:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебен заседател може да спаси Ивайло Дражев от присъда

Болна жена си направи отвод на финала на 5-годишния процес за катастрофа
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ивайло Дражев
Бившият футболен бос Ивайло Дражев може да успее да се отърве от присъда по дело за причиняване на смърт на двама души при катастрофа, станала през юли 1998 г. Поредното заседание по делото му, което се точи в Бургаския окръжен съд почти шест години, вчера бе отложено отново. Този път причина за това стана един от съдебните заседатели - В. Бодурова. От лятото на миналата година тя редовно отсъства, но вчера прати в съда молба за отвод. Ако тя бъде уважена, ще се наложи процесът срещу Дражев да започне от самото начало. По закон един и същи състав трябва да разгледа делото от началото до края. Досега бившият футболен бос успяваше постоянно да отлага заседанията си с всякакви процедури. Съдът заседава над 50 пъти, без да успее да приключи делото.

Абсолютната давност за престъплението, в което е обвинен Дражев, е 15 години. През юли 2013 г. изтича срокът за наказателното му преследване за катастрофата. Делото срещу футболния бос се превърна в нарицателно за безсилието на съдебната система да се справи с безкрайните възможности за шиканиране на процеса.

"За 14 часа в петък съм насрочила заседание, на което да изслушаме мотивите на съдебната заседателка Бодурова. Ако тя няма възможност да се яви в зала, ще проведем закрито заседание в дома й", съобщи съдия Веселка Узунова. Досега Бодурова е депозирала няколко болнични листа. Три от тях били от софийски лекари. В един от болничните обаче са сгрешени личните данни на заседателката и документът не е редовно вписан, казаха от съда.

Делото срещу Дражев веднъж вече тръгва отначало, след като през лятото на 2005 г. една от заседателките почина. След това е назначен резервен заседател, който трябва да се явява винаги и да замести някой от титулярите, ако той повече не може да изпълнява функциите си. Вчера обаче и запасният заседател не се е явил.

Странни метаморфози претърпя и единственият свидетел по делото - Русин Петков, който е бил поемно лице при полицейския протокол от инцидента. Веднага след като започна съдебният процес, Петков внезапно получи амнезия и забрави абсолютно всичко. В началото обаче бе дал писмени показания с най-големи подробности, които изцяло потвърждават твърденията на Дражев, че той не е шофирал колата.

Постоянното протакане на делото принуди преди време ВСС да провери хода му. Тогава бе наказан бургаски следовател.

Молбата за отвод на Бодурова идва в момент, когато делото на Дражев е в последна фаза. До присъдата остават само пледоариите. Самият Дражев вчера изрази учудване, че обществеността проявява такъв интерес към неговия случай. "Подобен род дела са стотици хиляди в страната и не би следвало общественото внимание да бъде съсредоточено само и единствено върху мен", каза той.
16
2870
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Януари 2010 01:16
Като чета статията, явно журналиста вече е произнесъл присъдата и само трябва да се съберат заседателите, за да влезе Дражев в затвора.
Аз нямам претенции да знам кой е крив и кой прав, защото не съм запознат с документите по делото, а без тях ще го карам само на симпатия, но все ми се струва, че не Дражев е виновен за боледуването на една 70-годишна заседателка.
А и най-големия престъпник след подобни статии и обвинения започва да изглежда жертва за страничния наблюдател.

Редактирано от - Аэ на 12/1/2010 г/ 01:19:32

12 Януари 2010 02:08
Някой правилно беше отбелязал, че съдебната ни система ще започне да излиза от блатото, когато най-сетне бъде вкаран в затвора свидетел, (зло)вещо лице или съдебен заседател. Въпросните три категории са освободени на практика от всякаква отговорност за постъпките си в съдебната зала.

Аэ, въпросната заседателка чак след половин година болнични ли се сети да си направи отвод?
12 Януари 2010 03:26
А бе, Аз, за какво ти е да знаеш документите по делото, за да кажеш че такова разтакаване не е нормално. Какво толкова са нужни юридически тълкувания и пояснения над един прост и очебиен факт - няма да направят от бялото черно.
Какво прави 70 годиша болна жена като съдебен заседател и защо съда не може да се справи с такива проблеми у нас - защото му е по-удобно, ще избягат рушветчетата, ако е различна практиката. Изобщо как ти хрумна да защитаваш този Дражев ли е, къв е, при тези факти, явно си пристрастрен или към Дражев или към независимия ни уродлив съд.
12 Януари 2010 05:40
Дражев е за затвора, не само за този случай. Много пъти футболни мениджъри са показвали фалшифицирани от него договори на футболисти. Но всичко свършва с арбитража на БФС и Канал3.
12 Януари 2010 06:46
После ще плати на друг заседател да депозира молба, после ще се разболее той, после адвоката му и така до 2013...
12 Януари 2010 08:25
Дражев е типичен евтин нов бай Ганьо. Боби Цанков във футбола.
----------------------------------
Блогът на Генек
12 Януари 2010 08:41
Споко, и този ще се отърве от затвора като БЦ.
12 Януари 2010 10:13
Имаме нови проблясъци! Дражев бил виновен и за проблемите в съдебната ни система!
А според foo имало и факти, които изключват всякаква възможност да е невинен. Почвам да подозирам, че човека е от съдебния състав, за да е така добре запознат. Или пък всеки цървул си мисли, че може да съди, при това карайки единствено на симпатии.
Другаря engels! пък твърди, че Дражев трябва да влезе в затвора за фалшифициране на договори, въпреки предишните дела по този въпрос и категоричните съдебни експертизи, според които договорите не са фалшифицирани. В този смисъл са и решенията на съда.
Както и да е! Явно у нас удовлетворение ще има само тогава, когато присъдите се произнасят от медиите. От доказателства нужда няма. Остава дребния въпрос кой издържа тези медии, но най-важното е хората да са доволни.

Редактирано от - Аэ на 12/1/2010 г/ 10:14:37

12 Януари 2010 10:21
Съдът заседава над 50 пъти, без да успее да приключи делото.

И по какви именно критерии това се нарича Съд?!?!?
Просто си правят ташак с хората и се гаврят с близките на убитите!
Ако е невинен да го оправдаят, ако е виновен да го осъдят - какво се будалкат насам натам!
12 Януари 2010 11:54
Дражев е доказан мошеник и цървул(© Аз), който разчита на глупостта и алчността на подобни нему цървули.
Тъй като са много той просперираше доскоро.


Това дали с комбинации ще се отърве от правосъдието не е толкова важно.
Важното е че дори цървулите започват да се усещат.
Таке че малко остана


12 Януари 2010 12:44
Дали е виновен или невинен Дражев в случая е без значение.
Важното в, че системата не само не действа, ами е продънена отвсякъде.
Кривосъдието май може да се оправи само с гьостерица.
Маргарита Попова ще ми разправя, че пропуски в закона и системите позволили на БЦ да му дадат 12 условни присъди... Аре стига бе, платил си е като поп за 11 от тях.
12 Януари 2010 13:02
Дражев не ми е никакъв и нямам някакви особени симпатии към него. Но няколко човека вече писаха за доказателства, за факти, че задължително трябва да бъде осъден и т.н.
Доколкото аз имам наблюдения той е страна по 5 т. нар. скандални дела:
- Първото е, за това, че купил една сграда и след това я продал с печалба на Министерството на финансите. Откъдето и да го погледна тук престъпление не виждам, особено от негова страна. Това прави всеки търговец - купува евтино и продава скъпо.
- Второто е за концесията на стадион "Черноморец". Да не се впускам в подробни обяснения, но там Дражев е измамения. Има си сключен договор и действаща концесия за 30 г., направи немалки иввестиции, а в един ден просто му взеха стадиона без никакво правно основание, защото се скара с бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов. Сега се съдят с Общината и Петрол на Митко Събев който потрива ръце за тези 180 декара имоти.
- Третото е за катастрофа и смърт на хора. Там нямам достатъчно информация, знам само че има доста спорни моменти - кой е карал, кой е виновен и т.н. Ако е виновен - нека го осъдят, да го вкарат и в затвора, но дори един Ставийски, с доказана вина, алкохол и никакви спорни обстоятелства не влезе в затвора.
- Четвъртото е за фалшифициране на договори и изплатени суми на футболисти. По принцип е достатъчно да се каже, че той спечели това дело, но ще спомена и още нещо - всички експертизи доказаха, че фалшификация няма, а "горките" футболисти, които се жалваха за неполучени суми, всъщност са получавали няколко пъти повече от претендираното, за което аз поне имам 100% достоверна информация.
- Петото и последно, за което знам е от последните дни - разследват го за фалшифициране на пълномощно и сключване на договори използвайки това пълномощно, което си е правно безумие, защото той е бил управител на дружеството по същото време и няма нужда сам да се упълномощава.
Това е! Нека тези, които твърдят, че имат безспорни доказателства и факти за вината му да споделят тяхната информация. Може и да се съглася с тях, ако ме убедят. Към настоящия момент всяка фирма и всеки бизнесмен малко над средното ниво има поне няколко, а често стотици висящи дела, заведени от или срещу тях. Излиза, че много лесно с няколко статии всеки би могъл да се превърне в измамник, мошенник и галеник на съдебната система. А после обяснявай каква е истината, ако има кой да те чуе.
12 Януари 2010 13:30
Дражев, добре се защитаваш!
12 Януари 2010 13:43
Към настоящия момент всяка фирма и всеки бизнесмен малко над средното ниво има поне няколко, а често стотици висящи дела, заведени от или срещу тях. Излиза, че много лесно с няколко статии всеки би могъл да се превърне в измамник, мошенник и галеник на съдебната система.



12 Януари 2010 18:36
Каква присъда бре, Гоце трябва да му даде орден стара планина с дъбова шума и роги от архар.
12 Януари 2010 21:34
Стига сте мрънкали. Съдебната система е перфектна. Даже бонуси получиха по време на криза за добра работа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД