:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,545
Активни 488
Страници 1,990
За един ден 1,302,066

5331 военни са взимали без право по 100 лв. месечно за квартира

Снимка: Борислав Николов
На вчерашния празник Богоявление по традиция бяха осветени бойните знамена на армията.
5331 служители на Българската армия и Министерството на отбраната са излъгали, че са безимотни и така с години са получавали месечно по 100 лева за квартира, става ясно от доклада на ИА "Социални дейности на МО". Едно от изискванията да бъдеш картотекиран е да декларираш, че не си притежател на недвижимо имущество или не си прехвърлял такова.

"Справката в имотните регистри отне на служителите повече от три месеца. Тези хора недобросъвестно са попълнили декларациите си, тъй като притежават идеални части или са прехвърлили недвижима собственост", обясни изп. директор на агенцията Мария Димчева.

В Списъка на картотекираните към 31 август 2009 г. са били включени общо 12 735 нуждаещи, а по предишната картотека към 30 ноември 2008 г. нуждаещите са били 16 494.

Щетите, нанесени на министерството от няколко години, възлизат на милиони левове. "Командирите на поделенията, които се явяват работодатели на военнослужещите, трябва да преценяват по какъв начин ще бъдат възстановени неправомерно взетите суми", поясни Димчева. Не е ясно все още и какви санкции ще бъдат предприети към недобросъвестните. Не може да се каже и поотделно кой колко пари трябва да връща, тъй като е твърде индивидуално кога е бил картотекиран отделният човек. Със сигурност има хора, които са взимали такива компенсации от две-три години и са нанесли щети на бюджета на МО за около 2-3 хиляди лева.

Предишният министър Николай Цонев непрекъснато изтъкваше, че над 19 000 военни били безквартирни и затова правителството трябва да даде пари за закупуване на ведомствени жилища. За няколко месеца бяха похарчени около 50 млн. лева, а военните накупиха скъпи апартаменти в разгара на кризата с недвижими имоти.

--------ОТКАЗ

Заради липса на средства България все пак няма да изпрати фрегата в Аденския залив, обяви военният министър Николай Младенов. Според него изпращането на българската фрегата ще струва изключително скъпо. Трябва и да се прецени дали по този начин България може реално да допринесе за операцията.

Младенов съобщи, че в момента с финансовото министерство се обмисля схема, по която да бъдат покрити задълженията на МО. В края на миналата година той обяви, че става дума за недостиг от около 350 млн. лева.
6
4466
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
07 Януари 2010 10:01
Нещо ме съмняват цифрите или начина на поднасяне на информацията. От 12735 картотекирани, 5331 мошенници т.е. почти 50%.Ако военнослужещият има къща в село Токачка, Крумовградско, няма ли право на квартирни след като служи във Враца, или пък ако има една дванадесета идеална част от жилище в Пловдив и не живее в него пак ли няма право на квартирни.
07 Януари 2010 12:39
... да връщат парите с наказатена лихва и това е ... какво да се умува ..
07 Януари 2010 12:44
Познавам такова лице, живеещо в жилище на родителите си - като хиляди други, които не ползват такава привилегия...
07 Януари 2010 12:46
тази госпожа май не е наясно с проблемите на военнослужещите. Явно прави опит да блесне с "Разкритие' че водата е мокра. Какво от това че някой военни имали някакви идеални части от някакв имот. Това не им дава кой знае каква по- мголяма възможност да се благоустроят. Госпожата дава ли си сметка с каво др. могат да бъдат привлечени нормални хора за щатни военни. С какво др. ако не с социални придобивки и то в рамките на 100 лв.
07 Януари 2010 14:44
И за какво ни е армия?
07 Януари 2010 15:44
военните трябва да живеят на квартири в дьржавни жилища според дислокацията им и нуждите на дьржавата
за собствено жилище да сьбира цял живот и като се пенсионира дьржавата да му продава кьщи тип НАТО пропьрти на преференциални цени вместо да им изплащат 20-30 заплати наведньж
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД