:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спадът на жилищното строителство стигна 35%

Строителството на нови апартаменти е сериозно засегнато от кризата. Според разпространените вчера от НСИ данни за третото тримесечие на 2009 г. броят на издадените разрешения за строеж от юли до септември 2009 г. е с 35% по-малък спрямо същия период на м.г. Броят на апартаментите в тях пък е с 60% по-малък.

Статистиката показва, че за третото тримесечие у нас са били издадени 1783 строителни разрешителни за жилищни сгради с над 5000 жилища в тях. По същото време миналата година обаче издадените разрешения са били над 2500. Статистиката показва още, че тази година тенденцията през лятото броят на строителните разрешителни да се увеличава е отстъпила. За времето от юли до септември издадените разрешения за строеж намаляват с 2.7% спрямо предходното тримесечие.

И през изминалите три месеца най-много жилищни сгради се строят във Варна. Там са били издадени 208 разрешения за строеж. В София и Пловдив те са били по 201. Според данните строителството на нови апартаменти почти е замръзнало във Видин - там са били издадени само 4 разрешителни.
5
1192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Ноември 2009 09:49
Епа оно, г-да строители, не мое на 7 милиона население да се построят 50 милиона апартаменти, и всяка година да нараства броят им... Па и чужденците се опариха веке. Забравете го оня рестеж. Нема а се върне повеке.
24 Ноември 2009 10:35
Като икономист прогнозирам десетгодишно затишие в строителния бранш. Че ще се строят нови жилища - ще се строят. Но нито темповете, нито печалбите ще бъдат като през изминалите десет години.
24 Ноември 2009 10:39
Алин, всъщност говорим за 20 хил апартамента годишно. Не е нищо особено. Въпросът е, че се купуваха още преди да се построят и се продаваха с 400-500% печалба. Това няма да се върне никога. Иначе, ако България се движи нормално към средно европейско ниво, 20 хил апартамента на година не е нищо особено, но без да се продават на зелено и без да има такива свръхпечалби.
24 Ноември 2009 13:12
С две думи - Добра новина.
24 Ноември 2009 19:21
Интересно , ако е така би трябвало и цените на строителните материали да намалеят.Да , ама не. Не са мръднали , а напротив , при много от тях цените са скочили. Явно важи приказката , че те вода и хляб не искат . По всяка вероятност става дума за българска пазарна икономика , нещо което може да се добави към палитрата от абсурди в развитието ни като държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД