:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 525
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Бургас отказват да работят, в Балчик колят кокошки

Расте паниката в страната след съобщенията, че откритият в Румъния и Турция вирус на птичия грип е от смъртоносния за хората щам H5N1.

В Бургас ежедневно в РВМС се получават над 15 сигнала за умрели птици. Повечето от тях обаче са за врабчета и гълъби, които не са опасни, тъй като преносители на заразата са прелетните птици, обясниха ветеринарите. Заради психозата в събота цяла смяна служители на "Нефтохим" са отказали да работят, тъй като в хале до производството им били открити три мъртви птици - 1 стърчиопашка и 2 врабчета. Работата започнала едва след като ветеринар изследвал птиците. Проби от пернатите са изпратени за изследване в София. "Няма място за паника, тъй като в България птичи грип няма", припомниха от РВМС.

Някои жители на селата край Балчик пък са започнали да унищожават личните си птичи стопанства, съобщи вчера Радио Варна. Дежурни екипи от ветеринари и гранични полицаи обикалят най-населените в момента с прелетни птици райони - около Дуранкулашкото и Шабленското езеро.

Три патици са били отстреляни през уикенда в природния резерват "Сребърна", за да се види дали птичият грип се е разпространил сред прелетните птици в резервата, където гнездят и много пернати, идващи от Румъния, съобщиха от местната ветеринарна служба.

Бургас е сред потенциално опасните региони, тъй като се намира в центъра на пътя, по който преминават прелетните птици. Само в езерата край Бургас гнездят и почиват неколкостотин вида пернати, предупредиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". В момента миграцията е на юг от България в посока Северна Африка. Част от пристигащите птици обаче остават у нас и през зимата. Сред тях има ястреби, лешояди и орли, които са изчезващи видове и не би трябвало с лека ръка да бъдат унищожавани, смятат от "Зелени Балкани". Според еколозите потенциална опасност от пренасяне на вируса крият дивите патици и гъски.

Смърт на прелетни птици не е изключение заради огромните разстояния, които изминават пернатите, коментираха ловци. Те припомниха, че в момента е разрешен отстрелът единствено на яребици и фазани. Заради забраната върху лова на останалите видове пернати фирми за ловен туризъм обявиха, че клиентите им от чужбина отказват резервации.



ПРОВЕРКИ



Само за периода от 10 октомври до вчера са взети 339 проби от диви птици за вирусологични изследвания и 1346 проби за серологични изследвания. В последната седмица за изследвания в Националната ветеринарномедицинска служба са постъпили общо 332 кръвни проби от птици и 30 трупа на пернати, съобщиха от Министерството на земеделието. 715 птицевъдни обекта и 56 пазара за птици са проверени до момента в страната заради птичия грип. Продължават наблюденията на водоеми. На граничните пунктове са конфискувани 100 кг продукти от птиче месо и 175 яйца.
12
1131
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Октомври 2005 22:33
Добре... Наистина - дано ни отмине тая зараза.. Ама май ми се струва, че пак някой премълчава нещо - във всичките ни съседки има птичи грип, а само унас не....

Кой не си гледа работата и кой дезинформира?
18 Октомври 2005 00:20
Навремето КИТАЙЦИТЕ трепаха врабченцата, ама те им го върнаха наскоро с грипчо суматохин преди година и половина
Умрели окорло 20 жълтокожи от 2 милиарда 6 нищо като процент и дали са умрели от пичия грип един господ пардон Буда май може и да го знае
Ние си имаме поговорка СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ
О о о баче тая задачка по Балкански с тумбак без пищове на него и грандоманщина има следното решение - ДА ИЗКОРЕНИМЕ ЛОЗЕТО и страх на кеф става а и пари за пазачо нема да дааме и оня дето ни е страх ще трябва да емигрира по държави дето са с лозя!
Да избиеме пернатите и кеф няма пичи грип у България целио сквет го лови а у нас м я я я у и оставаме само голотумбаковци у свето
Тая психоза е за унищожаване на храната за сега най евтина - птичето месо и после ще си ядете ушите я скивайте руменигите що че ручая след 10 тина дена
Това е световната стратегия евтината храна срам за печалбарите
И ако някой нашенец разхв.ърля измрели кокошляци из София егати и паниката и сеира с полицаи и ветеринаре и журналя и ботове по СЕГА
18 Октомври 2005 00:33
Предлагам няколко доп.мерки! Да не се разрешава прелитането над наша територия , на никакви патици и гъски!За изпълнението на тази мярка да се ангажират бездействащите батареи от полигоните за борба с градушките Да се затегне визовия режим с прелетните птички(те и и така не дават рушвет, така че е напълно осъществимо от гранична полиция и митницата), ако пък се промъкнат все пак транзитно прелитащи такива, за да не кацат предлагам да се наслагат плакати от предизборната кампания за кмет на София(най-вече на Генерала и на Т.Дончева)Той Бройко е само за такваз работа Умрелите птици да се подлагат на топлинна обработка и да се кльопат без много много шум.Каза ви се много пъти че опече ли се добре , вируса не е опасен , а за Българския стомах е слаба ракия който и да и Щам
18 Октомври 2005 02:15
А да бяха обстреляли някoя и друга бандитюга. Може да носят зараза от чума.
18 Октомври 2005 03:36
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 18/10/2005 г/ 10:12:20

18 Октомври 2005 08:36
Гранична полиция вместо да краде на американския амбасадорGSM-a, да отстрелва прелетните птици по границата
18 Октомври 2005 10:10
"Когато мечката играе у комшиите значи ще дойде и у нас" - Народна мъдрост
18 Октомври 2005 10:21
Мдааа...
Явно някой фармацевтичен гигант е закъсал здравата... Да не се учудите после на фалитите...
Тия явно ни вземат за бекаси (че вече е актуално). 50 умрели (и то не е сигурно) от птичи грип при 6 000 000 000 население на планетата. Не е доказано, че "смъртоносният" щам се предава от човек на човек.
Колко са загиналите от катастрофи само по пътищата на България? Колко умират от най-обикновена настинка или от ангина? Да говорим за следоперационните сепсиси?
Миналата година също имаше страхотна "пандемия", "краят на света" - ТОРС. Някой да споменава нещо за това (статистиката беше горе-долу същата!) ? Да не би да са намерили лек срещу него???
Като ядем марули, означава ли, че пасем трева????
18 Октомври 2005 11:54
Su38
Не мога да го кажа по-добре. Взеха ни за тикви с тоя грип, само не разбирам, защо министерството на здравеопазването не излезе със сериозна пресконференция за да опровергае всички простотии.
18 Октомври 2005 13:02
Su38:Гиганта се казва F.Hoffmann La-Roche Lld те произвеждат единствения препарат дето уж деиствал срещу птичия грип (Tamiflu(Oseltamivir)) в момента сигурно се премятат от кеф щото не могат да смогнат на поръчки а въпросното хапче в BG струва 50 кинта, навън не знам колко е.Народа се е шубелисал изкупиха го от аптекие.В Гърцичя и Турция вече е свършило идват да го търсят тук.Само Турция е поръчала 500 000 бройки снетни за какви пари става въпрос.А ако дойде и пичи грип какво ли ще стане
18 Октомври 2005 13:08
Мерси, Папагал, не съм в тази област и познавам по име само няколко фирми, но това не променя валидността на мнението ми. А че сме тикви, тикви сме, щом си колим птиците и тичаме да купуваме някакво си лекарство, което изобщо не е доказано, че действа. Сега се сещам за един забравен виц за хапче номер 13... Май работата е същата...
18 Октомври 2005 13:59
Отказвали резервации - ми какво - за да не си откажат резервациите - да вземем да разрешим избиването на всичките птици ли?

Аман от тъпи платени журналисти, мазни и арогантни туроператори и подобни, и шибано име на България като бананова република.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД