:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И този премиер чу ропота на народа като химн

Най-големият враг на ГЕРБ е ГЕРБ, а най-големият враг на Борисов - самият той
Снимка: Борислав Николов
---
Нещата обичайно си дойдоха на мястото. И настоящият премиер на България видя празнично облечени тълпи, а ропотът на народа му се счу като химн. "Българите не са бедни. Влоговете в банките се увеличават с по 1 милиард лева на месец", каза Борисов по телевизията. След това изигра футболен мач, в който откри, че сме най-добре в ЕС. "Кафенетата са пълни, значи няма криза тука", каза той в Русе. После се похвали с ефект от антикризисните мерки, които още не са и стартирали.

Така на десетия месец от своето управление той се нареди сред предшествениците си. На десетия месец царят вече съзираше една прекрасна реституирана татковина, а Станишев се наслаждаваше на хиляди хора, "вникнали в необходимостта от тройната коалиция". С което доказаха, че приказката за стълбата на Смирненски е вечна. Същата, за която Симеон Дянков каза: "Имало там някаква притча...", а Борисов в далечната 2006 г. в качеството си на кмет предлагаше да я увековечи с паметник.

Кой знае каква драма няма. Не и лична. Ако героят на Смирненски преживява метаморфоза, нашите изначално са се разделили със сетивата си. Думите им пред хората са само политически инструмент - когато са опозиция, хулят и недоволстват, а когато управляват, доволстват. Какво да каже Борисов? Че българите са най-бедни в ЕС? Че перспективите са лоши, отникъде не се задават инвестиции, еврофондовете ги няма никакви и остава само фискалният резерв, трупан от омразната тройна коалиция?

Естествено, няма това да каже, а



избирателно ще интерпретира данни



Щом БВП не се покачва, ще се хвали с увеличени спестявания на шепа хора. Щом безработицата расте, ще вижда не безработни, а доволна клиентела в кафенетата. Може и като Петър Димитров да се провикне: "Българите били бедни, а? Как ще са, след като всеки кара кола и носи по два джиесема?".

По-интересно е друго - метаморфозите и изкушенията на истинските "плебеи и дрипльовци". Стълба не изкачват, но все някой ги изкушава срещу нещо в замяна. Те също му подаряват сърце, очи и уши, до степен, че земята почва да им се струва населена единствено с ангели. Особено по избори.

Борисов е все още силно обичан. Дори царят, който през 2001 г. бе харесван като полубог, по средата на мандата му неодобрението надхвърли одобрението. Образът на настоящия "месия" има по-устойчиви характеристики. Това няма нищо общо с управленските му действия, нито пък с факта, че за разлика от царя, той наистина тръгна като плебей и добре изпълняваше тази роля. Днешната любов към "месията" прилича на онова необяснимо чувство на привързаност, което кара момъкът да подтичва след момата, макар и да не му е вярна. Но какво следва? Бавно и методично пълно разлюбване, до появата на друг месия? Или повече разум и предпазливост, вместо безрезервно подарена вяра? Постепенно Борисов ще се демитологизира, помагайки си сам с дразнещо непремерени думи. Но после? Същото ще е и като след царя, или друго? Преди време каза - най-големият враг на ГЕРБ е ГЕРБ. Най-големият враг на Борисов е Борисов. Той е способен да изненада сам себе си. За публиката да не говорим.

Но макар все още да сме



лековерна провинция на картата на Европа,



днес обществото демонстрира повече будна гражданска реакция откогато и да било. Хората скочиха срещу ГМО, следенето в интернет, потъпкването на свободи, изплашиха управляващите или им попречиха да сторят престъпни безобразия. "Къде бяхте, когато Станишев краде? Защо не протестирахте тогава?!", обвинява Борисов който му се изпречи пред очите - полицаи, лекари и учени. И колкото абсурден да е въпросът, като се има предвид, че той не е Дянков и не идва от Вашингтон, от гледна точка на гражданската бдителност е прав. Е, днес сме тук. Демографията не предполага ръст на будното гражданство (с увеличаващ се дял на пенсионери и малцинства), но все повече обществени групи се събуждат, недоволстват и развенчават илюзии в името на общия интерес.

Това е лоша новина за всички бъдещи дяволи. По-трудно ще изкушават. Ще са все така подпомогнати от недоимъка, популизма, пропагандата и все по-елементарното образование, но няма да им е лесно, както досега. "Горе" винаги ще има пируващи князе, а "долу" онеправдана тълпа. Но тя няма да е чак толкова лековерна и безсетивна. Колкото и да не ни се вярва, тя постепенно трупа знание от собствените си грешки. Гражданските самоорганизация, бдителност и критичност - дори и по периферни теми, са командното копче върху конвейера за месии. Когато ги няма, е зелено, когато са налични, е червено.

А склонността на Борисов да казва това, което не е, със същия патос, с който изрича и някои безспорни истини, има и още едно измерение. Ако вкара двама-трима корумпирани в затвора, стегне администрацията, построи една магистрала и върне еврофондовете, има шанс да управлява, а и да чете новогодишни обръщения до дълбоки старини.
142
7993
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
142
 Видими 
16 Май 2010 23:39
Най-голямия враг на България носи прякора Гоце.
16 Май 2010 23:50
Откриха бул"Бойко Борисов" в София
щракнете тук
17 Май 2010 00:15
Снимката е много яка и казва всичко. По същия начин изглеждат Боко и правителството му пред векидневните проблеми и невъзможноста им да се справят с тях.
17 Май 2010 01:20
днес обществото демонстрира повече будна гражданска реакция откогато и да било. Хората скочиха срещу ГМО, следенето в интернет, потъпкването на свободи, изплашиха управляващите или им попречиха да сторят престъпни безобразия.


Напълно безпочвен оптимизъм - "скочиха" 200 души. Скоро и тях няма да ги има.
17 Май 2010 03:04

От статията:
"Българите не са бедни. Влоговете в банките се увеличават с по 1 милиард лева на месец", каза Борисов

Аз си спомням, че освен това, Борисов каза и че (цитирам по памет) "трябва да се инвестира, а не да се живее от лихви."
Което идва да покаже, че нещата отивам натам, накъдето казах преди няколко месеца, а именно - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИНВЕСТИЦИИ на суми над определен размер. Просто няма друг изход от ситуацията. И не само у нас, а навсякъде. У нас това само ще се види като в лабораторен опит. Та така...


____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или макроикономист
17 Май 2010 05:12
но все повече обществени групи се събуждат, недоволстват и развенчават илюзии в името на общия интерес.


Надай се , приятелче.Няма такова нещо като "обществени групи".През 90-те това беше мечтата и тя бързо отлетя. Има личности.Тоест някъде ги има , другаде пък не...А там където ги няма, притчата за стълбата е неизменна и важи с пълна сила...
17 Май 2010 05:25
Отдавна българските политици не са откровени с народа. Причината е проста - те нямат нищо общо с него.
17 Май 2010 05:41
Лошото е, че имат много, ама много общо с народа - от него произлизат!
Но "Пази, Боже сляпо да прогледа" е написал един от малкото водачи по тези места....

Редактирано от - ivo kunchev на 17/5/2010 г/ 05:42:54

17 Май 2010 06:17
И след като е написал това, а и още няколко други нещица, го убиха.Което ясно говори, че народа и производните му, не желаят Водачи.Искат си притчата за стълбата - изнася им това верую...
17 Май 2010 06:18
17 Май 2010 06:35
Без лидери не може. Но не бива те да прекъсват пъпната връв с народа, нужно е да водят откровен и интелигентен диалог с него, да виждат и решават проблемите му. За съжаление това не се забелязва, независимо, че водачите наистина произхождат от народа (с изключение на царя).
На практика, когато лидерът "Х" вземе властта, той не работи за интересите на народа като цяло, а обслужва лобистки, партийни и родови такива.
Поради това българите трябва да избираме такива лидери, които нямат нищо общо с подобни нагласи, т.е. тяхното лице и съвест да са изцяло обърнати към нуждите на електората.
17 Май 2010 06:58
Снимката е бомба. Топката стои и подканва да бъде ударена, ББ заморен, лениво поклащащ рамене, като селски чобанин симулира засилване и се готви за удар. Евентуално!
А критики срещу властта не бива да има. Днес критикува, утре родината ще продаде...
Налива се вода в мелницата на идеологическия враг!
Затова - сплотени редици под идеите на партията! И без това са все свежи и нови...
------------------
Блогът на Генек

17 Май 2010 07:53
Снимката е много яка и казва всичко.


Генек, много образно!

Какъв е тоя мех?
17 Май 2010 08:01
Пенка:
Което идва да покаже, че нещата отивам натам, накъдето казах преди няколко месеца, а именно - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИНВЕСТИЦИИ на суми над определен размер.

Това утрепа слона с прашка.
17 Май 2010 08:37
Трябва най-после да ви стане ясно какво става у нас вече 20 години У нас трябва да се съипе всичко високотехнологично, ние трябва да станем нация обслужващ персонал. Съсипани бяха електронната индустрия (която впрочем започна своето начало от институтите на БАН - вървете на 3-тия етаж на Института по математика да видите първият компютър), а персоналните ни компютри бяха създадени в ИТКР-БАН (това за сведение на тези дето разправят, че БАН нищо не е дала - от нея тръгнаха много основни производства). Не случайно сега са нарочили БАН да я бастардисат. След това сринаха високотехнологичната химическа индустрия-заводи, които бяха (повечето) строени от западни фирми - Видин, Враца, Ямбол ги затвориха, полимерите във Нефтохим едва дишат и там се говори за затваряне. Не говоря за по-малките заводи по градчета, които вече не работят. Фирми, като Балканкар и мн. др., които бяха сред първите в света (на мен са ми казвали, че докато един кар Тойота издържа в Сибир около 5 години, нашите кари ги използват близо 20 години) бяха унищожени. Спрени бяха блоковете на АЕЦ- 1, 2, 3, 4. Бат ви Боко отиде в САЩ и като се върна запя песента, че Кремиковци трябвало да се събори и да се строи там технологичен център. Веднага, като взе властта бяха затворени производства и погнаха Дамбовците, които реално извършават бизнес (сега тече пресконференция по Канал 3 с тях, от която личи, че не могат да им намерят никакви сериозни обвинения, но целта им е да им съсипят бизнеса и то точно, когато цената на металите е нараснала сериозно), Боко заедно с докарания от САЩ Вдянков и Марфин Димифроф всячески торпелира строежа на АЕЦ-Белене и Южен поток (в същото време Русия строи на Турция АЕЦ).
Една тук госпойца нещо ломотеше вчера че Русия била империя, ама тя нали нищо не разбира, не вижда, че в момента империята са САЩ - тяхната цел е те да произвеждат високотехнологични продукти, които се продават на висока цена, а всичко друго да произвежда евтино -като Китай или да е обслужващ персонал, каквито трябва да сме ние. Трябва да им се осигурят суровините, за това се грижи армията им разпръсната по целият свят. Така САЩ осигуряват своят просперитет за сметка на другите по света. Техният сателит Турция да командва икономически на Балканския полуостров, защото който командава икономически след това започва да командва и политически. И нашата госпойца след години можем да я видим да се кипри в шалвари.
Така, че в един момент пак Русия ще трябва да ни освобождава този път от американско иконо мическо подтисничество, а може и от турско.
17 Май 2010 08:57
За Mrx++
17 Май 2010 08:57
Най-големият враг на Борисов е Борисов. Той е способен да изненада сам себе си.

Като например да гласува оная поправка за ученическите екскурзии на заседание на МС, а после да търси кой е виновният лобист. Сигурно щото има пълен асинхрон между лява и дясна ръка, между ляв и десен крак, между ляво и дясно око... А той работи с тялото си.
Мисля, че има несъвместимост между първата и втората част на есето. Предпоследните два абзаца не се вписват в авторовите разсъждения. Ропотът на народа хич не гражданска самоорганизираност, бдителност и критичност.
ПП Снимката е уникална.

Редактирано от - Calina Malina на 17/5/2010 г/ 09:00:09

17 Май 2010 09:00
Гледам кадрото и започвам да броя до 9
17 Май 2010 09:39
"Българите не са бедни. Влоговете в банките се увеличават с по 1 милиард лева на месец"
прав е бойко. хората в неговото обкръжение не са бедни...милиардери са..
17 Май 2010 09:52
Българския народ не е еднородно общество. Сигурно има и хора, които нямат особен проблем с кризата, сигурно има и голяма сива икономика, която не се вълнува от вдигането на ДДС и корекцията в бюджета. Явно много българи разполагат със сериозни доходи - видно от бума в цените на апартаментите в големите градове, които и сага са доста високи и една доста голяма част от българския автопарк. Същевременно има и хора, които едва свързват двата края. Българското общество за разлика от зрелия социализъм сега е вече много разнородно и опитите за поставяне на всички българи под общ знаменател са винаги грешни. Ето защо най-умното управление, където и да е по света е да се постави една непроменлива законова и данъчна рамка, която да не се променя в годините и всеки да се оправя с живота доколкто му са силите и възможностите. Другия вариант е това което се прилага сега по света и най-вече в ЕС да превърнем държавата в "майка" за всички, в това число и за бездомните кучета. Такава държава ще си променя правната рамка и бюджета през няколко месеца, всеки ще реве мамо дай и ще царят неспирни "семейни" скандали за пари. Ето това е което имаме в ЕС, най-фрапантния пример и най вдетинения народ безспорно е този в Гърция.
17 Май 2010 09:54
Тая наша политика ми прилича на виенско колело, все някой "влиза" с големи обещания, после го изритваме, но не му пука, а ние от тълпата гледаме и се дивим, че пак са ни излъгали...до следващия път...както в оня виц...за повторението, което било единствения цяр...Пфу...
17 Май 2010 09:56
Снимката цепи мрака. Тая топка Боко сякаш ще я удря с глава?!
17 Май 2010 10:03
Айде бе, тавагишчи, ще го бутате ли Тирана? Нали до пролетта щеше да стане работата? Пък вие не само него, ами дори и злия Му гений Дянков не сте бутнали

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
17 Май 2010 10:14
Кристална мечта - Боко да падне.
А всъщност обикновено политическо късогледство.
Боко рано или късно ще напусне властта. Въпросът е кой ще дойде след него. Само не ми отговаряйте с класическото "Който и да е, ще е по-добър". Защото това би предполагало, че ще сте много доволни от следващия. А отлично знаете, че няма да сте доволни.
По времето на Станишев бе пропилян златен шанс страната да се стабилизира икономически, да се направи крачка към намаляване на политическото противопоставяне, да се търси обединение върху основата на обща визия за България.
В момента управлението на ББ дава на всички опозиционни партии златен шанс да преосмислят досегашната си политика и да предложат идеи за бъдещето. Който го направи, би могъл да спечели народа... Ама и аз що ли разправям смешки?
17 Май 2010 10:16
и да предложат идеи за бъдещето
Това не трябваше да го казваш Сега ще четем 7-8 страници с идеи, които вече сме ги чели по 112 пъти

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
17 Май 2010 10:22
Въпросът е кой ще дойде след него.
Както вие казвахте през лятото - "нека да падне, пък после ще му мислим".
17 Май 2010 10:23
..а и да чете новогодишни обръщения до дълбоки старини..


Наивно.
17 Май 2010 10:23

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИНВЕСТИЦИИ на суми над определен размер

Това утрепа слона с прашка.

Scandinavian,
ако си навит можем да направим един облог? Ама и да не направим (понеже трябва да чакаме няколко години) запомни го това и пак ще си говорим! Аз казвам, че е неизбежно и ще се случи да кажем до около 5-10 години.


____________________________
Всеки, който вярва, че експоненциалният растеж на паричната маса може да продължи до безкрайност, в един ограничен свят, е или луд или макроикономист
17 Май 2010 10:25
Умението да различаваш писъците на засегнатите от ропота на народа е добра предпоставка за успешно управление.


Дали Борисов го има това умение, ще видим на изборите 2013 г.
17 Май 2010 10:35
По времето на Станишев бе пропилян златен шанс страната да се стабилизира икономически, да се направи крачка към намаляване на политическото противопоставяне, да се търси обединение върху основата на обща визия за България.
В момента управлението на ББ дава на всички опозиционни партии златен шанс да преосмислят досегашната си политика и да предложат идеи за бъдещето.

Нещо да не е поразменено в двете изречения?
17 Май 2010 10:35
Абе какво гражданско общество ви е патило?
В защита на Мима се вдигна едва ли не революция, промениха закони, а в защита на разкъсаните хора - плахо ръмжене по форумите. За кръчмите за пушачи НС се разцепи, а за "данък болести" -ДДС върху лекарствата - ни дума! Егати "гражданското" общество!
17 Май 2010 10:36
Дияне, защо не попиташ Бойко той защо не е протестирал, когато Тройната коалиция са крали? Той къде е бил, защо не е протестирал? Като отговори на тоя въпрос, тогава да пита другите. Той защо не е знаел за тези договори, които са подписвали финансово неосигурени? М? Като отговори на тоя въпрос, тогава да пита хората. Те още по-малко от него са могли да знаят. И не му се връзвай на мутренските пинизи, та да твърдиш, че бил и прав. Питай го него къде е бил.
17 Май 2010 10:36
Излишно пак ще се преточва зелето. Последната възможност за спасяващи реформи беше през 2005 преди изборите, защото тогава все още имеше средства да се направят, но пък комунезите си остнаха с ръководната роля.
*
Днес могат да се правят реформи ....... без много обяснения .... след физическото премахване на 5-6 хил. политическа фекалия и помия. Съществуването на този смрад е гаранция за никакви реформи и ликвидиране на народ и държавност.
*
Решението е важно за тези в БГ.
17 Май 2010 10:38
Mrx++
Това го мисля от 1990г. Досега нищо не ми е дало повод да мисля друго. Не вярвам, че народът (каквото и да означава това, каквото и да му е качеството), би могъл да направи нещо, което да спре разграждането. Няма начин.
Имам само едно допълнение: докато "избухваше демокрацията" - още 1989г., докато цареше еуфория, точно в този момент се разградиха научно-изследователските институти (последваха ги и заводите, които те захранваха) почти във всички области както следва: 1) електроника и изчислителна техника 2) машиностроене 3) химия 4)..... и т.н. Е, сега стигна и до БАН

Редактирано от - mechi на 17/5/2010 г/ 10:45:51

17 Май 2010 10:39
Манрико,
Днешната любов към "месията" прилича на онова необяснимо чувство на привързаност, което кара момъкът да подтичва след момата, макар и да не му е вярна.
Това чувство е възпято и в песните:
You're poison runnin' thru my veins
You're poison, I don't want to break these
chains
Е как да скъсаш тези слади вериги с такъв герой в нощните си мокри сънища?
17 Май 2010 10:45
Гражданско общество = телевизионни зрители.
17 Май 2010 10:46
В защита на Мима се вдигна едва ли не революция, промениха закони, а в защита на разкъсаните хора - плахо ръмжене по форумите. За кръчмите за пушачи НС се разцепи, а за "данък болести" -ДДС върху лекарствата - ни дума! Егати "гражданското" общество!



Приоритети бе Тома, приоритети.
Аз дори очаквах да се надигне граждански глас за овъзмездяване(с платена от НЗОК подмяна) на 3-те хиляди нещастни силиконки, които за по -евтинко си инсталирали проблемен силикон и сега тръпнат да не се спука.
17 Май 2010 10:47
Нещо да не е поразменено в двете изречения?

Ами ако искаш, размени ги.
Но малко по-горе ще видиш потвърждението:
Както вие казвахте през лятото - "нека да падне, пък после ще му мислим".

После пък "ние" ще му мислим...
... и така-а-а-а до края на света-а-а-а!
17 Май 2010 10:49
А-а, няма да му мислите - ще навлечете гащи с друг цвят и готово
17 Май 2010 10:56
Е, не може всички да са винаги с кафяви като теб.
17 Май 2010 10:57
... и така-а-а-а до края на света-а-а-а!

А бе дума да няма - кофти вариант. Ама пък точно да вие да ни го казвате е малко извън пътя. Когато пишехме тук, че цялата политическа система е негодна и прави антиподбор, вие казвахте - "Аааа, ББ ше разбие статуквото". Казвахме, че той и такива като него заздравяват статуквото, вие : "Вий сте червенопрашковци".
17 Май 2010 10:59
Е, сега стигна и до БАН


А трябваше къде, къде по-рано! Нека не пипат само "академиците". И без това тази титла не се признава никъде по развития свят.

-------------------------------
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Д-р Тони Филипов
-------------------------------
17 Май 2010 11:03
Натиснете тук

17 Май 2010 11:12
Марксе, добре ги редиш, но има една малка грешка в края на тирадата ти...

А тя е, че бъдещи "освободители" няма да има. И тези вече са хванати за гушката в мъртва хватка.
17 Май 2010 11:17
Само ботушите ми са кафяви - по разбираеми причини...
17 Май 2010 11:18
вие казвахте - "Аааа, ББ ше разбие статуквото"

В случая бяха съвсем прави, разби го (с основния принос на Най-Добрия-В-Източна-Европа)! Имаше икономически растеж, сега е спад. Трупаше се резрв, който сега се харчи. Данъците се намаляваха, сега се увеличават, държавата преразпределяше по-малко, сега това се променя в обратната посока...
А активистите тръгнали да воюват с враговете Му могат да си припомнят, че първата жертва на войната е истината.
17 Май 2010 11:28
К'ви хора сте бе?
Нали само допреди едно "БеБе-време"(девет месеца), гласувахте като щурави за Него!
Вкл. и тия, де се кълняха че избират "по-малкото зло"!

17 Май 2010 11:29
Имаше икономически растеж, сега е спад. .....

Освен всичко това, изригна вулкан, а тези дни валя и градушка!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
17 Май 2010 11:31
Освен всичко това, изригна вулкан, а тези дни валя и градушка!



Ти това остави, ами в Банско реката за малко да потопи мечтите за охолни старини на половината политическа тайфа + по дребни риби.
17 Май 2010 11:32
Прав си Манрико!
В Банско дори "камъни и дърве"...
Като добавим и "международното положение", логично стигаме до..др.Тодар Живков.
.
P.S.Тю, Лунатика ме преварил.

Редактирано от - OLDMAD на 17/5/2010 г/ 11:33:26

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД