:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

2016-а трябва да е годината на Южна Америка

Фаворитът Рио де Жанейро има шанс да стане първият домакин на олимпийски игри на континента
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Датската принцеса Мари посреща президента на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва преди вчерашния "олимпийски обяд" в двореца Амалиенборг в Копенхаген, който събра всички височайши особи, пристигнали в Дания, за да подкрепят четирите кандидата за олимпийските игри през 2016 г.
Домакинът на XXXI лятна олимпиада ще бъде обявен днес в Копенхаген. Датската столица е организатор на Генералната асамблея на Международния олимпийски комитет (МОК), който следобед ще направи своя съдбоносен избор. До финалния ден на надпреварата оцеляха 4 кандидатури, ползващи се с коя от коя по-силна и по-знатна политическа подкрепа. Мадрид (Исп), Рио де Жанейро (Браз), Токио (Яп) и Чикаго (САЩ) изпратиха най-тежката артилерия в своите армии в Копенхаген. И, разбира се, личното присъствие на американския президент Барак Обама вдигна рязко акциите на града в щата Илинойс, откъдето бе избран за сенатор.

---

Да, Чикаго наистина е сред двата града, сочени отдавна за основни фаворити. Другият е Рио де Жанейро, който според независимите анализатори дори има лека преднина в олимпийската надпревара. Спортът и политиката отдавна са се слели в особен хибрид и това най-ясно бе показано от бившия президент и настоящ премиер на Русия. Преди 2 г. Владимир Путин "съвсем случайно" мина през Гватемала, посети сесията на МОК за избор на домакин за зимните игри през 2014 г. и се прибра у дома със спечелен вот за черноморския курорт.

Мнозина и сега виждат знамение в лицето на Обама. Само че този път реалностите са други. МОК вече ясно показа, че



не се трогва от харизмата на

американския държавен глава



В продължение на половин година освен за своя Чикаго Обама активно лобира и за връщането на бейзбола в семейството на олимпийските спортове от 2016 г. Почти всички странични наблюдатели бяха убедени, че двете решения - за избор на домакин на игрите и за приемането на нови спортове, ще са неразривно свързани. Тоест ако бейзболът се върне на олимпиадата, игрите след 7 години ще са именно в Чикаго. И обратното. Е, бейзболът отпадна от надпреварата още в края на август, а съдбата на Ветровития град ще стане ясна днес.

Факторът "Обама" със сигурност може да разцентрова везните, но това в никакъв случай не означава, че останалите три кандидата са развели белите знамена. Напротив - Мадрид е представен в Копенхаген лично от испанския крал Хуан Карлос и министър-председателя Хосе Луис Сапатеро, застъпник на Токио е новоизбраният премиер на Япония Юкио Хатояма, а каузата на Рио де Жанейро ще брани президентът на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва.

Последният вече хвърли ръкавицата на Обама, като взе назаем една от емблематичните реплики на американския президент на пресконференция вчера. "Да, ние можем!", провикна се Лула да Силва в емоционален изблик на реклама на своята родина. "Сега гледаме към света и заявяваме в очите му, че ние можем, ние можем да го направим! Последните думи, които ще отправим към членовете на МОК, ще говорят за бъдещето на Бразилия и Рио", заяви президентът.

Като основен аргумент Лула добави "магическите" финансови цифри в родината му и бързото потушаване на рецесията. Докато САЩ, Япония и Испания бяха ударени жестоко от икономическата криза,



Бразилия се измъкна

сравнително леко



и дори започна да се възстановява още тази година. Именно на стабилните финанси се основава и увереността на Рио в днешната победа.

"Днес Бразилия живее в много по-привлекателна ситуация от повечето развити страни. Бразилия постига магически стойности в своя растеж. Но Бразилия е и единствената страна сред 10-те водещи икономики, която никога не е организирала олимпийски игри. Сега ще покажем, че Бразилия е в много по-добра форма от останалите развити страни. Финансовата криза ни удари последни, а ние първи се измъкнахме от нея", категоричен бе президентът Лула, някогашен работник в стоманолеярна, който се ползва с огромна подкрепа сред своя народ.

Освен икономическа страна печелившата монета на Рио притежава една сякаш още по-силна - историческа. Южна Америка е единият от двата населени континента (другият е Африка), които никога не са приемали олимпийските игри. Докато само през последните 30 години САЩ са били два пъти домакин - в Лос Анджелис '84 и Атланта '96. В този период олимпиадата бе два пъти и в Азия - в Сеул '88 и Пекин '08, което едва ли сега е в полза на кандидата Токио. Европа пък посрещна олимпийския огън три пъти - в Москва '80, Барселона '92 и Атина '04. И фактът, че домакин на следващите игри през 2012 г. е Лондон, като че ли окончателно слага край на надеждите на Мадрид за 2016 г.

До вчера различни букмейкърски къщи фаворизираха Чикаго за днешния избор, Рио бе с втори коефициент, а Токио и Мадрид бяха отписани като аутсайдери. Разбира се, процедурата по избор почти винаги е абсолютно непредвидима - днес над 115 членове на МОК ще подават своя таен вот в няколко кръга, докато някой от кандидатите не събере повече от 50%. Неведнъж в историята се е случвало



"явните фаворити"

да претърпяват крах



Освен изявени лобисти (покрай политическия 4-те града са довели със себе си и редица спортни и културни знаменитости) всяка кандидатура разполага с технически стабилни планове на стадиони и инфраструктура. Но и всяка от тях има както своите предимства, така и потенциални недостатъци в очите на МОК.

Чикаго предлага космически увеличения на спонсорските договори и тв правата. Но пък ще трябва да се бори с тежкото наследство, завещано от игрите в Атланта, сочени от мнозина като най-големия олимпийски провал от гледна точка на организационни грешки.

Рио би бил първият южноамерикански град домакин, но пък във визитката си има изключително висок рейтинг на престъпност. А и вече е под напрежение заради организацията на световното първенство по футбол през 2014 г.

Токио няма конкуренция откъм фантастични спортни съоръжения и неземни природни красоти, обаче дали МОК е готов да прати игрите в Далечния изток толкова скоро след олимпиадата в Пекин миналото лято?

Мадрид също има силно подсигурена кандидатура, която обаче веднъж вече се оказа губеща - в борбата с Лондон за 2012 г. А сега испанската столица ще се нуждае от много повече, за да убеди МОК да повери олимпиадата на Европа два пъти поред.

Така че големият въпрос е ще успее ли днес Барак Обама да повтори упражнението на Путин от 2007 г. и да отлети към Вашингтон с договор за олимпиада на борда на "Еър Форс 1". Ако Чикаго все пак загуби от Рио (или от някой друг!), президентът също ще има прецедент, на който да се позове. Преди 12 г. Нелсън Мандела отиде на крака в щабквартирата на МОК в Лозана (Швейц), за да подкрепи кандидатурата на Кейптаун за игрите през 2004-та, и МОК беше видимо възхитен от присъствието на държавния глава на ЮАР. Само че Кейптаун остана на последно място, а спечели Атина.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Параолимпийската плувкиня Тересе Пералос, 5-кратният победител в колоездачния "Тур дьо Франс" Мигел Индурайн, президентът на испанския олимпийски комитет Алехандро Бланко, областният управител на Мадрид Есперанса Агире и кметът на столицата Алберто Руис-Гаярдон (от ляво на дясно) промотират кандидатурата на Мадрид в Копенхаген.
1046
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД