:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР вече ще регистрира и газовите пистолети

Собствениците на газови, сигнални пистолети и въздушни пушки вече ще бъдат длъжни да ги регистрират в МВР. Ако не свършат това в съответния срок, органите на реда ще могат да ги санкционират с 2000 лв. глоба или имуществена санкция за 10 000 лв.

Това предвижда новият проектозакон за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, одобрен вчера от правителството.

В момента продажбата на неогнестрелни оръжия е напълно свободна. Купувачите не минават през никакви тестове, не се води специален отчет на продажбите. В същото време газовите пистолети могат лесно да бъдат преработени на бойни.

1 година срок за регистрация ще имат собствениците на вече закупени неогнестрелни оръжия. При нова покупка оръжието трябва да се декларира до 1 седмица. Регистрацията ще става пред началника на съответното РПУ.

Нови правила се предвиждат и за пиротехническите изделия. Продажбата им вече ще става след разрешение от МВР, с изключение на най-ниския клас изделия. В момента без разрешение се продават както най-безобидните изделия, така и тези от клас 2 - пиротехнически батерии и ракети с диаметър до 50 мм, предназначени за ползване на открито.

Както за пиротехническите средства, така и за неогнестрелните оръжия за пръв път се въвежда разрешителен режим за производство и търговия. В момента то е необходимо само за бойните оръжия, взривните вещества и боеприпасите. След промени в Наказателния кодекс извършителите на престъпления с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия вече няма да могат да се отървават само с административна санкция.
32
10936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
07 Януари 2010 00:56
малкия има два пистолета същински като истински и един воден крайно време е МВР да поиска и те да се регистрират
07 Януари 2010 03:32
Доста народ е отнесъл куршума само защото пистолетите им са приличали на истински.
07 Януари 2010 04:15
Това на практика е ограничение на газовите, пневматичните и т.н. оръжия и е пряко ограничаване на правата на гражданите, не на престъпниците. Лошото е, че в България все още на никой не му пука какви права му се нарушават, нито пък някой се сеща да разсъждава какви са крайните цели на един законопроект и колко ще струва на данъкоплатеца прилагането му.
От целия тоя шум ще спечели само МВР - ще имат още една причина да оправдаят неимоверно разрастналото си присъствие в живота ни.
А конкретно за газовото оръжие - аз смятам, че не само е ненужно, но и много опасно и поощрява безотговорността при боравене с оръжия.
07 Януари 2010 06:41
МВР не е в състояние сега да контролира огнестрелните оръжия, какво остава да се затрупа с регистрации и контрол на пневматични и газови. Да не говорим за лъкове и арбалети. На някои явно и се иска системата за контрол да се задръсти и блокира. Или го правят от глупост.
07 Януари 2010 07:37
И вилиците да се регистрират! Както черпаци, тигани, тупалки...
---------------------------------
Блогът на Генек

07 Януари 2010 08:47
ибаси простотията. Шъ регистрират ли и краката на Брус Лий или юмруците на Кличко, щото можели да се преправят на бойни. По тази логика трябва да си регистрирам и полуоските на колата в КОС. Освен, че е тъпо всичко това е и невярно. Ако някой преправи такова оръжие то е вече огнестрелно и за него следва да се носи нказателна отговорност. Това обаче се установява с експертиза, а не с регистрацията в КОС. Това, че по едно две дела на мутрите преработеното в огнестрелно газово оръжие не накара някои "съдии" да наложат пръсъди, а се стигна до административна санкция не означава, че оръжието е газово или законът е лош
07 Януари 2010 08:48
След като полицията не може да се справи с основното си задължение -Защита на живота и собствеността на гражданите, сега се ограничават и възможностите на самите тези гражсдани да защитят сами живота и собствеността си.
Милиционерщината много яко е заседнала под фурашките и спасение няма от никъде.
07 Януари 2010 08:54
Конституционният съд обяви за противоконституционни редица хипотези, при които не би имало превишаване пределите на неизбежната отбрана и които бяха предвидени първоначално в кодекса:
нападението е от две или повече лица;
нападателят е въоръжен;
нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом във вилен имот или стопански
обект;
нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средствоили подвижен
железопътен състав;
нападението е извършено нощем.

Може ли някой да каже чии "права" е защитил българският конститучионен съд с това си решение. За мотиви не питам.
07 Януари 2010 09:35
България все повече и повече се превтъща в полицейска държава. Но така е при ГЕРБ, а тези дето гласуваха за тях дали ще си признаят, че пак са сбъркали?
07 Януари 2010 10:23
От милиционери толкоз мисъл...
Престъпникът винаги ще се снабди с необходимото му оръжие за да извърши поредното си престъпление. След което ще изчезне яко дим понеже народната ни милиция е пълна с нещастни нискочели комплексарчета със сиви мундирчета. Но милиционерчетата знаят че за разлика от бандита (а те всичките милиционерчета са потенциални бъдещи бандюги) почтения гражданин винаги е налице и винаги може да бъде притиснат и изнуден от аркадашите на милиционера-физкултурник цецко цветанов.
07 Януари 2010 10:53
Не виждам какъв е проблема с това, че ще трябва да пуснеш една декларация до съответното РПУ че си си купил газов пистолет или въздушна пушка..... Една бланчица от интернет, попълваш, пускаш по пощата и толкова. Нито ви забраняват да си купувате пушкала, нито нищо. Но не е лошо да се знае кой има пистолет, за да може, когато хванат някой пикльо с преработен газик на боен - да знаят откъде го е взел!
07 Януари 2010 11:00
Тази регистрация дали ще струва някакви пари? За бланка, за разглеждане на молбата, за оглед на тапешника и пр.? Щото - ако струва - това ще отговори на доста от по-горните въпроси.
07 Януари 2010 11:04
Не виждам какъв е проблема с това, че ще трябва да пуснеш една декларация до съответното РПУ че си си купил газов пистолет или въздушна пушка.....

Бе явно никога не си ходил до "съответното" РПУ. За интертет декларация-зАбрави.
По отношение на регистрацията. То и сега търговците са задължени да представят ежемесечно информация на полицията за това какви ГСО и на кого са ги продали. Ходенето до "съответното" РПУ ще ти коства най-малко един загубен ден и доста пари за разни такси и банкови преводи по сметката на "съответното" РПУ. И сега най-важното. Всички тези упражнения няма с нищо да допринесът за сигурността и редът в държавата. По една проста причина - престъпленията се извършват ВИНАГИ с незаконни оръжия.
07 Януари 2010 11:08
Каквото и да ви говорят - става дума за пари!
Регистрацията се заплаща, не е безплатна.
Разрешение за пиротехника клас 2 е еднократно, и то се заплаща.
Всяка година има техн.преглед на оръжието - също се плаща.
.
Пример - за ловна пушка двуцевка, техническият преглед е 6лв, а таксата за банковият превод на тия 6лв. е...2лв.
А познайте ся, през чия банка минават таксите на КОС-МВР?!
Я да видим...?
Познахте, бравос!
.
P.S. И още нещо - у дома жената има една дървена бухалка, с която пере чергите(прилича на бата за крикет, жените знаят колко е тежка). Навремето(около 90-та), нямаше свободна продажба на бейзболни бухалки, та с тази бата на рамо си ходех на по-свирепите демократични митинги. Вярно, не съм я ползвал, но имах много убедителен вид!
Та са чудя - да я регистрирам ли като оръжие, или да я употребя по предназначение.
.
P.P.S. А новозакупените бригадирски кирки, де ги "боцкат" по разни луксозни возила, и тях ли ше ги регистрират?



Редактирано от - OLDMAD на 07/1/2010 г/ 11:17:28

07 Януари 2010 11:26
След 2001 - 2009 гг., когато ни управляваха чедата на живковата комунистическа номенклатура, сега явно на власт са достойните потомци на онези милиционери дето бяха редовни герои в социалистическите ни вицове. Като този (дано само сибил не ми го изтрие): "Милиционер-ветеран напътства младок при сдаване на униформата: И запомни, - му вика, - жълтото е за отпред, кафявото - отзад."
07 Януари 2010 11:28
А новозакупените бригадирски кирки, де ги "боцкат" по разни луксозни возила, и тях ли ше ги регистрират?

Задължително! със снети отпечатъци от остриетата!
07 Януари 2010 11:28
Има едно поколение служители в МВР, бивши офицери-пагонлии(сега са мижави инспектори и ст.инспектори пред пенция), наричат ги "гАзени тенекета"(буквата е друга, ама не е по Устава на Форума).
В старанието си да се застраховат от всякакви проблеми(остават им няколко години до пустата му й пенсия и 20 заплати накуп), по цял ден мислят и се мъчат завалиите, с какво аджеба да се самоизтъкнат пред началниците си, та белким ги забележат "по-нагоре"!
И ако може...да ги повишат в по-горна длъжност или звание(50лв. са си 50лв., кой ти ги дава, я ги умножи по 20, па им тури и %прослужено време..).
Те така са у КОС!
07 Януари 2010 11:28
Та са чудя - да я регистрирам ли като оръжие, или да я употребя по предназначение.

по предназначение, само не забравяй вазелина
07 Януари 2010 11:30
Ааа, вазелина си го купува получателя - и заплащането също през "оная банка"!
07 Януари 2010 12:05
За хубавите патаклами никой не използва законно оръжие.
А с декоративните сигнални и газови пистолети се разхождат хлапаците с малки пишки. Дори празните полицейски тикви го знаят.
Далаверата е да гушнат още малко парици, че са ни ниски данъците.
07 Януари 2010 12:47
... на друго място Старото попита: " а прашките ще се регистрират ли?" ... по моему - требе ..
07 Януари 2010 12:53
... на друго място Старото попита: " а прашките ще се регистрират ли?" ... по моему - требе ..

Требе, разбира се. прашките могат за "изстрелват" биологично оръжие
07 Януари 2010 13:02
Щом трябва!
Обаче в коя банка ше се плаща таксата за регистрация на прашките, тряба да е в зависимост от цвета им!
07 Януари 2010 13:45
Как в коя банка? В правилната разбира се...
07 Януари 2010 13:45
Обаче в коя банка ше се плаща таксата за регистрация на прашките, тряба да е в зависимост от цвета им!

Е, не само от цвета и от миризмата!
07 Януари 2010 14:00
Абе пропуснали сте най-готината част. Трябва да се регистрират и закупени повече от 10 пиратки, всички фойерверки, различни от бенгалски огън и т.н., и т.н. А представете си сега всички, които си купуват пиратки и фойерверки преди нова година, да се изсипят в МВР да ги регистрират...
07 Януари 2010 16:04
да но след като се регистрират пиратките и фояверките дали ще ми дадат обещетение за тях самите или ще ги пуснат за общо-национално издирване и експертиза за безапасно взривяване
07 Януари 2010 17:46
за нова година ще пазаруваш 11 пакета по 9 пиратки
07 Януари 2010 21:03
Няма лошо да се регистрира газовото и въздушно "оръжие". Какво показват анализите на полицията- колко от знаковите убийства са станали с това опасно "оръжие"? Колко са жертвите в страната вследствие на неправомерната му употреба? Какви са законите и предприетите мерки да се събере незаконно притежаваното и продавано огнестрелно оръжие в страната? А пласирането на наркотици около училища по градинки и пазарите? Колко от знаковите убийства са извършени със законно притежавано оръжие? Как с този закон ще се пребори престъпността? Кои са убийците и оръжията на покушенията на Луканов, на Мечката, на Самоковеца, на Кюлев, на ... Все пак доста години отминаха от убийството на първите и едва ли се пази следствена тайна- кои, или къде са убийците им? Ако регистрирането на газовите пистолети реши горните проблеми предлагам дори да се изземе безвъзмездно и да се унищожи показно! Ако това е крачката към громене на престъпността- с удоволствие ще помогнем на полицията и съдебната система в борбата й с престъпността!
08 Януари 2010 02:19
Не знам какво ви кара да си мислите, че правителството на ББ се е загрижило за вашата безопасност. Причината правителството да тормози гражданството съвсем не е ограничение на престъпността. Точно обратното е - на правителството престъпниците са му нужни. Нашето общество още не е узряло да има правителство, което да има повече полза от гражданските права и свободи на свободните си граждани и да носи отговорност пред тях. Престъпността е абсолютно маргинална заплаха за управляващите, но ползите, които й носи са огромни. Та от тая гледна точка, законите, които ограничават оръжията и възможността за самозащита на гражданите имат дълбок смисъл.
11 Януари 2010 16:16
Ще регистрира, ще регистрира ... колко ще регистрира?
Ако ме чуят на какво съм способен след някои храни, ще искат и задника ми да регистрират, па ако съм в "настроение" и към предника ще посегнат.
11 Януари 2010 16:19
Хм, това за регистрацията и разрешителните за пиротехниката ... ми ще се стине до възраждане на самоделките, а те са наистина опасни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД