:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,222,437
Активни 142
Страници 5,664
За един ден 1,302,066
анализ

Няма голяма полза здравната реформа да започне от малките болници

Закриването на общински лечебници няма да облекчи особено бюджета на НЗОК, проблемът са големите
Снимка: "Сега"
Болниците ще работят с делегирани бюджети, т.е. ще получат фиксирани пари, независимо колко болни отчитат и нито лев повече. Здравната каса ще сключва договори само с лечебници, които отговарят на доста високи критерии и ще ги прекратява много по-лесно. В резултат се очаква от пазара да отпаднат десетки болници, а останалите да получават повече пари. Това е кошмарът за малките общински болници.
В последните 10 години паралелно със здравната реформа и приказките на държавата, че болничната мрежа у нас е твърде раздута, броят на новопоявилите се болници може да съперничи единствено на бума в строителството отпреди кризата. Появиха се десетки частни болници, а редица вече съществуващи държавни и общински се сдобиха с нови отделения. И вместо това да води до по-голяма конкуренция и качество, резултатът е точно обратният - все повече хоспитализации, все повече разходи и все по-недолекувано население.

Основната причина е принципът, на който действа системата - здравната каса плаща за отчетен случай. Затова се отчитат все повече случаи, при това за болести, за които се плаща по-добре. Никой няма интерес пациентът да бъде излекуван, защото за болницата е финансово изгодно той да се върне отново за лечение. Изходът е ясен - преструктуриране на болниците, така че да не се издържат с публични пари раздути структури, ипромяна в принципа на плащанеИ двете са болезнени политически предизвикателства, които удрят интереса на лекари, частни инвеститори, кметове и водят до негативен отзвук сред електората. Преди 2 години здравната каса опита да направи нещо подобно. Не успя, тъй като цената се видя твърде висока за тройната коалиция и особено за БСП.

Сега е ред на ГЕРБ. Те се канят да използват същите инструменти, но операцията няма да е козметична, а радикална. Болниците ще работят с делегирани бюджети, т.е. ще получат фиксирани пари, независимо колко болни отчитат и нито лев повече. Здравната каса ще сключва договори само с лечебници, които отговарят на доста високи критерии и ще ги прекратява много по-лесно. В резултат се очаква от пазара да отпаднат десетки болници, а останалите да получават повече пари. Пациентите пък ще получават по-качествена помощ, макар и не задължително в собственото си населено място, а здравните ни вноски ще се разпределят по-справедливо - към болници, които са доказали, че ги заслужават.

Естествено това би се случило в идеалния вариант. Промяната крие доста рискове.Кошмар за малките общиниЗа да работят със здравната каса и да получават финансиране, през 2010 г. отделенията във всяка болница трябва да отговорят на строги изисквания. Едно от най-важните е да имат собствени кадри на основен трудов договор. "В момента в редица болници се работи с т.нар. гастрольори. Например хирургът работи в областната болница, която е на 60 км от общинската. До 14 ч. прави 2-3 операции и след това отива в общинската, оперира и там и се прибира. На другия ден сутринта, когато той е в областната болница, пациентът му се усложнява, няма кой да го поеме. И какво се случва с този пациент?", мотивира решението зам. здравният министър и член на УС на здравната каса Валерий Митрев. Друго условие е апаратурата и лабораторията, която се използват, да са на място, в болницата, а не да се карат пациенти до други лечебни заведения за изследвания, както е на места в момента. Болницата ще трябва да може да осъществява 24-часов прием на пациенти. "Когато дойде пациент в 2 през нощта, с него се случва същото, каквото и ако дойде в 10 сутринта, когато всички са на работа. Не може да има пациент, който да чака цяла нощ сутринта да дойде на работа специалистът, който е нужен за лечението му", обяснява Митрев.

За пръв път една болница ще може да има частични договори - за едно или две свои отделения, а не за всички. Договорите ще се сключват тепърва и в момента Митрев не се ангажира с бройката на тези болници, които няма да успеят да отговорят на изискванията и ще се принудени да се преструктурират или дори да бъдат затворени. "Тъй като вече стана ясно, че ще има такива изисквания, болниците правят усилия да отговорят на тях в крачка, затова и досегашните анализи не са точни. Например ако допреди месец болницата в Оряхово имаше един хирург и един анестезиолог, сега тя вече има двама хирурзи и двама анестезиолози и се подготвя за договор", казва Митрев. Общинските съвети са започнали да набавят апаратура, да търсят и кадри, вече се закриват отделения, а работещите там се пренасочват. Сигурно е, че една трета от отделенията в по-големите болници няма да успее да сключи договори, а основният проблем ще се окажат кадрите. "Има 3-4 областни болници, за които съм притеснен, които имат по-лоши прогнози за договор, отколкото някои силни общински болници като в Лом, Свищов, Троян, Казанлък и доста други", казва Митрев. Заради липса на кадри ще пострадат и редица частни болници.

След месец ще е ясно кой как се е справил в новите условия, успял е да намери специалисти и кой не. Директорите на болниците вече ще са наясно какви договори ще успеят да сключат, какви приходи ще имат по тях и съответно - кои отделения ще преструктурират и кои направо да затворят. След 2 месеца те ще могат да сключат договори за новите пътеки - за долекуване на сърдечно-съдови, неврологични и онкологични болести и за продължително лечение. Това лечение е по-евтино и удачен вариант за малки населени места, където болницата и в момента има по-скоро социална, а не здравна функция. Досега тези случаи са приемани като остри, за което касата е плащала и по-скъпо. "Те са били приемани формално, и болниците са имали огромна печалба", казва Митрев. Има опасност обаче целият район около болницата да започне да се хоспитализира за "долекуване", т.е. възрастни хора да се прибират, за да стоят на топло и да получават храна, а болницата - пари от НЗОК. "Ще има много строги изисквания за прием по тези пътеки", заканва се Митрев.

Очаква се с тези промени дасе пренасочат около 35-45% от парите за болнична помощ,т.е. едни болници ще спрат да ги получават, за сметка на други. Това ще стане с появата на нови клинични пътеки и увеличението на цените на 32 стари. Ще има пътеки за реанимационно лечение за най-тежките случаи, които са и доста скъпи и досега не се плащаха добре. Обикновено тези случаи са в големите болници и с тези цени към тях ще се пренасочват и повече средства. Така ще стане и с увеличените цени на старите 32 пътеки.

В това няма нищо лошо - нека с лечение се занимават само болниците, които могат да осигурят поне елементарно качество, нека се спестят и малко пари. От друга страна обаче малките общински болници не разходват толкова пари и големите течове в системата далеч не са от тях - например годишно вече закритата болница в Кула е получавала около половин милион лева от здравната каса. При закриването й се плаща социална цена, доста по-висока от спестените разходи на системата. А щом една трета от парите ще се пренасочат, значи реформата ще застигне почти всички общински болници и те ще спрат да предоставят активно лечение.

Затова и не е ясно дали си струва да се прави толкова тежка реформа, при положение че най-сериозните преразходи са в големите болници, които така или иначе не могат да бъдат преструктурирани или закрити. Там са най-драстичните свръххоспитализации, отчет на мъртви души и т.н. Смята се, че 35- 40% от парите на НЗОК изтичат по този начин.

Затова и е по-логично да има реформа там, а не в малките болници. Според Митрев и това ще стане. Той смята, че болниците физически няма да смогват да лекуват мъртви души, защото след закриването на отделенията за активно лечение в по-малките болници пациентите ще се насочат към по-големите и те няма да имат неизползвани структури, които гълтат издръжка, без да носят приход.

Бумът на частни болници, които също гълтат доста ресурс без качеството там да е извън съмнение, също е проблем. Според Митрев и това ще спре, тъй като новите болници трудно ще намират кадри за задължителния основен трудов договор на всичките си специалисти.

Има и опасност след като болниците така или иначе са длъжни на осигуряват 24-часов прием да се опитат да го осребрят, т.е. да приемат пациенти по всяко време без нужда, както го правят и в момента, макар и по-често през деня. "Нека да опитат. При първи случай на некоректна хоспитализация се прекъсва договора по клиничната пътека, по която са го направили. При втория - пада договорът на цялата болница", казва Митрев. Досега нямаше така санкция - за спиране на договора на цялата болница и се очаква по-сериозният контрол да дисциплинира системата.

Най-сериозният механизъм за спиране на източването обаче са делегираните бюджети. Те ще се определят на тримесечие, а болниците няма да получават и стотинка над определеното, колкото и да отчитат пред касата. Това може да доведе до отказ за лечение на по-тежките и скъпи случаи и листи на чакащи, но пък ще гарантира бюджета на касата и ще спре преразходите. Очаква се около 40 частни и 50 общински болници да получат орязани с между 50 и 100% бюджети. Което значи, че няма да оцелеят.
10
2928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
06 Януари 2010 23:53
"...При първи случай на некоректна хоспитализация се прекъсва договора по клиничната пътека, по която са го направили. При втория - пада договорът на цялата болница" Интересно ми е, как директорът на РЗОК - Смолян например, ще посмее да прекрати договора с областната болница? Смешници! По-лошото е, че с мотива "грижа за пациента" някои от професорята са вкарали такива изисквания в клин. пътеки, че най-обикновени, рутинни операции ще могат да се правят само от 2 или 3 "светила" в България. Това ще доведе до дълги листи на чакащи пациенти и солидни рушвети. Изискванията са от типа "за да станеш президент трябва да имаш 10 години стаж по специалността". Не се наядоха!

Редактирано от - Weed361 на 06/1/2010 г/ 23:56:38

07 Януари 2010 00:08
По правило малките общински болници са по-скоро селски полеви лазарети, нежели болници. От друга страна - смучат яко бюджет, основно по пътека "херния", а всичко дето иска мозък се транслира към големите болници. Там пък се включва партийното назначаване срещу процент за партийната каса. Освен това, здравноосигурените сме малко, циганта не плаща. И пицата съвсем на поничка заприлича. И не на последно място - с 20 кинта здравна осигуровка - като за 20 кинта - нещо между кенийска благотворителна болница и немски приют за бездомни кучета. Тва е положението, па ако ще бг ситизен да си удари дупето о тавана. Питай дали на Глаксо СмитКлайн им пука дали даваш Аугметин на куче или бабичка от Силистренско или дали Сименс са склонни да раздават скенери на селските идиоти без пари, само защото са се разболели. Даже сестричките предпочитат насрани немци за хиляда евро, вместо бой, ... и сръбска музика в селския лазарет за 400 кинта. Е горе-долу е това.
07 Януари 2010 07:56
Основен проблем - здравеопазването хуманна дейност ли е или бизнес?
Останалите въпроси са вторични. Дори може без тях. Щом ще правим бизнес - актив, пасив, инвестиции, печалби, стока, пазар, потребител...И никакви лигавщини за Хипократи, спасяване, помощ и т.н.
----------------------------------
Блогът на Генек

07 Януари 2010 08:12
Като четеш статията и ако не си лекар почваш да си мислиш , че държавата отделя все повече и повече проценти от БВП за здраве , щото алчните лекари правят стъкмистика. Истината е точно обратната. За здраве се дават все по-малко и по-малко пари от БВП. Със здраве.
07 Януари 2010 10:29
" Това може да доведе до отказ за лечение на по-тежките и скъпи случаи и листи на чакащи, но пък ще гарантира бюджета на касата и ще спре преразходите."ТОЧКА!
07 Януари 2010 10:31
От основния принцип на реформата произлиза лечение в болница само на хрема, че е по-евтино. Скъпите операции и лечения ще са само за богатите, които ще си доплащат. Беднюгите ще мрат свободно и демократично по села и малки градчета - скъпо нещо се оказа демокрацията, Санчо-о-о-о! Чак с живота си трябва да я плащаме.
07 Януари 2010 12:09
Пенсиите с по 150 лева заплата как ще ходят на далечни разстояния, като спреха и общинския транспорт, щото и той не бил печеливш.
И за един преглед 10 лева натам и 10 лева насам - ще ги изтребят съвсем.
Не само бременните ще раждат в домашни условия, няма вече здравеопазване в България.
Щото не може от всичко да се печели.
Още на един виден икономист-идиот му го казах преди време и той ме не разбра изобщо.
Не можеш да оставиш само станциите на метрото и да затвориш тунелите, щото тунелите не били печеливши. Това е интелектуално и професионално късогледство и безсилие.
Именно тунелите правят станциите печеливши, без тунели хората няма да влизат изобщо в станциите.
Не можеш да разбиеш една симбиозна система на части и да изхвърлиш всички части, които не печелят, щото се срива цялата система и печалбата от нея вече не се мултиплицира, а с времето се свежда до нула. По простата причина, че системата спира да функционира.
Все едно да искат от всички човешки органи да мислят, краката не мислят-да ги отрежат, ръцете не мислят, значи не ни трябват.
Това само галфони могат да го измислят.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
07 Януари 2010 12:17
проблемът е на съвсем друго място.
много по лесно правиш малка частна болница/ център - 1) закриваш съществуващата, 2) сключваш един договор с кмета да наемеш сградата (барабар с обурудването) за 5-600 кинта на месец и 3) наемаш същите доктор(и) фаледшер(и) да бачкат за теб.
По подразбиране - каквото е имало обурудване си остава за теб - в крайна сметка социална дейност вършиш. Нобходими - 10 -20к Евр стартов капитал (за почерпки, пардон маркетингови разходи).
Крайна разлика за клиента - сал едната ценова листа на вратата на доктора.
най харно работи схемата ако кмета е втрои братовчед на жената.
А за по големите болници - има време - малко стаж да се натрупа да стане ясно ху из ху и тогаз ще ги мислим.
07 Януари 2010 13:52
Опашките ще понамалеят. С новите изисквания за редовност на осигуровките 36 месеца, още 380 000 щастливци няма да са принудени да ползват услугите на здравната каса, заедно с милион и нещо към днешна дата свободни от здравното иго.
07 Януари 2010 16:52
Все едно да искат от всички човешки органи да мислят, краката не мислят-да ги отрежат, ръцете не мислят, значи не ни трябват.

Або то май на некои и главите не мислят! С тях кво да пра'им? И тях ли .......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД