:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Изсечените дървета край реките отиват при бедните

СНИМКА: "СЕГА"
Почистването на речните корита може да се окаже доходоносен бизнес.
Изсечените при прочистването на речните корита дървета вече няма да остават при фирмите, а кметовете ще ги раздават безплатно на бедните, включени в социалните програми. Това предвиждат промените в закона за водите, които екокомисията в НС прие на първо четене. Досега общините сключваха бартер с фирмите за почистване и те получаваха безвъзмездно дървесината. Заради сигнали за масово изсичане на растителност в коритата на реките обаче срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК. В резултат на поголовната сеч на места е нарушено и биоразнообразието.

Със закона се пресича опасна корупционна практика и се въвежда ред и за изземваните наноси при прочистване на реките. Досега изгребаните пясък, чакъл и други интертни материали оставаха за фирмите изпълнителки. С приемането на закона ще се прави предварителен оглед от междуведомствената комисия към МС, оглавявана от вицепремиера Цветан Цветанов. В състава й ще участват представители и на съответната басейнова дирекция. Комисията ще казва колко да се изземе, а за получените количества фирмата ще заплаща такса.

Със закона се дава право на кметовете да стопанисват находища от минерални води, за които не е дадена концесия. Язовир "Цанков камък" придобива статут на значим язовир и екоминистърът ще определя количествата изпускана вода.
4
1559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Май 2010 08:07
Да очакваме ли си социално слаби роднини на висши магистрати да получат всичката дървесина
17 Май 2010 11:37
Не само че се нарушава биоразнообразието и се унищожава ценна растителност (която особено в градски условия може да бъде превърната в чудесен крайречен парк, вместо да зяпаме бетонни канали) но и се създават предпоставки за наводнения, като се оголят коритата, в този смисъл новината идва тъкмо навреме заедно с тази за наводнението в Банско.
17 Май 2010 11:59
Руританец, безродниците от ДПС 8 години безчинстваха в горите пряко, а още 12 години задкулисно. Години ще минат, докато се научат на ред и закон "редовите" бракониери с турско-арабски фамилии и чуждо самосъзнание.
За циганските банди да не говорим, там работата е така изтървана, че ако не се приеме извънреден закон да се стреля на месо, всуе ще са всички останали усилия за спасяването на Българската гора.
17 Май 2010 14:12
При бедните, или при циганите? Последните и без това си живеят с безплатен ток, вода. Досега и дървата за огрев им бяха безплатни, но с известен риск от залавяне и бой от горската полиция. Сега ще им спестят труда и бензина за резачките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД