населението на републиката спада от 17, 1% на 13, 0% Докато през 1948 г. там живеят 26, 3% от албанците в Югославия, то през 1961 г. спадат едва на 20, 0%. Тези данни отразяват една налагаща се тенденция на отдръпване на албанския етнос от Вардарска Македония, като същевременно те все повече се концентрират в Косово и Метохия. [...]
Преустановяването на изселването на албанците в Турция след либерализирането на режима в Югославия предизвиква демографски взрив сред албанския етнос във федерацията и най-вече в Македония. За 20 години, от 1961 до 1981 г., те нарастват в СФРЮ от 915 х. до 1 731 х. (189 %), а в СРМ от 183 х. до 378 х. (207%), където в края на периода съставляват вече 19, 8% от населението. По данни от тогава албанците са абсолютно и относително мнозинство в четири от общините на републиката - Тетово - 69, 9%; Гостивар - 62, 5%; Дебър - 45, 8%; Кичево - 45, 4%. В още три общини тяхното присъствие е значително - Струга - 41, 9%; Куманово - 31, 4%; Скопие - 17, 1%. В тези седем общини, освен албанците, живеят и не малки групи от турци, мюсюлмани (предимно българи - мохамедани) и цигани, които биха могли да образуват единен фронт на религиозна и малцинствена основа срещу християнското (българското) население там. [...]
Издигането на политическото искане за автономия на албанците в рамките на СР Македония, което е сходно с набелязаните пътища за поетапно излизане на Косово от федерацията, поставя под въпрос териториалната цялост на македонската държава.
(”Етнополитически параметри. (Едно предупреждение.)” - ”Македония”, бр. 3/1990. ) Предупреждението е направено от Антон Ж. Иванов още през 1990 г.
29 Септември 2009 21:30
Албанският етнос на Балканите през последните 150 години приложи и доказа най-ефективния метод за решаване на националния си въпрос – първоначален демографски бум в определени райони, като при необходимост, в крайната фаза прилагаше успешно и въоръжената борба. Изглежда си имат свой човек в свитата на Аллаха, който още през 1875 г. на сборище в Прищина им е прошепнал, че вместо да се организират за въоръжена борба за независимост, както направиха нашите недалновидни предци на Оборище, да се заемат мъжката с много по-приятна и безопасна дейност – с Демографска експанзия. В Прищина техните вождове вземат съдбоносни решения, които стават задължителни за албанския етнос – всяко семейство да ражда и отглежда не по-малко от 7-8 деца, като за по-заможните /над определен доход/ се въвежда данък - 3% вноска от дохода си да внасят в обща хазна за общата кауза. Техните вождове са познали в предположението си, че в бъдеще една международна организация ще приеме в устава си клауза, съгласно която в държавно образование, в което някой от живеещите там етноси премине 50-те % от населението, този етнос има право да иска автономия или образуване на независима държава. Каква завидна прозорливост. Затова един от вождовете им е казал: „сърбите ще ги победим со курец”, и така и стана, разбира се и с помощта на „мъдрия” ЕС и „безкористните” САЩ. Следващите жертви неизбежно ще бъдат Македония и областта Санджак в Сърбия. Така, че нашите внуци ще си имат съседи не македонци, ами албанци. Другата голяма прозорливост на вождовете на албанските кланове е ориентирането им към сивата икономика – наркотрафик и проституция. По признание на западноевропейски експерти в момента албанската мафия контролира 50 % от наркотрафика в могъщата империя, САЩ и 75 % от наркотрафика на пудела, ЕС. А печалбите на мафията в наркопротектората Косово, от наркотрафика и сивата икономика /че то друга май няма/, от 50 мил. Долара преди десетина години, под премрежените очи на САЩ и ЕС, са нараснали до 3 милиарда долара, само. Нима когато САЩ и ЕС приветстваха „независимата” държава Косово, не знаеха че вождовете му – Хашим Тачи и Агим Шеку освен „борци за свобода и независимост” са най-търсените наркотрафиканти в Интерпол и посочените факти ?. Знаели са много добре. Затова пък на Балканите вече има една мюсюлманска държава, бастион на мафията и наркотрафика. Така, че братя бугари, ако искаме поне малко да сме прозорливи като албанците, то записвайте внуците си да учат като втори „западен” език – албански. Освен това някои историци казват, че националният им герой, Скендербег е бил българин. Господ може да не е българин, но Скендербег вероятно е – още един факт за национална гордост !.
30 Септември 2009 01:23
БЮРМ няма бъдеще. Щом бе позволено /от "международната общност"/ една сръбска провинция да се отдели и да обяви "независимост", то какво остава за една псевдодържава, в която албанците май са мнозинство? Става, заедно с Косово, част от "Велика Албания". Ние, българите, имаме голяма заслуга за това. Поради което и ние на свой ред ще си заминем.
30 Септември 2009 11:58
Шипитарите казват "Со курец ке ви тепаме."
Ние, българите, ще се поучим ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД