:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОЙ ЩЕ СТИГНЕ ПРЪВ

Търкалят пити със сирене във фестивал

Жителите на град Честър, графство Чешир, Великобритания, си организираха фестивал по търкаляне на пити сирене, предаде ПА. Това е първото подобно състезание в наши дни. Традицията обаче е много стара. В римско време подобни надпревари са били много популярни сред населението на Честър.

Шефовете на туризма в града се надяват ежегодният фестивал да привлича много посетители и да популяризира в цял свят известното чеширско сирене, произвеждано от столетия в областта. Неговата история датира още от 54 г. преди Христа, когато римляните окупирали острова. Тогава Честър бил оживен пристанищен град, в който се произвеждало уникалното сирене.

Млечният продукт се споменава отново 1000 години по-късно в книгите, съдържащи данни от преброяването на населението и измерването на земята в Британия, поръчано от Вилхелм Завоевателя през 1086 г.

За нестандартното състезание била избрана датата 19 февруари. Това обаче не е случайно. Именно на този ден за пръв път след изтеглянето на римляните от града през 70 г. след Христа, жителите се надбягвали с пити сирене по една от историческите прави улици на града.

Начало на първия фестивал на храните и напитките в града сложи именно въпросната надпревара. А първото място в надбягването си оспорваха две от най-старите местни сиренарски компании - 300-годишната семейна фирма "HS Bourne" и фамилната "Godfrey Williams".

Заради големия интерес във фестивала занапред смятат да се включат над 70 ресторанта, барове и кафенета.
977
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД