:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Бездействие

Държавата капитулира пред контрабандата

Няма как драматичното намаляване на приходите да не е и заради увеличаването на нелегалния внос на цигари, петрол, алкохол, зеленчуци, китайски стоки и т.н.
Снимка: Архив "Сега"
Докато беше само главен секретар на МВР, настоящият премиер Бойко Борисов се заканваше да разкрие истината какво е завело на една яхта хора от властта, обявени за контрабандисти. Не го направи и тогава, не го прави и сега. Защо ли?
"В момента службите са наясно, че трябва да съберат 500 млн. лв. отгоре, ако искат да имат заплати накрая на годината". Това обяви само преди дни премиерът Бойко Борисов, притиснат да обясни защо властта не се справя с контрабандата. И обеща, че в следващите седмици сме щели да чуем "за добри операции в посока пресичане на контрабандата на цигари". Първата от тях вероятно бе неговата здравно-просветна беседа към пушачите, които се подвеждали от по-ниската цена на контрабандните цигари. "Тютюнът в тях е с по-голямо съдържание на катран и е по опасен за тяхното здраве. Така че, тази цена те ще я платят.



Плаша ги, да го знаят",



опита с добро и с хумор Борисов.

Всъщност, драматичното рухване на приходите в държавата изобщо не е смешна тема и скоро може съвсем да ни разплаче. За него може да има само две обяснения - свиване на потреблението или увеличаване на контрабандата. И докато за първото има логика, то със сигурност няма как да се оправдае процъфтяването на контрабандата. Нещо повече, управляващите се оставят всекидневно да бъдат удряни с тази тема, без да дават дори вид, че правят нещо срещу нея.

Дори още по-абсурдно е, че властта си признава ръста в незаконния внос на цигарите - с 10-15 на сто за миналата година. Още поне толкова ръст се очаквало тази година заради шоковото вдигане на акциза. Самият шеф на митниците Ваньо Танов, който е бивш директор на ГД "Борба с организираната престъпност" в МВР прогнозира, че все повече и повече контрабандни цигари ще влизат у нас.

А Танов бе рекламиран за митничар №1 с това, че като шеф на антимафиотите е участвал в много разработки точно срещу контрабандата. Но тогава разни партийни и професионални фактори му пречели. Обявено бе, че той вече ще е с развързани ръце и с всичките си познания щял да удари цигарената и спиртната далавера. На деветия месец от своето управление премиерът Бойко Борисов пак ни обеща страхотни удари срещу подобни афери. А в същото време шефът на митниците ни обяснява защо контрабандата на цигари не може да бъде спряна. Причината била, че страната ни е атакувана от контрабандисти от Сърбия, Румъния и Гърция, където цигарите са по-евтини. Отделно родните производители участвали в далаверата, проблем били и куфарните търговци. И едва ли не



нищо не може да се направи



Всъщност, много от управляващите застъпват тази теза. Преди дни депутатът Стоян Мавродиев обяви от телевизионния екран, че когато тръгнали да увеличават акциза на цигарите, били наясно колко много щяла да се увеличи контрабандата.

Вихрещата се контрабанда на цигари обаче не е възможна без волното или неволно участие на държавата. Особено ако е вярно, че 50-60 на сто от цигарите са такива. Преди имаше оправдание с безмитните магазини, но сега? Същото се отнася и до алкохола, както и до плодовете и зеленчуците. Продължава масовата липса на касови апарати по пазарите - всичко се продава като собствено производство. И мангото, и помелото от Тайланд, и бананите от Еквадор, и доматите и чушките от Турция, и краставиците от Македония. Да не говорим за ядките, за месото, за яйцата, пилетата, рибите ...

И тук става дума за баснословни суми и печалби.

И за малките деца е ясно, че това



не е възможно без поне няколко чадъра -



митнически, полицейски, данъчен. И ако има магазинчета и дори ведомствени барчета, където се продават цигари без бандерол или с неплатен акциз, очевидно това се позволява със знанието на много чиновници. А това означава, че и техните началници са вътре в далаверата. Пък било то и с бездействие. Което си е също престъпление по служба.

Сигурно мнозина си спомнят как още като взеха властта, сегашните управляващи започнаха да обясняват, че до месец-два ще бъдат монтирани камери по митниците, които ще показват в реално време всяко действие и проверка. И как в централата на митниците ще могат да гледат какво се случва по всяка една митница. Нищо подобно не се случи. А очевидно няма дори и намерение да се направи. Сега даже ни уверяват, че ще има Биг Брадър и за горивата. И всяка цистерна ще да бъде следена с GPS. Дано да не стане като с камерите на митничарите.

Освен това продължава да бъде странна кадровата политика в митниците. Наскоро бе обявено, че 600 души са уволнени заради съмнения за корупция. Не е известно поне един от тях да е даден на прокурор или да му е отнето някакво имущество. В същото време се възстановяват стари служители. Или се назначават партийни функционери за ръководители - да речем общински съветник от коалиционна партия.

В същото време е



изключително странна пасивността и на МВР



Още по времето, в което Румен Петков ръководеше вътрешното ведомство, МВР буквално овладя границата. Тогава с приемането на новия НПК и след дълги спорове в пленарната зала бе прието, че разследващи органи в България може да са само следователите и дознателите. Решено бе такива да бъдат само служители на МВР. По този начин фактически бе ликвидирано митническото дознание, т. е. възможността служители на митниците да разследват, например, контрабандата. Всички опити на депутати, на финансовото министерство и на самите митници митническото дознание да бъде запазено удариха на камък в законодателното лоби на МВР. Така с всички престъпления по митниците се занимава МВР. И ако няма разкрития, дела, осъдени, отговорността е на вътрешното министерство.

Но как и да има, като само преди две години в одит на Сметната палата лъсна истината, че националната полиция прибира процент от печалбата на валутна бензиностанция. Или как митниците са вземали по 2% от оборота на безмитните магазини и бензиностанции. И никой не подозираше дори за порочната практика. Колко ли такива неща има още?

Нищо не се получава и при новото управление за всички стари разкрития за контрабандата. Все едно, че не са се случвали. Разкрития за контрабандни канали имаше и през 1992 г. През 1996 г. се размятаха обвинения за политически чадър върху тези канали. През 1997 г. даже бе разформировано направлението "Стокова контрабанда" в НСБОП заради доказани връзки с лица, обявени за босове на подземния свят. Люти клетви се изричаха и покрай чутовния скандал след взрива на Иван Тодоров-Доктора в центъра на София и снимките на една яхта, на които бяха финансов и транспортен министри, депутат, жертвата и Пепи Амигоса. Последните двама бяха обвинени за пране на пари чрез контрабанда за близо 50 млн. евро. По същото време стана ясно, че Ники Пилето е успял да си вземе доказано контрабандна стока за няколко милиона лева от охраняван от полицаи склад. Но делата още се точат. Както нищо не стана с Пурата, Дебелата Берта, Илиянския или пък Любо Четворката.



Вадеха се списъци, разследвания за контрабандисти,



за канали. И нищо. В периода на яхтените снимки сегашният премиер и тогавашен главен секретар на МВР Бойко Борисов хвърляше разкрития и дори оставка. С аргумента, че хората на снимките трябва да дадат обяснения. После обаче си прибра оставката. И сега, когато може да направи и реализира и разкритията си, са странни мудните действия на подчинените му.

И до днес няма следа от убийците на хора, свързани с контрабанда - на Самоковеца и Доктора, на бившия шеф на митницата в Горубляне, издигнала се до директор на последващ контрол в Агенция "Митници", Шинка Манова. Няма и следа от битка срещу корумпираните митничари. Включително и срещу онези бивши, които си направиха къщи като прогимназии и карат коли за по 300 000 лв. Странно е, че тях никой не ги закача. Защо ли?

За всички е ясно, че за последните години за митниците и контрабандата могат да се съберат хиляди томове материали, голяма част от които ще стават за наказателни дела и преписки по закона "Петканов".

А от контрабанда на машини през цигари до домати и краставици за 20-годишен период щетите надхвърлят поне 20 милиарда. С този бизнес е свързано и източването на ДДС. Излиза, че контрабандата е най-сладкото, най-печелившото, най-непоклатимото нещо в страната. И от нея със сигурност се печели в пъти повече от наркотрафика и търговията с оръжие взети заедно. И тя ощетява най-много бюджета и обществото. Нещо повече. Заради нея се убива далеч по-често, отколкото например заради дрога.

И ако някой наистина иска да демонстрира, че действително се бори с престъпността и корупцията, трябва да удари първо контрабандата. Но истински - и босовете й и чиновниците, които слагат чадър, както и легалните и нелегалните бизнесмени, а и политици, които я ползват като хранилка. Така едновременно ще се пълни хазната, ще се демонстрира справедливост, ще се скъса политическата пъпна връв, ще се демонстрира държавна воля. Всичко останало е прах в очите.
Снимка БГНЕС
Има признания, че има ръст на цигарената контрабанда, а липсват операции срещу нея.
35
5661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
17 Май 2010 00:14
Държавата ще капитулира , че и хорце ще й тропне , на Контрабандата . Ситуацията е класическа и записки не се налагат ...
17 Май 2010 00:28
А на някой да му минава през ума, че т.н "капитулация"бе предварително режисирана?
Засилват се всички полицейски мерки с изключение на акции срещу цигарената контрабанда.
А последната има потенциал да разшири сивата икономика, където данъци не се плащат и обогати доста мутри....
17 Май 2010 06:59
"В момента службите са наясно, че трябва да съберат 500 млн. лв. отгоре, ако искат да имат заплати накрая на годината".

Там и заплати ли дават?
--------------------
Блогът на Генек

17 Май 2010 09:07
Всеки митничар застъпващ на смяна трябва да поставя оборотна каска / като миньорската/ с камера отгоре. И да се записва всяко негово действие в реално време. Информацията се компресира, и в архив. Евтино и лесно.
Майтап бе Вальо / Танов/
17 Май 2010 09:19
Всъщност подсилените полицейски акции и безсилието пред контрабандата вероятно имат за цел постигането на следните цели:
1. Отстраняване на конкурентни фирми на фона на добре режисирани и филмирани полицейски операции от типа "ти си абсолютен престъпник"
Затова идва адвокат Израели от Ню Йорк, да пита за "Лев Инс"
2. Изграждане на собствени контрабандни канали.
Всеки си създава собствен октопод . Въпросът е да разобличиш предишния и да внедиш своя октопод. Да махнеш чуждата банка и да внедиш своята. Да махнеш предишните охранители и да внедриш своите. Да махнеш роститутките на предишния октопод и да внедриш своите. Иначе как да си обясним акциите на тежко въоръжени жандари сещу момичета по прашки?
17 Май 2010 09:33
Коментарът е ясен- Натиснете тук
17 Май 2010 09:53
Бас ливя, че някой на отговорна позиция консумира облагите от нея и ще продължи да ги консумира. Толкова са прозрачни, че направо щяха да са смешни, ако беше толкова тъжна цялата работа.
17 Май 2010 09:53
Верно , че преди се провадаваха с фришоповете- по-лесно е така, работят по закон , онлайн системи, камери, 24 часа контрол, мобилни групи , т.е. налични са , винаги можеш да ги изтипосаш и отклониш вниманието на обществото от основния проблем. Защото в основния прболем -карго контрабандата, там бият през пръсти , има разтърпанихчадъри. Не става. Май заради интересите на Турция, Сергея, Грънчарова /Паси и прочие послушковци ги наплюха през ЕК и бастисаха . Проблемите не само , че останаха, но и се засилиха - днес кой виновен?
Автора на материала би трябвало да е подготвен, когато пише и да знае , че 2% данък върху оборота фришоповете са плащали не по милост към митниците, а по Закона за акциза и по-късно по изискване на издадените им лицензи. И то към бюджета. По договор за извършване на дейност , тези валутни бензиностанции са плащали към гранична полиция 0.5 % от оборота, а в случаите , когото гранична няма сметка по места, плащането става по сметка на дирекция "Полиция". Средствата са отивали за поддръжка на ГКПП.Така че , писането "ей-така" е лесно, но май има друг обществен ефект.
17 Май 2010 10:13
при тази структура на производство, при така действащи нормативни актове и администриране, при такава покупателна способност, които в момента са налични в България, без контрабанда и без менте стоки народа ще вдигне гладни, жадни и никотинови бунтове в рамките на не повече от месец.
17 Май 2010 10:13
А нали премиерът беше забранил да се говори на "ЩЕ"?
17 Май 2010 10:16
Защо никой не задава истинския въпрос, а именно: защо внезапно контрабандата се увилечи след увеличения акциз, а не преид това? Прочее, никой ли край Смио Тъпото не предвиди това? Тогава беше времето на капитулация пред контрабандата, сега просто виждаме последствията. Мисля че е крайно лицемерно след вдигане на акциза да се изнасят лекции на потребителите защо акцизната стока била по-добра от другата, което изобщо не отговаря на истината.
17 Май 2010 10:39
Отлична статия. Не познавам ген. Ваньо Танов, дори задочно, и нямам лично отношение към него. Но проблемът с митниците е очевиден поне от два месеца. Проблемът е толкова остър, че си позволих да го спомена в "лично обръщение" към НПр Джеймс Уорлик при гостуването му на страниците на в. "Сега". Радвам се да узная, че и правителството го отчита и, ако вярваме на съобщеното, предприема необходимото "Цветанов: Митниците не могат да се справят... до месец Цветанов ще свали от поста шефа на митниците Ваньо Танов" Натиснете тук
17 Май 2010 10:55
Малко лаически разсъждения:
Контрабанда има когато някоя стока е по-евтина в чужбина. Домати се внасят кондрабандно от Турция защото турските домати са по-конкуретоспособни от българските. Защо? Климатичните условия в Турция ли са по-добри? Турците ли традиционно са по-добри градинари? Ако си отговорим вероятно ще отпадне понятието "контрабадна".
17 Май 2010 11:18
за автора и статията, но какво от това?
17 Май 2010 11:22
Защо никой не задава истинския въпрос, а именно: защо внезапно контрабандата се увилечи след увеличения акциз, а не преид това?

Ами щото нема такъв "истински" въпрос. Цигарената контрабанда скочи от 20% през 2004, на 50% преди вдигането на акциза до 60% днес. Утрои се, докато Танов вади измислени "статистики", за да се оправдава. Все едно КАТ да ти разправя, че щом ПТП са скочили с 20% след дигането мощността на колите от 50 на 60 к.с., то днес е нормално сека кола да катастрофира секи ден. Истински нормалното се нарича "внезапна смърт" в митниците. Локаут на всички началници, замяна с полицаи и жандармеристи в 3-месечни командировки, преназначаване на част от уволнените след проверка и на калта под ноктите им. Плюс въвеждане на спецсъдилищата, час по-скоро. После може и за акцизите да поговорим, ако некой още си спомня за тех
17 Май 2010 11:27
Контрабанда има когато някоя стока е по-евтина в чужбина

По-евтините стоки в чужбина са безброй, но контрабанда има само в един случай - когато митничарите и полицаите са затънали в корупция и безнаказаност. Я питай швейцарците дали изобщо знаят що е то контрабанда, нищо че всички стоки са по-евтини във всички страни около тех.
17 Май 2010 11:44
Ненормалното е, че в най-бедната страна в Европа цените са по-високи от тези в заобикалящите я страни. И нямам предвид Македония и Албания, а Гърция и Румъния - т.е. европейски страни. За тях, няма ли европейски директиви задължаващи ги да вдигнат акциза? Или това са измишльотини на корумпираните политици за да има повече за крадене от бюджета. В Калифорния се борят с тютюнопушенето от над 20 години, а цените на цигарите са като българските от преди 2-3 години (да не давам за пример техния стандарт на живот). Забраната за реклама е от много отдавна, обаче. А тук, цените-европейски, заплатите-китайски, рекламата-ориенталска!


-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------

Редактирано от - Мурано на 17/5/2010 г/ 11:46:47

17 Май 2010 12:17
Неверния Тома мили ,
Кучето ми си стори труда , още в началото тон да излае . Вж. първия постинг , за класическата ситуация на "тотална неспособност да съществуваме , чрез противостоене" , в която и държавата и общността ни , дружно са паднали ...
17 Май 2010 13:20
С това вдигане на акциза, държавата сама си вкара гол. Даже три-намалени приходи от акцизи, от ДДС и намалена печалба на държавното дружество БТК(опа - четвърто-по-малка печ. по-малък данък печалба)
А пък вчера, забелязах по-някаква тв. ес ем ес игра с въпрос: Купувате ли си контрабандни цигари
17 Май 2010 13:25
според мен това е българскиа вариант на "сухия режим" за бъзо натрупване на капитал, в Америка кланът Кенеди тогава стават млионери а при нас о цигарите някои ще гушне още някопко мили?
17 Май 2010 13:45
Ако възложат даже на най-некадърният полицай задача - да му дадат 10 души агенти, той за 3 дена ще излови всички дистрибутори на контрабандни цигари по улиците на София дето са плъзнали като хлебарки и предлагат цигари контрабанда за по 2 лееа.Въпрос на желание.
17 Май 2010 13:50
Всичко това е така, ако някой ИСКА да спре контрабандата.
Но не! Това е "win-win situation". От една страна се вдига акциза - повече постъпи в бюджета (май, не), повече пари за крадене. От друга страна, тези който не искат (или нямат пари) да плащат такива цени, отиват на контрабандния пазар, където печалбите са пак на едни "наши" хора (та нали тези канали, червените с пот на челото са ги изграждали още по времето на Тато), които си плащат вноските в "черните" каси.
Абе, изобщо от дето го погледнеш - обирджийство.
Ако някой го беше еня за здравето на българите, щяха да забранят рекламата, да повишат контрола срещу продажба на малолетни, забрана за пушене на обществени места, забрана за пушене В СОБСТВЕНАТА КОЛА ако в нея се вози дете. Изобщо, всестранни активни мерки. А те, бам! цените, че е най-лесно!

-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------
17 Май 2010 14:14
А таз "капитулацийка" си има и парадоксченце - подир година борча на Държавата към "тутунджиите" , двоен ще стане , а те за друг поминък , освен този с доднешната цоцанка от нея , няма и да помислят . После "отгоре" ще убеждават , че проблемата била и политическа ...

Редактирано от - beagle на 17/5/2010 г/ 14:18:13

17 Май 2010 15:15
Бай Драган:
Всеки митничар застъпващ на смяна трябва да поставя оборотна каска / като миньорската/ с камера отгоре. И да се записва всяко негово действие в реално време. Информацията се компресира, и в архив. Евтино и лесно.

Свежо!


____________________________
Кредитът - модерното робство
17 Май 2010 15:34
Държавата не иска да събере дължимото от контрабандистите и престъпниците. По лесно е да цеди народа - тук съкращения, там повишаване на данък - все нещо ще се спретне като бюджет за непретенциозния български народ.
А инак не само настоящото, всички правителства много добре знаят кой, как, къде и кога мами фиска. Ама се правят на ущипани моми, че по-лесно.
И да не ни пробутват само цигари и алкохол - горивата са още по-доходоносни, спестеното ДДС. Схемите са утъпквани 20 години.
2. Изграждане на собствени контрабандни канали.
- тъй като не се вижда смяна на каналите, то по-вероятно е укрепването на свои собствени контрабандни канали.
17 Май 2010 16:34
На никого ли не направи впечатление връзката МВР? И колко монополна власт е придобила с номера, че гони престъпници. Сега става ли ясно защо все съдебната власт е виновна и къде всъщност е Октоподът?
17 Май 2010 16:49
като искаше да вдига акцизите на алкохол и цигари на дянков му се каза от много страни, че само ще засили контрабандата и свързаната с нея мафия, а ефекта върху бюджета ще е отрицателен, но той не послуша.


тогава логичния въпрос е дали тази ситууация не е предизвикана от новата власт съвсем съзнателно, защото знаем, че не някакви фантомни лошковци, а милите ни родни политици тъпчат черни каси и тлъсти гуши от контрабандата.
17 Май 2010 19:18
Колеги, не преувеличавайте значението на домашните ни конспирации за контрабандата. Да, има и такива, а мен ако ме питате, първата конспирация е самото назначаване на ген. Танов. Не мога да се освободя от усещането за сделка или натрапване, ако предпочитате. Но усещане е едно, а фактът за свиване на примката от ЕС, пък и от Държавния департамент е съвсем друго. Затягат я, билийв ми, и ще я затягат още повече. Европол и Еврожуст не са наше хрумване. И при това затягане се вижда, до какъв батак сме докарали нещата за 20 години. Аnd horror, and terror, and disgust, както вчера спомена колегата Пловдивски чешит по друг повод.
17 Май 2010 19:28
Договора за присъединяване изисква вдигане на акциза- в група сме с Чехия.
До постигане минималния праг- 98 евра на 1000 къса, до края на 2011. Днес сме на 76. Така че няма какво да мърморят , че правителството вдигнало необосновано акциза. Ще пушим цигари поне на 6.50 -7 лв.
Значи българина иска да пуши цигари по 2 лв, да кара с бензин по 1.60 лв, ма да е в ЕС... Вуте пък иска всички останали да мрат - той да е по-добре.В ЕС , де. Акциза естествено има значение, но пазара на цигари е като два скачени съда -единия вътрешния, а другия , по-малкия -външния.т.е. безмитния. Големите производители следят внимателно продажбите в двата "съда" и пътникопотока, които "съдове" балансират противодествието на контрабандата Защото безмитните са създадени от индустрията да гепват от ръцете на контрабандата пътникопотока и вместо да са клиенти по паркинги, хотели, борси и т.н на контрабандата , им предлагат в ГКПП цигари от безмитните на атрактивни цени при прозрачни и контролирани продажби.Проблема е корупцията в митниците и гранични, в карго -контрабандата. Днес икономическото противодействие -фришоповете ги няма , тъй като др.Румен Петков -съперник тогава на Станишев за шеф на БСП , Гергана Паси и прочие искащи да се харесат на задграничните си ментори политици , просто изпълниха политическа поръчка и ги затриха. Резултата е този, който виждаме. Бум на контрабандата над 50 %. Просто икономически закони. Нищо повече.
17 Май 2010 20:49
Одма жа утварят труд-пазаря на сичкия Кунтинент - само за булгаристанците и романците . Честито , че и на здраве , а за бащите и майките ви , дето си отиват , без да ги изпратите , пу скайпа ши научавате ...
18 Май 2010 01:08
Държавата капитулира пред контрабандата

ай сихтир... тея двете били диалектично свързани... добрутру

Редактирано от - Bira на 18/5/2010 г/ 09:13:11

20 Май 2010 14:59
"Тютюнът в тях е с по-голямо съдържание на катран и е по опасен за тяхното здраве. Така че, тази цена те ще я платят." Не е вярно -всички ще я платим - колкото повече менте ракия пием и менте цигари пушим, толкова повече пари за здраве ще се харчат, по-млади хора ще умират.
21 Май 2010 20:30
Ако правителството мислеше наистина за държавата , а не за други работи, щеше да направи българските цигари два пъти по-евтини от чуждите.Така цяля Европа щеше да купува от нас съвсем легално, а пушачите щяха да имат качествен роден тютюн.Вместо това ни връщат в далечното минало пак.Който си има двор-да си сади тютюн, да си го ниже и суши и сам да си е производител.Същото се отнася и за плодовете и зеленчуците с този некачествен внос от къде ли не.
21 Май 2010 20:39
Нищо чудно.
Начело на правителството е едър контрабандист на цигари, който гони едни контрабандисти, закриля други.
След ареста на Дънката например във Варна контрабандата се развихрила ужасно - вж. в Дневник, А. Атанасов.
21 Май 2010 21:51
Добре де, като бате Бойко закриля контрабандистите, защо Цецо иска по-оправен шеф на митниците? Може би с новия рейтинг иска и той да си има канали? Или това е съгласувано с бате Бойко, щото Танов сложи ДжиПиЕс-и на цистерните, сега ще слага и некакви уреди по спиртоварните и им пречи. Ама пък тоя змей Танов защо, след като уреди търговците на цигари да се прелицензират от митниците, се туткаше сума време с изработването на наредбата, така че едновременно хем, с увеличението на акциза, легалните цигари стават труднопродаваеми, хем, точно тогава, ти и административно принуждаваш търговеца да бъде нелегален?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД