:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По-високият акциз на цигарите ще финансира здравната реформа

Производителите очакват 40% черен пазар заради драстичния скок
Всички 130 млн. лв., които ще влязат в бюджета от извънредното покачване на акциза върху цигарите, ще бъдат вложени в нова реформа в здравеопазването. Това обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков чрез аудиоконферентна връзка от Гьотеборг, където е на неформална среща на финансовите министри от ЕС.

Той обаче не обясни в какво точно ще бъдат вложени парите. Минимална част от тях ще отидат специално за публична кампания за борба с тютюнопушенето, обяви министърът и допълни, че идеите за реформа ще бъдат обявени в понеделник. По закон и в момента 1% от акцизите на цигарите и алкохола трябва да се харчи за програми срещу пушенето и злоупотребата с алкохол. Години наред обаче МФ дава на здравното министерство символични суми. МЗ пък не организира особено ефективни програми.

От 1 януари кутия цигари ще поскъпне средно с 37%, или с 1.00-1.20 лв., ако се приеме предложението на Дянков за покачването на акциза. От това в хазната ще влязат 226 млн. лв. Това е със 130 млн. лв. повече приходи от тези, които биха влезли, ако налогът беше вдигнат до предвиденото по графика с ЕС покачване 0.50-0.60 лв. на кутия.

Дянков обясни, че основният замисъл на крутата мярка е да се намали тютюнопушенето у нас, което е сред топпричините за смъртност. "Извънредното увеличение е преди всичко здравна мярка. България е трета в света по брой пушачи след Гърция и Япония", заяви Дянков.

Междувременно чуждите цигарени гиганти, също като "Булгартабак", се обявиха срещу мярката на вицепремиера. От "Бритиш американ тобако" заявиха, че подобен скок ще е шоков за пазара, при положение че таксите и данъците представляват 85% от цената на кутия папироси. Оттам обявиха, че очакват черният пазар в сектора догодина да прескочи 40%.

Дянков обаче отвърна, че благодарение на реформата в митниците новата власт ще направи всичко възможно, за да спре контрабандата. "Много малко ме интересува какво ще стане с "Булгартабак" или с вносителите на цигари", каза Дянков, а онези, които се противопоставят на поскъпването на цигарите, изпрати при майките на деца пушачи.

Министърът заяви още, че е възможно догодина да се вдигне и налогът върху алкохола, но това още не е решено. Предвижда се и минимално покачване на акциза върху горивата, от което се очакват допълнителни приходи в размер на 10 млн. лв.
25
1777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
02 Октомври 2009 01:17
Очевидно е практика всички управляващи да съдират колкото кожи могат и да оставят хората с пари, колкото да преживяват...
Средна класа ли? - никое правителство до сега не допусна създаването на такава...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
02 Октомври 2009 01:19
"Много малко ме интересува какво ще стане с "Булгартабак" или с вносителите на цигари", каза Дянков, а онези, които се противопоставят на поскъпването на цигарите, изпрати при майките на деца пушачи.
Абе и при майка му много ще вземат да ходят.
02 Октомври 2009 01:24
редник,
казвал съм го, но пак ще го кажа - имат добър PR, който познава теорията. Хората са най-недоволни, когато положението им се подобри значително и лелеяното изглежда непосредствено постижимо. И не се бунтуват, когато едвам свързват двата края и намирането на храна за следващият ден е истинско постижение.
-
Станишев си изпати от първото. Бойко е решил да не му повтаря грешката.
02 Октомври 2009 01:28
Ти какво лелеяно "ахъ-ахъ" да гепиш при Сергейко бе Брайти ?
02 Октомври 2009 01:30
Но мисля, че трябва да з...м теориите и да вземем нещата в свои ръце. Иначе няма да ни бъде. Тази земя е богата, този народ е талантлив и е непростимо да тънем в мизерия.
02 Октомври 2009 01:35
VOCI, можеш ли да се оттърсиш от платените внушения в полза на туй ограбване, дето сега виждаме. Лично ти, какво имаш срещу Станишев ? Кво ти е направил ? Какво лошо е направил ? Увеличаваше заплати и пенсии ? Оставяше хората да живеят спокойно ? Какво ? Или викаш в щампата, дето платения PR я налагаше ?
02 Октомври 2009 01:38
И за да няма неразбиране - Станишев е много далеч от идеала и въобще няма нищо общо с него, но когато говорим в сравнителен план на лошо и по-лошо, бе не чак толкова лошо, колкото е било преди и става сега.

Редактирано от - Brightman на 02/10/2009 г/ 01:39:42

02 Октомври 2009 04:42
Отдавна трябваше да се направи!
02 Октомври 2009 09:14
Който не умее да управлява, естествено е да прави реформи. Навсякъде. Дори и в сфери, където е профан.
"Дянков обясни, че основният замисъл на крутата мярка е да се намали тютюнопушенето у нас, което е сред топпричините за смъртност. "Извънредното увеличение е преди всичко здравна мярка. България е трета в света по брой пушачи след Гърция и Япония", заяви Дянков."
Което доказва за сетен път, че Дянков е или некомпетентен, или обикновен демагог. Щото от обща култура щеше да знае, че японците например са сред народите с най-висока продължителност на живота. Гърците също са далеч пред нас. Подобни доводи не правят чест на един финансов министър.
Истината е, че в бюджета не достигат пари. И те трябва да бъдат взети отнякъде. И понеже го беше страх да вземе от хората с високи доходи, чрез отмяна на плоския данък, посегна на доходите на половината население. Това се нарича к....ски номера.
Много е тъпо да мотивираш увеличаване на данъци с някаква здравна реформа за която и министъра не е чувал при условие, че приходите в бюджета от акцизи, ДДС, корпоративни данъци и данъци върху доходите, внасяни от производители и вносители на алкохол и цигари, далеч надхвърлят разходите за здравеопазване. Т.е. пушачи и пиячи финансират здравеопазването на всички в държавата.
02 Октомври 2009 09:31
Стига сте се оправдавали с ЕС. Например в Англия кутия от 20 цигари е средно 4.20 лири при МИНИМАЛНА ЧАСОВА СТАВКА (Заплата) 5.75 лири. Значи един британец отделя на ден 1/10 от минималната заплата за деня за цигари. Ако запазим пропорциите същата кутия в България трябва да е под 1.80 лева. За каква Европа пищят тия кърлежи?!
02 Октомври 2009 09:34
Колега Абедебре, не съм пушач, но като данъчен съм категорично против вдигане на данъци, облагащи потреблението, а не доходи и имущество.
Но наистина не е лошо да помислите за организирани действия. Интернет дава много възможности, като най-елементарната е да задръстите мейл-сървърите на МФ с протестни послания.
Не забравяйте, , че сте повече от половината от населението, в т.ч. и преобладаващ брой гласоподаватели. Нека и главният пушач на пури в държавата - премиерът разбере, че може например на кметските избори в София да не подкрепите кандидатурата на ГЕРБ, ако Дянков не се откаже от безумните си идеи, или просто да отидете за гъби.
Нека всички по-интелигентни хора да развихрят въображението си за оргинални, масови и по възможност медийни кампании срущу малоумието в управлението.
02 Октомври 2009 09:45
Дянков обясни, че основният замисъл на крутата мярка е да се намали тютюнопушенето у нас, което е сред топпричините за смъртност.

Да го кажа и тук - ако мярката мине и наистина много пушачи оставят цигарите, то кой ще внесе тези +130М на Дянков?
Вече почва да изкристализира разликата м/у лошия Орешарски и добрия Дянков.
Лошият Орешарски стискаше парите, осигуряваше остатъци в бюджета и всички му се сърдиха защо не ги пуска, защо не работи с малък дефицит, но повече пари да остават в хората. Изобщо един съвременен Плюшкин. (съвсем друг е въпросът, че политическите му господари разпиляваха тези спастрени милиарди).
Добрият Дянков засега прави две неща - ограничава заплати и социални плащания и надува акцизите. Нз за вас, но на мен това изречение е част от равенство, от другата страна на което са инициалите СБ и МВФ. Тези две мерки са тяхното универсално лекарство при всяка криза - режи плащания и съдирай кожи с данъци. Нещо като брадатия виц за войсковия доктор - за всякакви болежки над кръста - аналгин, за под кръста - аспирин.
На първа страница един колега образно е описал защо Дянков няма да посмее да вдигне преките данъци, макар че пак се заговори за прогресивно облагане, но с непреките няма да се поколебае - сега акциза на цигарите, догодина на бензина, после на алкохола. Резерви - непипване на ДДС, смяна номерата на колите, смяна на документите, надскачане с много европейската летва за "зелена енергия" - ето, вече се заговори за 5% увеличение на тока от юли единствено оправдано с дотиране на безумно скъпия "зелен" ток.
Дори и иначе хубавата новина за намаляване на осигуровките с 2%. Срещу нея още една хубава новина - вдигане на праговете за намаляване на сивото в икономиката. Ама събрани тези две хубави новини нещо нагарчат - целта пак е да се събират ударно пари. ОК, но след като няма да се увеличават заплати, пенсии и соц. плащания, то какво ще се прави с тези пари? Ясно, част от тях ще са за нов Мерцедес на леля Цецка, която вече се оплака, че сегашните два не подхождали на ранга й. А после? Ще чакаме следващите лели Цецки да се оплачат? Ще финансираме ударно софийското метро? Ще дотираме ударно софийската топлофикация?
02 Октомври 2009 09:48
По-високият акциз на цигарите ще финансира здравната реформа
Друго е по-важното тук. При по-високия акциз се очаква съществено намаляване на пушенето и съответно много по-малко здравни проблеми, което ще освободи много повече средства за останалите болни, отколкото ще се събере повече от този увеличен акциз. Другото важно нещо е, че по-малко деца ще се зарибят с цигарите в още сравнително ранна възраст. Това са важните неща - здравето, както и различните вече следствия от пушенето, като възпитаване от най-ранна възраст на склонност към престъпване на законите и правилата, възпитаването в наглост към останалите, защото пушача трябва да е нагъл, за да пуши в присъствието на хора и т.н. все неща, които водят до увеличаване на вероятността пушача да върши престъпления в бъдеще, колкото и невероятно да се струва това на някои.
02 Октомври 2009 10:06
По голяма глупост не можа ли да измъдреш, Хузе? Престъпници и нагли били пушачите. Твърде елементарно, но като не можеш да се надскочиш, е така...
02 Октомври 2009 10:40
Хузе, объркваш яко нещата!
Здравето като цяло зависи само и единствено от КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ!
А решаващ фактор за високото качество на живот е липсата на СТРЕС.
Стресът се предизвиква от социалната несигурност и социалната неудовлетвореност. Той е основният фактор, които отключва заболяванията, чрез намаляване съпротивителните сили на организма. От тук идват раковите заболявания, инсултите и инфарктите. Да продължавам ли?
Когато ти бъркат в джоба с правителствени решения, това се нарича стрес!
И не е само акциза за цигарите! Другите акцизни стоки също ще хвръкнат нагоре. Въпрос на време. Не може цените да са европейски, а заплатите африкански.
Мислиш ли, че ако взимам 3 000 Е, ще ми дреме, че викторито е 5 лв. !?
Айде сега, не се прави на толкова неразбиращ.
А иначе ББ е велик. Натиснете тук

Редактирано от - malechko на 02/10/2009 г/ 10:42:19

02 Октомври 2009 11:08
"Много малко ме интересува какво ще стане с "Булгартабак" или с вносителите на цигари", каза Дянков...

Когато дойде, Дянков хич не ми харесваше, особено в някои предизборни изказвания и интервюта. Но малко по малко започна да печели симпатиите ми. А това изказване направо кефи.
02 Октомври 2009 11:39
но като данъчен съм категорично против вдигане на данъци, облагащи потреблението, а не доходи и имущество.

Цъ, облагането на доходите е много по-гадно, защото държавата ти удря секирата веднага и на данъчните им е по-гот. А при потреблението си правиш сметката дали да купиш или не и можеш да си разполагаш със собствените си средства. Разбира се, би трябвало да има различни ставки на ДДС за стоки от първа необходимост, лекарства, книги и др., но стоки, без които спокойно може да се живее могат и да се облагат доста по-яко.
А дали прогресивният данък е справедлив: е, зависи по коя скала те облагат.
02 Октомври 2009 12:16
И кое толкова те кефи бе, Болярче. Че ще бъде съсипана поредната българска фабрика? От 1989 г. нищо ново няма създадено, само се съспива. И като фалира Булгартабак, какво? няма да има цигари на пазара и няма да се пуши ли? Ще намажат чуждите такива. А ние за пореден път ще сме си свалили гащите и ще сме се одупили. А такива дето се кефят на това ми идва само едно наум ... да им тегля една ...
02 Октомври 2009 13:02
Тцъ, Гитчо, нямам превид цигарите и пушенето. Кефи ме, че министъра решава въпроса по принцип, без да се съобразява с конкретни икономически субекти. Това ни липсва най-много - принципност.
02 Октомври 2009 14:29
Болярче, тази принципност точно я прилагат абсолютно всички правителства досега. Няма едно, дето да е намалило акциза на цигарите, всичките ги вдигат. Едно, щото пълнят бюджета, две, щото лапат от контрабандата, три щото лапат комисионни от вносителите за подбиването на българските марки и четири, щото се облизват за солидна комисионна от продажбата на Булгартабак на безценица.
Голема принципност, нема що.
02 Октомври 2009 14:46
Идилия по български ! Мин.пред/с/ател -мъжкар, мин-р на финансите-неадекватен коткар .
По делата им ще ги познаете !
02 Октомври 2009 16:18
Всичко е за парлама.
Истината е, че акцизът ще има за главна цел запълването на дупката в бюджета.
Всичко друго са само оправдателни приказки.
Но, ако аз съм финансов министър, няма да се оправдавам, а ще вземам решения.
Иначе за какъв чеп са го турили за министър.
02 Октомври 2009 16:24
Тоя тъпак май си мисли, че ядем доматите с колците..


Гу'син Дянков,
всяка седмица ще си купувам цигари ту в Гърция, ту в Сърбия.От мен левче вече няма да видиш.
Само Богу се моля, да те сецне кръста и да ми паднеш да те лекувам.
02 Октомври 2009 19:05
Преди 20- тина години у нас само старите циганки пушеха цигари. Сега картината не е тъжна, отвратителна е. Пред всяко дюкянче по едно маце с кафенце и цигарка, и така през целия ден. А в училище децата започват да смучат необеспокоявани нито от родители, нито от учители, навсякъде фасове. Раждаемост ли, здраве ли, това се нарича самосъсипване на нацията от тъпота. Докато в Щатите и Европа кампанията срещу тютюнопушенето върви от години, ние си живеем щастливо в гетото наречено България, с менте ракии, с по две кутии на ден и с прословутото " ти ли ще ми кажеш какво да правя" " не ми давай акъл, дай ми пари".
02 Октомври 2009 19:45
Ако са му толкова мили децата, да води кампания срещу дрогата. Там акциз няма, за да може политико-мафиотския елит да си пълни гушите, нали. Колко пъти вдигаха акциза, намаляха ли пушачите. Наглеци и некадърници управляваха и управляват България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД