:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пет общини горят с екопроекти с пари от ЕС

Проектите за пречиствателни станции, канализации и водопроводи в пет общини по оперативна програма "Околна среда" вероятно ще изгорят заради груби нарушения. Това се разбра от думите на екоминистър Нона Караджова. Става дума за Своге, Каолиново, Стралджа, Дулово и кърджалийското село Бойно. МОСВ се опитва да ги убеди сами да се откажат от договорите, за да избегнат санкции от Брюксел.

Прегледът на над 200 проблемни проекта, за които ЕК поиска информация заради съмнения за нарушения, е приключил и в понеделник ековедомството ще изпрати данните. Шефът на Генерална дирекция "Регионално развитие" Дирк Анер заплаши в писмо до вицепремиера Симеон Дянков, че ако до края на януари не получи анализа, ще спре парите по оперативна програма "Околна среда", която е на стойност 1.8 млрд. евро.

12 от проектите са без проблем и те продължават изпълнението съгласно сключените договори за безвъзмездна финансова помощ. Сред тях са Бургас, Търговище, Белослав, Каварна.

Други 12 проекта също ще получат зелена светлина, но контрактите им ще бъдат анексирани и в тях ще залегнат мерки за гарантиране на икономическата ефективност. Тези мерки включват и актуализиране на сметките за изграждане на пречиствателни станции и канализации, както и задължения за по-стриктен контрол при обществените поръчки. Такива са проектите на Хисаря, Велико Търново, Казанлък, Бургас (с. Долно Езерово) и др. Става дума за по-малки общини, в които има риск цената на услугата драстично да се увеличи. В руенското с. Люляково например изпълнителят се съгласил да изгради пречиствателната станция за 25% по-малко пари. Във Велико Търново пък са установени завишени стойности на строителството. При прегледа било установено, че за изграждане на един метър от линейната инфраструктура в града са били предвидени по около 1600 лв.
1528
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД