:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БЪЛГАРСКИЯТ МОДЕЛ

"Хип-хоп горила 2" - рап на кило

Спенс, Колумбиеца и М'глата, Вальо Кита и неколцина дебютанти във втория залп на "Снайпер рекърдс"
снимка: снайпер рекърдс
Аморфното, но прогресивно нарастващо образувание, наречено "българска рапсцена", напоследък се концентрира в две основни точки. Едното е приятелският кръг на Мишо Шамара, наречен "Ар енд би рекърдс". Другото е първата звукозаписна компания у нас, която се занимава съзнателно, последователно и мащабно с продуцирането и издаването на черна музика. Зад нея стои бившият DJ Станчо, а въпросният лейбъл се казва "Снайпер рекърдс". Големият им коз е Спенс, който в момента отбива военна служба в ШЗО-Плевен. Школникът е сред малцината артисти на "Снайпер", сколасали да издадат цял албум. Повечето са още новаци. За тяхното популяризиране именно се грижат компилации като "Хип-хоп горила".

Новоизлезлият диск с това име е втори поред. Първият, от пролетта, включваше песни на Спенс, Вальо Кита, Колумбиеца и М'глата. Вторият залп на "Снайпер рекърдс" под това заглавие дава шанс на мнозина дебютанти. Естествено не се е минало без песни на "звездите". Гръмотевичното "Воин от запад" на скандално нашумелите покрай трагедията в "Индиго" Колумбиеца и М'глата открива компилацията, а Спенс е представен с две песни и е съавтор на трета.

Когато за първи път чух парче на Да Дрил, помислих, че това е тийнейджър, рапиращ с немутирал още глас. Оказа се жена. Галя е водеща в радио "Темпо"-Русе и местна телевизия, но е почти готова с първия самостоятелен рапалбум на жена в България.

"Квартални братя", "Димна завеса", Юда, Устата, Пикасо и опитващият се да пее соул Бобо допълват асортимента на "Хип-хоп горила". Интересното е, че под шапката на "Снайпер" днес се изявява бившият съратник на Мишо Шамара от "Гумени глави", а днес враг и конкурент - Вальо Кита.

CD-то с "Хип-хоп горила" включва освен музика и пет клипа. Един от тях е сборното парче "Обединение" на "Проект България", което не присъства в аудиоверсията на албума.

Поне половината от парчетата в "Хип-хоп горила" могат да послужат и за доказателство, че "рап" не е синоним на нецензурен и циничен речник. Въпреки това е на място предупредителната лепенка, хитроумно превела щатското "explicit lyrics" като "Родители, внимание! Непедагогическо съдържание".
4335
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД