:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 559
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Местата в столичните гробища свършват

След 5 месеца единственият гробищен парк "Бакърена фабрика" в столицата, където са останали свободни места, ще изчерпи капацитета си, заяви директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" Венцислав Григоров. В останалите паркове вече се извършват само вторични погребения. Григоров обясни, че за 8 г. са изчерпани 200 декара, отпуснати през 2001 г., и сега остават едва 10 дка, който ще стигнат само за 5-6 месеца.

Решението на проблема е в разширяването на парковете, но то е свързано с тежки отчуждителни процедури. "Терените, които общината трябва да откупи, са частни земеделски земи, които трябва да сменят регулацията си, а това е скъпа инвестиция", обясни Григоров. В момента тече процедура по отчуждаване на 40 дка, с които ще се разшири Малашевското гробище, а главният архитект на София Петър Диков се е ангажирал общината да откупи до края на годината 55 дка за разширяването на гробищен парк "Бакърена фабрика", каза още Григоров. "Ако не се осигурят тези 55 дка, няма да имаме друг избор, освен да бутнем оградата и да погребваме хората в частните терени", заяви директорът на "Гробищни паркове". Той обясни, че това вече се е случвало през 2001 г. с парка в "Бакърена фабрика", когато общината е започнала да изплаща обезщетенията за частните имоти 3-4 месеца, след като те вече са се използвали за гробища.

Придобиването на още два големи терена подготвят от общината, но Григоров не пожела да ги конкретизира, за да "няма брожения от страна на собствениците".

Таксата за ползване на гробно място сега е 570 лв. и към момента общината не предвижда увеличение. По думите на Григоров откакто полицаи са се включили в охраната на гробищните паркове, вандалските набези са намалели.



АЛТЕРНАТИВА

Недостигът с местата в гробищните паркове е проблем не само у нас, но и в целия свят, затова се мислят алтернативни начини. На Централните софийски гробища се подготвя терен, където ще се изградят оборотни гробници. Това означава, че след период например от две години костите ще се местят в камера, а гробницата се освобождава за друг покойник. "Сега изготвяме проекта за около 800 оборотни гробници. Този метод ще е по-евтин от един гроб, защото ще се използва по-кратко, а после ще се плаща само за камерата", обясни Григоров.
7
2345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Септември 2009 00:10
Ами, софиянци, мрете сега, че след 5 месеца места за вас няма да има!
29 Септември 2009 00:35
40 декара ще свършат за година и половина-две, но за сметка на това Малашевските гробища почти ще опрат в жилищните блокове, които до преди петнайсетина години бяха на километър от гробищата. Времено решавайки един проблем, общината създава дългогодишен проблем за софиянци, но какво друго може да се очаква след 20 годишно управление на Янчулев, Софиянски и Бойко Борисов??!! Н атова се вика работа на парче без някаккъв поглед как ще се развиват нещата. Гледат да закърпят положението, докато им изтече мандата, а след тях и потоп.
29 Септември 2009 15:14
Е то оставаше и да достигат, при това застаряващо и болно население.Геноцида над старите през 20г. криминален преход си каза своето.Нищо чудно държавата да реши проблема по формулата "3 в 1", сиреч трима гушнали босилека в един гроб.Един върху друг, но по на дълбоко.
29 Септември 2009 15:28
Тц, тц, тц!!!!Еййййй, всичко се превръща в далавера в тази страна, брейййй!
Тази далаверка с дрождите, дето "претопяват" покойниците буквално на пихтия, се опитваше да я пробута този шеф на гробищата и полу-поп още по времето на "средния" Софиянски, чрез приятеля си по чашка и тогавашен зам.кмет пияндето Богдан Стефанов. Но въпреки напъните, кмета тогава успя да се предпази от поредния скандал. Но нищо чудно да стане факт при сегашните безхаберници.Пък и след добрата медийна ПР-канонада, както се вижда. Защото тези дрожди се използват в белите страни само за рекултивиране на сметищата за отпадъци на екерисажите и при военни действия - за масовите гробове!!!!! За бързо ликвидиране на трупните отпадаци!
Решението на проблема с гробищата е като навсякъде по света - закупуване за вечни времена и фамилни гробове. А за нови територии могат да се усвояват земи от бившите държавни предприятия около София. Подходящи - Кремиковци, където почвата е толкова замърсена, че не става за земеделие и строителство отгоре.
29 Септември 2009 16:18
Ами да ги погребват по родните места
29 Септември 2009 16:23
За Бога, братя, не умирайте!
29 Септември 2009 16:27
Ловък,
Ми, то да умреш в София вече си е приключение - за близките!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД