:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Рецесия в депресията

Емил Хърсев, д-р ик.
Докъде (до колко, докога) ще пада еврото? Това е най-често задаваният въпрос, на който финансистите избягват да отговарят. Ако някой знае сигурния отговор, може да стане милиардер през следващите дни. Стига да е готов да загуби няколко милиона, ако му изневери пророческата дарба. От края на миналата седмица техническият анализ предрича общата валута да падне до 1.245 долара за евро (това прави 1.571 лева за долар) преди да се стабилизира. Колко трайна ще бъде тази стабилизация, след като се оказа, че засега



"вълчият пакт" плаши гаргите,



но не респектира глутниците финансови хищници, които продължават да залагат срещу европейската валута и успешно ръфат цели проценти от стойността й. "Вълчи пакт" шведският министър Андерс Борг нарече договорения през миналия инфарктен уикенд в Брюксел антикризисен план за еврозоната, подкрепен от Европейската комисия и другите членове на евросъюза. Този пакт трябваше да покаже сила и да сплаши спекулантите, изкушени "да разкъсат по-слабите държави". Стара Европа реши да събере 60 млрд. евро фонд за бързо реагиране и 440 млрд. двустранни гаранции, които да обезпечат бъдещи емисии от облигации в подкрепа на държавите от еврозоната, които пропаднат в гръцки тип финансов колапс. МВФ добави още 250 млрд. евро към пакта. Но договорените мерки успяха да сплашат пазара



само ден до пладне



Още във вторник пазарът се обърна и едва тръгнало нагоре, еврото отново пропадна и продължава да девалвира. Трябва да потърсим причините за това недоверие, за да преценим дали зад него се крият само спекулативни нагласи или доста по-сериозни аргументи. Очевидно след двудневен размисъл пазарът е преценил "вълчия пакт" като недостатъчно мощен да се справи с проблемите, надвиснали над европейските държави и в частност - над еврозоната. Скептичната оценка има основания. Наистина 110 млрд. евро са достатъчни, за да посрещат падежите на гръцкия държавен дълг през следващите три години и да спасят кредиторите на Гърция от възможен фалит на държавата длъжник. Но 1 трилион евро не стигат да измъкнат свръхзадлъжнелите европейски държави. А покриването на един дълг с друг дълг е всичко друго, но не и решение на дълговата криза. Според мен не в размера на интервенционния пакет е големият проблем на европейския антикризисен план. Работата е там, че пактът от Брюксел поставя повечето страни от европейския съюз пред една нерешима дилема. Затъналите страни стоят



пред двойна беда:



От една страна, брюкселският консенсус налага на всички страни от съюза политика на затягане на дисциплината с цел да свият умопомрачителните бюджетни дефицити и държавни дългове до пределите, наложени от Пакта за стабилност. В момента средният бюджетен дефицит на страните от еврозоната е 6.9% от БВП, пределният размер от Маастрихт е 3%. Маастрихтската норма за задлъжнялост на тези страни, както знаете е 60% от БВП, средният размер на дълга им в момента е 89%. Средните стойности за целия Европейски съюз са още по-далеч от нормата. За да се върнат в очертаните предели, страните в Европа трябва незабавно да предприемат мерки подобни на онези, които налагат на Гърция и Румъния. Те трябва да свият рязко държавните разходи като проведат стабилизационни програми подобни на тази, която българското правителство си постави. В същото време, за да изпълнят задълженията си по "вълчия пакт", староевропейците трябва да поемат тежки плащания и задължения, за да внесат своя дял във финансовия пакет на пакта. Ако не започват да свиват още от тази година разпасаните си бюджетни разходи, те ще поставят под въпрос способността си за общи действия. Ако рязко свият бюджетните разходи, те са пред друга заплаха:



стабилизационните мерки заплашват с рецесия



Далеч преди да са излезли от досегашната тежка депресия, в която се намират от около година време, европейските страни са на път чрез стабилизационните мерки, които си наложиха, сами да предизвикат нова рецесия (спадане на абсолютния размер на брутния вътрешен продукт - свиване и на производството, и на потреблението). Тази ситуация е известна като "рецесия в депресията" и се характеризира с тежки разрушения. Стопанството едва се е стабилизирало в мизерията и мъчително лази по дъното на кризисния цикъл. Новото пропадане разбива крехкия, трудно достигнат баланс на оцеляването. Всички участници в икономиката - фирми и население са ангажирали резервите си и са свили дейността и разходите си до границата на възможното. Буферите за понасяне на новия срив са минимални. Затова разрушенията са по-големи в сравнение с "голямата рецесия", в която те попаднаха след сочното десетилетие на безоблачен растеж.



Европейските правителства изглеждат неспособни



да водят особено гъвкава политика на постепенно свиване на дълга и разходите си. Истински висш пилотаж в икономическата политика е да проведеш стабилизационна програма в условията на депресия, без да предизвикаш колапса на нова рецесия в депресията. Особено когато във всеки момент чакаш външни изненади, например да поемеш нови тежести, за да спасяваш някое непослушно другарче да не изпадне от общата лодка на еврото, която плува сред враждебното, пълно с хищници море на враждебния валутен пазар. Днешните лидери на Европа не приличат на хора, способни да овладеят толкова деликатна ситуация. Хубаво е, че се надяваме да ни изненадат приятно. Но по-добре да се готвим за нова вълна на рецесия, вероятно в условията на стагфлация - стагниращо стопанство плюс инфлация, предизвикана от обезценяващото се евро.
69
4294
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
16 Май 2010 23:39
Еврото нема да мръдне и цент нагоре от новини за свиване на бюджетни разходи!


Европейската валута ще се раздвижи само ако се променят/или коригират /или напълно ликвидират/ т.нар критерии на Пакта за стабилност - стъпка съчетана с фискална кооординация в Еврозоната плюс пълно премахване на бариерите в трудовия пазар плюс нови критерии за стабилност. Тва е.

Рано е още некои посерковци да отписват общата европейска валута. Бая корифеи ( Fedlstein, Eichengreen, Summers & co) си счупиха зъбките с подобни прогнозки....
16 Май 2010 23:53
слабото евро е добре за експорта, и е мнооооооого добре за туризма - ще се напълни за американци, японци, китайци. някакси прекалено черногледа ми се струва статията на г-н хърсев.
16 Май 2010 23:58
Неочаквано за мене. Тоя автор, досега, доколкото аз рабирам, винаги е писал с главата си, без да се влияе от моментните събития. Не този път.
17 Май 2010 00:02
Защо ли ми се струва, че независимо дали Еврото се вдига или спада, българите сме все от страната на булката?
17 Май 2010 02:25
Еврото стигна дъното и продължава да копае. Познато...


____________________________
Кредитът - модерното робство
17 Май 2010 06:00
Да ама булката е не само е..ана, тя е и щастлива...
17 Май 2010 06:38
Ако се случи теориите в статията да са подкрепени и от събитията, събитията са моментни и поръчкови. Ама Хърсев не е прав!
17 Май 2010 07:16
Ако в България имаше свръхпроизводство, нямаше да се усети толкова нито рецесията, нито депресията, нито рецесия в депресията. Но разни "умни и загрижени за народа" глави се постараха да прокарат такива "реформи", които доведоха до минипроизводство и свръхконсумация на вносни продукти вследствие на което "резултатите" са налице.
17 Май 2010 07:20
Докато си фантазирате за "залагане срещу еврото" никога няма да разберете за какво става въпрос , господин Хърсев.
Инвеститорите просто БЯГАТ от него . Ясно защо.
17 Май 2010 08:07
Долара беше около 2.40лв. преди десетина години. Беше и около 1.20 преди година. Не виждам причини еврото да не може да варира в такива маржове. Така , че не ми са много ясни оплаквачите какви цели преследват.
17 Май 2010 08:11
За мен ще е по-лошо, ако с наличните пари купувам по-малко.
Ако се срине еврото и има голяма инфлация също не е лошо.Лихвата, която имам е постоянна.Или , както казва народът:-"Каквото за всички, това и за гол Асан."
Бедноста е порок, но и свобода!
17 Май 2010 08:14
И най-големият тъпанар знае, че когато произведеш много от нещо, цената му пада. Парите са стока. Като кликнеш с мишката и снесеш 1 трилион евро к'во става? Ми цената му пада, т'ва става. Крайно време е да се разделим с идеята за растеж в условията на ограничен ресурс. Растежът трябва да е нулев или даже отрицателен дълго време, или поне докато не се отучим да преяждаме. Това за белите държави. А черните да спрат да се множат като скакалци. Че накрая ще трябва да плюскат вулканична пепел, ако е останала.
А спасението от кризата е добре известно, ама не им стиска на слабаците, дето управляват света. И то е хиперинфлация и зануляване на броячите. Или война, което е малко по-хард вариант.
Даже и от облака не ни увряха тиквите. Затова сега ще дойде един доста по-голям, та белким тогава уврат. Макар че надали.
Бъдете здрави!
17 Май 2010 08:39
Еврото е надут балон скрепен със солидарност, която съществува само на книга! Последния пирон в ковчега му заби добрата стара консервативна Англия, която недвусмислено показа, че няма да участва е "европейски" експерименти и кой каквото е дробил да си го сърба!
17 Май 2010 08:43
Top Gun - А доларът какво е? Спихнат балон? Американците не са спирали печатницата за долари от 10 години.. ама добре си играят картите.
17 Май 2010 09:03
А бе, пичове! Разликата между хартийките без покритие, наречени "долар" и тези, наречени "евро", е в това, че САЩ имат боеспособна (все още) и мобилна (докато не е гръмнал вулканът Катма) армия. В същото време 27-те от Евросъюза нямат и 1/10 от боеспоспособността на САЩ. Та затова за момента доларът печели. Иначе неминуемо и двете валути скоро и най-величествено ще рухнат. Както и всички останали валути, впрочем.
Бъдете здрави!
17 Май 2010 09:21
Когато стартира еврото имаше паритет с долара. Като стана 1.25 за долар се чу мнение , че еврото е надценено и няма да има стимул за износ от еврозоната. Май тия подробности лесно се забравят.
17 Май 2010 09:43
Аз зная отговора, и г-н Хърсев го знае, но се преструва че не го знае.
Доларът се обезценява все по-бързо /експоненциално/, за да не плаща BB заемите, които изтегли през последните 20 години от целия свят. Какъв BB ще е иначе, ако плаща? Пък и не може да ги плати, защото когато ги е теглил не е имал намерение да ги връща, и затова е теглил повече, отколкото може да върна.
Валутите обаче са свързани като скачени свински черва една с друга, и фактически вече са една единна валута, въпреки бутафорните надписи и рисунки по тях. Не може единната валута там да пада, а тука да е скъпа. Затова еврото пада съзнателно. Затова са огромните дефицити на всички големи европейски държави. Затова ББ е толкова смел към дефицитите и не му пука - защото очевидно са му предоставили квота за дефицит /т.е. за харчене/.
Падането на локалните валути не може да е последователно с големи интервали, за да не спечелят случайни аматьори от разликата, а е едновременно, чрез малки изпреварващи едни-други прибежки /спираловидни спускания към дъното/ за по няколко часа и няколко дена, предварително дирижирано да не може да бъде предсказано, и в зависимост от направените заявки за трансфери на потоци. Горе-долу като на хиподрума.
Не съветвам никого да се опитва да спечели от разлики между курсовете - след първата печалба ще последва горчива несъразмерна на печалбата загуба.
17 Май 2010 10:10
Нито една от причините, с които се обясняват флуткуациите на валутите не ми изглежда смислена и логична. Всичко май се основава на страх, алчност и глупост.
На времето еврото беше "заковано" на ниво 1.95583 дойче марки но самият курс долар-марка винаги е имал огромни вариации. Натиснете тук
Бедните гърци пък убедено си шушукат че Лошата Германия нарочно използвала "временните финансови затруднения" на Гърция да събори еврото и да вдигне германския износ.
17 Май 2010 10:22
Това е положението! Да влезе инфлацията!
17 Май 2010 10:25
За да има инфлация, трябва да има консумация
17 Май 2010 10:30
От края на миналата седмица техническият анализ предрича общата валута да падне до 1.245 долара за евро (това прави 1.571 лева за долар) преди да се стабилизира.

А пък в момента еврото е 1.2277 за доларче, съответно доларчето е 1.5877 левчета
Така че всякакъв анализ е просто несъстоятелен - пазара се влияе и от паниката и фактическито положение и от спекулации и от всичко де що фърка на лево и на десно, нагоре и надоле ....
17 Май 2010 10:33
Да влезе (хипер)инфлацията!

Да ама така и броячите на всичкото сребърни, пенсионни, здравни, застрахователни и пр. фондове също се нулират (спестяванията изобщо не ги броя - те са както винаги, последна грижа). И не че нещо, ама кой после ще е луд да отделя пари за таквиз неща?

____________________________
Кредитът - модерното робство

Редактирано от - no-credit на 17/5/2010 г/ 10:36:17

17 Май 2010 10:43
Е, не че някой е искал или канил инфлацията, тя сама ще дойде!
Но от писанията на различни професори-теоритици в икономическата наука дойдох до следния извод:
Ако икономиката може да се нарече наука, то това важи единствено за счетоводството и консервативното банкиране. Всичко друго е в сферата на предположенията и хипотезите. От толкова много корифеи все някой ще познае и веднага го обявяват за икономически гуру...
17 Май 2010 10:45
Как ви звучи?

, , Във всички големи центрове чудовището стана на мода. Възпяваха го по естрадите на заведенията, осмиваха го във вестниците, представяха го в театрите. Беше сгоден случай да се пръскат всевъзможни измислици. …..

, , От тоя ден нататък морските злополуки, на които не се знаеха причините, биваха приписвани на чудовището….."
, , С право или без право за тяхното изчезване бе обвинено «чудовището»….”
----------------------------------------- -----


Този Жул Верн и неговият Капитан Немо , направо са лишени от въображение.

Направо е блатен шаран пред прозата и фантастиката , и всеки финансист може да го сложи в тигана.
Къде , къде по фантастичен е този образ.
, , …глутниците финансови хищници, които продължават да залагат срещу европейската валута и успешно ръфат цели проценти от стойността й”
, , ….лодка на еврото, която плува сред враждебното, пълно с хищници море на враждебния валутен пазар.”
Непобедима е животинската логика на капитализмът , непобедима?
, , Рецесия в депресията”това няма да го има , но цесия ги чака шараните , такава храна ще станат на акулите , че и за втора употреба няма да стават.
---------------------

Затова финансистите никога не казват , кой е кредитора .
Акули , някакви хищни , плуват в морето и дебнат лодки.
Уважаеми г-н Хърсев , действията на Сомалийските пирати ми се виждат по логични от тези финансови фантастични обяснения-фантастични , защото не назовавате ХИЩНИЦИТЕ.

17 Май 2010 11:10
Европа закъсня-всички си мислеха, че тази криза ще отшуми бързо.но...
Левовете в долари.
17 Май 2010 11:17
Що ли си мисля че преди неколки деня гусин Хърсев твърдеше в една национална телевеизия че ерото повече нямало да пада?
Ама да не ометирам че биг бот слуша.
17 Май 2010 11:54
Хунвейбин, пък интелигентен! Много добро, много точно!
17 Май 2010 11:56
Е, не че някой е искал или канил инфлацията, тя сама ще дойде!

Инфлацията няма как да дойде сама. За да има инфлация (повишаване на цените) трябва да има платежоспособно търсене. А това може да стане само по два начина - или чрез увеличаване на заплатите или чрез раздаване на потребителски/ипотечни кредити. Ако стане през заплатите, това значи, че се е минало през производствен цикъл и ще има някакво покритие (изключая бюджетните заплати). Това значи също така да има преки инвестиции, а хищните спекуланти хич ги няма или са много слаби по тая част. Остават потребителските/ипотечни кредити. Те обаче могат да бъдат ограничени административно (и така парите да бъдат насочени към преки инвестиции). А могат да бъдат ограничени и пазарно - ако никой не иска да взема кредити (или не може понеже вече е задлъжнял доживотно) каквито индикации вече има ( Натиснете тук ), то няма да има и инфлация. ЕЦБ, както обикновено, се кани да изтегля "излишните" пари от пазара чрез краткосрочни депозити (които след това да връща с новонапечатани пари), вместо просто да наложи ограничения на потребителското/ипотечно кредитиране. Така хищните спекуланти просто няма да имат друг избор за влагане на парите си освен в преки инвестиции. Просто е, ама май на много акули няма да им хареса. Значи предстои да видим кой все пак управлява паричната политика - ЕЦБ или акулите.


____________________________
Кредитът - модерното робство

Редактирано от - no-credit на 17/5/2010 г/ 12:11:29

17 Май 2010 12:04
..А спасението от кризата е добре известно, ама не им стиска на слабаците, дето управляват света.
И то е хиперинфлация и зануляване на броячите.
Или война, което е малко по-хард вариант...

Уважаемий г-не М.Константинов, съгласувахте ли мнението си с Китайската Комунистическа Партия?
17 Май 2010 12:11
Хм, че те кредитите отдавна са раздадени в световен мащаб и сега няма кой да ги връща...
17 Май 2010 12:13
Е, как няма кой - ти, аз... Има измислен инструмент за тая работа, нарича се мердокрация
17 Май 2010 12:14
Защо да няма - който ги е вземал той ще ги връща! Или ще продава каквото има и пак ще връща.


____________________________
Кредитът - модерното робство
17 Май 2010 12:15
А ако няма какво да продава, ще продава труда си. За колкото може, за толкова.
Кредитът - ...

____________________________
Кредитът - модерното робство

Редактирано от - no-credit на 17/5/2010 г/ 12:16:42

17 Май 2010 12:18
Ще продава, да. Само че не неговото, а твоето...
17 Май 2010 12:18
Що ли си мисля, че преди неколки деня г-н Хърсев твърдеше в една национална телевизия, че ерото повече нямало да пада?

Не бой ся, много хора го гледаха, вкл. и баш-анализаторът Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии.
17 Май 2010 12:22
Ще продава, да. Само че не неговото, а твоето...

Ако може да го продаде без мое съгласие, значи, че то просто не е мое...


____________________________
Кредитът - модерното робство
17 Май 2010 12:28
Ми не е, само, че ти не го знаеш...


Впрочем, икономическият жаргон е нещо много смешно - "еврото се срина...", "борсата заформи дъно...", "рецесия в депресията...", "дефлорация с последваща рефлорация...".
Плява, носена от вятъра. Че и докторати пишат...
17 Май 2010 12:34
Инфлацията няма как да дойде сама. За да има инфлация (повишаване на цените) трябва да има платежоспособно търсене.

ех, икономистин...
не се притеснявай, достатъчно е петролът да се качи до $150/барел и ще видиш не инфлация, а дяволи по пладне.
17 Май 2010 12:38
Плява, носена от вятъра. Че и докторати пишат...

молим неразбиращите пенсионери да дишат дълбоко, да си копаят домати в градината и да не се напрягат нервно.
17 Май 2010 12:39
Миль пардон, пак настъпах някоя шчетоводителка без да искам...
17 Май 2010 12:44
с Вашите височайши художествени копитца - настъпванката е като празник.
17 Май 2010 12:46
Паниката е излишна - рефлорацията е гарантирана!
17 Май 2010 12:51
...рефлорацията е гарантирана

Пич, обясни по-подробно, не съм запознат..
.
P.S. softwind, нямам градина бе душа! Имам само ливада с барбекю!
(признавам си, в кюшето посадих малко краставици от вида "корнишон", само за дами податливи на зеленчуков секс...но това теб не те касае, нали?)

Редактирано от - OLDMAD на 17/5/2010 г/ 12:59:36

17 Май 2010 12:53
Докопались до дна - снизу постучались.
17 Май 2010 13:02
Не хваля често г-на Хърсева, но днес е напипал проблема добре! Защото
„Не само проблемът с гръцкия дълг обременява еврото, но и страховете от заразяване,” на други държави, отбеляза пред икономическото издание „Дау Джоунс нюзуаърс” Хидеаки Инуе от „Митсубиши тръст & бенкинг”.
Наред с това, мерките за ограничаване на разходите, обявени от други представители на еврогрупата, като Испания, Португалия, Италия и Франция, предизвикаха безпокойство за бъдещето на икономическия ръст в Европа.
„Опасенията, че острите бюджетни икономии в еврозоната ще ограничат растежа в региона продължават да тежат на еврото,” коментира Джон Кирякопулос от Националната банка на Австралия в Сидни.
какво ще рече това?? ами същото, което и г-жа Меркел пред Бундестага" Че не може да е добра практиката национални бюджети да бъдат подправяни с години" /визирайки Гърция-б.м./" и това да се приема за нормално! Същият проблем го имат сега Испания, Португалия, тъй като колкото и да свиват кошниците и държавния сектор разходи, вече изхарченото е в пъти повече от изработеното! Така както и не трябва да се забравя, че в света на финансите думата "алтруизъм" е последното, за което всеки средностатичен банкер се сеща!! Икономическата визия на Европа е от времето на Желязната завеса, когато наливаха пари в Гърция, за да покажат на страните от източния блок всеизвестната истина- колко богати и какви са държавите от Запада. сега, след краха на соца, логично някой трябва да плати сметката, ама я се опитайте да накарате хора, свикнали 30 години да имат 13, 14 и 15 заплата и допълнителна пенсия в хиляди евро сега да се хванат да берат портокали, маслини, да сервират и да чистят!! малко като никак не я виждам- било в Англия, било в Испания, било в Гърция!1 затова и социалното недоволство там расте, щото освен да папаш, трябва и да работиш!! Няма европейски интереси, които да са общи, има ПАЗАРНИ ИНТЕРЕСИ НА ОТДЕЛНИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОСЪЮЗА, -затова сравненията със САЩ са трудни и даже невъзможни!! Борсите в Азия изобщо няма да пропуснат да направят някой и друг милиард от създалата се ситуация!!
17 Май 2010 13:16
Докато световните финансови пазари и стокови борси се контролират от световната финансова мафия, всички злини в крайна сметка ще се стоварват върху нашите гърбове. Ето един пресен пример как големите играчи като Голдман Сакс и ДжП Морган са участвали в предизвикването на срива на борсите на 6 май. Та ако някой си мисли, че съществува нещото наречено свободен пазар, то той или малоумник или обикновен лапнишаран. Същото важи и по отношение на еврото - въпорсът сега е дали властимащите на страните от ЕС ще защитят интересите на страните и народите си или ще отстъпят пред повелителите си и тежестта на грабежа наблюдаван през последните 15-20г ще бъде прехвърлена върху неговите жертви.

750 миллиардов евро, которые не спасут евро

The Financial Oligarchy Reigns: Democracy’s Death Spiral From Greece to the United States

Manchurian Candidate Market

I don’t buy into the many conspiracy theories that continually seem to get resurrected, but I expect that this particular thesis, from Max Keiser, may very well have legs:

“May 6th was an unequivocal act of domestic financial terrorism in America. A day that will live in infamy.

To scare the lawmakers, themselves large owners of the very banks and stocks that they are supposed to be regulating, a financial Weapon of Mass Destruction was put to their head and they acquiesced.

As the inventor of the continuous double-auction, market-making technology (VST tech. US pat. no. 5950176) that is referenced 132 times by program trading and HFT patents since 1996, I can tell you that Goldman, JP Morgan and the gang simply pulled the ‘buys’ from their computer trading programs and manufactured a crash. And when the coast was clear, and it was clear the politicians were not going to vote for anything that would break up the ‘too big to fail’ banks; all the ’sells’ were pulled from the computers and the market roared back.

This is a Manchurian Candidate market where program trading bots start the ball rolling in whatever direction Wall St. wants the market to go – and then hundreds of thousands of day-traders watching Cramer on CNBC jump on the momentum bandwagon and commit the crime for the Wall St. financial terrorists, who then say, ‘It wasn’t us, it was ‘the market!’”

Amped Content goes on to note that coincidentally the day after the crash, the “break up the too big to fail banks” amendment was soundly defeated by a 61 to 33 margin in Senate. And, a deal was struck to eliminate key provisions from the audit of the Federal Reserve bill. And, Goldman was meeting with the SEC to work out a settlement in their case against them.

I am always reluctant to put much stock into these nefarious “coincidences” — but I have to admit that Max’ theory here is quite intriguing . . .
17 Май 2010 13:31
В същото време 27-те от Евросъюза нямат и 1/10 от боеспоспособността на САЩ.
Не подценявайте дремещия тевтонски дух...само да пуснат маршовете и гледайте какво става.
17 Май 2010 14:08
И още по темата с еврото, слава Богу, че има все още такива хора като автора, които не се страхуват да разкриват истината за машинациите на финансовата олигархия:

Финансовая война: подозрительный выбор момента американскими рейтинговыми агентствами

Уильям Энгдаль,
“KOPP-Verlag”, Германия - 30 апреля 2010 г.

"Finanzielle Kriegsfü hrung: Verdä chtiges Timing der US-Rating-Agenturen"

Несмотря на все свои недостатки и слабые стороны, евро представляет собой в настоящий момент единственную альтернативу доллару США для центральных банков мира. Когда евро был введён десять лет назад, доллар составлял 70% всех валютных резервов центральных банков. Однако, этот показатель непрерывно снижался, достигнув 60%, а доля евро, напротив, увеличилась почти до 30%; тем самым евро является единственным серьёзным конкурентом доллара как мировой валюты. Теперь, когда задолженность США бьёт все рекорды, а самому доллару грозит кризис, всё внимание – как по заказу – обращено на Грецию и мнимую слабость евро. Роль, которую играют при этом рейтинговые агентства США, является более чем подозрительной ...

Редактирано от - kasapina на 17/5/2010 г/ 14:25:11

17 Май 2010 14:09
ех, икономистин...
не се притеснявай, достатъчно е петролът да се качи до $150/барел и ще видиш не инфлация, а дяволи по пладне.

softwind,
а ти случайно да си чувала тия дето го търгуват петрола как решават колко да платят за него? Да си чувала например, че следят потребителските цени и потребителското доверие? Ако не си чувала да ти кажа - следят ги и точно и на тяхна база решават колко да струва петрола. А потребителските цени и потребителското доверие зависят от какво, softwind? От това, което казах - заплатите (и работните места) и нивото на потребителските (и ипотечни) кредити.


____________________________
Кредитът - модерното робство
17 Май 2010 14:14
И ако може softwind, да не се обиждаме на "икономистин". В икономиката се намесвам само защото виждам, че икономистите НЕ я разбират достатъчно задълбочено, обхватно и в перспектива.


____________________________
Кредитът - модерното робство
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД