:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обама обвини разузнаването в "катастрофален провал"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Йеменски войници, натоварени в камион, патрулират из улиците на старата част на столицата Сана, след като силите за сигурност арестуваха трима предполагаеми членове на "Ал Кайда".
Президентът на САЩ Барак Обама подложи на жестока критика американското разузнаване заради неуспешния атентат срещу американски самолет по Коледа и го определи като "катастрофален провал", съобщиха световните медии.

"Това е неприемливо и аз няма да го толерирам", заяви Обама по време на телевизионното си изявление след среща в Белия дом с началниците на различните разузнавателни служби. Двете разследвания на неуспешния заговор за взривяване на самолета на Нортуест еърлайнс показват, че американското разузнаване е пропуснало много "предупредителни знаци", както и вече известния факт, че заподозреният е екстремист, който е пътувал до Йемен. "Крайният извод е следният - американското правителство е имало достатъчна информация, за да разкрие този заговор и може би да предотврати нападението по Коледа, но нашата разузнавателна общност не е успяла да направи връзката", категоричен е Обама. "Моя отговорност е да открия защо и да поправя тази грешка, за да можем да предотвратим подобни атаки в бъдеще", допълни президентът. Директорът на националното разузнаване Денис Блеър заяви, че критиката на Барак Обама е справедлива и обеща незабавни и решителни действия, за да се подобри ситуацията със сигурността в страната.

САЩ ще преустановят засега прехвърлянето на нови затворници от военния затвор в Гуантанамо към Йемен, съобщи Белият дом. Това стана след разкритията, че неуспелият атентатор на самолета за Детройт е бил обучаван от ислямисти в тази страна. Полицията в Йемен пък се похвали, че е арестувала лидера на местната организация на "Ал Кайда" Мохамед ал Ханк, който бил ранен при престрелка.
34
1421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
07 Януари 2010 00:51
Вчера имаше заседание на Обамко с участието на всички ресорни началници .
Без да е ходил войник Чебурашка им е набил канчетата точно кат младсержант на новобранци . И им е разяснил основното армейско правило : всеки персонално е отговорен за колекртивните резултати.
Нещо което отдавна е норма в бойните поделения : заради неправилните действия на един гъбок упражнението се повтаря от целио взвод.
Те така те.
07 Януари 2010 02:44
Според мен по голяма вина има перонала по летищата от колкото разузнаването.Необходимо е да се сложат по верни хора и по добро проверяване на всеки пасажер.Ако е необходимо и в гъза да му бъркат затова им се плаща.
07 Януари 2010 03:03
Те ако можеха щяха да овардят поне собствените си задници. Ама видя ли какво стана с тройнио агент в Афганистан? Седем с един удар. Те така те.
07 Януари 2010 09:27
Шефът на ЦРУ навърши ли вече 90 години?
Обамата удари и съветите у земята!
07 Януари 2010 09:44
много са агентите им с две нули (които имат право да убиват) като Джеймс Бонд и не е имало на разположение никой канцеларски плъх, който да препрати информацията подадена от бащата на атентатора. Секретарките са били с разтворени крачета при 007, 008, 009 и т.н. или в другите две нули, така, че те отпадат от бройката и забележките на президента не са против тях.
07 Януари 2010 09:44
Терорягите не се ловят на летищата. Това е изначално грешна стратегия. Трябва да ги давят в кенефа (по тов. Пут), т.е. да ги ловят преди да тръгнат за летищата въобще.
07 Януари 2010 11:07
Воци, в древните времена на моята младост, докато с аскер-аркадашите търчахме из древните тракийски поля, армейският похват за издънката на един да се гонят всички се наричаше "групов секс"!
07 Януари 2010 11:27
Терорягите не се ловят на летищата. Това е изначално грешна стратегия.

Динка, а къде и как се ловят "тероряги"? С танкове и самолети по чукарите на Афганистан или в Газа става ли? Или и това е "изначално грешна стратегия"?
07 Януари 2010 11:58
Защо се упражнявате в говорене на фантазии?

Я някой да ми обясни как се качваш на самолет за САЩ без виза в паспорта, и къде точно ти издават визата.
Останалото е софистика - допуснат е да лети понеже документите му са били в ред. Толкоз.
А проблемът не се решава на летищата. Мен поне ми писна на **** от всички глупости под етикета "мерки за сигурност".
Последно едва не ме съблякоха - за пръв път се наложи да ми правят ръчна проверка дебелогъзите тъпанари на дегол, под мотото "засилени мерки за охрана" - именно заради тази изцепка с делта.
07 Януари 2010 12:12
много са агентите им с две нули (които имат право да убиват) като Джеймс Бонд

Моля, без обиди към уважаемата професия!
Ние не убиваме, а "отстраняваме", "вътдворяваме" или "респектираме". .

Редактирано от - The Spy на 07/1/2010 г/ 12:57:13

07 Януари 2010 13:46
Шпионски, шефът ти нещо нервен напоследък, а!?!?!... Ама и вие яко го бяхте ударили на банкети и обеди /УБО/.
07 Януари 2010 14:11
Дуся, по чукарите, в колибите, гетата и пустините - ама с разузнаване и LRRP, а не с танкове. Какво е LRRP оставям на теб да откриеш.
...
Митя, много забавна история. Я раздуй повече за кевити сърч-а, ръкавици поне носеха ли
ПП Аз също се дразня от безкрайните проверки на летище Бен Гурион, ама там поне такива простотии няма. Братята американци както обикновенно се изхвърлят.
07 Януари 2010 14:12
Пардон, Дуся - забравих. И във форумите. По IP-то.
07 Януари 2010 14:33
Що размечта ли се?

Не до там не се опря, но се опита да ме опипа един гаден чернокож + че имаше "включи компютъра/ спри компютъра/ отвори ръчния багаж и вади от ранницата".
По принцип до момента на практика никога досега не бяха влизали в подобни детайли - "Преценка на риска" знаеш - опипването е за мургави и тъмнокожи , не за високи, бели, синеоки, костюмари.
В случая гадното полицайче беше тъмно - предполагам неговата форма на личен "протест" с/у дискриминацията. Или пък премного ми личеше че съм махмурлия - не знам
А на бен гурион сигурноста е отвратиелна - имате повече полицай отколкото наземни стюардеси.
07 Януари 2010 15:17
Ех Динка, Динка, по чукари, по гета, колиби, пустини, форуми, летища и пр. и пр. все е едно и също - за тъпотата лек няма... Ако не ми вярваш ходи да гледаш "Гадните Копилета", ма дали ще стоплиш - не гарантирам. Но какво да правиш - съдба, на кой каквото му е писано.
07 Януари 2010 15:32
Летищата "Бен Гурион" и "Кемал Ататюрк" са образец за сигурност.
Американците не могат да я копират по своите летища,
тъй като някои са с много объркана структура и собственост.
Те още с крадците не могат да се оправят - какво остава за терористите.
Затова сега се залага на идиотската идея,
че терорист може да дойде САМО ОТВЪН.
Сакън да не си оправят сигурността по летищата, щото пари чини.
Когато някоя чисто американска чалма думне аероплан -
пак ще има вайкане и квичане.
07 Януари 2010 15:55
имате повече полицай отколкото наземни стюардеси.

Митя, нещо си се объркал, може би заради униформите - единствените полицаи на летището са мацките на паспорт контрола, другите са наземни стюарди/еси или охрана от субконтрактори.
Иначе наистина са досадни и като ми се лепнат трима с куп дебилни въпроси, пощурявам. От една страна ги разбирам, това им е работата, от друга страна - една вечер ходих до летището да взема едно момиче (таман на паспорт контрола работи, полицайка), сядам да я изчакам на една пейка, някъв сухар изскочи - къв си ти, какво правиш тука и т.н. Наврях му правилната карта в лицето и се разкара. Тая карта е магическа, кстати, ползвах я на берлинското летище веднъж, на качване в израелски полет (бяха отцепили целия терминал от съобр. за сиг., завалиите) - спести ми 15 мин Q&A
По-предния път като ходих до обетованата пък, три буркана с нес кафе бяха заподозрени в експлозивно съдържание и чантата трябваше да минава дълбокия рентген.
07 Януари 2010 15:58
"Преценка на риска" знаеш - опипването е за мургави и тъмнокожи , не за високи, бели, синеоки, костюмари.

Това е заблуда. Първото, което ни учиха в курса по стрелба с пистолет (бях за кратко охрана навремето) е, че на терорягата не му пише "тероряга" на челото. То не е трудно да се подбират такива със западна външност.
ПП Второто е, че при съмнение за шахид единственият работещ метод е два в главата.
07 Януари 2010 17:01
кевити сърч-а

Обискирането на телесните кухини не е нормативно обоснована процедура по сигурността на летищата. Най-малкото от гледна точка на презумпцията за невинност. Обискира се заподозрян или задържан.
Правилното име на процедурата е cavity inspection. Ерго инспектираме дадена кухина с цел да установим дали имаме основания за ъъъ задълбочаване на проверката. Кевити сърч-а на мене ми звучи по-скоро като занимание за малцинства с културологични особености
Та ако на Бен Гурион вакъл секюрити офисър ви предложи да се подложите на сърч, а не на инспекшън да знаете че ви е хвърлил око извън рамките на служебните му задължения
07 Януари 2010 17:11
Това с тероризЪма ми приблича като Вълко Червенковото -да разобличим врагът с партиен билет
07 Януари 2010 17:19
Шпионски, шефът ти нещо нервен напоследък, а!?!?!... Ама и вие яко го бяхте ударили на банкети и обеди /УБО/.

Пак ще имаме банкети и кьорсофри, а и без това те не са секвали - нали трябва капиталистическата система да се ползва рационално.
Между другото ще поубием не 7-8, а 700-800, като тонален отговор на атентаторите или ще прехвърлим тероризмът върху техните глави, за да могат по-добре до го асимилират.
Натиснете тук

Редактирано от - The Spy на 07/1/2010 г/ 17:21:33

07 Януари 2010 17:20
Маузер, не са вакли, ве. И мацките молят учтиво. Ако откажеш учтиво, тогава идват тези: Натиснете тук
07 Януари 2010 17:25
абе ....
аз интелегентен човек да работи охрана не съм виждал еле пък ако работата му е физически контрол.
07 Януари 2010 17:27
Доси да каже как Путин лови терористи и как ги разкри "предварително" преди да му избомбят театъра, да изпотрепят децата му в Беслан, да взривят мръсна бомба или да му гръмнат и катурнат "експреса" движещ се по дайрекшън Масква - Св. Сталинград със субстветлинна скорост 80 km/h.

Редактирано от - The Spy на 07/1/2010 г/ 17:28:38

07 Януари 2010 17:46
THE SPY,
Ама ти ЦРУ с ФСБ/бившата КГБ/ ли ще сравняваш сега?!
Я кажи ЦРУ ли искаш да прилича на ФСБ или ФСБ да прилича на ЦРУ?! А?!
07 Януари 2010 18:04
StrikeEagle


07.1.2010 г. 15:32:17
...

......Когато някоя чисто американска чалма думне аероплан -
пак ще има вайкане и квичане.
Това е само въпрос на време. Оня във Форт Хууд дето разстреля 13 души си е баш техна чалма.

Редактирано от - VOCI на 07/1/2010 г/ 18:05:11

07 Януари 2010 19:18
Шпионски, то убаво - трепете ги и то не по 700-800, а по 7000-8000. Ама що ли ми се чини, че колкото повече ги трепете, те толкова повече стават. А бре, вие да не би да си зареждате бомбите и ракетите с виагра, вместо с шрапнели, а.......много загадъчно!?!?
А иначе - приятно изкарване на ешмедеметата - и аз ги предпочитам пред копането..... /на колеги/.
07 Януари 2010 19:24
Mitq, за БГ може би си прав, но в страни като Израел маса народ се препитават с това, невъоръжена охрана не съществува като понятие, а руснакът с докторска диплома "от там", който охранява паркинг "тук", е обект на множество вицове.
ПП Всъщност и за БГ не си прав - познавам началник охраната на киноцентъра в Бояна, замерят го с пачки, бивш военен. Израелец е де, нали Ню Имидж ги купиха, Дейвид Варод е новия чорбаджия и т.н.
07 Януари 2010 19:37
THE SPY,
Ама ти ЦРУ с ФСБ/бившата КГБ/ ли ще сравняваш сега?!
Я кажи ЦРУ ли искаш да прилича на ФСБ или ФСБ да прилича на ЦРУ?! А?!

E, а защо да не ги сравнявам?! Нали КаГеБешниковците беа НАЙ-силното, най-просперитивното и най-умното разузнаване, което щеше да ни сервира КОМУНИЗЪМА?
07 Януари 2010 19:43
Ето една новина от НАКРАТКО
В Дагестан убиха петима милиционери, а други 10 бяха ранени... в столицата на руската република... Почти всяка седмица в тази кавказка република има атентати и нападения от страна на ислямски бунтовници срещу представители на властите.


Може ли някой да ми обясни защо в руските републики се въдят "ислямски бунтовници" (и въобще що е това ислямски бунтовник), а на 200-300 км. по на юг в Афганистан примерно се въдят "ислямски терористи" и "талибани"? Мисля че спечелването на "войната с тероризма" минава през честно обясняване на този етно-религиозно-политическо-лингвистичен ФЕНОМЕН!
07 Януари 2010 19:45
Шпионски, то убаво - трепете ги и то не по 700-800, а по 7000-8000. Ама що ли ми се чини, че колкото повече ги трепете, те толкова повече стават.


Да се надяваме, че си спомняш Пустинна Буря и броят на жертвите!
Проблемът иде от това, че САЩ не споменават разрушенията (3600 бойни полета над НАСЕЛЕНИ места) по някакви техни съображения, а резняците, за да не им падне авторитета.
Иначе СеСеСеРейските танкове бяха отлична мишена и горяха като факли. Така се случи и с фръкналите няколко СУПЕР самальоти.
Е, някой ден истината "мей би" ще се публикува, но до тогава може да не са останали мераклии да четат.
07 Януари 2010 19:58
Шпионски, виж, ... връщаш лентата мноого назад...недей, тъй можеш да стигнеш и до Виетнам и Куба. Просто си рекапитулирай последствията от "Пустинна буря", защото не всяка борба е победа, не всяка победа е успех и не всеки успех е радост. Положението ви сега май е "хуже губернаторского", а се очертават и още "недемократизирани" обекти - и то още по-непредвидими. Да живееш като израелците под пълна полицейщина и независимо от прихванатия отвън по-висок стандарт на живота да трепериш вече повече от 60 години да не те тресне нещо....това не е кефлийско за мен, па и за останалия свят май. Тъй че....по-малко шампанско при "победите"!
07 Януари 2010 20:28
За какъв успех или неуспех, победа или загуба може да се говори, когато ние не водим война в ония земи, а само присъстваме временно, а когато присъстваме ще се случват спорадични произшествия.
Думата "война" е несполучлива компилация измислена от журналистите, за да имат ефект публикациите им и да се котират на пазара.
По пътищата на света загиват ежедневно хиляди, така че от какво значение са 100-200 резняка или 10-20 овенни?!
07 Януари 2010 21:21
Полицейски акции струващи на данъкоплатците колкото малка война. Това е положението.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД