:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,500,660
Активни 113
Страници 26,807
За един ден 1,302,066

Премиерът заплаши с уволнение Божидар Димитров

Обвързването на кандидатурата на Турция за ЕС с проблема за компенсациите на тракийските бежанци у нас се оказа тежък дипломатически гаф на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров.

Снощи в интервю за bTV премиерът Борисов заяви, че е направил последно предупреждение на Димитров за отстраняване от МС. "Това може да го говори директор на музей, историк, но не и член на правителството", заяви премиерът. Преди няколко дни министърът каза, че България ще наложи вето на членството на Турция в ЕС, ако не плати 20 млрд. долара компенсации. По-рано вчера зам.-министърът на външните работи Марин Райков замаза гафа на Димитров. "Тази тема няма никаква пряка връзка с въпроса за разширяването на ЕС ", коментира Райков.Още в "България"
61
3798
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
06 Януари 2010 23:31
Напротив, казаното от Божидар Димитров е близо до това, което би трябвало да е стила на една държава, член на Европейския Съюз. Словения дори териториални претенции предявява по отношение на Хърватия без да й мигне окото. Не разбирам защо всички държави в ЕС ползват членството си за да отстояват своите национални интереси, а само България не го прави.
06 Януари 2010 23:43
Друг въпрос е, че Турция не бива да става член на ЕС при никакви условия. Ако не им харесват клаузите на Ангорския договор може да намалим финансовите условия. В замяна нека Турция си прибере Доган и кликата му. Нужна е още промяна в закона за българското гражданство. Тъй че всеки български гражданин, за който се докаже, че работи в интерес на чужди, външни за ЕС сили, против България, да бъде лишаван от гражданство. Така сепаратистки настроените елементи от малцинствата могат да бъдат научени да уважават страната, която ги е приютила.
07 Януари 2010 00:02
.... премиерът почва да изпушва ...
07 Януари 2010 00:47
опааааааааааааааааааа първо конфликтче ББ мъж ама агента Димитров и той го играе разбирач, Тук се очертава нещо интересно за в бъдеще ще скифтаме кво ще излезе
07 Януари 2010 02:19
нормално, с високочелите агенти-историци от дс на власт обикновено стават най-смешните гафове. вж. архарски овен, голем член и т.н.
07 Януари 2010 02:35
Божидар Димитров Премиерът
07 Януари 2010 03:08
Пред европейското издание EUObserver служител на пресслужбата на кабинета потвърждава, че коментарите на Димитров отразяват официалната позиция на страната и налагането на вето върху членството на Турция е една от възможностите.
Натиснете тук
07 Януари 2010 03:17
Че изказването на Божидар Димитров е гаф - гаф е. Че не е направено на своя глава и това е 99, 99% сигурно. Че Бойко се е усетил, чак като са му дръпнали конците, уплашил се от турците и Ердоган и подвил опашката е очевидно. Ама що трябва да си бърше ръцете с Божидар Димитров, като със кенефен пешкир ?
Това все пак е възрастен човек с претенции да е професор.
07 Януари 2010 03:19
Ако Божидар Димитров е поне малко мъж и има и грам достойнство, то ще си подаде оставката незабавно. Не може един малоумен пожарникар така да се подиграва с един учен.
07 Януари 2010 03:45
И аз си мисля, че не може един *** денонощен списовател по форумите да се мъчи да критикува човек, който се е доказал на всяка позиция дето е заемал, ама ей на, свидетели сме

Редактирано от - sybil на 07/1/2010 г/ 10:45:25

07 Януари 2010 04:05
Задават се трудни преговори за тракийските имоти
Дипломатите ни ще се сблъскат с прословутото ориенталско лукавство на Анкара- Натиснете тук
07 Януари 2010 04:16
BRIGHTMAN,
Божидар Димитров в случая е направил толкова "гаф", колкото гаф е направило момченцето, произнесло "Царят е гол!"!
При това, НЕ Божидар Димитров е поставил това условие пред Турция, като условие за бъдещо й членство в ЕС! Това е генерално Условие на ЕС: че НЕ може да стане членка на ЕС държава, която има НЕУРЕДЕНИ междудържавни отношения с държава- членка на ЕС!
В случая Б. Димитров само напомня на Турция, че има такова НЕуредено междудържавно отношение с България, която е членка на ЕС- освен другите условия на ЕС към Турция, които НЕ са свързани пряко с България е и тъкмо НЕизпълнението от страна на Турция на задълженията й към България-по Ангорския договор от 1925 г.!
Е, НЕ може / и НЕ трябва!/ Длъжникът да обвинява Кредитора си, че си искал дължимите му пари! Нали!
07 Януари 2010 04:31
Параграфе,
първа един договор трябва да се разглежда, като цяло, второ ако приемем че това е направено, т.е. след прихващане наистина са останали за вземане от България 20 милиарда долара, то това не се прави по кръчмарския начин по който го прави Божидар Димитров. Има си език в дипломацията на който можеш да кажеш всичко, но без да обидиш отсрещната страна.
-
В случая например Божидар Димитров би могъл да каже, че бързото уреждане на все още неуредените въпроси от Ангорския договор, и в частност финансовите, би било стимул за България в подкрепата й за членството на Турция в ЕС. Това би било и добър знак за отношения в духа на добросъседство и липса на неуредени въпроси в междусъседските отношения.
07 Януари 2010 04:42
Божидар Димитров трябва да разбере, че вече е министър, макар и безпортфейлен. По-рано често искаше да се хваща на басове (все за по 1млн, чудно от къде щеше да ги вземе) по разни спорни въпроси, броеше българите в Македония и т.н. Опазил ме господ да защитавам пожарникаря, но в случая е прав - МС е колективен орган и трябва да се работи в екип. Но Бойко сам си е виновен, защото заради приятелство му даде министерски пост. И нямайки абсолютно никаква конкретна работа, логично е БД да ръси от време на време по някоя глупост.
07 Януари 2010 05:47
BRIGHTMAN,
Посочи ми един от вариантите:
1. Вече повече от 85 години България НЕ е получила нито 1 долар от дълживите й от Турция 10 милиарда/вече към 20 милиарда с лихвите/, понеже българските управляващи са били дипломатични!?
2. Вече повече от 85 години България НЕ е получила нито 1 долар от дълживите и от Турция 10 милиарда/вече към 20 милиарда с лихвите/, понеже Българските управляващи НЕ са били дипломатични?!
Оставям настрана, засега, колко "дипломатични" са били и са /и ще са ли?!/ турските управляващи спрямо българската Нация и държавата й България!
И пак повтарям: това НЕ е измислено от Божидар Димитров или от България Условие за членството на Турция в ЕС! Това е императивно генерално Условие на самия ЕС: държавата-кандидатка за член на ЕС да НЯМА НЕуредени междудържавни отношения с държава/която и да е тя/-членка на ЕС! В случая Божидар Димитров най-дипломатично напомня на управляващите в Турция, че освен всички други условия/НЕсвързани с България/, пред Турция стои и условието да изплати на България тези 10/20 с лихвите/ милиарда щ. долара, за да може да претендира и кандидатства Турция за член на ЕС! Ще е Предателство към българската Нация и към наследниците на тракийските БЕЖАНЦИ/!/, ако българските управляващи "дипломатично" НЕ поставят това Условие пред Турция сега, когато Турция кандидатства за член на ЕС! "Нищо лично!", както се казва в такива случаи по Белия Свят- или, пък, българското / а, може би, и турско?!/" Чисти сметки- добри приятели!"!
07 Януари 2010 05:55
ENGELS!,
Глупаво е да наричаш "глупост" искането на български министър Турция да изплати милиардните си Задължения към България и български Граждани- и напомнянето му към Турция, че това е задължително по Правилата на ЕС условие за членство в ЕС: държавата-кандидатка за член на ЕС да НЯМА НЕразрешени междудържавни отношения и проблеми с държава-членка на ЕС!
Или, може би, предлагаш БЕДНА България да се откаже/!/ от тези дължими й от Турция 10/20/ милиарда щ. долара- в името на "добросъседските отношения"?! А НЕ е ли по- и на-"добросъседско" тъкмо Турция да издължи дължимото от нея към България?! А?!
07 Януари 2010 07:33
Пак игра добро-лошо ченге.
ББ играе и за вътрешна консумация /изказването на "професора"/, и за добри отношения с Турция.
Тарикатски елементарно, но хваща декиш.
-----------------------------------
Блогът на Генек

07 Януари 2010 07:47
Комунистическа му работа! Премиерът-комунист се зъби на министъра-комунист! Гаф след гаф. Вълкът козината си мени, нравът - не! Променил се Илия, пак в тия! Комунистът си е комунист! Дано това да е началото на края на поредното комунистическо правителство! То се оказа най-калпаво от всички правителства до сега!
07 Януари 2010 08:13
Според мен гафът е на ББ. Каква суверенна държава сме щом не можем да си поискаме дължимото по договор. Дори на държава джудже като БЮРМ не посмяхме да се орепчим.
07 Януари 2010 08:23
И аз да съм лаконичен като Котката!
И си мисля, че не е гаф това което се случи...просто е един сигнал към Турция...така ми се ще, разбира се, да е.
07 Януари 2010 08:26
Екип!Но.добре ще бъде да не забравят, че България е член на ЕС и всеки да си знае мястото и възможностите най-вече.
07 Януари 2010 08:52
Тук нещата имат поне няколко аспекта:
1. България трябва да има ясна позиция по приемането на Турция в ЕС и тя да е категорично НЕ.
2. Наистина трябва да има някакъв конкретен повод, за да отказваме това членство, колкото и да е глупав той. Не може да се отстоява позицията "не искам, щото така пък". Справка - гърците и спорът за името на Македония.
3. Мотивът на Божидар Димитров "дайте кеш, за да влезете", обаче, прилича на изнудване, а не на ясно заявена политическа позиция.
4. Идеята, че Божидар Димитров е велик националист и водач на българското племе е смехотворна, макар да се споделя от доста хора, вкл. във форума. Той си е обикновено ченге, лаещо основно по Република Македония, за чийто хал и ние като нация и държава сме с огромна вина, удобно забравяна от нас, обаче. Впрочем, да сте чули някога нещо от устата на "професора" срещу сърбите, пардон сръбската политика на Балканите, в това число и за българите в западните покрайнини?
5. Брайтман рече:
Не може един малоумен пожарникар така да се подиграва с един учен.
. Колко е "учен" Божидар Димитров е спорно, но малоумният пожарникар чрез малката пица и египтолога, дето е виждал Египет само като екскурзиант, тръгна да руши цялата наука и образователната система, та на един учен ли няма да посегне?
07 Януари 2010 09:04
Вчера по СКАТ отново имаше една хубава ретроспекция на клетвите на Болен "Никога Турция в ЕС"от последните 2-3 години.
Сега обаче Болен пак се покри - както преглътна новините по турски, така вече преглъща съгласието за влизане на Турция в ЕС. 2 пъти вчера повториха как се кле, че ще е винаги срещу това. Ама пусто НС, сладко му е вътре, при това за последен път, какво тук значат някакви си ПРИНЦИПИ.
Само остава да се разбере дали Биби го държи с нещо или му е обещал нещо - ясно е, че вече само Болен държи ГЕРБ на власт...а какви ги говореше срещу тях само преди няколко месеца. Гледайте понякога "Паралакс" - без коментари, само видеочастушки на Болен преди година и сега.
07 Януари 2010 09:28
Който не пише хубави неща в Форума за премиера, да бъде уволнен!!!!!
А че Борисов, му е издухала гарнитурата, спор нема!!!
07 Януари 2010 09:47
Аааааа!!!
Ако Б. Димитров се е изходил без санкция на Кабинета е голям гаф щото не може да изказва лично мнение по междуправителствени въпроси!
Иначе е принципно прав. България трябва да си отстоява интересите и правата и щом има споразумение между двете страни за изплащане на компенсации, Турция трябва да плати и като не го прави доброволно - ние пък трябва да си ползваме всички козове! Но това трябва да бъде официалната позиция на Държавата и Правиелството.
07 Януари 2010 09:48
Да Бойко има право да изгони Божидар, които е простак и министър без портфейл. Ами бълг. в чужбина, които представяше не го искат понеже добре познават каккъв некадърник си. Затова и БСП не ти даваше никава длъжност. По същата причина!
Пък нищо не е еднопосочно. Можем да си поскаме и заграбените територии ако нямат пари 20 милиарда евро или не искат да плащат. По спокойно Божо всичко се уревда с добър тон може и солта да ядът и тоягите...
Те още 100 г. няма да видят Европа затова от спокойния тон няма нищо по-хубаво. А който губи нерви не е за този отговоренв пост. Божидаре тръгвай си преди резила да те изгони приятеля ти, че и то ще последва.

И ето забранената истина на САЩ съденето за пари без спазване на конституцията:
http://www.macedoniainfo.com/practicing_l aw_without_a_license.htm

Натиснете тук
07 Януари 2010 10:03
Който не пише хубави неща във Форума за премиера, да бъде уволнен!!!!!

Eпа аз бех писал през пролетните месеци на 2009, че имаме в работата белгийци и нещо тука агенчетата след известно време взеха да пишат -
леле Орлинчо, какво ще правиш като те изхфърлят словаците.

Демек в Сибанк са собственици КБЦ и в тукашната банка също. И понеже много фалим пожарникара-слънце уредили дълга ръка агентчетата на политическата фекалия и помия чрез манажерката на Сибанк да се мъчим без работа.
Е на, и един ден не съм бил безработен. А шебекбаши комунеза що не отвинти на турскио противник главата от палците!?!? Голем мъж и българин това премиорот-бог, створитела на Тангра. И като му се опре некой друг толуп почва като мангал - недей бате, махабет че ти редим
Гербаааааарееееее, аде бе, на амбразурата и да защитавате туркеша, бате слънце и доброто българо*турско приятелство и присъствие. Гербаааааарееееее ..
07 Януари 2010 10:25
Редактирано от SvSophia

Редактирано от - SvSophia на 07/1/2010 г/ 10:34:08

07 Януари 2010 10:31
Премиeри - срам за българския народ! Утре, ако сериозно се постави въпросът за членството на Турция в ЕС, ще чакаме пак Гърция да ни вади кестените от огъня. За един премиер, както и за един професор, освен измислените харизми, са необходими на първо място чест и достойнство.
07 Януари 2010 10:35
има много вода да изтече (преговорни глави да се затворят, референдуми да минат), докато се стигне да поставяме на условия на турците...
07 Януари 2010 11:03
И в допълнение от днешния СЕГА:
Великобритания заплаши Исландия, че може да попречи на приемането й в ЕС, след като исландският президент Олафур Гримсон наложи вето върху законопроекта, който предвижда Исландия да върне заем от $5.4 млрд. на Великобритания и Холандия, отпуснат в пика на финансовата криза, съобщи "Таймс"

Те за $ 5.4 млрд. са готови да им спукат канчето, а ние се правим на много ларж за $ 20 млрд. Да си плащат ако не могат со пари - со дупе : демек с територии
07 Януари 2010 11:11
ENGELS!,
Глупаво е да наричаш "глупост" искането на български министър Турция да изплати милиардните си Задължения към България

Параграфе, привет.
Прочети си предишния постинг и ще разбереш защо е глупост. Когато получим и 1$ от Турция, ще те подкрепя, живот и здраве.
07 Януари 2010 11:13
Ами гаф е. Бат Бойко сега се е заел да строи магистралите само в Южна България, за да може един ден да ги хариже на Турция барабар с Източна Румелия плюс софийския вилает, пък тоз професор какви ги говори. Ама как така ще си искаме парите от Турция, една братска държава. Имало договор? Чуди голямо. Ний колко договори опрапостихме. Пари може да си искаме само от саветските тьошчи.
07 Януари 2010 11:23
че е гаф гаф е Но сравнено с
1) гафовете на главния пицар на държавата или
2) кака кон Желева (танцуваме румба искаме ракети /сменаме посланници /шъ съдим вестници от немско понеже сме засегнати на селска чест или
3) с изцвепките на самия ББ великолепнии във външните отношения (искаме газопопровод ни искаме гЪзопровод / шъ правя рифирендум, не няма да правя рифирендум / шъ имчпичвам президента, тц няма да свалям президента)
---------
Та че божо е изтрещял хулиган е факт.
Ама сравнено с по горните творци на хумора и сатирата ... кой е за смяна
07 Януари 2010 11:26
Параграфе, разбирам що подкрепяте Божо - щото Сидеров по време на кандидат-президентската си кампания обеща да вземе около 10 милиарда от Турция ако стане президент.
Сега ми отговорете на следното:
1) тия пари Турция на България ли ги дължи (както пишете) или на изселниците
2) ако хеле пък вземе, че ги върне Туркия тези пари, държавата ще ли ги раздаде на наследниците, или Дянков ще ги гепи?
07 Януари 2010 11:42
Я не се излагайте. Проблема с бежанците от Одринска Тракия е много деликатен и изисква внимателни действия от страна на властта. С това трябва да се занимава опитен дипломат, какъвто маститият историк-министър очевидно не е.
Божидар Димитров разбира от история, вино и хубави жени, но от дипломация не. За да вървят работите на министъра без портфейл е необходимо ББ да му назначи помощник, който е много добър в международните дела. Двамата ще си разделят министерската заплата.
ББ заявяваше че Божидар му е голям приятел и сега трябва да се погрижи за него, защото ако го остави без надзор, може да сътвори още гафове в международен план.
07 Януари 2010 11:45
Аз само да попитам.
=====
КОЙ‌ в правителството разбира от "международна политика" или "дипломация"?
====
"На станишеф му ги спираха, на мен ми ги дават"
БигБой великолепнии
Избрани мисли - цикъл "Относно еврофондовете".
07 Януари 2010 11:53
Агентът Димитров: Човек, който се представя за професор, а не е такъв. Човек, който предаде партията си, за да е на власт, както преди това излагаше сватбената рокля на княгиня Калина в уж държавния музей, за да е добре с по-предишната. Бизнесмен, който не се свени да прави чудовищни етно-националистически гафове, за да си прави реклама и да продава сувенирните си книги. Един (истински) професор го нарече чалга-историк, сега можем да добавим - чалга-политик. Ще си помечтаем малко са 20те милриарда и ще си пием ракията, както го правим под акомпанимент на Азис.
07 Януари 2010 12:18
Ми като си имаш ракия и Азис що въобще се занимаваш с Божо и въобще какво търсиш във форума?
07 Януари 2010 12:19
ЛОНДОН: ЩЕ СПЪНЕМ ИСЛАНДИЯ ЗА ЕС
Великобритания заплаши Исландия, че ще наложи вето на кандидатурата и за ЕС, след като Рейкявик отказа да възстанови 5 млрд.евро на британски и холандски вложители, изгорели при фалита на местни банки, пише в."Таймс".
......................................... ......................................... .....................................
Въпросът ще бъде решен на референдум, заяви президентът Олафур Гримсон. ЕС обаче предупреди, че Исландия може да изпадне в икономическа изолация, ако населението гласува против закона.


Е, ние ли пак ще сме дупедавците?
07 Януари 2010 12:28
Божидар Димитров много бързо доказа, че не е за министър, ама не за това, за което Бойко го е нахокал, а за това, че не отстоява мнението си докрай и за един министерски пост се върти като булка от нощно заведение на пръта.
Човек, който за пет минути сменя мнението си и свежда глава пред началника не е и за селски писар, а не за министър.
И на всичко отгоре се е обожествил. Преди няколко вечери нарече Бойко Беленски "писателче" - ама ти си министър бе човек. Беленски може да е некадърен може да е гений, ама той е български писател и ти си негов министър бе аланколу.
Никога не съм те смятал за капацитет, както не съм смятал за капацитети всички израсли под сянката на ДС. Ама Бойко да ти бере греха.
07 Януари 2010 12:35
Антибиотик, да сравняваш булките от нощно заведение с Б.Димитров е обидно някак си , за самите булки....
07 Януари 2010 12:36
Жълт картон за Бойко! Оставете професора намира!!!

Който е лапкал, трябва да плаща!!!
07 Януари 2010 12:39
"..."...Ангорският договор важи и днес
Въпреки, че е несправедлив спрямо българите, Ангорският договор оставя все пак възможност за компенсиране на заграбените от турците наши имоти. Точно това е пунктът, който българската държава трябва да преследва, но не го прави десетилетия подред. Самият Ангорски договор не е денонсиран досега и е в действие. Нито при правителствата преди 9 септември 1944 г., нито при комунизма след това, нито при демокрацията след 10 ноември 1989 г. Българските властници упорито не искат да поискат от Анкара стойността на заграбените имоти. Тази стойност достига до 10 милиарда долара по курс от 1983 г. Вероятно трябва да се включат и лихвите през годините след това, при което сумата ще стане още по-голяма.
Начинът да се искат тези пари днес е един - чрез иск на българската държава в международния съд на ООН в Хага. Тъй като индивидуалните искове са невъзможни, защото повечето наследници на ограбените тракийци нямат документи за имотите на своите дядовци. Няма как да ги имат, защото техните баби, дядовци и прадеди са бягали с по една дреха на гърба, спасявайки живота си и живота на децата си. Именно затова дълг на държавата ни като цяло е да постави искането за десетте милиарда пред международните институции като съда в Хага, както и в структурите на ЕС. Точно сега пък е моментът за това, тъй като Турция упорито иска да започне преговори за членство в Евросъюза. Българската държава има шанс да изпълни дълга си към страдалците от Източна Тракия, поне настоявайки категорично за заплащане на заграбените имоти и за извинение. Иначе Турция ще продължи да бъде агресор и извършител на геноцид, който остава незаклеймен за това. Такава държава ли иска да приеме Европейският съюз в редиците си? Ако приема без забележки страна като Турция, защо представителите на ЕС редовно сипят обвинения срещу България за несъвършенства в законодателството, които са спорни. А за безспорните безобразия, вършени от Турция, и за дълга на тази азиатска държава към България мълчат?
Време е да сложим край на двойните стандарти.
.....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК: Натиснете тук
07 Януари 2010 12:52
Не мойте да пцувате пожарникара, той толко може, клетия...на една само вестникарска страница-два гафа. И за човек като него това вече идва в повече.
07 Януари 2010 13:43
Че Божидар Димитров толкова си може е ясно.
Но и че Турция се спотайва като бълха в гащи по тази болезнена за милиони българи тема, също е ясно.
07 Януари 2010 16:37
Жълт картон за Бойко

Diado Ioco gleda, знаеш ли какво е казал Камброн на един такъв като тебе?
Не е нито кретен, нито идиот, нито малоумник.
Merde
07 Януари 2010 16:57
Бойко знае нещо и за това не поставя въпроса като ултиматум! Знае има със подоби ситуации и турски изселници около 2 мил. разликата е голяма кой има интерес???
07 Януари 2010 17:11
amalcon,

не е камброн, най е генерал мишел. не споря с диагнозата, а с митологията.
Натиснете тук
07 Януари 2010 17:59
Eklisiast: "Божидар Димитров разбира от история, вино и хубави жени..."

Колко разбира Божидар от вино и жени не знам, но от история, че не отбира, е ясно! İ наче, вместо да говори глупости, щешe да седне да прочете този Aнгорски договор най-накрая и да разбере, че не става дума за никакво обезщетение на тракийските българи, чийто имоти по същия този договор са останали като притежание на държавата която са напуснали, т.е. Tурция, както и имотите на турските бежанци (между другото много повече на брой), са оставени на държавата, която са напуснали, т.е. Bългария. Става дума само за цариградските такива (имоти), които не са уредени с този договор и се оставят за решение в бъдеще от двете страни. А виж, един истински историк би трябвало да знае също, че има и едни други договори между двете съседки, с които се разрешават имотните, социални и други проблеми на турските изселници от България през 1951, 1968, 1971-9 и последно на позорно изгонените през 1989г. Имам чувството, че България досега именно затова не е повдигала този въпрос за "компенсациите", защото може да излезе доста длъжна!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД