:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Алпине Бау" се отказа от "Горна Арда”

Трайчо Трайков
Австрийската компания "Алпине Бау" се отказа вчера от участието си по изграждане на хидрокаскадата "Горна Арда". Така единствен партньор на НЕК по тази инвестиция остана електроразпределителното дружество ЕВН.

В хидропроекта държавата държи 70%, а останалите 30% са на наследника на турския "Джейлан холдинг" - CCG. Именно с него консорциум между ЕВН и "Алпине Бау" водеше преговори от края на миналото лято за придобиване на турския дял. В замяна на това CCG трябва да оттегли иска си за 75 млн. евро срещу НЕК пред Парижкия арбитраж за неизпълнение на ангажиментите по проекта.

Заради отказа на "Алпине Бау" пък на правителството ще се наложи да промени решението си от септември м.г., с което за инвеститори бяха определени ЕВН и "Алпине Бау", на мястото на турския участник. Така ЕВН ще получи самостоятелно 30 на сто от Хидроенергийна компания "Горна Арда", която бе създадена през 1999 г.

"Горна Арда" предвижда изграждането на три язовира и водноелектрическа генерираща мощност до 170 MW по течението на река Арда и е за около 500 млн. евро. За отказа на "Алпине Бау" вече са уведомени премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Трайчо Трайков.
2
2787
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Май 2010 12:12
На пръв поглед скъпичко, но си е производство и то на екологична и неизчерпаема енергия, а не някакви си нещастни френски транспортни хеликоптери, които ще ни служат ... и аз не знам за какво.
17 Май 2010 20:37
Ние кога ли ще се откажем от държавосъсипниците от всички цветове, дето са по опашката на продажния паун!?!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД