:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,049,573
Активни 80
Страници 8,358
За един ден 1,302,066

Съдът окончателно премахна тримесечното отчитане на ЧЕЗ

Компанията ще чака до 10 декември и тогава ще действа
Ясен Гуев
Тримесечното отчитане на тока в Западна България отпадна окончателно вчера, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) се произнесе по жалбата на ЧЕЗ. Тя бе срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за прекратяване на експеримента с тримесечното отчитане и за връщане на старата практика електромерите да се засичат всеки месец. Съдебната битка продължи малко над една година.

"Ние не коментираме решенията на съда, само ще изчакаме до 10 декември да се произнесе и по делото срещу "ЧЕЗ Електроразпределение", каза пред "Сега" говорителят на компанията Ясен Гуев. Той визира второто дело, което компанията води срещу ДКЕВР - с него енергийният регулатор задължи компанията да започне да отчита електромерите всеки месец, започвайки от 31 януари 2009 г. Делото, което съдът реши окончателно вчера, е срещу първото решение на ДКЕВР, с което бе отменен експериментът.

Поетапното връщане на едномесечното отчитане трябва да стане до 1 февруари, но не е ясно кога реално ще се случи. От месеци насам от компанията твърдят, че технологичното време за това е минимум 3 месеца, а и им трябват инвестиции от около 14 млн.лв.

Съдът е категоричен, че в общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи не се съдържа правило за отчитане на потреблението на електрическа енергия за период от три месеца. Отчитането на три месеца, при което се заплащат не реални, а прогнозни цени, може да се извършва по изключение, с изричното съгласие на потребителя, а не като общо правило за всички потребители, пише в мотивите си ВАС.
14
2278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
03 Ноември 2009 01:35
ЧЕЗ може да отчита всеки месец но да праща сметките на три месеца
03 Ноември 2009 09:21
Трябвало да направят инвестицици?!? Друн дрън!
А какви икономии направиха като премахнаха навремето месечното?
03 Ноември 2009 09:26
Искаш ли да ликвидираш някой човек, и от личност да го направиш нахранена доволно грухтяща твар, дай му добре платена длъжност.
Това се отнася както за политиката, така и за икономиката.
Примери бол.
Ясен *уев е само една дребна, дребна точица в цялата история.
03 Ноември 2009 09:26
Петчленен си е сериозно отвсякъде. Не като тричленен или пък обикновен едночленен
03 Ноември 2009 09:35
вместо да се съдят до дупка, ЧЕЗ да подобрят обслужването на клиентите, да предложат някакви стимули на потребителите
03 Ноември 2009 11:01
Така и не можах да разбера, кое му е лошото на това, ЧЕЗ да те кредитира 3 месеца. Същите хора пищят и когато си предплащат парното, а след половин година им връщат парите без да им плащат лихви. Е, разбира се, то добичето ако можеше да си прави сметката, нямаше да е никакво добиче.
03 Ноември 2009 11:19
И аз не разбрах защо толкова протести...
Може би грешката на ЧЕЗ беше, че подходиха с "рогата напред"...
Два месеца плащам по 27 лв, третият 65 лв - т.е., вместо всеки месец по 40 лв, двата "прогнозни" месеца ЧЕЗ ме кредитира... В началото имаше и доста грешки, но ги оправиха, а сега може и да се избира колко да са "прогнозните" сметки...
Да дадат бонуси на тези, които желаят да останат на 3 месечно отчитане...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
03 Ноември 2009 11:43
kempes,
ясен гуев беше един дребен седераст от времето на Костов. После подхвана сайта Медиапул от който направи една смрадлива клоака, сега пиарства в чез. Гнус ме е от подобни унменшъни, но се оказа че точно този тип индивиди се котира най-много и най-добре. За това и сме на този хал.
03 Ноември 2009 12:23
Да очакваме увеличение на цената на ел. енергията в Западна България.
03 Ноември 2009 13:39
А ЧЕЗ премахна ли го- то съда го маха почти година вече...
03 Ноември 2009 16:01
Щом ВАС иска в цената на електроенергията да се включат допълнителни разходи, които се калкулират в цената на КРАЙНИЯ потребител - ДОБРЕ!
Ще плащаме......
И кой е тоя малоумник дето е писал статията и не схваща разликата между две основни понятия - цена и количества.
Драги ми ГЛУПЧО, защо си мислиш, че се плащат прогнозни цени??? Това са прогнозни количества. Цените са реални и са ФИКСИРАНИ от ДКЕВР, никой не може да наруши закона и да използва прогнозни цени
Защо медиите настройват обществеността ненужно срещу себе си???


03 Ноември 2009 16:51
Независимо от решението на съда аз продължавам да си мисля, че тримесечното отчитане е по-добро. Лично аз по-добре си планирам средствата за ел.енергия и имам възможност да регулирам потреблението си на ел. енергия. Друг е въпросът, че ЧЕЗ се опитаха да го "натресът" на хората и това им подейства дразнещо. След това каквито и опити да правеха да доказват правотата си затъваха все по-дълбоко в собствената си тиня и хората естествено все по-малко им вярваха. Ще бъде добре да има разнообразие в начина на отчитане. Може тези, които искат месечно отчитане да подпишат съответните споразумения с ЧЕЗ за месечно отчитане. Същото важи и за тези, които ги устрийва тримесечното отчитане. Кой е казал, че трябва да бъде само едното или само другото. Не мисля, че ще има технически трудности за двата начина на обслужване на населението.
03 Ноември 2009 18:00
Абе, тия поне човек може да ги контролира - какво отчитат и как го отчитат. А "Топлофикация" нито се знае КАКВО отчита, нито КАК го отчита със своите непознати на науката и на зравия разум "относителни единици", които тя "разпределя" по също толкова неконтролируем начин между абонатите си чрез неизвестно какво показващи "уреди", които НЕ СА ТОПЛОМЕРИ.
22 Ноември 2009 21:24
Три месеца не сме плащали нищо, били сме надплатилил А сега ми идва сметка 600 лева. Това нормално ли е?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД