:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,297,034
Активни 79
Страници 19,487
За един ден 1,302,066
JP Morgan и Citigroup/Salomon Smith Barney ще посредничат

Заменяме около $ 1,4 млрд. външен дълг

Операцията ще намали задълженията и ще подобри структурата им, обяви финансовият министър Милен Велчев
Снимка: Николай Дойчинов
Правителството възнамерява да извърши мащабна операция по оптимизиране на външния дълг на България чрез замяна на брейди-облигации с нови еврооблигации тази година, обяви финансовият министър Милен Велчев вчера. Очакванията са до 35% от всеки вид брейди-книжа (Flirbs, IABs, Discounts) да бъдат заменени с нови държавни облигации в евро и в щатски долари. Номиналната стойност на външния дълг в брейди е $ 4,7 млрд. от общ борч от $ 8,5 млрд. Брейди-облигациите са разпределени по равно между американски и европейски инвеститори.

За осъществяване на операцията е необходима ратификация от парламента, обясни Велчев. Очакванията са това да стане до седмица. След това ще се следи ситуацията на пазара, ще бъдат направени презентации на операцията в Лондон, Франкфурт, Ню Йорк и Лос Анжелис. Едва след това ще бъде избран моментът за провеждане на аукциона - т. нар. "обратен променен холандски аукцион". Тогава инвеститорите, които притежават брейди-книжа, ще могат да направят своите заявки за новите облигации в евро и долари. Държателите на книжа могат да ги продадат срещу пари в брой. Тези пари обаче няма да излязат от джоба на държавата, а трябва да има аналогичен брой инвеститори, които ще заявят облигации в евро. Фактически те ще платят на старите собственици.

Падежът на новите книжа ще е 2013 г., т. е. 10,5 години за облигациите в евро и 2015 г., или 12,5 г., за облигациите в долари. Максималната лихва за доларовите облигации ще е 8,5%, а за еврооблигациите - под 8%. Цената, на която ще се продават, ще е минимум 92 цента, съобщи зам.-министърът на финансите Красимир Катев.

Очакваният ефект от сделката е дългът да намалее с 8 до 10% от обема на емисията, или с около $ 100-130 млн. С толкова се очаква да се увеличат резервите на България от освобождаване на обезпечение. За следващите 5 г. се очаква нетните текущи плащания да намалеят с $ 400 млн., а до 9 г. намалението ще възлезе на $ 670 млн. Ако сделката е около $ 1 млрд., общото намаление на текущите плащания до 2024 г. е около $ 1,25 млрд. без плащането на главницата. Плащанията се разсрочват с 2,5-3 г.

"Старите и неатрактивни брейди-книжа, които носят негативния белег на това, че България е обявявала мораториум върху плащанията, ще се заменят с нови, по-атрактивни и необременени книжа", обясни Катев. Според него това ще даде възможност дългът да премине в нов тип инвеститори - онези, които оценяват шансовете на България да влезе в ЕС през 2007 г.

С операцията дългът с плаваща лихва се заменя с дълг с фиксирана лихва, което намалява риска за държавата. Освен това се променя и структурата му. Сега 72% от дълга е в долари, а в страната има евроориентирен валутен борд. След операцията това съотношение ще се промени, смята Велчев.

След като са били проведени разговори с 6-7 инвестиционни банки, сред които Дрезднербанк, Дойче Банк, Голдман Сакс, Мерил Линч, Морган Стенли и др., за дилър-мениджъри на замяната са избрани JP Morgan Citigroup/Salomon Smith Barney. Велчев обясни избора с факта, че двете компании са извършили заедно 23 от общо 28 замени на дълг по света - 90% от транзакциите от този тип от 1988 г. насам. През януари двете компании са извършили подобна операция за замяна на около $ 1 млрд. дълг на Перу при голям успех. "Не е обявена държавна поръчка, защото това би било абсурд", обяви финансовият министър.
577
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД