:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Си Ен Ен се вгледа в изчезналия GSM на Байърли

В момент, когато в САЩ започна визитата на президента Георги Първанов, Си Ен Ен тиражира новината за двама български гранични полицаи, които откраднаха мобилния телефон на американския посланик в София Джон Байърли.

Телевизията се позовава на агенция Ройтерс и описва как двойката присвоила скъпия апарат, който Н. Пр. оставил до скенера на варненското летище. След това отрекли да са го взимали, но били заловени с помощта на GPS-а, вграден в телефона му. Българското МВР уволнило полицаите и обещало да наложи дисциплинарни наказания на началниците им. 10 г. затвор очаква крадливите служители, отбеляза телевизията.

За случая съобщиха и британски медии.

Варненският Военен съд остави вчера в ареста двамата сержанти. Разбра се, че телефонът е бил открит в дома на серж. Преслав Петков, служител на Гранична полиция от половин година. Колегата му Александър Костов, който е бил с него на смяна и също е задържан, е постъпил на ГКПП "Летище Варна" месец по-рано.

Деянието е с висока степен на обществена опасност, тъй като двамата са "лицето на България" за всички чужди граждани, които кацат или излитат от Варна, поясни мотивите си за налагането на най-тежката мярка "задържане под стража" военният съдия Николай Петров. Имало опасност Петков и Костов да се укрият, прецени съдът.

Александър Костов заяви, че е невинен, "нямам какво да кажа" бе коментарът на Преслав Петков.

Коментар - в "Наблюдател"
38
1113
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
17 Октомври 2005 21:54
Кокошкари Някой знае ли как се назначават подобни боклуци на служба и не е ли редно отговорност да носят и началниците им.Голям резил.Само да не ги защитавате сега че видите ли малки им били заплатите.Боклуци.
17 Октомври 2005 22:00
Аха, щели да наказват и началниците им.Не го бях прочел.
17 Октомври 2005 22:01
Много журналистите демонстрират поразяваща техническа неграмотност, като пишат, че "Самсунг"-а на посланика имал GPS устройство за проследяване. НЯМА такова устройство за проследяване, а всеки апарат има т. н. международен идентификатор за мобилна техника - The International Mobile Equipment Identifier (IMEI), който представлява 15-цифрово число (състоящо се от четири части, означаващи кой е производител, за коя страна е произведен и т.н.). Този номер е уникален и ЕДНОЗНАЧНО ОПРЕДЕЛЯ ВСЕКИ GSM ТЕЛЕФОН. IMEI номера се намира на етикета на гърба на телефона, под батерията и автоматично се предава от апарата, когато мрежата го поиска. Мрежовите оператори могат да поискат IMEI, за да разберат дали дадено устройство е повредено, откраднато или да съберат данни за измами. Този номер няма нищо общо с IMSI номера на SIM картата и НЕЗАВИСИ ОТ НЕЯ! Всеки може да го види без да вади батерията само трябва да избере: *#06#.
В случая става въпрос за информация, която полицията получава от оператора. Щом апарата се включи с някаква валидна карта, веднага може да бъде открит в обсега на коя клетка от мрежата се намира.
Въпросът е защо до сега полицията не го прави за редовите граждани, когато им откраднат мобилните телефони, както впрочем го прави английската полиция, а само за негово американско превъзходителство?
17 Октомври 2005 22:15
Щото как що?
Що да го прави? Некакъв си джи ес ем. Струва само една средна заплата в България.э К`во да се главоболят. Те са по едрите престъпления. Я гледай колко едри босове хванаха!!!
17 Октомври 2005 23:52
Според мен е виновен американският амбасадор, щото име подхвърлил гсм-а нарочно! Империалистически провокатор, такъв!Един вид, според нашето законодателство могат да изкарат американеца, че е подкупвал, а не забравил фона!И то точно в тоя момент, дето аха и да скъшиме врато на корупцията!Ето защо мисля, че трябва да подведат под отговорност и посола!
18 Октомври 2005 00:13
Бе имперялистическа провокация откъдето и да го погледнеш.
Забравил го, ниц де...
Филчев да заведе дело на тоз серсем посланика за склоняване към кражба на служебни лица по време изпълнение на служебните им задължения.
Съд до дупка с присъда от 30 до 50 години в Белене.
Давам думата на Парграфа за доизясняване и разковаване на казуса
18 Октомври 2005 00:20
До "American bastard!": потърси Е911 и A-GPS в Google и ще разбереш за какво говорят хората. Verizon и Sprint поддържат тези стандарти, AT&T/Cingular още работят по въпроса.
18 Октомври 2005 00:27
Навремето КИТАЙЦИТЕ трепаха врабченцата, ама те им го върнаха наскоро с грипчо суматохин преди година и половина
Умрели окорло 20 жълтокожи от 2 милиарда 6 нищо като процент и дали са умрели от пичия грип един господ пардон Буда май може и да го знае
Ние си имаме поговорка СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ
О о о баче тая задачка по Балкански с тумбак без пищове на него и грандоманщина има следното решение - ДА ИЗКОРЕНИМЕ ЛОЗЕТО и страх на кеф става а и пари за пазачо нема да дааме и оня дето ни е страх ще трябва да емигрира по държави дето са с лозя!
Да избиеме пернатите и кеф няма пичи грип у България целио сквет го лови а у нас м я я я у и оставаме само голотумбаковци у свето
Тая психоза е за унищожаване на храната за сега най евтина - птичето месо и после ще си ядете ушите я скивайте руменигите що че ручая след 10 тина дена
Това е световната стратегия евтината храна срам за печалбарите
И ако някой нашенец разхв.ърля измрели кокошляци из София егати и паниката и сеира с полицаи и ветеринаре и журналя и ботове по СЕГА
18 Октомври 2005 00:51
И какво като търсят телефона по IMEI?
Най-много да разберат кои приемници на мрежата се намират в обхвата на телефона. И тогава ще обискират всички на летището?
18 Октомври 2005 01:06
Ама, че позор. Откраднали какво? - някакъв пластмасов телефон, дето тук ти го дават безплатно, ако им станеш клиент.
18 Октомври 2005 01:19
Не само СИ ЕН ЕН, но и по Фокс премина новината: Две български чингета от граничен контрол (Ту бългериън баундър копс...) задигнали на Ю ЕС посланика сел-фона...Бесен съм по следната причина. Днес все още се дуех и помпах с новината за Веско Топалов и в операционната им редих на американците "Виждате ли бе, пичове, каква малка страна е България, а какъв голем (шахматист) го извади?" Цъкат хората с език, радват се, ама един ми казва "Верно сте бързи и умни. Как бързо вашите плицаи свиха на нашия посланик сел-фона?" Аз: таковата...хъката-мъката, ама той го е забравил, ала-бала, а бе ей Джейни (мед.-сестрата) защо не ми даваш тази клампа, която ти поисках?...Та в кацата с мед, тези чингизи, не лъжичка, а цело пълно нощно гърне изсипаха. Сега да очакваме някои "демократично" настроени чингета да откраднат на руския посланик манерката с водка. За да направим реванш, де!
18 Октомври 2005 01:20
Наистина е резил........
18 Октомври 2005 01:30
GASPARINI,
Деянието на двамата най-вероятно е от категорията "шпионаж в полза на НЕприятелска държава и във вреда на приятелска", май !!!
Тези са отмъкнали GSM-а на американския посланик, за да го предадат на руския, май?! А това си е, направо, шпионаж! НЕ, "Диверсия" , май, е?!
Сиреч, това НЕ е НЕпредаване в служба "Намерени вещи" на някаква си забравена вещ, а си е направо ОСУЕТЕН опит за създаване на "Casus belli"- т.е., "причина за война"! А тези двамата са си, параксаланс, подпалвачи на война, а НЕ най-обикновени "НЕправомерни владелци на чужда вещ" !!! Тъй че, правилно, май, варненският съдия е отсякъл: "Задържане под стража!"- най-тежката мярка за НЕотклонение!!! Защото, нали, "Деянието е с висока степен на обществена опасност, тъй като двамата са "лицето на България" за всички чужди граждани, които кацат или излитат от Варна, поясни мотивите си за налагането на най-тежката мярка "задържане под стража" военният съдия Николай Петров. Имало опасност Петков и Костов да се укрият, прецени съдът."
НЕ съм им аз виновен на тези двамата, че нямат депутатски имунитет и че прибират GSM-а на американския, вместо на руския посланик! Всеки да си носи кръста!!! "От ума си патят" !!!
Я колко от българските депутати и политици , като "лица на България и българите", ежедневно и ежечасно ПОЗОРЯТ България и българите! Ама си ходят до Брюксел и назад- БЕЗ белезници, даже!!!

18 Октомври 2005 01:39
haralampi_karamfilov,

това което имате пред вид не се отнася, доколкото ми е известно все още за нито един модел на Samsung. (цитирайте модела, като го знаете) Освен това по същество функцията assisted GPS е за третото поколение мрежа, която все още не е функционира в БГ. Петте честоти на GPS са в обхвата 1-2 Гхц и е наложително “чисто небе” за приемане на тези изключително слаби сигнали. Комбинацията с GSM системата се постига с допълнителен чип-приемник в телефоните от трето поколение, както и допълнителен сървер в клетъчната система, така че GPS сигналите, когато няма добра “видимост” се приемат от приемник в клетката на мрежата с пряка видимост към космоса и след това се предават на телефона. Това позволява силно намаляване на времето за установяване местоположението, но по същество на КЛЕТКАТА с която е свързан в момента апарата.
Ако сте запознати добре с GSM системата, би трябвало да знаете за възможността за локализиране на телефона, както и на конкретния апарат чрез неговия уникален идентификационен номер, а също така и как става подслушването им без достъп до съоръженията на оператора – но това е тема на друг разговор. Именно тези възможности отдавна се ползват от полицията в някои страни например Англия, където дори откраднатия телефон може да се блокира и става неизползваем в страната.

Oraсle,
чети внимателно и ще схванеш, че ЕMEI номера е уникален. Апаратът винаги по принцип установява връзка с най-близката клетка (тази с най-добро съотношение сигнал/шум), така че се локализира зоната (тази на клетката), в която се намира апарата. След това избираш номера му и ... той звъни в джоба на крадеца. Елементарно нали, иначе има по-сложен начин, без да се звъни, да се открие много точно къде се намира, но няма да го разбереш и да ти го обяснявам. При всички случаи трябва обаче да има в него заредена батерия и валидна карта за мрежата.
Както и да е – похвална е любознателността, а професионализЪмът си е друго нещо!
18 Октомври 2005 01:45
Харалампи, американ бастард е описал много точно процеса. Лоцират апарата с точност до около 100 метра. Говорим за мтел, не за Singular :-). Няма gps, няма алабала. Друг е въпроса че за нашите журналя вече сичко що е секюрите система се фаща по GPSa. Ма като не плащат на журналята, тъй ще е - куцо и сакато ще просветява народа с псевдотехническа терминология.
Пък и то техническите науки... мани мани. За кво са и на една бананова страна? Я дай там - кво беше - пипни ме тук, пипни ме там.
18 Октомври 2005 02:18
Samsung i500 Натиснете тук


Samsung VGA 1000 Натиснете тук



18 Октомври 2005 02:25
Изложиха ни двамата полицаи - няма спор, но 10 години за един телефон - това не е справедливо...

Редактирано от - редник на 18/10/2005 г/ 02:26:43

18 Октомври 2005 02:36
Не знам защо, но всеки път когато чета за случая с този телефон, прихвам в безконтролен смях ...
Е как няма да повярват хората по света, че сме стреляли по папата, след като с един поглед крадем телефона на представителя на най-силната държава и то го крадат тези дето трябва да пазят. Представям си каква фигура е в съзнанието на западняците за останалите , от които трябва да се пази имуществото ...
От другата страна на света едно момче прослави България, но какво от това - хубавото се забравя, а това ще се запомни! Принцип е...
18 Октомври 2005 03:36
ЦиЕнЕн отразиха тази "топ-новина", но и дума за Първанката и медицинските ни сестри няма. Много са смешни нашите глупаци. Вместо да разкрият виновните и да забравят за случая (или поне инсцинират "загубване" и прехвърлят вината на разсеяния дипломат) - те сами го разгласиха. Тая държава с тия държавници е пълна скръб.
18 Октомври 2005 03:38
Абе сиромашко не видело......
18 Октомври 2005 03:39
МВР-то - пълно с аматьори. Защо не разпространиха "новината" с едно: двамата са от "ромски проиход".
18 Октомври 2005 03:53
Вчера мангали пребиха синчето на Румен Петков и полицията за нула време хвана хулиганите. Днеска изчезна телефонът на американски дипломат и нашите бързо-бързо го намериха. Утре дано спукат гума или им се разбрица колата, барем оправили пътищата.
18 Октомври 2005 04:35
А, бе, Буш проверил ли е дали сел-фона му е още в него след срещата си с Първанов?
18 Октомври 2005 04:45
То аслъ от тоз сирещнишки мангасар може сичко да се очаква.
Ако не е на Буш може на Кондолисата да е задушил я сел фона я чантата.
18 Октомври 2005 05:48
Кондолиза се оплака че са и откраднати капутите.Сигорно за Станишев подарак.
18 Октомври 2005 06:34
Егати циганията, сами си серем в устите, а после мрънкаме, че никъде не ни искали.
18 Октомври 2005 07:46
Каквито ченгетата, такава и държавата. Не отиват да пазят, охраняват и защитават, а да крадат!!!!
18 Октомври 2005 08:17
Кадровиците , те са виновни! Продължава порочната практика в тези служби да се назначава с връзки.Цели семейства работят там.Таткото крал и сина ще краде я! А пък относно тежестта на престъплението, то си е кражба с квалификация, тъй като са длъжностни лица и са на работа.Едва ли с нещо са застрашили националната сигурност или дали са имали мотив, интерес.Военна прокуратура са се изхвърлили.Всеки един читав адвокат ще ги обори.Но позора за пагона е голям!
18 Октомври 2005 08:20
ще цитирам репликата на Пешо Василев като ни вкарат гол:


"... и сега нещо много неприятно..."
18 Октомври 2005 08:28
Бравос Парграфче, знаех си аз че ще разковеш казуса от съвсем неочакван и неприятен ъгъл. Достойно оправда моите надежди.
Оказа се че днес на руския посланик булята да откраднат няма кой да си дигне пръста. О времена, о нрави.
18 Октомври 2005 08:41
Изпускате един извод от цялата шумотевица. Щом на летище Варна крадат полицаите, представяте ли си какво правят например товарачите...
Друго интересно - на летището заместват старите шкембетата с млади момчета, но явно и това не е удачно.
18 Октомври 2005 10:03
При наличието на толкова нова техника борбата с престъпността може да бъде сведена до няколко свърхмощни компютъра със съответната периферия и връзки... Необходима е само воля и общо взето честни хора в системата.
18 Октомври 2005 11:10
Дано покрай тази шумотевица се предприеме нещо срещу митничарската мафия на летищата. Не само на летище Варна се краде. На летище София е страшно. Следят се товарителниците на фирмите и ако има нещо малогабаритно и ценно - лаптоп, скъпа битова техника, под предлог "ФК" (физически контрол) карат да се отвори пратката и разопаковат стоката. Наскоро едни колеги имаха случай на подменен лаптоп за 4000$ след ФК. В оригиналната опаковка беше набутан стар. Естествено митничарите вдигнаха рамене и колегите пиха студена вода ( застрахователят не поема такива рискове).
18 Октомври 2005 12:15
Това с манерката на руския посланик беше велико.
Ето още едно:
http://www.monitor.bg/opinions/article?si d=&aid=57555&eid=511
18 Октомври 2005 14:02
Голям смях! Да ви разкажа друг случай: От Хелзинки до съседните портове плуват големи фериботи на Викинг и Силия Лайнс. Това са увеселителни такс фре плаващи съдове. Там от години свиреха български оркестри. По едно време изчезнаха. питах един от персонала- къде са традиционните български музиканти. той ми каза. че ги уволили понеже крадяли. Питах а какво са свили, а той- знаеш много е странно но ги хванаха да крадат столове от ресторантите. едини го хванаха на гарата в Хелзинки, като ги тварен на влака за България. Столове- ума ми не го побира. Защо е крал именно столове! Ужас! Освен, че сме крадци сме и тъпи на всичкото отгоре.
18 Октомври 2005 15:52
..."нямам какво да кажа" бе коментарът на Преслав Петков.


Как така да нямаш? Кажи "Тъпо парче съм, че не чета вестници и не познах посланика, иначе и досега щях да си крадна от обикновените хора и никой копче нямаше да може да ми каже".
18 Октомври 2005 15:57
Аааа, сега се сетих, не изчезна ли в България и чантата на една леля от МВФ-то преди известно време?
18 Октомври 2005 16:59

Френската полиция откри пет продадени български бебета
18 Октомври 2005

Най-малко пет български бебета, продадени на бездетни семейства, са открити във Франция във вторник. За незаконния трафик и продажба съобщава Франс прес, като се позовава на полицейски източници.

Полицейската акция е извършена след разследвано по сигнал на една от българските майки в България през 2004 г.

Задържани по случая са предполагаемите купувачи - роми, живеещи главно в района на Париж. Те са заплатили между 5000 и 6000 евро за едно бебе, като цената е варирала според пола на детето.

Всички открити бебета, които са били на възраст до 18 месеца, са в добро здраве и са били гледани добре от новите си родители, които по първоначална информация са ги купили “единствено водени от желанието да имат деца”, информира БТА.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД