:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Франция е най-доброто място за живот

В класацията, изготвена от американско издание, България се нарежда на 44-то място от общо 192 държави
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френската столица Париж е сред най-добрите градове за живеене в света дори и когато зимата я изненада.
Франция е държавата, в която се живее най-добре, показва класация, изготвена от американското месечно издание "Интернешънъл Ливинг". От три десетилетия "Интернешънъл Ливинг" подрежда държавите по качество на живот, като отчита критерии като цената на живота, култура и забавления, икономика, климат, сигурност, свобода, здравеопазване и др. Франция оглавява подреждането за пета поредна година, защото има най-добрата здравна система в света, а това до известна степен компенсира тежката бюрокрация и високите данъци. "Във Франция животът е удоволствие", обяснява пред в. "Индипендънт" Джаки Флин, издател на "Интернешънъл Ливинг". "Мисля, че всеки би се съгласил, че Франция е една от най-красивите държави в света, където и най-дребните подробности имат значение - малките прозрачни кутийки, пълни с цветя, градините, кафенетата и чистите улици. Градовете се поддържат добре и има малко престъпност", допълва Флин.

В тазгодишното подреждане, в което участват общо 192 страни, на второ място е Австралия, следвана от Швейцария, Германия и Нова Зеландия. В първата десетка по общи показатели попадат също Люксембург, САЩ, Белгия, Канада и Италия. България е около средата на таблицата по цена на живота (61 от 100 възможни точки) заедно със страни като Аржентина, Камбоджа и Мадагаскар. Румъния се нарежда на 53-то място и е последна от страните-членки на ЕС.

От миналогодишното пето място Австралия е скочила на второ благодарние на бързото си икономическо възстановяване, хубавите си плажове и добрия климат. Освен това страната има добра здравната система. САЩ пък са паднали от трето на седмо място заради тежките икономически проблеми, които се отразяват на всички сектори.

В дъното на класацията на "Интернешънъл Ливинг" са Судан, Йемен и Сомалия.

СТАТИСТИКА

Статистик е най-добрата работа за 2010 г., показва проучване на сайта CareerCast.com, който е за търсене на работа. Той публикува списък с 20-те най-добри и 20-те най-лоши професии. Класацията е съставена на базата на данни за около 200 работни места. След статистик се нареждат софтуерен инженер, компютърен експерт, биолог, историк и математик.

Общ работник на нефтена платформа пък е най-лошата професия, следвана от дървосекач според класацията на сайта CareerCast.com.
45
6355
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
06 Януари 2010 23:05
Мда, аз това си го тръбя от доста време. Пък вие си ми говорете за скандинавските цивилизации където се радват на 20 градуса през лятото или пък за американската мечта, която се превръща от мечта в кошмар за месеци (в зависимост от това колко ти струва жилището)...

Това е положението - няма друга страна, която да комбинира толкова добре добри възможности за кариера, добри доходи, добьр климат, прекрасна социална система, архитектура, култура, транспорт, забавления, плажове, планини. Много други я бият в отделните критерии, но никоя не е намерила подобен баланс като цяло. Всяко друго мнение граничи с тоталната заблуда или непризнаване на очевидното...И преди да ми се нахвърлят 50 форумиста от американските преградия - не, аз не жевея във Франция. Просто съм живял там както и в няколко други страни преди известно време.
07 Януари 2010 00:08
"Общ работник на нефтена платформа пък е най-лошата професия, следвана от дървосекач според класацията на сайта CareerCast.com"

Тц-тц, горкия Симеон, избрал си е най-тежката професия у нас, щото нефтените платформи - на пръстите на едната ръка да ги броиш ! Просто да го ожали човек !


Не съм живял във Франция, бил съм там на панаир (професионално) и съм общувал (пак по работа) с французи ... Да не се засегнат, но са една от нациите с най-силен национализъм и прикрита (под маската на добро възпитание и толерантност) ксенофобия, макар да имат милиони цветни емигранти от бившите им колонии, вече 3-то поколение. Имат самочувствието, че знаят-могат най-много от всички други нации ("прави са, дори когато грешат", т.е. има сериозен елемент на надменност и чувство за "непогрешимост". Умеят да работят, стоките им са с добро качество (по принцип), но са и доста скъпи. Както и живота там като цяло е скъп.

Всичко написано е на база на общуването ми с тях. . Французойките, като цяло, не са красиви (по-скоро това е изключение, а не правило), т.е. малко "Летисии Каста" можеш да срещнеш по улицата (не в ТВ или по модните ревюта и списания). Но, за качестовото на живота там нека най-добре да кажат колегите, които са живели там достатъчно дълго или живеят в момента и могат да преценят обективно.
07 Януари 2010 00:44
"Във Франция животът е удоволствие", обяснява пред в. "Индипендънт" Джаки Флин, издател на "Интернешънъл Ливинг"
Тоз факт справедливо е отбелязан още преду 80 години от Хемингуей.
След което Вермахтът отиде за кратко да провери. Верно се оказа. Вино , коняк , мезета и момета без пари. Как да не се изкефиш ?
Затуй там дебаркираха англичаните и американците да попразнуват и те малко из парижките бардаци.
Сега Франция е открила прелестите си за цял свят. Пей сърце - ликуй народе.
07 Януари 2010 01:06
изготвена от американското месечно издание "Интернешънъл Ливинг".

... съответно САЩ са били на 3-то място, та сега покрай кризата от кумова срама са паднали на 7-мо. И в челната десятка са почти само англоезични страни. Абе - повече какво да се добави – смех на ташаци.
Във съседната статийка пише, че ЕС ще си прави собствена класация за елитните ВУЗ-ове. Ми да направи класации за всичко и все европейски страни да тури там САЩ и Китай – за цвят, а Канада – за температурно равновесие.
Тези класации са мижем да те лажем. Имали франсетата цветенца и саксийки, а? Гърците и италианците да не би да си нямат? Ми ескимосите пък си имат красиви иглута, а племето бонго-бонго имат много красива статуя на 3-метров фалос – все разумни причини да са в челната десятка.
Колкото до франсетата – тез бунтове и палежи напоследък сигурно са вероятно причинени от разумна политика и безпроблемна интеграция на 2-3-5-те милиона чалмалии, дето са чистокръвни французи, а?
07 Януари 2010 01:31
VOCI:
"Тоз факт справедливо е отбелязан още преду 80 години от Хемингуей"


Верно, ама е живял повече в Куба - ако не се лъжа, а там е имало преди Фиделчо не по-малко бардаци, и доста по-евтини, със странни горещи кубинки, ... което не прави Куба по-добро място от Франция (особено пък сега). И в Испания му е харесало: виното, жените и коридите с бикове и бягането пред тях в Памплона през м. юли !
07 Януари 2010 01:39
Така е , Марси . На младини е вилнял из Париж. Като е одъртял е препичал старите кокали из тропиците. Нормално. Дай Боже всекиму.
07 Януари 2010 01:44
Франция БЕШЕ много хубаво, приятно и чисто место за живеене. Вече не е, за съжаление. Всичко е оцапано и мръсно.
07 Януари 2010 02:04
България е около средата на таблицата по цена на живота (61 от 100 възможни точки) заедно със страни като Аржентина, Камбоджа и Мадагаскар.


възхищавам се на кхмерските архитектурни шедоьври и изумителната тропическа природа, но да да се слагат България и Камбоджа на едно ниво в класация за място на живот е абсурдно. Преобладаващата част от камбоджанците могат само да си мечтаят за живота на средностатистическия българин.
07 Януари 2010 02:25
животът може да е много приятен или много кошмарен навсякъде - зависи как си го организира човек.

а тия класации са предимно за туристически маркетинг.
07 Януари 2010 06:54
Нещо не разбрах май, дали става дума за първата мусулманска африканска държава в Европа, чиито национален отбор по футбол и този на Сенегал например са неразличими?
07 Януари 2010 07:01
Другарите пак са преписвали от безаналогови източници. В общтата класация непосредствено пред България са Латвия, Корея и Ирландия, а непосредствено след нас са Кипър, Мексико и Израел. Ошибката по Фройд-Маркс-Шпонхойер се е получила защото Мадагаскар и Камбоджа са в групата на Сев. Нигерия, която както знаем им е фтора родина.
07 Януари 2010 08:05
Англосаксите най-сетне са са признали истината, която е обществен факт.
Всяка година цели тумби от англосакси прекосяват Ламанша и налитат като скакалци френската здравна система. Шокът е още по-голям когато минат през провинциална Франция, която BBC определи като музей под открито небе.
Малки живописни улички, старинни сгради, градини и поля като все едно времето е спряло от 200 години.
Франция е най-свободната държава в света, с най-развито гражданско общество, където се правят стачки за щяло и нещяло.
Арабелите напоследък загрозяват пейзажа, но Франция има огромен потенциал за асимилация и след две три поколения тези арабели шъ си бъдат чистокръвни франсета.
Разбира се не на последно място и културния живот. Париж е европейската столица на почти всички изкуства и там е рай за всички работещи в тая сфера.
07 Януари 2010 08:29
Русия къде е?
07 Януари 2010 08:44

" Франция е най-доброто място за живот "
Не се Ууууточнява, за коя прослойка от населението става въпрос !!!!!!
07 Януари 2010 09:22
Manrico беше дал линк към оригинала вчера.
Натиснете тук
...
Корея
Словакия
България
Кипър
Мексико
Държавата
...
oIo e прав - Не България,
а Сев.Нигерия е надолу при Замбия, Тайланд и Французкая Гвианна.
07 Януари 2010 09:51
Франция, Швейцария, Германия, Австралия и Нова Зеландия били най-доброто място за живеене. България била доста назад. Това новина ли е? Това нещо ново ли е?
07 Януари 2010 10:07
Франция, Швейцария, Германия, Австралия и Нова Зеландия били най-доброто място за живеене. България била доста назад. Това новина ли е? Това нещо ново ли е?
Не, не е новина, не е дори и вярно. Проблем с уеб страницата на класацията е, че не са номерирали позициите. Ако си я копираш в някакъв редактор, който брои редовете, или не те мързи да броиш в страницата, се вижда, че България е сложена на 44 място от 194 държави. А пък Русия, за която все става въпрос - на 111. България получава лоши оценки (под 50 от 100) за икономика и инфраструктура, средни (между 50 и 75) за цена на живота, развлечения и култура и високи (над 75) за околна среда, свобода, здравословност, безопасност и климат.

_______________________
Блогът на Манрико
07 Януари 2010 10:20
Под такава статия е много лесно да се видят комплексираните личности, които веднага почват да се кахърят къде била България а още по-комплексираните, може би дори в сексуално отношение се питат къде била Русия
А не видят кой прави проучването! Който плаща той поръчва музиката.
Но дори реднеците не моат да скрият факта че се свличат а при едно нормално изследване мое да се окаже че мястото им е до техните събратими от Латинска Америка.
Плюс това не е важно кой как ти оценява живота, важно е ти как се чувстваш.
По тая класация мисля че Индия беше на първо място като държава където живеят най-щастливите хора. Това си личи и по раждаемостта
07 Януари 2010 10:21
България е добро място за живеене. Опитите да се сравнява с държавите от третия свят са лишени от логика. Да в България има и гета. Но и в САЩ, Франция, Англия и Холандия има гета далеч по-големи от българските и не по-малко отвратителни и брутални. Стига сме оплювали сами себе си. Има кой да ни плюе и да ни дава от "акъл" от чужбина.
07 Януари 2010 10:29
Прави впечетление позицията на Турция с 27 места след Б-я. Вероятно тези които градят впечетленията си за южната ни съседка от турски сериали и почивки в Анталия не са хванали многообразието на истинския живот в страната.
07 Януари 2010 10:32
Не ми е ясно, защо в тази, а също така и в някой други класаций, държавите в ЕС са представени поотделно, докато тези в САЩ-заедно, т.е. както България, Малта, Полша Естония Румъния и т.н. са класирани, така би трябвало да бъде направено и с Аризона, Аляска, Мисисипи, Тексас , Ню Джърси, Масачузет Калифорния и пр.-и в двата случая се касае за отделни държави, с разлика в икономическо, културно, климатично и прочие естество, със собствени закони и обединени в съюз с демаркирани граници.
07 Януари 2010 10:37
Дебил,
еми много просто. Защото ЕС е хлабаво обединение на суверенни държави
докат САЩ са федерална държава съставена от автономни но не независими образувания.
Как може да задаваш такъв глупав въпрос?
07 Януари 2010 10:43
Франция, Швейцария, Германия, Австралия и Нова Зеландия били най-доброто място за живеене. България била доста назад. Това новина ли е? Това нещо ново ли е?
Не, не е новина, не е дори и вярно.

Защо ли Manrico твърди, че Франция, Швейцария, Германия, Австралия и Нова Зеландия не били най-доброто място за живеене?! Защо ли Manrico твърди, че България не е доста назад? както пише в заглавието /няма нужда да се броят редове/, България се нарежда на 44-то място от общо 192 държави. Въпросът е с кои държави се сравняваме и какво очакваме от това сравнение. Едно е да се хвалиш, че си на първите места сред държави от Африка, съвсем друга е истината - ние сме в Европа и всяко отпадане назад в класацията сред по-бедните държави е "доста назад". Но явно Manrico е от тези, които сега управляват България от 20 години насам и има съвсем други критерии от тези, които имат нормалните българи.
07 Януари 2010 11:00
Ми мноо црни има у Франца, пардонез моа. Ама какво да им кажем на франсетата по тоя въпрос: Еде тоа иначе Вермахт тедера.
07 Януари 2010 11:40
че има църни има но пък не може да си представиш как бързо тичат появи ли се полицейски бус на хоризонта гледката е един път и живо напомня преселение на африкански скакалци.
----
Майтапът настрана, кофтито е че църните, бозавите и близкоизточната компания имат навика да се концентрират в големите градове.
Няма такъв филм да видиш сомалиец който търси убежище в някое малко градче или да ходи да бачка на село. Всичкото е на "центъра" - мафия негро.
-------
При все това франсетата няма сми да ги оплакваме - за нова година бях в париж, еми остава си един от най прекрасните градове в европа.

Редактирано от - mitkog на 07/1/2010 г/ 11:42:42

07 Януари 2010 12:24
ЗИП:
"където се правят стачки за щяло и нещяло".


Прав си - има доста "социализъм" в този смисъл - държавата да ги хрантути за всичко, ако може... Понякога са прави, но често - не (преиграват !).


Криворазбраната им (= прекалена) толерантност и демократичност доведе до това, че страната се напълни с емигранти от доста ниско професионално и битово (манталитетно) ниво, широко разпространение на исляма (с всичките му последствия), и резултатът като цяло са социални проблеми и повишено напрежение.


ПП: примерът с нац. им отбор по футбол е "лайт" отражение на тези процеси и не най-негативния "казус". След като Саркози постави така "ребром" въпроса за фереджетата и бурките, значи нещата не са толкова безобидни - става дума за милиони граждани с френски паспорти, но не и с френски манталитет, култура и поведение !

Редактирано от - Mars Attack на 07/1/2010 г/ 12:30:25

07 Януари 2010 12:37
Марсе,
франсетата имат проблем на "второто поколение". Сега емигриралите (имам предвид последните десет петнайсет години) и най паче незаконните ВСЕ още не са грижа на дъражвата (тоест при все че са проблем подлежат на профилактика/ контрол/ полицейски зачистки/ екстрадация).
Проблемът идва с цялата гмеж която поеха 60-70те от бившите колонии и най вече наследниците на същите тези хора. Едно време трябваше евтина работна ръка, млада, беше конкуренция - следваше на "другия" блок да им покажем как "живее белия човек", а за това беше нужна работна ръка.
По същата причина немците си вкараха турската диаспора. Резултатите са еквивалентни.
Проблемът днес са наследниците на същите тези емигранти от едно време, които от една страна не се интегрират от друга отказват да приемат че са втора класа и претенмдират минимум за същото с което разполлагат "истинските" французи (а самите "истински" французи си умират да се правят на корсиканци/бретонци и прочие и прочие и прочие/.
Оснотсно социалната ситема - е не случайно изразът "Забранено е да се забранява" не е роден в София.
Въпрос на ценностна система - и най общо казано общество и някакъв морал вс. чалгария и дупедавство.
07 Януари 2010 12:37
Марсе,
аз съм казал че има проблем с арабелите, но някой спомена че те главно се концентрират в мегаполисите.
Но тук се споменава и за култура и за свобода и т.н. Франция именно подари на САЩ статуята на свободата а Волтер май беше казал " Не съм съгласен с твойто мнение но съм готов да дам живота си за да имаш право да го изразиш!"
А ето това е истинската Франция, Прованса или провицията откъдето е дошло в България
Натиснете тук
07 Януари 2010 12:50
mitkog,


Съгласен съм с написаното от теб... и с аналогията с Германия (турците и кюрдите там). Усетиха се (и в двете страни, както и англичаните с тези от бившите им колонии в Азия), но малко късно и сега се хапят, ама проблемите стават все по-сериозни. При този темп на демогоафски растеж при тези общности ще се задълбочава !


ЗИП-е,


За свободолюбието им и много други неща, които са дали на света, уважавам французите като нация (не и за изобретението на Д-р Гильотен... ), но за много други черти от характера и практически действия - не. Служебно имах възможност да общувам с тях и впечатленията ми не са особено добри (просто ги опознах отблизо). Не бих живял там, при други равни условия ! Което на прави Париж по-малко красив и интересен, разбира се (струва си да го посети човек като турист !).
07 Януари 2010 13:40
Снощи по новините чух, че най-лошата професия общ работник на нефтена платформа носела 31000 долара годишен доход.
Не знам що се занимаване с глупости, докато нацията измира от беднотия.
Най-лошата професия там взима 3 пъти по-висока заплата от престижна професия тук, а цените отдавна са по-ниски.
Просто не знам защо така заобикаляте очевидното и се впускате в тотално дребнотемие.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
07 Януари 2010 14:21
оти по дребнотемието лесно се списуе у форумо...
07 Януари 2010 15:34
"Застанал съм на Пон де-з-Ар в Париж...А колко много поклонници от Америка, още от времето на Хенри Джеймс насам, са се спирали на този мост, за да вдъхнат аромата на една стара култура и да се почувстват в самото сърце на цивилизацията!
Какво е цивилизация? Не знам. Не мога да й дам абстрактно определение - все още не. Но мисля, че мога да позная цивилизацията, когато я видя; сега тя е пред погледа ми." /Кенет Кларк, Цивилизацията, С., 1977/.
За разбиращите е достатъчно да прочетат дори само епиграфа на Хемингуей /откъс от негово писмо/ към книгата му A Moveable Feast - изписвам оригиналното заглавие на английски, защото самият български преводач на книгата, Димитри Иванов, писа, че не е доволен от това как го е превел -"Безкраен празник". На руски е преведено като "Праздник, который всегда с тобой" и като че ли е по-близо до съдържанието на оригинала.
Що се отнася до колегите форумци, дотук се изказват за Франция, така, както група слепи биха описали слон, опипвайки го на различни места. Не става. Пак е нужно четене и мислене. Моите лични впечатления едва ли щяха да имат някакво значение /напр. неприятното чувство, което изпитах, виждайки излегнала се в градинката пред Нотр Дам тълпа араби и чувайки мърморенето на една възрастна парижанка: "Тоus ces etrangers..."/, за да си изградя цялостна представа за Франция. Аз съм градил тази представа от малък, чрез това, което е създала Франция и това, което хора, заслужаващи внимание, са казали за нея, а не от екскурзиантски и гурбетчийски впечатления. И от франкофобски недомислици.
А това, че Зинадин Зидан е бербер, а Тиери Анри е черен, няма никакво значение. Малко футболисти съм гледал с такова удоволствие. За разлика от разните бразилци и африканци, които ритат в България.
07 Януари 2010 17:58
ЗИП


07.1.2010 г. 08:05:
...............
Арабелите напоследък загрозяват пейзажа, но Франция има огромен потенциал за асимилация и след две три поколения тези арабели шъ си бъдат чистокръвни франсета.
А още колко поколения ще им трябват на арабелите да станат чистокръвни арийци бе ЗИПо ?
07 Януари 2010 18:21
Абе какви ги плямпате, колеги форумци? Не обичам да ми се говори наизуст!

Добри възможности за кариера и добри заплащания...?


Аре пак? Скивахте ли нивото на безработица и средната работна заплата, и ръстящите цени? И това е за французите, чужденците там и на това не се надяват, българи с магистърски степени не могат да си намерят никаква работа, камо ли такава по специалността им!

Доколкото малките живописни улички, старинни сгради, градини и поля от все едно преди 200 години, това е така... но само някъде! Аре идете в веднъж в Roubaix Натиснете тук и пак ми говорете!

07 Януари 2010 18:54
Balozi,


Прати им тази снимчица на другарите от "Интернешънъл Ливинг", да видим какво ще ти отговорят (политически коректно, разбира се !)
07 Януари 2010 19:56
От заглавието и съдържанието на статията отново лъха на интернет-туризъм.
07 Януари 2010 20:51
А къде е Норвегия...?!а за Франция не е изненада...американците си умират за Пари, Монмартър, шанз Елизе...Както ми казваше пък един германец, като се качиш на Айфеловата кула виждаш долу хиляди "паризе"...Ха ха.
07 Януари 2010 21:15
Полани некакви измислени експертчета на ОН пак направиха подобна класация и тогаз изкараха за най-добро място Исландия. а след два месеца там гръмнаха банките и глеам сега островчето го не споменават даже в класацията.
Франция , разбира се , е друга работа , но все пак имайте едно на ум кога видите таквиз класации. Критериите са изсмукани от еди таквиз неприлични места.
07 Януари 2010 21:29
Най- доброто място за живот е там, където личните ви доходи са най много пъти по големи от средните. Ако не ми вярвате, питайте Вочито!
07 Януари 2010 22:01
Американци съвсем „долбанулись”. Действат много грубо. Политическата манипулация е очевидна и предполага да я четат малоумници, които вместо мозъка имат спирачна течност, а и тя е разредена.Съвсем очевидно, че тези проучвания е част от информационната война срещу Русия. Преди Русия в списъка: Замбия, Шри ланка, Сенегал, Монголия, Перу, Куба Венусуела, Мадагаскар, Колумбия, Барбадос, Гана, Боливия, Пуерто-Рик, Ботсвана Югославия и т.н. и т.н. , Грузия, разбира се, Литва, която почти фалирала, Украина изпреварва Русия на 60 места.
07 Януари 2010 22:05
suhar
Абцолютно точно!
07 Януари 2010 22:07
Димитрова , кво и пречи на Империята да си пусне една нейна статистика в която ТЯ ще е на Первом месте па другите да го....абе ясно.
07 Януари 2010 22:22
Димитровная С Юлианскими календарами вас!
07 Януари 2010 22:29
Вочи, аз ако взема да си разказвам историите "all over the world", ще зяпнете всички и ще се чудите как е възможно.
07 Януари 2010 23:37
suhar-e,


Е, чак пък толкова, айде сега !!! "Посмали, Манго !"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД