:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,688,511
Активни 320
Страници 7,129
За един ден 1,302,066

София наложи солени санкции на чистачите

Кметът Йорданка Фандъкова оцени работата на фирмите като "крайно незадоволителна"
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
София във вторник...
Заради непочистените навреме улици при последния сняг Столична община налага солени санкции на фирмите по чистота. Те ще получат само 1/5 от парите, които им се полагат за работата. Това означава, че вместо 2 млн. лв. общината ще им изплати 410 000 лв. Това реши кметът Йорданка Фандъкова в първия си работен ден за годината.

"На всички фирми ще бъдат наложени санкции, като за отделни райони като "Триадица", където има над 5% неизпълнение на работата, няма за бъде заплатен нито лев", заяви Фандъкова. Оценките на кмета и на заместника Минко Герджиков, който ръководеше оперативния щаб в кризисния ден, се разминаха тотално. Кметът даде вчера "крайно незадоволителна оценка" за организацията на работа, докато предния ден мнението беше, че "фирмите са се справили добре с малки изключения". Недобрата преценка кога да излязат да чистят и неприятното съвпадение на началото на снега с пика на трафика бяха основните причини за снежния ад във вторник според Герджиков. За първия сняг фирмите също бяха глобени за несвършената работа и получиха половината от дължимите пари, или 1.5 млн. лв.

На поредното заседание на кризисния щаб вчера Фандъкова настоя управителите на фирмите да създадат "нова организация за работа, която да гарантира драстично подобряване на услугата". Кметът нареди на чистачите при очакван снеговалеж да изкарват снегопочистващата техника от фирмените бази и да я разполагат в районите, които обслужват. Така трябва да се скъси времето за придвижване на снегорините до ключовите булеварди. Това е поредната реорганизация на работата на фирмите. До миналата година те чакаха сигнал от общината и едва тогава изкарваха машините на улиците. В сегашните договори това условие е променено и чистачите трябва да започнат работа до два часа след началото на снеговалежа. Във вторник се видя обаче, че този механизъм не работи, защото фирмите реагираха около час след снега и машините попаднаха във вече задръстените улици наред със софиянци.



ПИТАНЕ

"Не считате ли, че трябва да има ясна и конкретна отговорност и персонални санкции, предвид създалия се хаос в София на 5 януари?" Този въпрос задава писмено на кмета председателят на общинската група на БСП Жельо Бойчев. Според Бойчев 10-те сантиметра сняг във вторник сутринта са блокирали напълно движението и е било нарушено нормалното работно време на институции, детски градини, училища и болници.
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
... и ден по-късно, когато затоплянето свърши работата на чистачите.
11
1865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
06 Януари 2010 23:33
Всичко в България има същия проблем - липсата на пари е по-малкото зло, липсата на разум е по-голямото.
07 Януари 2010 00:52
на мен без да съм виновен ми наложиха също санкция върху заплатата за закъснението кой ще ме компенсира за това ???????????????????????????
Фъндъка лиииии ????????????????????????
07 Януари 2010 03:24
Това не е глоба, а справедливо заплащане. Щом не са чистили, няма защо да им се плаща, нали така. Глоба ще е ако общината им поиска 2 млн. неустойка за проблемите, които са причинили, като не са почистили улиците.
07 Януари 2010 07:36
Заплащат им 400 000 - макар да не са свършили работа?
Демек, не глоба, а възнаграждение.
-----------------------------
Блогът на Генек

07 Януари 2010 09:02
" фирмите реагираха около час след снега и машините попаднаха във вече задръстените улици наред със софиянци."

Защо ли никой не ги видя тия машини никъде цяла сутрин?
А на обяд почнаха да ги изкарват и возят наляво надясно ?

Снега почна да вали в 4, взе да натрупва в 6 и 7 сутринта вече беше заринато.

трафик и задръствания в 07:00 сутринта който да пречи на снегорините определено няма.

Явно Пъдпъдъкова и Тинко Минетчиков работят в две различни общини щом така сИриозно им се разминава мнението за един и същи сняг паднал на едно и също място


На чайчето - лимончето (a.k.a. инж. химик Сапунджиев).
07 Януари 2010 09:17
А какво ще стане с неплатените 1, 6 млн. лв.? Те не са дадени на фирмите, но са предплатени от гражданите за тази работа. Ще ги върнат ли на хората поради неизвършената услуга?
07 Януари 2010 09:34
В статията няма нищо, което да показва както пише в заглавието, че ще бъдат налагани санкции. Санкция е когато почистващите фирми ПЛАТЯТ неустойка за несвършеното по договора и не е санкция, ако не им се плати за несвършената работа.
07 Януари 2010 09:49
410 000 ще получат - ами добре е, при положение, че разходите са сигурно 1/10 от тази сума.
07 Януари 2010 10:21
XYZxyz
e казал всичко по тази елементарна тема, друго няма какво...
07 Януари 2010 13:26
Само си представих какво е било досега - кютат си на топло ако не падне сняг и си взимат заплати.
Ако падне сняг, изкарат 2-3 снегорина да замажат очи и лапат големите печалби.
3 пъти да падне сняг зимата по 2 милиона без 20-ина хиляди, колкото за снегорините за замазване на очи, и тия два милиона по няколко пъти.
Е що аз не съм фирма по чистота...

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
07 Януари 2010 14:02
Да. Изглежда все пак от буйното недоволство по блогове и форуми има някаква полза. Кайли е права - представете си какво е било до сега.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД