:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Горчив опит

Видиш ли обществена поръчка - бегай! Иначе - други ще те изгонят!

Как от 13 рекламни агенции само една прескочи безумните формални изисквания на възложителя
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Трудът, който полагат кандидатите за обществена поръчка, за да подготвят офертите си, често надхвърля труда за изпълнение на самата поръчка. Документите понякога заемат цели кашони.
Ако се съди по начина, по който избира бизнес партньорите си, Обществото, изглежда, е пълен идиот. Когато Обществото поиска някой да му свърши нещо, възлага му поръчка, която е известна като Обществена поръчка. Това става по специален Закон за обществените поръчки, който би трябвало да гарантира избора на най-доброто изпълнение на поръчката. И както малцина са се върнали от отвъдното, за да разкажат какво е там, не са мнозина и преживелите конкурс за обществена поръчка, а тези, които са го преживели, се затварят в себе си и не искат да говорят за това.

Наскоро приключи един конкурс за обществена поръчка в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Поръчката беше за рутинна и много лесна за изпълнение информационна кампания, имаща за цел да запознае хората с някакви електронни услуги, които ще предлага КЗП на сайта си (да оставим настрана факта, че КЗП беше решила да рекламира тези услуги доста време преди да ги предостави - явно си има сериозни съображения за това). Тази поръчка странно съвпадна по време със слуховете, че ще сменят шефа на комисията Дамян Лазаров, въпреки че се бил усетил навреме и направил остър завой към ГЕРБ.

За да се подготвиш за участие в такъв конкурс, трябва да впрегнеш десетина работници и да отделиш десетина дни за снимане на трудови книжки на ксерокс и подписване на стотици страници с "вярно с оригинала". Трудът за участие в конкурса за обществена поръчка е в пъти по-голям от труда, необходим за изпълнението на самата поръчка. За да си го представят непосветените в тази материя хора, можем да го оприличим с купуването на локум на клечка. В случая купувачът на локума е Обществото. В началото то известява всички за желанието си да си купи локум на клечка. Прави го, като принуждава всички локумджии, които се чувстват готови да го доставят, да си закупят дебели папки с изисквания. После локумджиите започват да доказват, че наистина са локумджии, че захарта за локума е от правилния вид цвекло, а клечката е от правилния вид дърво, че клечката е забита в локума точно под онзи ъгъл, под която го е пожелало Обществото, че напречното сечение на локума е с обявената от Обществото изискуема повърхност и т.н.

Всичко щеше да е чудесно, ако накрая спечелеше най-добрият локумджия и доставеше на Обществото най-вкусния локум. Но обикновено печели някой роднина на чиновника, който от името на Обществото провежда конкурса за локума, а много често този роднина даже не е и локумджия. Още по-лошо е, когато спечели локумджия, който си е платил или ще си плати за първото място.

На конкурса се явиха 13 рекламни агенции. Спечели една, но не след съпоставяне и конкуренция между конкретни предложения за провеждане на информационната кампания, а чрез формално отстраняване на другите 12. Обществото в лицето на КЗП дори не пожела да се запознае с 12-те предложения, защото намери формални дефекти. Ето част от мотивите за отстраняването на 12-те конкуренти от пътя на 13-ия победител:

1. "П2П" ЕООД - списъкът на документите е със зачерквания и поправки. Т.е. не че изискуемите безумни документи не са налице, не че не са описани в списък, ами този списък е поправян, което поставя под съмнение бъдещото изпълнение на поръчката;

2. РА "Крес" ЕООД - не са предоставени някакви декларации за собственика на дружеството. Той едва ли ще се занимава лично с провеждането на кампаниите, но Обществото приема, че като не е декларирал нещо, то качеството на клипа ще се продъни, а листовките ще станат грозни и не толкова шарени.

3. "2А Пропаганда" ООД - за посочените стари договори са представени препоръки не за участника, а за подизпълнителя му. Очевидно фирмата доказва, че и преди е провеждала подобни кампании, за което има и договори, но видите ли, референциите към тях не са оформени както трябва.

4. "Апра" ООД - липсва копие от трудовата книжка на един от експертите.

5. "Прима" АД - участникът не е декларирал, че е закупил документацията за участие в конкурса. Как тогава участва? Мистерия... Но все пак трябва да се отбележи - не се казва, че не я е закупил, защото вероятно има и фактура за това закупуване. Грехът му е, че не е декларирал, че я е закупил.

6. "Триера Студио" ЕООД - решил е, че едно лице ще отговаря за изпълнението на поръчката, а Обществото изисква тези лица да са две. Защо не го изисква, когато организира избори за президент например? Може би защото информационната кампания на КЗП е по-сложна от това да си държавен глава и не е по силите на сам човек. Как да допуснеш такъв кандидат да участие и да си направиш труда да прочетеш каква кампания предлага: хубава или лоша!

7. "Консорциум за европейска информираност" - офертата е в непрозрачен кашон, обаче една от папките е в полупрозрачен плик. Вън!

8. "Призма 2005" ЕООД - не е представен дизайн на покана за пресконференция. Разбира се, ако Обществото не знае как ще изглежда поканата, как ще е сигурно, че поканените журналисти ще дойдат на пресконференцията? Съвсем друг е въпросът, че в конкурсните книжа няма изискване да се представи такъв дизайн, но затова участникът вероятно ще съди КЗП.

9. "Публисис" АД - не са посочени конкретните медии, където ще бъдат публикувани прессъобщенията. Нека обясня малко: когато една медийна агенция изпраща прессъобщение, го изпраща на всички медии от списъка си. Никоя от тях не го публикува, а го използва като основна информация за публикация в обем, форма и тема, която медията прецени.

10. "Маг Адвъртайзиг" ООД - не са посочили цветността на плаката и грамажа на хартията. Тези параметри бяха зададени в конкурсните документи и всеки би ги изпълнил такива, каквито са зададени, без правото да проявява творчество и вариативност по този въпрос.

11. Консорциум "Нота бене! - Перпетуум" (това съм аз) - печатна грешка в изписването на адреса на сайта на телевизия "Евроком" - вместо eurocom някой в офиса е написал eurokom и това вече доказва, че не можем да организираме и провеждаме информационни кампании и не си струва да се чете проекта ни. Освен това Обществото чрез КЗП твърди, че порталът "Дарик Нюз" няма вътрешни страници. Тоест "Дарик" е един home page без никакви линкове по себе си и от който не се отива никъде другаде.

12. Агенция "Мърфи М" ООД - също не са декларирали, че са закупили документите, които са попълнили и са подали пред комисията.

Така стигаме до победителя - участник № 13. Ето съображенията на комисията: подадените от участника документи единствени отговарят на изискванията, техническата оферта отговаря на минималните изисквания и стойността не надхвърля максимално допустимите стойности. На мен ми се губи моментът, в който предложената от №13 кампания се е оказала по-добра от някоя друга след сравнение между двете, а цялата процедура ми прилича на разчистване на всички конкуренти, преди да се стигнали до същинска конкуренция. Представям си каква е била офертата на №13, та комисията чак не е посмяла да допусне друга оферта и после да каже, че най й харесва именно тази на № 13. Ако бяха допуснали повечето оферти до разглеждане и да бяха изкарали, че № 13 е най-хубавата, никой копче нямаше да може да им каже, защото преценката за хубостта на една рекламна кампания и за красотата и пъстротата на плакатите е нещо твърде субективно и винаги може да се повери на правилно избран външен експерт и така комисията да си умие ръцете. Те обаче решават да разчистят всички останали по формални признаци.

А кой е участник №13? Фирмата "Си Ей Ес" ООД, за която се знае, че се занимава с рекламата на бизнесмена Киро Киров, за чиято пък снаха се знае, че е депутатка от ГЕРБ. Защо е депутатка и защо точно от ГЕРБ ли? Това е друг въпрос. Жалко само за горкото Общество.
снимка: Юлиян Савчев
Членове на комисия отварят оферта на участник в обществена поръчка.
35
6968
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
07 Януари 2010 00:08
ако не беше истински списъка с причините за дисквалифициране на 12-те "неправилни" фирми щеше да звучи като много духовита шега на тема корупция и бюрократичен педантизъм.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 07/1/2010 г/ 00:12:44

07 Януари 2010 00:24
.... к'вото обществото - такива и поръчките му ... ама па с к'ви щуротии си вадят ляба някои ...
07 Януари 2010 00:24
Моите заключения (в т.ч. от личен опит) са, че ако една фирма участва в този маскрад, наречен процеудра по ЗОП, то за мениджъра е изпълнено поне едно от следните условия:
1. За първи или втори път му е, т.е. е младеж без опит и възпитаните.
2. Е в някакви не съвсем обществни взаимоотнощения с шефа на поръчващата организация (това е най-честия вариант).
3. Просто обича да се заяжда или бъзика
3. Кефи го да пише официални документи или изпада в екстаз като види печата на фирмата си под някаква бумага.
4. Има служител за уволнение, комуто възлага да подготви документите и след това го уволнява за несправяне с работата.
5. Е изпаднал в отчаяние или кротка лудост.
Сигурно има и други по-рядко срещани мотиви, но тия са основните.
07 Януари 2010 00:46
6. Самият той е редактирал условията на поръчката.

Редактирано от - Старшината на 07/1/2010 г/ 00:47:31

07 Януари 2010 00:59
аз бих казал "видиш ли обществена поръчка бегай ще вземеш да я спечелиш ще наблъскаш кинти и не се знае кога ще ти платят м дааааааааааааааа
07 Януари 2010 01:30
Всеки конкурс, за каквото и да е , и където и да е, е нагласен. Победителят се знае предварително и конкурсът се прави само за да е спази някакъв закон, правилник или подобно. Така е по цял свят. Ако не знаете (не са ви пошепнали на ухото или не сте се постарали да ви пошепнат) не хабете нерви и средства за да участвате.
07 Януари 2010 06:53
Само си позволявам да отбележа, че не е така "по цял свят". Родината (и регионът на най-близките съседи) са уникални в това отношение. В чужбина "нагласени" са конкурсите, примерно, между "Боинг" и "Еърбъс" за дадена огромна поръчка от национален авиопревозвач. Обикновено са нагласени от самите фирми-кандидати, а не толкова от възложителя. Но колко такива сделки стават на година? За всичко останало в преобладаващата част от случаите се спазват истинските правила.
Но българският чиновник изпада в онова състояние, така подходящо описано от Достоевски като "административен възторг", и оттам идват голяма част от проблемите ни. Така сме се оплели в бумаги, че една елементарна проверка примерно за честното провеждане на споменатия в статията конкурс ще отнеме поне два месеца, за да се сравнят всички точки, подточки и подподточици. Ако Общество беше частна фирма, с такова поведение щеше да фалира за не повече от шест месеца, освен ако не пере пари.
Заради буквоядците е измислена и съществува от векове фразата "буквата И ДУХА" на закона.
Ще се научим, иска време.
Иначе хептен ще фалираме.
07 Януари 2010 07:10
Айде сега кажете откъде да си купя винетка за колата?
07 Януари 2010 09:14
От къщата на Цветелина, град Банкя, община София - до градския пазар вляво ...
07 Януари 2010 09:16
Отдавна е речено, че нази ще съсипе не корупцията, а борбата с корупцията.
07 Януари 2010 09:22
Това фейлетон ли е? Или истински случай?
07 Януари 2010 09:48
Това последното за Киров и снаха му, не го разбрах.
07 Януари 2010 10:37
Това е случай, който ако не беше истина, щеше да бъде фейлетон. Тук Швейк би могъл да посочи още стотици такива историйки... Контролните органи спят, когато проверяват такива поръчки, а когато случайно нещо посочат (например, че дадена поръчка е проведена в нарушение на Закона и Наредбата), никой не обръща внимание на техните доклади...
07 Януари 2010 11:42
.... абе важното е да кипи безмислен труд ... колкото повече, толкова по-добре ...
07 Януари 2010 12:14
Обществените поръчки наистина са извор на огромна корупция, но проблема не е толкова в това, за какеото пише в статията - че са отстранени останалите участници, за да остане само един. Тук просто са действали доста грубо в някои от случаите. Проблемът е, че закона за обществените поръчки те кара да избереш най-лошата поръчка, която обикновено е с най-ниска цена, но ... след това ти се налага да плащаш още и още. Вторият проблем е, че когато нещо трябва да се свърши бързо - "срок вчера", закона те кара да изпълниш една дълга и мудна процедура, независимо дали има или няма смисъл от нея. Много често по ред причини изпълнителят е пределно ясен, примерно за поддръжка на разработен от някого софтуер. Ами почти винаги това е фирмата разработчик.
07 Януари 2010 12:40
Долна, гнусна и крадлива МАФИЯ
07 Януари 2010 12:52
Според написаното с статията с една част от цитираните в статията участници, си е постъпено съвсем законно, както го изисква закона за обществените поръчки. Ако има възражения, то те трябва да са към депутатите да изменят закона, а не против спазването на закона. Пак според написаното в статията на други им е отрязана квитанцията по други причини, но дали това е поради условията на търга или не не става много ясно. По мое мнение този закон за обществените поръчки е ненужен и вреден. Ненужен е защото с нищо не измени нещата, т.е. кой ще спечели даден търг и е вреден, защото безмислено удължава времето и кара маса фирми да влизат в ненужни разходи.
07 Януари 2010 13:31
Наздраве! Е това България. И Европа трябва да го знае.
07 Януари 2010 14:31
Принципно винаги условията на търга може така да се направят, че да спечели точно определен участник или даже повече - останалите участници да не отговарят на условията на търга. Примерно за търга за продажба на винетки - малкото има на българския съсобственик да е Цветелина, фирмата й да съществува от еди-коя си година, демек ето ти и отчитане на опит.
07 Януари 2010 14:58
Една от многото глупости при такива търгове са вкарването на много и безмислени ограничения към участниците. Примерно - да имат сертификат по ISO за качеството, което само по себе си нищо съществено не им гарантира, освен, че фирмата работи с постоянно качество /лошо? или добро/ и в никакъв случай не гарантира добро качество на работата на фирмата.
07 Януари 2010 14:58
Много неграмотно, лаишки и интересчийски написана статия, без никакво познаване на материята на обществените поръчки.
Малко разяснение от общ характер:
Правилатна на ЗОП предвиждат изключително строго формални процедури. Всяка от представените оферти трябва да отговаря на 100% на условията за участие.
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНА ОФЕРТА, АКО НЯМА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕНО В ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА УЧАСТИЕ УСЛОВИЕ, НА КОЕТО ТЯ ДА НЕ ОТГОВАРЯ.
Без значение какво е условието - дори и че не са номерирани страниците, както е изискано.
Не е работа на автора да преценява кое условие колко е съществено - условията са публични, кандидатите ги знаят, като не са ги изпълнили ще си носят последствията, които и да са.
Този формализъм има голям смисъл и той е да остави минимална свобода за преценка на членовете на оценителната комисия.
07 Януари 2010 15:01
Много обществени поръчки са нагласени за да спечели даден участник, но нагласяването не става по тъпия начин, описан от автора.
Има си доста хватки и подходи, които не смятам да споделям тук!
Най-малкото възложителя трябва да е дебил, за да разчита че неудобните кандидати ще сбъркат при съставянето на офертите си - това не зависи от възложителя!
Въобще за пореден път се убеждавам че един вестник не трябва да залита в специализирани материи без да ползва експерти, защото се полячават неграмотни писания и вестника се излага!
07 Януари 2010 15:21
""Призма 2005" ЕООД - не е представен дизайн на покана за пресконференция. Разбира се, ако Обществото не знае как ще изглежда поканата, как ще е сигурно, че поканените журналисти ще дойдат на пресконференцията? Съвсем друг е въпросът, че в конкурсните книжа няма изискване да се представи такъв дизайн, но затова участникът вероятно ще съди КЗП."
Сгугню, гневът ти срещу вестника е съвсем неоснователен. Въпросът очевидно е, че са търсени умишлено дребни и несъществени нарушения, които да послужат за отстраняване на 12 от 13 участника.
07 Януари 2010 15:28
А как да се избие платения откуп, копеуе? Киров, Киров - ама 1 млн. евра са дебалансирали яко семейния бюджет за 2010 година.
07 Януари 2010 16:06
Изводи:
1. Не се надявайте, че обществена поръчка ще "закърпи" бизнеса Ви
2. Ако все пак се надявате, недопускайте и най-малката грешка - примера с com - kom
3. Подкупете организаторите на конкурса
07 Януари 2010 16:12
И както малцина са се върнали от отвъдното, за да разкажат какво е там

Е това направо ме разби!
07 Януари 2010 16:40
Krasi.Mira,

07 Януари 2010 17:07
Абе това не беше ли фейлетон от " После" ?
07 Януари 2010 17:46
КГК, пропусни точки 1 и 2.
07 Януари 2010 21:33
Сгугню! Отде имаш толкова акъл за толкова подходящ за тебе ник, не знам!
07 Януари 2010 21:42
По- точно "Видиш ли обществена поръчка - " значи победителят е известен! Останалите са само декор- да се спази закона.
07 Януари 2010 22:10
Сгуги става смешен.

Смисълът на търга е да избере оферент, който е най-вероятно да изпълни поръчката качествено, в цена и в срок. Твърде тежките административни изисквания допринасят много малко за постигане на тази основна цел.

Ако приемем за вярно твърдението, че законът изисква твърде формални процедури, то ... законът просто е грешен. Че е боклук, боклук е, но все пак смея да твърдя, че е напълно възможно животът на оферентите да бъде облекчен и от тях да се изискват по-прости оферти и при съществуващия закон, но тук опираме до качествата на т.нар. "юристи" и на администрацията изобщо.

Пиша горното от позицията на човек, който е подготвял десетки търгове по няколко различни вида правила, бил е участник в над 25 оценителни комисии (също по всякакви системи за търгуване) и подготвил над 10 оферти (половината по ЗОП).
07 Януари 2010 22:59
Не винаги "настройването" на спецификациите за обществени поръчки се прави по корупционни съображения. Например, в областта на здравеопазването - иска ви се да се сдобиете с класен ехограф - "Тошиба", "Алока" или "Дженерал Електрик". Това би ви извело с едни гърди пред съседната конкурентна болница. Д, но китайските подобни струват два пъти по евтино. Ако не направите гимнастика - ще се сдобиете с китайски боклук. Напрягате се, и измисляте нещо, с което да отстраните ония нежелани фирми.
09 Януари 2010 07:00
Системата на обществените поръчки са казва "мижи да те лажем" и който няма гръб само си губи времето да участва като пълнеж.
Всичко останало са празни приказки, вятър и мъгла.
03 Февруари 2010 14:32
Интересното е, че като се поразтърсиш и намираш интересна информация. Въпросните печеливши се оказват и агенцията, която е спечелила конкурс на Тотото пак в ЗОП и то за 2 години. Е, как такъв късмет? Или да не обиждаме - все пак очевидно са големи професионалисти, а всички останали, с извинение, може само да се учите от тях. Чудя се, къде спят онези с проверките и до кога ще се правят на слепи и глухи?! А за снахичката - да е жива и здрава! Могла - помогнала...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД