:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,541
Активни 494
Страници 1,986
За един ден 1,302,066

Британци и американци били на нож в Ирак

Армията на Лондон не била осигурена с муниции за войната, разкриха военни доклади
СНИМКА: Архив "Сега"
Британските военни предпочитаха да работят в тясно сътрудничество с новите иракски сили за сигурност в южния град Басра.
Британските и американските военни не само не били в тясно взаимодействие по време на военните операции в началото на войната в Ирак, но и много често между тях имало конфликти, сочат данните в редица доклади на британски военни началници, цитирани от в. "Дейли телеграф".

По данни на изданието първите сериозни разминавания избухнали още при нахлуването през 2003 г. заради тактиката за воденето на военните действия. Британските военни настоявали на т.нар. по-мек подход, който наблягал на първо място върху дипломатическите усилия, където това е възможно. В същото време американското командване предпочитало тактиката на "преследването, задържането и убиването на врага, без да има преговори". Командванията на двете армии също така имали сериозни разминавания как да се установи контакт с местното население. Съгласно данните в документите невниманието към нуждите на обикновените иракчани довело до това, че те започнали да възприемат американците като "народът, който изпрати човек на Луната, но не е в състояние да пусне тока".

Бившият командващ британските сили в Ирак генерал Андрю Стюарт отбеляза, че възможностите на британските военни да повлияят на политиката на САЩ в Ирак били минимални. В своя доклад той разкри, че между неговия щаб в Басра и американците в Багдад дори не е бил организиран кодиран канал за връзка. Той описа като трудни опитите да контактува със старши американски военни командири, които определи като "група от марсианци", за които "диалогът е отдалечено понятие". По-рано в. "Сънди телеграф" съобщи, че според документите, с които разполага, има много сведения за значителни пропуски по време на иракската кампания, които се изразяват в лошата подготовка и крайно слабото осигуряване на муниции за британските войски и лошата организация на британското нахлуване в Ирак. В същото време част от военните пристигали в региона на "собствен ход", с помощта на гражданските авиолинии.

Днес във Великобритания започва работа независима комисия за разследване на ролята на Великобритания в конфликта в Ирак и кулминацията ще са показанията на бившия премиер Тони Блеър. Военни представители, дипломати, министри и високопоставени официални лица ще бъдат призовани пред петчленна комисия, която трябва да разследва причините за намесата на страната във войната. Първите заключения на комисията се очакват през 2011 г.

ПРАХОСНИЧЕСТВО

Министерството на отбраната на Великобритания е изхарчило над 170 млн. евро за спешното модернизиране на 900 бронирани машини FV430, съобщи в. "Таймс". Това предизвика сериозни критики, защото тези машини са на въоръжение в армията от 40 години и могат да служат само за учения и тренировки. Изданието припомня, че почти всяка година ведомството харчи до 2.5 млрд. евро за модернизиране на техниката, като в същото време е засипано с доклади за недостига на военни машини за войските в Афганистан, където т.г. е загубило 98 войници. Друг проблем е, че през същия период са били отзовани 140 жени войници, които са забременели по време на службата си и ще бъдат наказани дисциплинарно.
28
1954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
24 Ноември 2009 01:10
Тууууу д'еееее*а. Пък на времето викаха, че рамбовците били открили "приятелски" огън срещу ингилизите. То каква била хавата, а? Бе знаех си аз че има нещо гнило.
24 Ноември 2009 03:40
Съединените Щати имат 761 признати бази по целия свят. Една от тях , в Косово се отличава със своите размери, със стратегическото си разположение и невероятно "благородната" си мисия - да защитава новоизлюпената република от Сърбия. Натиснете тук

24 Ноември 2009 04:35
Спартачко,
Не си в кварталния клуб по интереси бе. Камп Бондстийл до гр. Урошевац е предимно спални помещения - бараки за войниците и служителите на операция KFOR (7 хил.), болница, перални, закусвални, ремонтни.

Станишев в брошурата си "Защото сме социалисти" похвали американската демократическа партия (сега управляващата), смята я съюзник на БСП и ПЕС. Разкажи тва на другарите.

Сърбия е наш исторически враг - отне ни с подлост големи територии, милиони българи прогони, асимилира и им отрови душите да ни мразят. Ние българите нямаме никаква работа да браним Сърбия от Америка. И до 1989 г. бълг. комунисти коландреха сръбските ревизионисти, пак бяхме врагове. Ква е тая телешка любов към враговете? Отде иде?
24 Ноември 2009 08:45
Генерал Стюарт, а ми ако са от извънземни от МАРС то само учени от ИКИ към БАН, могат да контактуват с тях - вземете мерки.
24 Ноември 2009 08:51
Британци и американци били на нож в Ирак
- ние за кои сме? Казвайте бързо, че мисълта ми е бърза - казваше моя командир
24 Ноември 2009 09:42
Ми на мен англичаните са ми по-симпатични, ама исторически все са ни контра, та май с американците. Всъщност, да си кажат първо офертите.
24 Ноември 2009 11:05
Ч.Ф. Да разбирам ли, че при други обстоятелства т. ест не са се държали подлярски с нас ти не би приел това , което американците сътвориха с Косово. Щото, ако погледнеж иракчаните ептем па нищо не са ни направили.
24 Ноември 2009 11:27
Малка забежка към тема от оня ден:

"... Друг проблем е, че през същия период са били отзовани 140 жени войници, които са забременели по време на службата си и ще бъдат наказани дисциплинарно ... "

А в Българската армия жените влизат за да ползват майчинство?
24 Ноември 2009 11:42
За това, за което американци и англичани са на нож в Ирак, за същото нещо на нож са и американци срещу американци. Поведението на американската армия, описвано в статията, беше наложено от екипа на Ръмсфелд, като за това съществуваше опозиция, която опозиция сега е на власт и която коригира това поведение. В този смисъл информацията за някакви конфликти е търсене на теле под вола.
24 Ноември 2009 14:38
Чичо Фичо, тъй като не съм част от вашата тълпа и реакцията ви е предсказуема – заклеймяване, привеждам думите на Чърчил относно Сърбия и феномена предателство. Поне не съм го казала аз, противоречете на Чърчил. Май, се повтарям вече, но нищо. Събитията от близкото минало, но сега огледално се повтарят. Чърчил:” Хладнокръвното близане на българите в войната, е тази неблагодарност, която те проявили по отношение към руските освободители и към английските приятели на България и е удар, който нанесли в гръб на трескаво брояща се Сърбия. .А ущърб е следния: престъпленията , извършени на сръбската земя , всичките тези престъпления представляват пасив на България.” И да добавя от себе си: В Сърбия освен друго срещу борещия се срещу фашизма народ „работела” българска дивизия. Не мислете, че и „приятелите” ви - американците забравили историята ви и вашата склонност често да променяте предмет на обожание.А задавали ли сте въпроса , какво мислят сърбите за вашата подкрепа на бомбардировките срещу населението на Сърбия по време на известните събития. Много ми е интересно, а кой ви е приятел – исторически и не толкова?
24 Ноември 2009 15:04
Каква война в Ирак? Ми тя свърши още преди 3 години. Чествахме славната победа на американско-британските демократични сили които осободиха подтиснатия иракски народ. В Ирак и сега продължават възторжени залпове и радостна заря.
24 Ноември 2009 16:02
Димитрова, това е доста сносен български език за българин живял над 40 години зад граница!!! Поздравления!
24 Ноември 2009 16:18
димитровна освен останалите си достойнства притежавала и качеството србоманщина; ***

Редактирано от - sybil на 24/11/2009 г/ 18:48:27

24 Ноември 2009 16:33
неблагодарност, която те проявили по отношение към руските освободители.........
удар, който нанесли в гръб на трескаво брояща се Сърбия.

Каква трагедия, аххххх- трябвало да мислим за сърбите... Е, ако те бяха мислили преди да ни забият нож в гърба по време на сръбско-българската война, или когато с терор обръщаха македонските българи в "македонци", ...може би и ние бихме мислили за тях.
А същият Чърчил е казал, че няма вечни приятели, има вечни интереси, и България е най-добре да гледа интересите си, а не несвършващите вопли на освободителите за благодарност, вярност и поклони до второ пришествие...и след това. Аман от колхозническо квичене.
24 Ноември 2009 16:37
Димитровна освен останалите си достойнства притежавала и качеството србоманщина; убирайся, паскуда! "

Цъ, Димитрова е типична българка - обича да мрази, а най-силно мразим тези, които са ни били най-близки. В този форум Димитрова се проявява не като сърбоманка, дори не като русофилка, а като върла българомразка.



Редактирано от - wwwe на 24/11/2009 г/ 22:05:38

24 Ноември 2009 17:04
Аз пък си мислех, че англетата са единствените които им симпатизират ?
24 Ноември 2009 17:05
Друг проблем е, че през същия период са били отзовани 140 жени войници, които са забременели по време на службата си и ще бъдат наказани дисциплинарно

Това кърти миФки просто. В славната РККА по времето на другаря Сталин на летците е било забранено да се женят. Е, във Въоръжените сили на Нейно величество чак и секса ли е забранен?! Щото то, забременяването...ами по друг начин не става просто.
Иначе не се и съмнявам, че задокеанските ни братя хал хабер си нямат чий да го работят там. Британците такива - онакива но не забравяйте, че с 60 000 контингент век и отгоре са владеели цяла Индия именно заради умението си да опознават обстановката, да лавират между интересите на населението и местните вождове и с вещина да ваят образа на уморения, снизходителен и цивилизоващ "бял човек". Цинизъм, естествено...ама ако се прави десетилетия наред както трябва ти спестява сума ти въстания.
А какво да речем за хора, дето си мислят че по цял свят ТРЯБВА да е като у тях?
Що се отнася до техниката и скандалите защо остарели и непотребни машини струват маса пари на данъкоплатците - ами изтеглете си The Pentagon Wars Комедия като слунце..по истински случай. Визираните там 'Брадлита" още ги разнасят из новоосвободените "демокрации" за радост на населението, което ги приветства с камъни и молотовки зад всеки ъгъл. То толкова им трябва, обикновено.
24 Ноември 2009 17:57
Анекдоти за мега-интелект. Студентът *** пита професора: Професоре в какво се измерва интелект на мозъка?
Професор: При вас, студент, в кибритените кутийки.
Студент: Защо ?!?!
Професорът: Защото по-добра опаковка за л…но не са измислили.

Качва се ***n в таксито и говори на шофьора :
- Шеф, тръгвай!
Таксиджия:
- Накъде?
- А това е не твоя работа!

Сидят два войника. единия от тях (***) пили бомбата. Минава по край тях човек:
- Эй, какво правете , тя сега ще се взриви!
- Няма страшно отговаря ***, имаме още една.

Влиза *** в магазин и пита:
- Имате ли цветни телевизори?
- Да имаме.
- На мен, ако обичате, зелен.

Върви *** по улицата и вижда - лежи огледало, дигна го, погледна в огледалото и казва:
-Моята също би изхвърлила този портрет.


Съседът на *** му казва:
- Ти знаеш ли , че жената ти ходи !
- Абе, нека да си ходи тя е топло облечена.

*** извика телевизионния майстор и му казва:
- Нещо стана с моя телевизор , трябва да се оправи звук .
- А как той се развали?
- Да от нищо – седя, човъркам с отвертката в ухото и изведнъж звукът изчезва.



Редактирано от - sybil на 24/11/2009 г/ 22:24:08

24 Ноември 2009 20:00
Много умряла работа, бе другари!
Дайте малко форс на форума!
24 Ноември 2009 20:05
Добре дошъл, Spy.
Как беше цяла година във фризера?
24 Ноември 2009 20:50
За вас съм бил във фризера, нo за други - НЕ!

Редактирано от - The Spy на 24/11/2009 г/ 20:51:46

24 Ноември 2009 20:56
Много съм тъжен, тъй като не виждам лица, като Нели, моят опонент БГТОПИДИОТ, Параграфа, Ел Мохадото и Човекомечока и те са духнали на някъде..., кофти история!
Все пак не бива да забравяте, че идвам за много, за да стоя малко, да раздам няколко боксови крушета, да хвърля този и онзи в нок-даун, нок-аут или вън от тепиха и да чакам до следващата година падането на комунизма!
Да си призная доста пуканки изядох и не ще да пада мръсника!
24 Ноември 2009 20:58
Колко бързо минава времето във фризера - уелкъм у форумо Спай Явяваш се като бозон!
24 Ноември 2009 21:25
Престрелките под тая тема БГ - Сърбия са безсмислени. Двата народа никога не са искали да да враждуват. Властите им са искали - режими като тия на крал Милан и цар Фердинанд, например. Други, големи страни са ни насъсквали едни срешу други.
Със србето имаме сходен манталитет и близки традиции. Смеем се и псуваме по едни същи поводи и на едни и същи вицове. Това требва да е важното.
24 Ноември 2009 23:48
димитрова е един от малкото същински стожери на този форум. тя крепи и поне половината списващи над линията. крайно време е да бъде оценена по достойнство от управата.
25 Ноември 2009 00:37
Бира, наздраве!
Животът в България е анахронизъм и е на привършване щом оценяват по партийна насочесност и закалка.
Кретенизмът и партийността са много комплицирани отклонения и не подлежат на медикаментозна екстракция, както природната простотия и непохватността са вечни.
В България обаче, колкото си по-прост, некадърен, непохватен, малоумен, толкова вероятността за сдобиване с имане е по-голяма.
Да му мисли народеца.
25 Ноември 2009 03:26
KIRO OR EFIRO,
/:/ "Престрелките под тая тема БГ - Сърбия са безсмислени. Двата народа никога не са искали да да враждуват. Властите им са искали - режими като тия на крал Милан и цар Фердинанд, например. Други, големи страни са ни насъсквали едни срешу други...."
......................................... .....................................
Абсолютно си ПРАВ!
И аз това го повтарям от години тук / и НЕ само тук!/ на сърбофобите, ама НЕ вдяват- яко са изманипулирани и промити, май?
П.П. Забравил си да споменеш и цар Борис Трети, който изпрати в Югославия български ОКУПАЦИОНЕН корпус по време на ВСВ!
25 Ноември 2009 09:46
„Индипендънт”: Британското невежество в Ирак си пролича
25 ноември 2009 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Багдад. Когато съюзническите войски влязоха в Ирак през 2003 г. британски официални представители небрежно подхвърлиха, че каквото и да се обърка по време на операцията, то ще бъде по вина на американците, а останалата вина трябва да падне върху Тони Блеър. Последното проучване на обстановката в Ирак сочи обаче, че британските генерали също не са имали толкова добра представа за иракския политически механизъм, в сравнение с най-освирепелите и екзалтирани неоконсерватори във Вашингтон, коментира британският вестник „Индипендънт”.
В нито един момент досега те не са осъзнали, че нахлуването в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин ще доведе до отнемането на властта от сунитското малцинство, за което е било ясно, че няма да си тръгне без съпротива. В същото време, тези събития са били само в полза на Иран, който и без това се е опитвал да премахне иракския диктатор през последните години. От своя страна, шиитски теолози в Иран твърдят, че само намесата на Аллах може да обясни глупавите действия на американците, които са премахнали основните им врагове в Ирак и Афганистан
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД