:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мохамед Салайме: Принуждават ни да правим атентати

Снимка: архив "Сега"
----------------------------------

Палестинският посланик в България д-р Мохамед Салайме е роден през 1946 г. През 1948 г. семейството му напуска Палестина и се заселва в Ливан. По-късно се преселва в Сирия. През 1974 г. завършва висшето си образование в Белград, където започва работа в Представителството на ООП. От 1985 г. работи в Тунис в отдел "Международни отношения" на ООП. От 1990 г. е съветник в посолството на Палестина в София, през 1996 г. е повишен в ранг пълномощен министър, а от януари 2000 е посланик на Държавата Палестина в София.

-------------------------------------------------------

- Г-н Салайме, самоубийствените атентати на палестинци срещу мирни израелци са си терористични актове. Ще имат ли край някога?

- Тук става дума за предизвикани реакции от страна на Израел. Какво прави израелската армия на палестинска територия? Защо руши всичко, което е съградено с толкова труд - инфраструктурата, училища... Сегашното израелско правителство иска да унищожи идеята за палестинска държава. Официалната политика на Ариел Шарон е окупационен терор, на който му се противопоставят с индивидуален терор.

- Но ако спрат тези атентати, ще бъде отнет аргументът на израелската страна да извършва нападения...

- Израелската армия избива палестинци и без да има атентати. Шарон често провокира самоубийствени действия от страна на палестинците. След първото посещение на американския пратеник за района Антъни Зини имаше период от три седмици, през които цареше пълно затишие. Призивът на Арафат бе категоричен: дори при удари от страна на израелците да не се действа със сила. Тогава Шарон започна с атентатите срещу отделни личности. Преди няколко дни бе извършен атентат срещу семейството на един от лидерите на Хамас, при който бяха убити жената и децата му.

Ние сме против извършването на самоубийствени операции на територията на самия Израел. Но фактът, че Израел концентрира огъня си върху нашите сили за сигурност, води до там, че те няма как да изпълняват своите задължения.

- Тези дни американският държавен секретар Колин Пауъл призова както Арафат, така и Шарон да се спре насилието...

- Ние приветстваме всичко, казано от Колин Пауъл. Колкото до критиките му към Израел, те тръгнаха най-напред от израелския външен министър Шимон Перес. Той пръв каза, че палестинците не могат да бъдат докарани насила на масата на преговорите - ако дойдат, те ще дойдат сами. Освен това неотдавна Перес каза, че ако е допускал, че Шарон ще провежда такава политика, каквато сега провежда, никога не би влязъл в този кабинет.

- Вие бяхте неотдавна в Рамала и се срещнахте с Арафат. Потиснат ли е той от изолацията, в която е поставен?

- Имах четири срещи с Арафат и мога да ви уверя, че духът му е много висок. Защото знае, че правото е на негова страна. Въпреки наложените мерки Арафат работи много, среща се с различни европейски делегации. Интересното е, че приема и различни израелски делегации, например представители на Партията на труда, на Мерец, които са представени в Кнесета.

- Какви са според вас шансовете за подновяване на мирния процес?

- Надяваме се САЩ да се намесят по-активно - те са единствената сила, която е в състояние да окаже натиск върху Израел. В същото време САЩ не бяха много ентусиазирани от инициативата на египетския президент Хосни Мубарак да стане домакин на среща Арафат-Шарон. Тяхната позиция е: оставете двете страни да решат кога и къде ще разговарят.

Колкото до палестинското становище, то е, че не може да има военно решение на проблема. Нужно е политическо решение - това е бъдещето на палестинския народ в собствена държава със столица Ерусалим.

- Приемате ли саудитския план за признаване на еврейската държава от Арабския свят - срещу отказ от всички окупирани от Израел територии?

- Ние подкрепяме тази инициатива. Впрочем тя беше издигната от крал Фахд още в качеството му на престолонаследник по време на общоарабската среща на високо равнище във Фес през 1981 година. На същата основа беше свикана и Мадридската конференция. Всички тези договорености се свеждат до принципа "земя срещу мир". Някои арабски държави имат забележки по инициативата на принц Абдула. Във всеки случай Израел не я приема.

- Как се отнасяте към кампанията за продължаване на борбата срещу тероризма?

- Кампанията срещу тероризма няма нищо общо с кампанията срещу Ирак. САЩ подмениха лозунга - сега не става въпрос за борба срещу тероризма, а за борба срещу оръжията за масово унищожение.

- Но презумпцията е, че тези оръжия биха могли да се използват за тероризъм...

- Инспекциите на ООН показаха, че Ирак не разполага с такива оръжия. Но дори да приемем тези аргументи, защо, след като иска да се справят с този проблем, САЩ не се насочат срещу Израел, който разполага с 200 ядрени заряда?
4
754
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Март 2002 02:39

За хиледолетия се е насъбрала велика злоба
у евреите, иначе талантлив народ.
09 Март 2002 05:41
Абе, Султане, не си срами името - в евреите вече няма нищо талантливо, а само злоба, подплатена с пари и нахалство. Ако все още имат нещо талантливо, това е пропагандата против арабите и заграбването на земята им.
А пък Зисман ще дава акъл на България кво да празнуваме. В друга страна такъв посланик го изгонват, тук му целуват гъза....
09 Март 2002 18:40
Браво, Ано 2!
07 Март 2005 00:39
Как беше... ако се бориш срещу чудовища се пази да не се превърнеш в чудовище. Доста тъжно e в какво се превръща Израел.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД