:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 477
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

6 истории на Стефан Вълдобрев

На снимките на "Стъклената река" край Карлуково от върха паднала петтонна скала точно на мястото, където екипът работил предния ден. "Поличба някаква е", казва актьорът
Стефан Вълдобрев е роден през 1970 г. в Стара Загора. Завършва езиковата гимназия в града през 1989 г., а след 4 години и НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев. През 1993 г. участва в студентската телевизионна програма "Ку-ку" и издава първата си професионално записана песен "Кино". Преди три години се дипломира като стипендиант по кинорежисура в академията FAMU в Прага, Чехия. Изиграл е повече от 35 роли на театралната сцена. Играл е в осем игрални филма. Първият от тях е "Кървав спорт", в който играе полицай. След това е партийният секретар във филма на Петко Бонев "Подгряване на вчерашния обяд". Следват "Изпеляване", с който печели "Златна роза" за мъжка роля, американският "Търговски маршрути", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Последният му филм е "Стъклената река", чиято премиера ще е в края на февруари.

Композирал е оригиналната музика за 65 театрални спектакъла, 8 игрални и 4 документални филма. Има издадени 9 албума с авторски песни. Преди десет години издава и книгата си с поезия "Катапулт".

Като актьор и музикант е гастролирал във Франция, Белгия, Германия, Италия, Израел, Русия, Унгария, Великобритания, САЩ, Швейцария, Румъния, Австрия, Албания.

Женен е за адвокатката Яна. Двамата имат дъщеричка Мария.

---

1. Как станах композитор

Започнах с музиката на 5-6 години. Майка ми в ония финансово трудни години много настояваше да се занимавам с музика и дори ми купи пиано. Баща ми пък стоеше далеч от тая работа, обичаше футбола, а и аз исках да ставам футболист. Само това ми беше в акъла, само това си мислех и само това гледах. Но трябваше и да се свири. А майка често оставяше баща ми да ме наблюдава, защото твърде често работеше до късно и често пътуваше в командировки. А пък баща ми с музиката не е много на "ти". Вкъщи телевизорът беше в единия край на хола, а пианото - в другия. Баща ми стои по средата, на фотьойла, с гръб към мене, дават мач, той го гледа, а едновременно и следи дали аз свиря. И аз свиря, но... с гръб към пианото, не гледам нотите, а мача. Така, гледайки футбол, станах композитор. Но тогава 45 минути, колкото е полувремето, трябваше да свиря някаква музика и заради това правех импровизации на Вивалди, Черни, Бах и Моцарт. Така че, колкото и да е парадоксално, от футбола тръгна моето композиторство.



2. Божието провидение

В "Стъклената река" на Станимир Трифонов играя отец Петър. Във филма участват още Иван Ласкин, Стефан Данаилов, Захари Бахаров и други. Част от снимките правихме два дни край Дълбоката пещера в Карлуково, тази, която е давана в много филми, а и във "Време разделно". Имахме само два дни за работа. Завършихме снимките край нея първия ден, а на другия малко се забавихме с пристигането. Отидохме на мястото, малко по-встрани от това, на което снимахме първия ден. И в тоя момент стана някакво чудо - огромен, петтонен скален къс се откъсна от скалите и падна точно на мястото, на което снимахме предния ден. Не знам какво е това, дали не е Божие провидение, но във филма наистина става дума за вяра, бог, богомили, апокрифна книжнина. Сигурно има някаква връзка. Ако бяхме отишли малко по-късно, този огромен блок можеше да се стовари върху нас.



3. Кръвните братя на Гойко Митич

Като дойде времето какво да избирам - музика или актьорство, нямах кой знае какви колебания. Аз вече бях наясно, че искам да съм на сцена и да привличам вниманието на хората по някакъв начин. Когато учех в 7-и клас, имаше художествена самодейност в училищата. Бях научил две песни на Елвис Пресли, излязох на сцена и буквално на петия такт видях как погледите на момичетата се събраха, всички се впериха в мен и в този момент си казах: "Ето, това искам да правя. Да виждам как вълнувам по някакъв начин хората." Е, в ония години това си бяха момичетата, защото това беше важно.

Малко след това дойде и киното. Заради него отидох във ВИТИЗ. В Стара Загора, когато бях ученик, нямахме много добър театър за разлика от добрата опера. И тогава ме запали киното. Гледал съм филми по 15-16-20 пъти и в града, и в селото на баща ми Шейново, където лятото подивявах с момчетата. Спомням си, че заради "Кръвни братя" с Гойко Митич всяка сутрин с най-добрите ми приятели си режехме вените, долепяхме си ръцете на срязаните места и си пиехме кръвта. Те бяха помаци, турци, роми. Не е имало не само никакво деление, но дори и мисъл за такова нещо. И така всичките си станахме кръвни братя, защото гледахме филма с Гойко Митич, яздехме магарета вместо коне, скубехме петлите на баба, за да си правим пера на главата, и от метли си правехме стрели. Историята с ВИТИЗ започна и от селското кино. В Шейново си имахме салон, но филмите пристигаха от града в едни големи метални ролки. Караше ги бате Кемал, който беше оператор на киното. И с колело ходеше в Казанлък, за да вземе новия филм всеки петък. Той се побираше в 4-5 ролки и понеже ние момчетата знаехме, че ще докара новия филм, всеки път отивахме и го чакахме до табелата на селото. Той пък караше колелото към селото, но с гръб и въртеше педалите заднишком, сигурно да ни направи някакъв номер. Докато го чакаме, ние сме начупили клони от орехите и като наближеше, с тях го приветствахме. На колелото отпред си беше монтирал един кош за лентите и щом стигнеше до нас, понеже селският път е грапав, върху коша имаше вече 20 детски ръце, които държат филма да не падне. Така ескортирахме Кемал до центъра на селото. Новите филми гледахме всяка вечер и задължително играехме на следващата сутрин. Ей това чувство за кино никога не ме е напускало. То е много романтично, по-скоро прилича на това в италианското кино и персонажите на Джузепе Торнаторе.



4. "Светът е голям" - и свиждане по руски

Докато вървяха снимките на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", аз бях в Прага и учех режисура година и половина - 2006-2007 г. Аз въобще не трябваше да играя. Имаше кастинг и аз участвах за главната роля, тази, която играе Христо Мутафчиев. Почнахме 12 души, за година и половина останахме осем, после четири и накрая двамата с Христо. Снимките от кастингите се пращаха в Германия и кой да играе решаваха продуцентите. Аз заминах да уча в Прага. Един ден ми звъни Стефан (б. а. - Командарев, режисьорът на филма): "Трябва да дойдеш за една от ролите." Казвам му, че тъкмо сега правя дипломна работа и не мога. "Ама, моля ти се, иначе не можем да направим графика. Колегата, който трябва да играе тази роля, е на турне в Търговище." Казвам му: "Добре де, той от Търговище не може да дойде, а аз трябва да дойда от Прага." Но после си помислих: "Защо пък не!?". Една година не съм бил в България, плащаха самолетен билет за две пътувания, не бях виждал жена ми и дъщеря ми дълго време, що да не се върна. И като се прибрах първия път, толкова бяха на зор, че ме чакаше кола на летището да ме кара направо на снимките в Карлово. Примолих им се да ме върнат в града, да видя поне дъщеря ми. И те се смилиха. Взеха ме и беше много смешна сцена, защото пак се молих, този път класната да я освободи за един час. Видяхме се през оградата на училището и си говорихме с дъщеря ми 45 минути като в руски филм от войната. След което ме качиха в колата и заминах за Карлово.



5. Композиции във фоайето

Докато бях в Театъра на армията, композирах във фоайето, а не в някакви затворени пространства с пердета, зад които се извършва някакво тайнство. Във фоайето до гардероба има три пиана, стари, неакордирани, но на тях работех. Репетициите започваха в 9.30, затова отивах много рано, към 6.30. По това време идват и жените, които чистят театъра. Беше много мило, защото те всички виждаха, че се извършва някакъв творчески процес. И след като ме наближаваха, започваха да чистят много деликатно и много тихо. Вършеха си тяхната работа, но не пречеха и на моята - тези две дейности вървяха паралелно. Но още по-хубавото беше, че в моментите, в които те видеха, че аз спирам, ме поглеждаха и даваха оценка за това, което правя: "Това беше хубаво, но онова, предишното, не е много добре." Дори си позволяваха да ми дават детайли на отделните моменти: "Тука може да се пипне малко." Имам награди, "Икар"-и, "Златнu розu", "Аскеер", номинации, но ей такива оценки са ми много по-важни, отколкото всякакви други. Защото тези жени вършеха там своята работа, но бяха вътре и в моята работа, а пък и аз съм в тяхната, защото сме едни до други. Аз пиша музика, а те са първите слушатели на тая музика. Беше страшно мило. Страшно! Просто незабравима оценка на моята работа, на която те всъщност бяха първите критици и се оказаха много важни.



6. "Тих бял Дунав" на "балкански" език

Докато учех във ВИТИЗ в Скопие, всяка година имаше фестивал на балканските театрални академии - Скопие, Тирана, Букурещ, Любляна, Загреб, Белград, дори и Прищина, макар Косово да не бе самостоятелно. Сега не знам дали се прави. Отидох там в края на учебната 1993 година. Идеята на фестивала бе всяка вече да се представя по едно представление на съответната академия. При това всички бяхме настанени в един хотел и след него събирахме масите горе в ресторанта и се започваше яка веселба и пиене. Последната вечер като за финал се събираме всички участници. И започнаха песните. Ние запяхме "Тих бял Дунав". До нас го подхванаха на сръбски, по-нататък на албански, след това на румънски, хърватите и те го подеха. В един момент настана една неловка пауза: "Ама чакай сега! Това си е наша песен!". И в този миг на мълчание ситуацията беше на ръба, като като в каубойските филми на Серджо Леоне. Ако бяха други времена и други години, но пък и ние бяхме на други години, щяха да се вадят пищови и да се гърми или с ножове да се колим на кого принадлежи тази песен. След това обаче много бързо продължихме в някакъв тон на "балкански" език и довършихме до края "Тих бял Дунав." Тогава си казах: "Ето така трябва да живеем на Балканите, като една песен, която пеем на всички езици." Аз знам, че "Тих бял Дунав" е австрийски марш и тази песен я има във всяка балканска държава. В това няма нищо лошо и мисля, че така трябва да бъде.

Текстове за снимки

1. Стефан Вълдобрев

2. Като Eнрико Корса в "Изпепеляване".

3. Като отец Петър в "Стъклената река".

4. След концерт на Стефан Вълдобрев и... националния отбор, в който участват Камен Донев, Васил Василев-Зуека, Орлин Павлов, Яна Акимова и музикантите Иван Лечев, Веселин Иванов-Еко, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Милен Кокушаров, Атанас Хаджиев и Brown Sugar.

5. ---

6. Гост във "Вечерното шоу на Азис".

7. С приятели в театър "София".

8. В постановката "Хамлетмашината" на Театър "Българска армия".
217
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД