:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,575
Активни 472
Страници 2,020
За един ден 1,302,066

Прокуратурата прати на съд президентски спонсор без доказателства

Дознател препоръчал да не води процес срещу Людмил Стойков за пране на пари
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Людмил Стойков и адвокат Ина Лулчева
Дознателят, работил по разследването за пране на пари срещу президентсткия спонсор Людмил Стойков, не е открил достатъчно доказателства за вината на бизнесмена и препоръчал на прокуратурата да не започва дело. Това стана ясно по време на вчерашната пледоария на адвоката на Стойков - Ина Лулчева.

Досъдебното производство срещу Стойков и Николов тръгна след сигнал от ОЛАФ през 2008 г. за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД и при силни съмнения за разпънат политически чадър над бизнесмените по време на тройната коалиция. Тогава прокуратурата не откри данни за участието на Стойков в източването и след това го обвини само за пране на пари.

Лулчева уточни още, че наблюдаващият обвинител Андрей Андреев не се е съобразил със становището на дознателя, но без да посочи други обстоятелства, които да уличават бившия шеф на курорта Дюни. По думите на Лулчева всички парични трансфери между офшорката "Кингстън Ентърпрайсис" и "Дюни АД", чрез които според прокуратурата са "изпрани" 7.5 млн. евро от САПАРД, са правени по договори за туроператорски услуги. Адвокатът допълни, че от обвинителния акт не става ясно и как клиентът й образувал престъпна банда, без да участва в нея, както и защо след това я е "преотстъпил" на Марио Николов. Според Лулчева името на Стойков се споменава само няколко пъти във връзка с това, че е бил изпълнителен директор на Дюни и че има акции в "Кингстън Ентърпрайсис", което не го уличава в нищо.

Самият Стойков заяви пред съда, че се занимава с много сериозен бизнес и никога не си е позволявал да участва в престъпни схеми. "От 1999 до 2006-2007 г. аз съм осигурявал между 3 и 5% от БВП на страната. Имал съм възможност не с 1 и 2 млн. да ощетя държавата, а и с 500 милиона, ако искам. Това не се е случвало", заяви бизнесменът. Въпреки това прокурор Андреев поиска близо до максималните присъди за двамата - 15 г. затвор. За съпругата на Николов - Марияна, Ана Шаркова и Иван Иванов той поиска около 10 г., за Валентин Ангелов и Григор Главев - около 5 г., както и по 20 000 лв. глоби за всички и отнемане на имущество.

Днес делото, което се следи от Брюксел, продължава с пледоариите на останалите адвокати, а присъдите се очаква да бъдат произнесени в понеделник. Това е процесът, който върви по-бързо от този за източването на европарите, по което Николов е подсъдим без Стойков. Затова е възможно те да бъдат оправдани, ако съдът прецени, че не е доказано престъпното придобиване на средствата.
10
2775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
25 Март 2010 22:27
A на бас, че и двамцата ще ги оправдаят!
26 Март 2010 06:52
Пране на престъпници.
Направиха го с Божкоив, Софиянски и т.н.
Сега са накиснали тия двамата, чакат край легена Масларова, Доган и куп други.
Изпрани, избелени ги чакайте после. Пак на власт.
----------------------------------------- --------------------
Блогът на Генек
26 Март 2010 07:54
Приемам баса - ще осъдят най-малкото Николов - той е изкупителната жертва. Стайков ще е чист като момина сълза. Всички ще са доволни. Както стана с обвинението за машините - само Николов го отнася. Защо ли?
26 Март 2010 09:37
Тук има интересен момент - отношенията дознател-прокурор. Вече съм попадал на подобни случаи - на прокурора му е наредено някой си да е виновен за нещо си, но дознателя/следователя/ изобщо да не намира нещо подобно, но трябва да изпълнява нарежданията на прокурора. Тъжното е, че това струва много нерви и време на невинни хора. В случая не твърдя, че еди-кой си е виновен или невинен, но доколкото знам как работи системата, няма да съм изненадан, ако прокуратурата обвини невинните и изобщо не се занимава с виновните. После съда бил виновен, че не ги осъждал.
26 Март 2010 09:49
"От 1999 до 2006-2007 г. аз съм осигурявал между 3 и 5% от БВП на страната. Имал съм възможност не с 1 и 2 млн. да ощетя държавата, а и с 500 милиона, ако искам. -АЙДЕ ПОСМАЛИ МАНГО, радвай се че не разследват за "Стомана"-Перник и вторичните суровини - по времето на костов, че става много мазало.
26 Март 2010 11:03
доказателства може да има - ама не са събрани!
26 Март 2010 11:21
По едно дело следва да се коментират доказателства, а не кой какво е казал или мисли по въпроса. Становищата и мислите не са доказателства и вървят само пред нищо не разбиращи от право хора, за да могат последните да си запълват времето с празни приказки.
26 Март 2010 11:25
При по-внимателно четене се разбира, че такива неща е казала адвокатката в пледоарията си. От казаното обаче първо се прави заключение "Това стана ясно", после за капак се тресва и подходящо заглавие. Журналистика...

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико

Редактирано от - Manrico на 26/3/2010 г/ 11:25:26

26 Март 2010 12:16
Manrico
И друг път съм наблюдавал как журналисти изграждат статиите си изцяло върху думите на защитника на обвиняемия, който както е известно, му плащат за да говори в полза на обвинения. Дори ако лъже пред съда не носи съдебна отговорност за лъжесвидетелтво!
Колкото до дознателя: мнението му е абсолютно без значение. Неговата работа е да събере доказателства. Мнозина дознатели не искат или са некадърни да събират доказателства. Дори и да е истина че е дал становище за прекратяване, както твърди адвоката на обвиняемия пак възниква въпроса: какви ги е вършил този дознател. Нещо повече! Работата на дознателя не се обсъжда от съда а от прокуратурата. Това ли са "аргументите" на защитата?! ЕЖК?
За тези дето ще ми рипнат: смятам прокуратурата за най-вредната с хората си институция в страната ни![/quote]
26 Март 2010 15:17
Вълчо, не само ще ги оправдаят, ами от Страсбург ще присъдят да им се изплатят по няколко десетки хиляди евра от нашия гръб. И докато следващата зима ние дзиндзирикаме в студените панелки (защото парното отдавна е само спомен), тоя ще си плацика задника на Мартиника или Реюнион...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД