:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,553,893
Активни 125
Страници 10,839
За един ден 1,302,066

Започва ударна компютризация на администрацията

Десет пъти повече служители тръгват на курс по чужди езици, за да запазят работата си
Министър Николай Василев обяви вчера, че задача щ1 пред него е спешната компютризация на държавната администрация. Той се закани да направи необходимото, за да я превърне в приоритет и на кабинета. Василев обяви, че вече е подготвил предложение до финансовия министър Пламен Орешарски за отпускане на средства за масова подмяна на компютрите на чиновниците с нови и въвеждане на високоскоростен интернет. В сектора работят 85 000 души и за техника ще са нужни около 30 млн. лв.

"Това е една много евтина реформа", обясни администратор щ1 на републиката по време на конференция за управлението на човешките ресурси в сектора. Той съобщи, че в момента в нито една администрация няма достъп до високоскоростен интернет, а въвеждането му не излизало никак скъпо. Като пример министърът посочи училищата.

Според програмата на царския кабинет в началото на тази година бяха заделени 74 892 000 лв., с които да се купят супермощни машини за всички школа до 2007-а, и други 34 млн. за въвеждане на високоскоростен интернет. За тази година се предвижда да бъдат похарчени над 30 млн. лв. за това.

"Компютризирахме масово училищата с по-малко от 2% от годишния бюджет на образованието, който е 2 млрд. лв.", обясни Василев. Вчера той не можа да посочи колко точно служители в администрацията умеят да работят с компютри. Но се закани, че при новите назначения задължително ще се изискват познания. Бъдещите кандидати задължително трябва да знаят и поне един чужд език.

"Владеенето на език и компютърна грамотност няма да бъде първостепенен критерий при освобождаване на чиновници при предстоящите 10% съкращения", успокои все пак Николай Василев.

Министърът се оплака, че в момента положението с ползването на чужди езици е плачевно. Той сподели, че имало области и общини, където чуждите инвеститори трудно намирали кой да им превежда. Примерите обаче си спести. По неговите данни по-малко от 2% от служителите в публичната администрация в момента учат чужди езици. Малко над 1000 залягат над английския, 200 учат немски и 200 - френски. Програмата максимум е броят им да нарасне десетократно, допълни Николай Василев. За това държавата трябвало да стимулира по някакъв начин служителите си.
52
1135
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
17 Октомври 2005 22:00
Разбира се ще трябват и 40млн за годишни лицензи за Windows и Office.
17 Октомври 2005 22:57
Магаре и грамофон Изключително добра комбинация
17 Октомври 2005 23:55
И какво се случи след като Н.Василев компютъризира училищата? Ето какво споделят учителите:

06/10/2005 13:31:13 Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

Здравейте!
На 15.09.05 ни инсталираха рутера. Мрежата работи два дни. От тогава нито сървърът, нито работните станции приемат паролата. Часовете в този кабинет не могат да се проведат нормално. Звънях много пъти в София, но досега няма полза.Не знаехме, че сървърът не трябва да се изключва и първите два дни го изключвахме. Благодаря на всички, които могат да помогнат с идеи.
Светла Нейкова(РУИК-ПГПГ"Е.Георгиев-Силистра"

06/10/2005 16:18:57 Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

elena_pm

Преди да напиша нещо, ще цитирам какво пишат медиите за Образователната компютърна мрежа: “Контролен център ще управлява компютърната мрежа в българските училища. Центърът е създаден на базата на най-модерните информационни и комуникационни технологии и решения и ще управлява Националната образователна мрежа в страната. Центърът е сърцето на най-голямата мрежа в образователния сектор в Европа, в която от първия ден на новата учебна година са включени 900 български училища. В 300 от тях вече са изградени компютърни класове, които са свързани към интернет. До края на октомври общият им брой ще достигне 1000.
Контролният център изцяло ще управлява и поддържа системата на виртуалната частна мрежа (VPN) с близо 1 милион потребители, чиято основна цел е да позволи на учениците и преподавателите и в най-отдалечените и малки селища на страната високоскоростен и евтин достъп до световната интернет общност. Услугата ще се предоставя безплатно и по качество няма да отстъпва на центровете в Калифорния, Лондон и Париж.
Центърът изцяло ще наблюдава и контролира състоянието на сървърите и компютрите във всяко едно от училищата 24 часа, като ще решава възникващи проблеми преди те да бъдат установени от потребителите в мрежата. Операционната система може да извършва автоматично инвентаризация на компютрите в училищата и да ги актуализира. Чрез него се осигурява антивирусната защита на цялата мрежа и на компютрите в училищата на две нива – както отвън, така и между самите училища. Ще извършва филтрация на съдържанието, като няма да позволява достъпа до определени сайтове съобразно Закона за закрила на детето. Ще поддържа активна директория за управление на всички компоненти на инфраструктурата. Ще осигурява електронната поща на всеки ученик чрез регистрацията на адрес @edu-bg.net, която ще бъде защитена от SPAM и ще поддържа сайтовете на всяко училище. “
Това за сведение на тези, които не са чули още за тази мрежа. А ние вече пропищяхме от нея. И ни иде да си върнем пак старите програми и настройки… Ще минем и без Интернета на БТК-то, имаме си по-бърз. А с два номера на софийски телефони съвременна комуникация не се прави! Кой стои зад този “Контролен център”? Защо вече цял месец никой не се е свързал с нас, дори и чрез тези телефони? Имам чувството, че ни оставиха на самотек – никакъв инсталационен софтуер, никакви указания за работа (освен забраната за изключване на сървъра).


Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

Johnny-b

На курса за РКК втора серия бяхме обучавани да администрираме сървър 2003 (повечето часове) - архивиране на системата, възстановяване, политики, акаунти, ... Имахме указания да инсталираме сървър 2003 до 15.09 и да вържем работните станции в домейн. И в есин момент, точно преди откриване на учебната година се оказа, че това което сме подготвили е било напълно излишно, обучението е било излишно (в смисъл никому не нужно, не като придобити знания)... И отново се видя липсата на координация между ведомствата.
Акаунтът които беше оставен за администриране не позволява инсталиране на софтуер на сървъра. От там не мога да инсталирам принтерите и скенера (който се оказа че не може да работи под сървър 2003) и съответно да се използват по мрежата. Този прословут високоскоростен интернет (ако изобщо го има, а в повечето време не) е до такава степен ограничен, че за нищо не може да се използва. Не може да се свали дори архивче от abv.bg. Няколко мои колеги също се оплакаха за проблем с логването. Няма никаква системна поддръжка поне за сега (няма никой в къщи).
Един прост пример как ни се спъва работата. Как според вас може да се вземе темата "Контрол и управление в ОС" с акаунтите които са ни оставили? Ами локални компютърни мрежи?....
А когато стане срив с ОС (нормално за windows и то след горепосочените теми), колко време ще чакаме някой да прикачи станцията към домейна (не че има смисъл засега)?
Какво стана със знам.бг??? Защо пак ни иска пари (не че има нещо за гледане)???
За електронното съдържание не ми се говори, след последното писмо - да изпратим уроците си, те да ги оценят и ако го харесат да ни платят авторски права....
По какви критерии ще се оценяват, от кого?
Защо не обърнаха внимание на едно мнение във форума да се даде хостинг на всяко училище и то там да публикува своите разработки. Така ясно ще се види кой какво прави, и обективно ще се оцени от всички. А и трудно ще се прекомпилира без да личи чие е.
Абе пак прибързана и недомислена работа.

................................
15/10/2005 13:25:00
elena_pm


Това, че две ведомства си поделят задачите в едно значимо за страната ни начинание, какъвто е проектът “i–клас”, е похвално. Но не трябва ли да има взаимен контрол?
Знае ли МОН например, че:
1. В много от компютърните кабинети по проекта “i–клас” не могат да се провеждат нормални учебни занятия вече цял месец – поради технически проблеми. Прочетете оплакванията на колегите във форумите на МОН и http://www.kavalov.com.
2. Няма на кого да се оплачем, освен на виновника – Контролния център, който изглежда ни използва за опитни цели.
3. Телефонната сметка на училището ни за този месец вероятно е надхвърлила лимита за цялата община поради ежедневните и продължителни обяснения с Контролния център. Друг начин за връзка с “Училища онлайн” не ни е позволен! Кой има изгода от подобен начин на комуникиране?
4. В нашия кабинет компютърната мрежа се администрира много необичайно: потребителските станции имат неограничени права, а сървърът е недостъпен за контрол от страна на учителите – само Контролния център има тази привилегия!
И какво следва когато този всемогъщ КОНТРОЛЕН ЦЕНТЪР не може да изпълнява компетентно и качествено задълженията си? Не трябва ли другата страна да предприеме някакви мерки? Или е по-удобно да се запази мълчание.
Но ние, злощастните избраници по проекта “i–клас”, нямаме повече търпение. И ако в най-скоро време не се вземат адекватни мерки за отстраняване на проблемите, ще действаме с техниката и софтуера както сметнем за целесъобразно.
......................................... ..
МОН отговори:
Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

moderator iotes

Съгласно стратегията Министерството на транспорта и съобщенията отговаря за компютризацията на училищата и изграждането на информационната мрежа, а Министерството на образованието и науката отговаря за създаването на нормативната уредба, обучението на преподавателския състав и създаването на образователното съдържание по отделните учебни дисциплини.

Въпроси относно Националната образователна мрежа можете да задавате към г-н Пламен Койчев ръководител на Контролния център за управление на образователната мрежа или към г-н Симеон Арнаудов в Агенцията " Развитие на съобщенията на информационните и комуникационните технологии".
Телефоните за връзка с г-н Койчев са 981 44 66 и 981 48 84, а на г-н Арнаудов 949 21 51.

.....................................
http://www.minedu.government.bg/forum/pos ts/list/415.page
17 Октомври 2005 23:59
..амъ що се образоват с наши пари тея чиновници бее?!Нека и те, като останалите граждани да си извадят пари от джоба за езиков и РС курс!Не стига, че гледат тъпо и свирепо от гишетата, ами сега пък требе да има плащаме за да си развиват пипето!
18 Октомври 2005 00:19
Просвета,
целта на заниманието -езиково обучение и РС грамотност, е да се прелеят парички от държавния бюджет в близки до Василев фирмички и езикови центрове. Затова няма да видим чиновник, отделил от залъка си , да заплати такса за обучение!
Защо не се обяви задължително сертифициране на всички кадри, работещи в администрацията? Нека да им се предостави една година време и всеки да си прецени кога, къде и при кого ще изучава чужд език! Като си извади от джоба парите за обучение, ще бъде мотивиран да учи! Нека да вземат пример от учениците, които ходят на часни уроци! Някой да е чул ученик да избяга от частен урок или от занимание в съботно-неделна школа?
18 Октомври 2005 00:25
Ало, хазната, парички дай, парички, парички, дай, дай, дайи, обучение, парички, курс, даи парички за курсове, парички, курс, парички кур.....
18 Октомври 2005 00:35
Започва удар по администрацията. Мечти, мечти.
18 Октомври 2005 01:14
За цялостното объркване на системата е необходим и компютър.....
Дано с увеличаване броя на компютрите, не се увеличи и броя на чиновниците. Тогава ще имаме проблеми....
18 Октомври 2005 01:14
Как се учи чужд език?! Как се става компюторно грамотен!?...
Трябва ти годин!Трябва ти интелигентност!
Я погледнете държавните чиновници!Некадърници и тъпота...
Само изхвърлянето им и заменяне с по млади може да помогне!
18 Октомври 2005 01:34
без образование - - е напипал къде е извора на този неистов стремеж за знания на новия министър. Абе ники, що стана с влакчетата бе?
18 Октомври 2005 01:59
Безхаберието и корупцията са проблемите на администрацията, а не компютърната грамотност и чуждите езици. Мощни компютри (за какво използват старите, че вече са им слаби) и бърз интернет (че да сърфират по цял ден и ептен нищо да не свършат) може да се окажат пари, хвърлени на вятъра. Ако им трябват яки компютри само зашото старите увисват на XP, това показва само че са некадърници, или играят комисионни, или и двете.
18 Октомври 2005 02:06
И още нещо. Ако го сложиш чиновника в една здрава среда, където наистина се върши работа и само от нея зависи повишението и заплатата му, той и сам ще учи и езици, и компютри, и всичко! Ама и аз като Chicho Dr. се размечтах.
18 Октомври 2005 02:13
Да-а, хубава работа, ама... НикиВасилева...
18 Октомври 2005 03:17
1. Карамфилов, това готините пичове сме мечтатели, какво да правим сега?
2. Редник, мараба пич! Ти нали тази вечер няма да дразниш другарите от Бот -унец? Нали не искаш пак да ни изтрият? Иначе цензура - нема. Но ние сме добри момчета и няма да коментираме колко са неграмотни някои списвачи, защото те не са такива, нали? Нали въобще не е ясно, че ние стоим много над тях ....нещата от живота? Нали ще бъдем живи и здрави и ще си ги сложим ....гарматическите, и правописните правила на .... високо?
18 Октомври 2005 06:59
"Ударна компютъризация"... "Шоково увеличение на заплатите"...

дрън дрън


ако толкова искате да е наистина "ударна" компютъризацията, нека минат курс по Slackware и OpenOffice.Org
18 Октомври 2005 07:24
Ама седя и се чудя - значи имаме хора на работа, дето не могат да си я вършат. Имаме хора, дето могат да я вършат, ама нямат работа. И не е ли по-лесно да заменим едните с другите???
Дава се един срок на "работещите" чиновници да си повишат квалификацията, спретва им се едно изпитче, който го мине - остава на работа, който не може - айде на борсата, пък на борсата ги има и с езици, и с компютри, таман ще се отворят работни места и за тях.
Ама ще лъсне друг пробле-е-ем, че Чиновника е назначен не защото може, а защото е Човек на Еди-Кой-Си Човек!
18 Октомври 2005 07:59
"Започва ударна компютризация на администрацията" - а ударно ще раздават ли антикукурин на администрацията???

18 Октомври 2005 08:28
Prkele q
18 Октомври 2005 08:52
Те са ще видите на живо 'индянец пишеща машина' как гледа
18 Октомври 2005 09:07
как сийке,

ако тез дето беха без работа можеха да я вършат, да ги бееме сменили и царство му небесно, ама те тея, дето са без работа хептен за нищо не стават. вЕрвай ми, в българия трагедията е пълна, щото нема кадърни хора. Не само това, ами у повечето от хората преобладава синдрома "от Витоша по-високо нема", т.е. они си знаят.

то затова сме и на тоз хал, но това е друга тема.
18 Октомври 2005 09:07
Ха ха ха! Николайнарчо Василев ще компютризира ударно администрацията!
18 Октомври 2005 09:35
Много просто решение, към всеки чиновник да назначат по един "оператор" на компютри и работата ще заспи, а бюрокрацията и безработицата ще намалят.
18 Октомври 2005 09:39
Забравих да добавя и по един преводач да им сложат.
18 Октомври 2005 10:01
Като подхавахме темата за некадърността в държавната администрация ми се иска да споделя едно мое наблюдение.
В нормалните държави ако един подчинен отиде при началника си и му предложи да се реорганизира работата в сектора/отдела/ началника вижда мислещия и разсъждаващия работник-човекът, който употребява сивото си вещество за да рационализира и оптимизира дейността и с това да увеличи капитала на фирмата.началника вижда твореца, мислителя, създава му благоприятна среда да осъществи идеите си. Тук в тая скапана българска държава, ако отидеш при шефа си и кажеш "имам идея" ,"можем да опитаме", "предлагам..." и т.н. шефа открива веднага огромната заплаха за мястото си. В предлагащия идеи работник всеки български началник вижда конкурента за поста си и тутакси работника с идеи бива уволнен. Така началникът е спокоен, че подчинените му няма да го изместят и само едно партийно послушание ще го отведе до заветната пенсия-цел на всеки държавен чиновник!
Е, това е модел за кариерно израстване в българската държавна администрация!
Ако ще и с компютри да ги зазида, Василев нищо няма да промени в работата на администрацията.В самите структури цари едно чиновническо спокойствие, защото всеки е партийно назначен и спазва принципа "не разсъждавай, а се подчинявай!"
18 Октомври 2005 10:07
Верно си Без образование.
Ако си там, никой няма да те пусне да си говориш, ако не си повикан.
А ако си забравиш мястото на стълбата-тутакси те изхвърлят.
18 Октомври 2005 10:16
Симо, не е баш тъй! В града, в който живея, да започнеш работа като чиновник (или каква да е държавна работа), ти трябва даже нещо повече от вуйчо-владика. А на борсата можещи колкото щеш...
Един пример - правят курсове за преквалификация на учители, да ги учат да работят с компютри. ОК! Но курсовете са само за работещи, безработни не се допускат. А безработни учители с компютърна грамотност има, но .... за тях няма работа. А как се назначават учители въобще пък си е тема на съвсем друг разговор...
18 Октомври 2005 10:33
Администрацията трябва да се образова - това поне за мен е ясно.
Наскоро четох в някакъв форум по съвсем друга тема следната идея -
Понякога е по-добре да се даде на тези които не заслужават, за да бъдат защитени всички останали, отколкото да не им се дава и това да причинява проблеми на останалите.
Съгласен съм, че когато човек сам си плаща това е мотивация да учи истински, но ако поне малко ги понаучат това ще промени администрацията.
А иначе - човешко е да се греши. За да се объркат съвсем нещата обаче е нужен компютър.
18 Октомври 2005 10:53
Ах, како Сийке, пък да ти разкажа за учителите...
Това е един добре организиран и възможно най-порочен модел на подбор на кадри. Спорен е въпросът дали учителите в държавни и общински училища са държавни служители, но след като провеждат държавна политика в образованието би трябвало да са със статут на държавни служители.В подкепа на тезата ми е и факта, че заплатите си получават именно од преразпределения държавен бюджет.
Но каква е истината:
1.Учителят се назначава от директора на училището.Но хайде да помислим защо в Закона за просветата и Правилника му СЕ ДЕЛЕГИРАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДИРЕКТОРА В ТРИДНЕВЕН СРОК ДА УВЕДОМИ РЕГИОНАЛЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА СВОБОДНО УЧИТЕЛСКО МЯСТО???
Отговорът е прост-за да се назначи на работа "наш човек", който ще избира посочените от началника учебници, ще събира пари от родителите по всекакви "възложени му поводи,"-екскурзии, зелени училища и т.н. Този "наш човек" ще си затваря очите пред мнимите ремонти, които се правят от "точните фирми" и няма да задава въпроси защо е некачествено изпълнено това или онова.Този учител няма да залага на професионализма си, за да израстне в кариерата. Той ще заложи на лакейството, послушанието и безразличието към далаверите, защото това е пътя до учителската пенсия.какво значи тук интереси на ученици и родители-ами те нямат никаква възможност да се отърват от такъв натрапен и некадърен учител.
2. Ако един учител се отличи с критичност, опита се да анализира слабостите в учебния процес и предложи идеи-/та дори и да разработи проект по Коменски!/ , то този учител става най-голямата заплаха за системата.Следва отработена реакция-директора " изисква" от Регионален инспекторат "експертна провера" и следва протокол, в който се констатира слабости в методиката на преподаване, неспазване на държавните стандарти за учебно съдържание...и каквото се сетите.Следва уволнение и назначение на "наш човек".
3. Вече се наблюдава и следното недоразумение-учител си купува работното място- в началото на учебната година директори масово привикват учители в дирекциите и на четири очи им заявяват, че часове няма, не може да се върже норматива, трябва нещо да се предложи..и естествено-учителят предлага-500-1000лв...после тези парички си ги избива от частните уроци.
Така е...който иска да работи на държавна служба си плаща-на когото трябва и колкото трябва. И не е важно дали имаш компютърни умения и дали владееш езици-важното е да си част от системата и да спазваш "правилата".
Този модел на подбор на кадри и трудова дейност е разработен и внедрен именно от партийните кадри-не е тайна, че всички ръководни кадри в образованието са партийни назначения. Било е преди 1989, доразви и се бетонира след 1989, а сега всички берем плодовете-скапано образование, произеждащо неграмотни и неадекватни младежи, рекетирани родители, рухнали училищни сгради и ежегодно увеличаващ се образователен бюджет!
18 Октомври 2005 11:02
Добре де, а тези, които си знаят чужд език и използват компютъра не само за пасианси - какво, ще ги уволняват, защото нямат нужда от курсове ли?
18 Октомври 2005 11:27
Темата е за държавната администрация, а не за учителите. По принцип за примерно 98% от администрацията никога не се е налагало и няма да се наложи да използва друг език освен българския. За останалите прoцентi използването на език им трябва, когато са в служебна командировка-екскурзия някъде извън България. Тези, на които реално наистина им трябва да знаят език си го знаят, иначе просто няма да могат да си вършат служебните задължения.
В случая има елементарна схема за източване на средства от нашите данъци към избрани фирми и получаване на комисионни. Сключва се договор за езиково обучение с някаква фирма (не случайна), от нашите данъци им се плаща, комисионната се получава от когото трябва и всички викаме ура, браво образоват се.
Колкото за кадърност или некадърност на служителите - ами тези дето ги смята за некадърни нека опитат да работят тяхната ранбота и после да приказват.
18 Октомври 2005 11:46
Ама евала на Никито той все едни такива "умни идеи" има..мани. И не мога да разбера как си въобразява, че леля Гинка ( да ме извинят жените с това име използвам го случайно) която цял живот е свикнала да си мести "гъза" по стола и да люпи семки по цял ден ще се научи да работи с компютър? Пример..от реалния живот в държавна фирма влизаща в бившото вече министерство на Никито.. счетоводител, работещ с компютър не знам от кога... но повече от 2 години като си минимизира прозореца с Екселската табличка и вика IT спеца защото му се развалил компютъра и му затрил работата за цял ден.. Е как бе Ники как ще го научиш тоя човек той толкова време е бачкал така и е разбрал, че и така може..няма сега да седне да се тормози
18 Октомври 2005 12:03
lamb4o, примери всякакви.
Отива ИТ спеца, щото се подменят компютри, знаеш и те остаряват. Та хваща стария, хваща и новия, прехвърля инфото от стария на новия, пипа няколко иконки и плясва с ръце готово. След което започва ходене по мъките. То вместо някъде по мрежата, иконката пуска нещо от локалния диск, което естествено не работи. Вместо към сърверите, с които работят приложенията на този компютър има връзка за други сървери, половината настройки за работа на разните приложения липсват и куп неща от този род. На това отгоре ИТ-то му ограничил правата и нищо не може да пипне, за да си го оправи.
Това само за пример. Основното е, че един служител работи по технологията, която някой друг му определя. Когато си работил доста години без компютър, трябва да мине известно време, за да започнеш да работиш и с компютър. После компютъра може да е помощно средство, донякъде като химикалката или елката, но може да дава и принципно нова технология на работа. Най-често срещаното е програма, която силно ограничава служителя и не обхваща на 100% реалните случаи, които той трябва да решава в рамките на конкретното приложение.
18 Октомври 2005 12:07
Абе да попитам аз:
Откъде се взеха тез компютърно неграмотни и чуждоезично некомпетентни държавни служители? Кое ли ги назначи?
Аз кат погледна обявите за конкурси за младши държавни служители, винаги гледам, че англииския е задължителен, а и искат и компютърна грамотност.
Май се оказва че това е само за пред медиите, а местата се заемат по други критерии.
А предишното правителство даде сумати пари за изграждане на единна информационна система за държавната администрация. С оптични кабели и тн. Щяха да предлагат и на всички желаещи високоскоростев интернет, дет е предвиден за държавната и общинска администрация.
Или след кат приватизира БТК, сега ще им гарантира и печалбата, щот високоскоростен интернет надали ще купва от малките местни доставчици.
Интересна картинка !
18 Октомври 2005 12:14
Ех, със стари ... "кадри" ... нова администрация не става! Има много фирми в БГ, които поминуват основно от хранилката на държавните поръчки за хардуер, софтуер и квалификационни курсове и нали се сещате, че винаги трябва да текат някакви преоборудвяни и преквалификации, за да не секва живителната бюджетна пара, която ги издържа. И скъпите нови програми все така стоят неизползвани, а на мощните компютри пак се редят пасианси и се ползват добрите стари досовски програми (спомен от младостта на попрезрелите в повечето случаи чиновници). Но всичко това е част от плана, защото щом нищо не се е подобрило значи има основание и за бъдещи рационализации и обновявания на инструментариума чрез сладки сделки със "свои" фирми, пак в името на подобраване на ефективността. Като не можем да сменим чипа на бюрократа - сменяме чипа на компа му! И всичко си е пак по старому.
А способно ново поколение в ниските и средни нива на администрацията не чакайте в скоро време, щото дори по цял ден абсолютно нищо да не правиш тия мизерни пари и перспективи пак не могат да привлекат и задържат повечето способни по-млади хора. За кадърните тези нива на държавната администрация си остават само трамплин към по-високите нива или нещо временно да натрупат малко стаж и опит в институционалните интриги. Така че не се сърдете на старите бюрократи - те така са научени и толкова могат. Кютат си на мизерната работица със задънен край и стискат зъби за заветната пенсия. Сърдете се на управниците, които продължават да ползват администрацията предимно като източник на далавера, а не инструмент за вършене на работа.Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2005 г/ 12:29:02

18 Октомври 2005 12:16
Т_Живков: за преквалифиционния поп-фолк


Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2005 г/ 12:27:02

18 Октомври 2005 12:29
Абсолютно си прав! Кандидатствам в държвната администрация от няколко месеца! Имам познания за компютр, английски и още няколко езика!Успявам да мина тестовете, комисията ме харесва, защото ми дава добри оценки и накрая винаги съвсем малко не ми достига!
В същото време се чудя как са взели на работа тези служители, които не знаят английски и компютри!
Мой познат ми обясни как да постъпя:
Първо търсиш познати на високи държавни постове, които лобират за теб. След това се обявява конкурс! Ти или получаваш отговорите на тестовете или комисията слага 100% верен тест в твоя плик и ти си с едни гърди пред другите- балъците, които оформят фона, за да се проведе конкурса. От там нататък оценката от интервюто естествено е най-висока, защото е субективна и нашия човек се назначава. Ако някой от комисиите реши да се опълчи на ръководството се лишава от парични добавки.
Оттам нататък идва Ники Василев и харчи парите на данъкоплатците за да дообразова своите хора, а другите непривилигировани харчат свои пари за курсове.

18 Октомври 2005 12:59
Естествено решение на празноглаво образовано юпи.
Като нещо не върви, задължително причината е, че език не достига.
Би му майката.

_______________________
Държавата изеде кравата, млеко вече нема.
18 Октомври 2005 13:06
....никито василев той голям хитряга..... хем вълка сит хем агнето цяло....хем ще образова чиновниците те че имат нужда имат хем парите от държавния бюджет за курсове и компютри ще отидат у джоба на никито или на неговите хора чрез фирмите които уж ще спечелят конкурсите.....тя системата е ясна ....големи тарикати всичките там ей ....
а да станеш чиновник в БГ не ти трябва език и компютър трябват ти стабилни връзки.....нищо ново под слънцето....то и едно време беше така...
18 Октомври 2005 13:08
еййййй веднъж ефел-а да е прав (на не повярваш(щото обикновено е надупен към хамерика))
18 Октомври 2005 13:12
....то няма и голям келипир да си чиновник- редови заплатата е 250 лева големите облаги са на по-горните етажи за там пак трябват връзки и да можеш да се подлагаш когато трябва.....е няма лесни пари....всеки си плаща за дяволъка рано или късно и добре че е така.....
18 Октомври 2005 13:38
Интересно се получава.
Борба и бой държавния чиновник да бъде защитен, и да не го уволняват при всяка смяна на правителство, то не бяха "политически поръчки", разноцветни метли и четки, а сега кой ги назначи тези некадърници. Ами руснаците и държавна сигурност ги назначиха.
Кайлито оня ден викаше "инвестирайте в човешкия фактор". Сега, когато малкия мук инвестира, пак недоволство. Не бил точно този фактора, друг бил.
Защо били взели майкрософтски програми, сега - що не ползват прекрасните програми.
Ами нали все от някъде трябва да се почне. Да почнат поне нещо да правят с тази пуста администрация.
Иначе все ще са ни виновни фашистите, комунистите, демократите, циганите, евреите, международното положение и колоездачите.
18 Октомври 2005 14:07
Значи сега е момента за курсове по Линукс!
18 Октомври 2005 15:05
Д. Копърфийлд да се убие, не може да реализира този фокус на Никито - болна кокошка да ти снася златни яйцища! Точно тази компютризация се беше поставила великата задача да намали числото на държавните служители - и преди, и сега, а и за в бъдеще! Де факто има 2 пъти повече компютърно неграмотни чиновници, отколкото компютри в администрацията. Една скица за имот /около 20 чертички и точици/ се "фабрикува" за 28 работни дни /справка: Общ. администрация на гр. Благоевград/. Срещу такса от 150, - лъва - три раб. дни . Някой да има аргумент против компютърната грамотност и експедитивност на чертожниците????
18 Октомври 2005 15:10
аз имам - така се убиват чиновнически работни места и се поевтиняват таксите за безценния труд на бюрократа нужен на всяко живо същество като въздуха и водата

18 Октомври 2005 15:12
Забравих за езиковите познания на чиновницити От същото място: "Как се прекарвате?" "Иван Иванов" /новобългарски: "Как Ви е името и фамилията?"/. А на преквалификационни курсове по български език и възпитание ще обучават ли "селянищата" и "приоданците /пришълците/" ?
18 Октомври 2005 17:00
Мисля, че език е нужен при всички положения. Друг е въпросът кой трябва да плаща за курсовете.
Преди известно време водих курсове в голяма частна фирма. Ръководството правеще мащабна кампания за усъвършенстване на езиковите познания на служителите си. Когато говорихме с ръководството, споменаха, че фирмата поема 80% от стойността на курсовете, защото така служителите са по-мотивирани да учат сериозно. Хем сумата, която плащат, е малка, хем обаче знаят, че дават от джоба си и са съвестни.
Между другото, бяха прекрасни ученици и за мене беше удоволствие да работя с тях.
Та мисълта ми беше, че този момент не бива да се забравя при всякакви пре-или до-квалификации. Оказва се, че просто никой не си мърда пръста ако нищичко не е вложил.
18 Октомври 2005 17:07
Аз до миналата година бях в "сферата на образованието" и то от потърпевшата страна...нещо нищо не усетихме от тия свръхмощни машини, да не говорим за 2-та милиарда, които уж били отпускани за нас...
А мога ли да запитам кой ще им плаща компютърните курсове?
18 Октомври 2005 17:11
След като оправи икономиката, транспорта и съобщенията този министерски гений ще "оправя" и админстрацията. Блазе ни ))
18 Октомври 2005 17:28
абе трябват им курсове на родните чиновничета, вярно е - курсове по книжовен български език, професионална етика и елементарни социални умения.

18 Октомври 2005 17:59

Днес беше публикуван годишният доклад на неправителствената организация “Трансперънси интернешънъл” за индекса на корупция в държавния сектор в 159 страни. На първите места, като държави с най-ниска корупция, са Исландия, Финландия, Нова Зеландия и Сингапур - с показатели от 9, 8 до 9, 7. В дъното на класацията са Чад, Бангладеш, Туркменистан, Бирма и Хаити с показатели от 1, 7 – 1, 8.
В доклада на организацията се казва изрично, че резултатите засягат само корупционните явления сред държавните служители, без да се отнасят към частния сектор.
Докладът отбелязва ясно нарастване на нивото на корумпираност на държавните служители както в бедните, така и в богатите държави по света.
България е на 55-то място, като дели мястото с Колумбия, Фиджи и Сейшелските острови. Четирите страни имат коефициент 4, 0 по десетобална система, който отразява нивото на корупцията в държавата от гледна точка на бизнесмените и анализатори.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД