:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,549
Активни 486
Страници 1,994
За един ден 1,302,066

Борисов отправи последно предупреждение на Божидар Димитров

Външно министерство замаза изказването, че България ще сложи вето на турското членство в ЕС
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът без портфейл Божидар Димитров забърка дипломатически скандал с искането на компенсация за бежанците от Одринска Тракия. Проблемът със сигурност ще е една от темите на предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Турция.
Обвързването на кандидатурата на Турция за ЕС с проблема за компенсациите на тракийските бежанци у нас се оказа тежък дипломатически гаф. От изявление на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров преди няколко дни стана ясно, че България ще наложи вето на членството на Турция в ЕС, ако не плати 20 млрд. долара компенсации.

Снощи в интервю за bTV премиерът Борисов заяви, че е направил последно предупреждение на министър Димитров заради непремереното му изказване. "Това може да го говори директор на музей, историк, но не и член на правителството. Това ангажира пряко министър-председателя и създава проблеми", коментира премиерът.

По-рано през деня зам.-министърът на външните работи Марин Райков замаза гафа на Димитров.

"Тази тема няма никаква пряка връзка с въпроса за разширяването на Европейския съюз. България подкрепя реформата в Турция и всички решения на ЕС, свързани с диалога между ЕК и Анкара. Министър Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в това правителство и аз не мога да коментирам неговите думи", каза зам.-министър Марин Райков. Той уточни, че по проблема работи двустранна комисия, но даде да се разбере, че това не е равнозначно на поставяне на условия за членство.

Реакцията на Бойко Борисов и Марин Райков дойде ден след като външният министър на Турция Ахмет Давутоглу посъветва България да се въздържа от изказвания, влошаващи отношенията между двете страни. Съветът бе задочна реплика на изявлението на Божидар Димитров. Гафът на Димитров бе задълбочен преди два дни от член на правителствената информационна служба, който потвърди пред ЕUobserver, че налагането на вето на Турция е един от възможните ходове и това е официална правителствена политика. Снощи Борисов заяви, че служителят е уволнен.

От вчерашните обяснения на самия Божидар Димитров пък стана ясно, че гафът се дължи на неточно позоваване на евродокументи. Въпросът с компенсациите на бежанците наистина е посочен конкретно в доклад на Европейския парламент за напредъка на Турция от 2008 г., но като препоръка, а не като условие. "В духа на добрите междусъседски отношения Европейският парламент приканва турските власти да засилят диалога по всички висящи двустранни въпроси с Гърция (например по въпроса за континенталния шелф на Егейско море) и с България (например по въпроса за правото на собственост на българските тракийски бежанци)", се казва в документа.

-------ПРЕДИСТОРИЯ

Проблемът с компенсациите касае наследниците на хиляди българи, бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия. С договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на тези изселници, но компенсации още няма. Според изготвена от МВнР справка от 1983 г. турската държава дължи на изселниците 10 млрд. долара компенсации. Самите оригинални документи за собственост обаче още се окомплектоват. Според Божидар Димитров част от богатите изселници са имали и банкови сметки, които с годините са се олихвявали. Затова България възнамерява да поиска и достъп до банкова информация. Турция обаче също има претенции. Според Дуватоглу 2 млн. български турци също са били принудени да емигрират в Турция.
27
3301
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Януари 2010 23:15
Това за компенсациите - добре.

Но това за липсата на съгласуваност в екипа на ББ и перверзната му завиусимост от Болния е повече от досадно!

Направо си е вредно!

То не бяха закани за импийчмънт на президента за да се натегне бастуна на Атака, то не бяха референдуми против новините на турски за да се лъсне бастуна на Атака, то не бяха искания за компенсации от Турция за да се облегчи най-накрая тая пуста и Атака.

Е стига с тези изпълнения, де!

Аман от незадоволени пишман-политици!
Стига сте се дразнили публично.
Ами има си сепарета за тази работа.
06 Януари 2010 23:57
Още веднъж да покажем на Турция, че и на цяла Европа колко сме нулеви, колко сме слаби, колко сме малки, колко сме мижави. Ние можем да препоръчваме на Турция да изпълни дълговете си тихичко, с молба, но ние не можем да поставяме никакви условия, това е скандално, то противоречи на плановете на нашите Господари. Ние можем да бъдем САМО горещи радетели за нейното приемане в ЕО, поне толкова, че и повече отколкото за обявената независимост на Косово. Ние обявяваме на всеослушание, че Турция е нашия най-голям приятел в региона, че ние сме насилствено откъснати от нея от руснаците. Така искат от Вашингтон и няма никакъв начин някой да си помисли за друга алтернатива. Друг е въпроса, че 20 милиарда са смешна цена за цялата ни независимост, защото след влизането на Турция в ЕО, ако това все пак се допусне, България ще бъде залята като вълна от Цунами, като от скъсана язовирна стена, засипани и задушени като Помпей и този път завинаги.

07 Януари 2010 00:16
Някой може да възрази, нима това не се отнася и за Гърция??? Отнася се, но докато Гърция се въздържа от всякакво участие в Ирак, Афганистан, както и не показа никаква сервилност при признаването на Косово, ние с нашето турско управление в продължение на 8 години и отново с безусловната подкрепа на приемането на Турция в ЕО подписваме завинаги собствената си капитулация.
Този въпрос не е дипломатически а НАЦИОНАЛЕН и подлежи на РЕФЕРЕНДУМ.
Дали Борисов се гневи или не, такива неща нямат НИКАКВА историческа важност.


07 Януари 2010 00:50
Бубойко ще се окаже поредния ... от "последните" Шишмановци ...
07 Януари 2010 01:34
/:/ ...външният министър на Турция Ахмет Давутоглу посъветва България да се въздържа от изказвания, влошаващи отношенията между двете страни..."
......................................... .....................................
НЕ изказването на Божидар Димитров, а НЕПЛАЩАНЕТО от страна на Турция/вече 85 г.!/ на задълженията й към България влошава отношенията между двете страни!
Има ОБЩО между НЕиздълженият дълг на Турция към България и бъдещо членство на Турция в ЕС! Общото е, че Присъединителните клаузи за кандидатстване на държава за член ЕС изискват тази държава да НЯМА НЕуредени междудържавни отношения с държава-член на ЕС! А НЕизпълнението от страна на Турция на Ангорския договор от 1925 г., по който тя дължи на България над 10 милиарда долара/без лихвите/, като Компенсации за имотите на тракийските бежанци, е НЕуредено междудържавно отношение на Турция с България- и това е пречка Турция да стане член на ЕС!
07 Януари 2010 01:47
А инфлацията, бе пара?
07 Януари 2010 02:36
Божидар Димитров
07 Януари 2010 02:39
Хм, колко ли степени на порицание и наказание има между "последно предупреждение" и напускане на поста който обсебва "агента - професор".
07 Януари 2010 02:54
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "А инфлацията, бе пара?"
......................................... .....................................
Отговорих ти- ТУК: Натиснете тук
07 Януари 2010 07:50
Сега вече и Турция и всички останали разбраха окончателно, че премиера ни гОла вОда!
07 Януари 2010 07:51
...в ЕС и й предложиха привилегировано партньорство.
Меркел и Саркоси са прави.Турция е много голяма по население.Културата(фундаментализъм?) и е чужда на мнозинството малки християнски държави съставящи ЕС .България ше бъде заличена.
Но Турция ще си остане приятелска държава.Няма да се шантажира и изнудва
от този тъп комуняга МутроБожо!Ако БоБо иска да го вземат на сериозно той
трябва да уволни този отвратителен хамелеон.
Америка мисли само за НАТО и затова подкрепя Турция.Но подкрепата и е вяла.Обама е невежа по европеиските въпроси и ще отстъпи на Меркел и Саркози.
07 Януари 2010 08:30
Божидар е прав като историк, но в политиката и международното право има по-сложен начин за уреждането на такива въпроси. Глупаво е точно когато Турция възстановява отношенията си с Армения ние като държава да ставаме черната овца в очите на нейните граждани. По-малък гаф щеше да бъде ако Божидар и Вежди бяха набили техния външен министър на някой паркинг например. НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО от всичко е убеденото движение на премиера в задна посока, при това в пълно противоречие на изложените до момента лични негови схващания, с прикован поглед в размахания пръст на ЕНП или някой еврочиновник. По традиция или в съответствие с епикризата голямата тревога беше обяснена накратко:
Това ангажира пряко министър-председателя и създава проблеми
, държавата, парламента, народа и т.н. не са чак толкоз съществени.
07 Януари 2010 09:20
Турция няма да влезе в ЕС в обозримо бъдеще. Няма смисъл тогава да дебатираме с нея такова условие, щото няма да има принуда да го изпълни. Така , че това си е гаф.
07 Януари 2010 09:44
Лондон плаши да спре Рейкявик за ЕС

Великобритания инвалиде за разлика от Бойко борисов не се свени да каже ясно на кандидатът за влизане в ЕС Исландия: върнете си борчовете или ще ви наложим вето.никой там не е скочил да казва че това е гаф.
07 Януари 2010 09:48
параграфе мани какво е казал ахмет давутоглу.това го знаем всички.ти по добре ни кажи като атакист какво е мнението на сидеров във връзка с този скандал с божидар димитров.нещо много се е умълчал "големият патриот и родолюбец" напоследък.
07 Януари 2010 10:21
Гаф по същество няма.
Доброто и лошото ченге е хватката.
Така в Турция Бойко же може да каже, че позицията изказана от Божо е на много голяма част от народа и, че той е длъжен да се съобразявва.

Строго погледнато е абсурдно България да загуби 20 млрд, когато може да си ги изиска.
При първия и единствен шанс за това.
07 Януари 2010 12:20
Ами ако всичко е стратегия и част от голяма игра - Димитров казва нещо на вселослишание (всички знаят , че той все нещо плещи), изчаква се да се види кава ще е реакцията на международно ниво ( в Турция и ЕС) и после според ситуацията Борисов играе ролята на доброто момче.Целта е постигната - опипана е почвата преди да се поднесе официална информация. Разузнаване с бой!
07 Януари 2010 12:24
PECHENEG,
/:/ "параграфе мани какво е казал ахмет давутоглу.това го знаем всички.ти по добре ни кажи като атакист какво е мнението на сидеров във връзка с този скандал с божидар димитров.нещо много се е умълчал "големият патриот и родолюбец" напоследък."
......................................... .....................................
Мнението на ПП "Атака" и В. Сидеров е, че Турция ДЪЛЖИ на тракийските бежанци тези пари- съгласно Ангорския договор от 1925 г. между България и Турция!
НЕ знам мнението на В. Сидеров по този "скандал"- НЕ ми се е обаждал, за да ми го сподели!
Моето мнение е, че е СКАНДАЛНО премиерът на България да забранява Мнения по този въпрос, според които мнения Турция ДЪЛЖИ на българските изселници тези пари- което Задължение на Турция към България си е юридически ФАКТ!
НЕ разбирам, обаче, защо искаш Б. Димитров да МЪЛЧИ, а В. Сидеров да крещи по този въпрос?! Я обясни!
07 Януари 2010 12:31
Божидар Димитров се нарежда сред плеядата български политици, заради които нямаме загубено сражение и нямаме спечелена война.
Да си беше стоял директор на музей.
07 Януари 2010 12:34
PECHENEG,
Ето ти позицията на В. Сидеров, за която питаш:
"...Ангорският договор важи и днес
Въпреки, че е несправедлив спрямо българите, Ангорският договор оставя все пак възможност за компенсиране на заграбените от турците наши имоти. Точно това е пунктът, който българската държава трябва да преследва, но не го прави десетилетия подред. Самият Ангорски договор не е денонсиран досега и е в действие. Нито при правителствата преди 9 септември 1944 г., нито при комунизма след това, нито при демокрацията след 10 ноември 1989 г. Българските властници упорито не искат да поискат от Анкара стойността на заграбените имоти. Тази стойност достига до 10 милиарда долара по курс от 1983 г. Вероятно трябва да се включат и лихвите през годините след това, при което сумата ще стане още по-голяма.
Начинът да се искат тези пари днес е един - чрез иск на българската държава в международния съд на ООН в Хага. Тъй като индивидуалните искове са невъзможни, защото повечето наследници на ограбените тракийци нямат документи за имотите на своите дядовци. Няма как да ги имат, защото техните баби, дядовци и прадеди са бягали с по една дреха на гърба, спасявайки живота си и живота на децата си. Именно затова дълг на държавата ни като цяло е да постави искането за десетте милиарда пред международните институции като съда в Хага, както и в структурите на ЕС. Точно сега пък е моментът за това, тъй като Турция упорито иска да започне преговори за членство в Евросъюза. Българската държава има шанс да изпълни дълга си към страдалците от Източна Тракия, поне настоявайки категорично за заплащане на заграбените имоти и за извинение. Иначе Турция ще продължи да бъде агресор и извършител на геноцид, който остава незаклеймен за това. Такава държава ли иска да приеме Европейският съюз в редиците си? Ако приема без забележки страна като Турция, защо представителите на ЕС редовно сипят обвинения срещу България за несъвършенства в законодателството, които са спорни. А за безспорните безобразия, вършени от Турция, и за дълга на тази азиатска държава към България мълчат?
Време е да сложим край на двойните стандарти.
..............................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК: Натиснете тук

07 Януари 2010 13:13
Снощи в интервю за bTV премиерът Борисов заяви, че е направил последно предупреждение на министър Димитров заради непремереното му изказване. "Това може да го говори директор на музей, историк, но не и член на правителството. Това ангажира пряко министър-председателя и създава проблеми", коментира премиерът.


Да де, нали може да ходи до Турция тази година, но според мен това ще бъде поредното изнудване от Анкара. По-добре е да прати някой от заместниците на външния министър. Така ще е най-разумно.
07 Януари 2010 13:20
Много интересно! Всъщност, във Външно Марин Райков отговаря за отношенията с Турция, а не за ЕС. Освен това добре е известна много сърдечната му връзка с агент "Тервел" и &, най-вече на база пълно единомислие по "етническите въпроси" още от "възродителния процес" насам. То затова Маринчо успя да оплеска отношенията ни с всички съседи. Впрочем, няма нещо, до което да се е докоснал и да не е направил гаф. Дали затова се натиска да стане министър?...
07 Януари 2010 14:14
Е, нема такова правителство, де. Горе-долу веднъж на десет дни някой министър казва, че ще направи нещо или че нещо е факт и до два дни министър-председателят казва, че положението е точно обратното.
07 Януари 2010 20:09
Разбира се че въпроса трябва да се реши отделно, иначе ще чакаме още 85 години. И без нашето вето няма да стане членството. Това че са мюсюлмани не е достатъчно, дори в днешния политкоректен век.
На Божо да му се вземе портфейла за наказание.
07 Януари 2010 20:20
За да водиш ресора "външна политика" на България , не стига умението да описваш София Лорен , без да си помръднеш ръцете ...

Редактирано от - beagle на 07/1/2010 г/ 20:42:38

07 Януари 2010 21:24
По усиращо се управление не сме имали!!!
07 Януари 2010 21:25
Ако погледнем тъжните факти, всички "външни" на БГ по времето на т.н. "преход" са били или полуграмотни жени, или програмирани комсомолски педераси, изучавали занаята в СССР, но бързо сменили програмата.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД