:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Корпоративна банка държи половината пари на държавните фирми

МФ не дава убедителни доказателства за по-добрата оферта на КТБ
Цветан Василев
Корпоративна банка оперира с около 50% от парите на държавните предприятия - тя държи на депозити и разплащателни сметки 408 млн. лв. от общо 855 млн. лв., които въпросните предприятия държат в трезорите към края на март. Това стана ясно от отговора на финансовото министерство до 11 медии, включително вестник "Сега", които поискаха справка по Закона за достъп до обществената информация.

В края на декември м.г. държавните фирми са държали в КТБ 385 млн. лв., а през следващите три месеца сумата е набъбнала с 25 млн. лв. Най-много са парите там на енергийните дружества "Булгартрансгаз" - 105 млн. лв., "Български енергиен холдинг" - 76 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй" - 61 млн. лв., "Булгаргаз" - 59 млн. лв. и др.

Корпоративна търговска банка е сред сравнително малките на пазара. Тя работи изцяло с бизнес клиенти и почти не се занимава с банкиране на дребно. Преди година и половина в трезора влязоха омански капитали, а директорът му Цветан Василев е бил съдружник в различни проекти на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Кръстева и синът й - бившият зам.-министър на бедствията от ДПС - Делян Пеевски, контролира медийна групировка, в която влизат няколко национални и регионални вестници, най-тиражният седмичник "Уикенд", печатницата на ИПК "Родина".

Сред съвместните инициативи на Василев и Кръстева бе например опитът в края на управлението на тройната коалиция да вземат 3-те централни сгради на НАП в сърцето на София срещу обещанието да построят нова за 50 млн. евро на територията на ИПК "Родина". Кръгът от фирми, близък от КТБ, притежава ТВ 7, телевизия "ББТ", получи право на мултиплекс и купи 50% от фирмата, която разпръсква радио и тв сигнала.

От обясненията на финансовото министерство се разбира, че държавните дружества са избрали банката по няколко критерия - кредитен рейтинг, конкурсна оферта, минимален риск, преференциални нива на таксите и лихвите. "Не на последно място е и дългогодишното сътрудничество и изградено взаимно доверие при банковото обслужване", обясняват от ведомството на Симеон Дянков. Но не дават никакви данни, които да доказват убедително, че офертите на КТБ действително са били най-изгодните.

Всички останали банки на пазара държат значително по-малки суми на държавните фирми. Втората в класацията - СИБанк например, оперира с около 80 млн. лв. към края на март. Три месеца по-рано тя е разполагала с наполовина по-ниска сума. Трезорът, в който минимален дял има приятелката на премиера Цветелина Бориславова, а мажоритарен собственик е белгийската КВС, държи доста от вложенията на "Булгаргаз" - над 43 млн. лв. УниКредит Булбанк оперира с около 59 млн. лв. Другите банки, които държат сравнително по-големи суми, са с предимно български собственици. Инвестбанк на Петя Славова към 31 март е оперирала с около 53 млн. лв., а Централна кооперативна банка (ЦКБ) от империята "Химимпорт" - с около 45 млн. лв.

Проблемът с управлението на парите на държавните фирми бе повдигнат от финансовия министър Симеон Дянков миналата есен. Тогава той твърдеше, че 60% от средствата са в три банки, но така и не назова имената им. Тогава той се възмущаваше, че 3/4 от парите са оставяни на еднодневни депозити без лихва.

------БЕЗ ДОХОДНОСТ

Според справката на финансовото министерство 409 млн. лв. се държат на разплащателни сметки, които почти не носят доходност, 375 млн. лв. са на депозити, без обаче да е посочена средната лихва по тях. 70 млн. лв. са в "други сметки". До края на февруари министърът на финансите Симеон Дянков трябваше да получи отчет по какви критерии държавните дружества избират финансовите институции, в които държат парите си. Идеята на министъра тогава бе да прекрати неизгодните договори, но справката към края на март показва, че това не е направено. От обясненията на МФ излиза, че държавата, въпреки че често е едноличен собственик, не може да се меси в управлението на компаниите по въпроси, свързани с избора на обслужваща банка.

------КЛАСАЦИЯ

Министерствата и ведомствата държат 82 млн. лв. в търговски банки към края на март, сочи още справката на МФ. За разлика от класацията при държавните фирми тук лидер е УниКредит Булбанк с 43 млн. лв., следвана от Банка ДСК с 18 млн. лв. и ОББ с 8 млн. лв.
18
3363
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
17 Май 2010 08:08
Ами май имаше процедура за търг за избор на банка, която да държи парите на държавното дружество.

Айде сега шута на всеки, който е избрал банка без търг, и ведна след това обявяване на търг.
17 Май 2010 08:34
Значи има процедура за обществени поръчки за 30 хиляди лева... а за избор къде да се държат милиони - не. Ей на това му викам България. Скъпи на триците евтини на брашното.
17 Май 2010 10:04
в същата банка Корпоративна са и парите на следствието, лично там съм внасял пари за удостоверние от следствието че не съм следствен., а на кат са в СИБ, ЦКБ са в съда- това що не се коментира
17 Май 2010 10:06
отделно този на снимката, на мен много ми прилича на младия Пеьо Крачолов Яворов
17 Май 2010 10:09
Я гледай ти топлата връзка на БСП и ДПС минавала през Корпоративна банка.


Аз пък се чудех, защо след изборите Пееевската дружина за една седмица научи новите песни и славословия. Ми то такъв кокал изпуска ли се?
Пореден пример, че "национално-отговорните" ченге-капиталисти освен да цоцат от държавата нищо друго не знаят.


Интересно е също къде са се скрили Дянковите хулители, дето две седмици ни проглушиха ушите, че той нямало да даде тази информация.
17 Май 2010 10:19
ахахахахахахаха ... евалла! Дал информация! Корпоративна банка не само вирее, а се развива при властта на Боко, той вика, браво Зянков, не скри информацията хахахахахахахха
17 Май 2010 11:06
Ако щеш и две страници с "ахаххахаха" да напишеш, това положението няма да го промени. Ако договорите са юридически издържани, в което не се съмнявам, банката ще продължи да цъфти.



Интересно беше да се види кой и кога ги сключвал. Разбрахме и си направихме изводите. Сега очакваме следващите договори да са други.

Редактирано от - Лунатик на 17/5/2010 г/ 11:10:17

17 Май 2010 11:53
Лунатик, напоследък все на народни мъдрости ме избива, та и за случая има една хубава : "Вълкът краде и от преброените овце!"
Какво като Дянков е обявил банките, какво от това, че знаем ?
Като банкер, мога да те уверя, че държавните пари се вкарват в банките абсолютно "на тъмно", с едно позвъняване по GSM, което си се вижда и от фаворитите в тая далавера.
Освен споменатите три-четири банки има още 28, които са готови да платят на държавата 5 пъти по-голяма лихва за този твърд ресурс, но Дянков предпочита да си държи парите в тези. Защо ли?
17 Май 2010 12:07
Някак си остава незабелязано, с колко са се изменили парите на тези дружества . Сигурно не е интересно.
17 Май 2010 12:12
но Дянков предпочита да си държи парите в тези. Защо ли?



Съмнява ме , че предпочитанията са лично на Дянков.
Но не виждам повод за плач.
Значи договорите са сключвани на тъмно. Дянков ги осветли по желанието на медиите.
Оттам нататък му е мястото за граждански натиск. Ако Дянков промени нещата в рамките на година-две, значи всичко е наред.
Ако не ги промени, значи има причини да се реве по форумите и да се пишат статии. И Дянков ще си плати на изборите.

Но при условие, че Дянков е единствения, който е дал информация, да се обвинява, че не е оправил двадесетгодишните бакии за шест месеца е смешно.
Осветляването е първата стъпка.
Ако не последват други и аз ще се включа в хора.
17 Май 2010 12:28
Лунатик, можеш да не се съмняваш, че депозити и разплащателни сметки по министерствата стават с разпореждането на МФ.
Добре го каза за гражданския контрол, но от 20 години все ни баламосват да чакаме изборите, а на изборите ни сервират една софра на която можеш да избираш между говна и фашкии (да ме извиняваш, че така говоря по обяд!).
17 Май 2010 12:37
днес в "24 часа" има сравнителни таблици какво е движението на държавните пари за един период от близо година. за оповестения период КТБ бележи ръст от 35 на 48 %!!! другия въпрос е къде има намаление на потока - при Уникредит и ЦКБ. ха сега съберете 2 и 2.
17 Май 2010 12:44
Ако Дянков промени нещата в рамките на година-две, значи всичко е наред.

Десетина месеца май са малко за да се види тенденцията. Прословутата банка през тези (дянкови!!!) месеци е увеличила своя дял от около 1/3 до около 1/2 от парите на държавните дружества. На второ и трето място са излезли две други банки, вероятно също нямащи нищо общо с правителството. Тройката банки държи вече квалифицирано мнозинство, но за още година-две може пък да стигне до 99.9%, и такива времена е имало.
17 Май 2010 13:22
Прословутата банка през тези (дянкови!!!) месеци е увеличила своя дял от около 1/3 до около 1/2 от парите на държавните дружества.




Е щом ще задълбаваме, да видим кой, кога и колко.

Август 2009 421 милиона = 35%
Март 2010 408 милиона = 48%

Кои са при нашите корпоративни любимци?
АЕЦ "Козлодуй", БЕХ,"Булгартрансгаз".


Т.е. не виждам Дянков нещо да е увеличил. Просто секторите извън част от енергетиката са в срив. И едни пари са били 1/3 миналат година а сега са 1/2.

А договорите с Корпоративна банка на енергийните дружества не ги е сключвал Дянков.


Като сме почнали с поговорки, да си спомняте тази за Дявола и Евангелието?

Редактирано от - Лунатик на 17/5/2010 г/ 13:39:47

17 Май 2010 15:25
Просто секторите извън част от енергетиката са в срив. И едни пари са били 1/3 миналат година а сега са 1/2.

Това изглежда е аксиома и някакви факти не са необходими.
Разплащателни сметки
АЕЦ има сметки в 12 банки. В "нашите" в края на 2009 е имал 43 млн (от 77) или около 56%. През март 2010 в "нашите" са 50 млн от 55 или около 90%.
БЕХ има сметки в 7 банки. В "нашите" в края на 2009 е имал близо до 100% от 15 млн. През март 2010 в "нашите" пак са близо 100% от 12 млн.
Булгартрансгаз има сметки в 6 банки. В "нашите" в края на 2009 е имал 33 млн (от 54) или около 60%. През март 2010 в "нашите" са 22 млн от 56 или около 40% (като още 55% са в друга чисто българска банка).
До тук нещо аксиомата не изглежда правдоподобна
17 Май 2010 15:31
С депозитните неща също е интересно и не е съвсем аксиоматично. Тези 3 дружества са имали в края на 2009 около 76 млн на депозити (100% ред. в "нашите"
През март 2010 около 152 млн от общо 175. Процентът леко спада, а сумата се увеличава само двойно.
Ако се погледне август 2009 става още по-интересно и аксиоматичият подход още по-неприложим.
P.S. Булгаргаз вероятно е пропуснат случайно, защото си е увеличил парите при "нашите" от 15 на 47 млн за 3 месеца през 2010. НЕК също, Благоевград БТ, НКЖИ...

Редактирано от - Heat на 17/5/2010 г/ 15:48:56

17 Май 2010 17:07
АЕЦ има сметки в 12 банки. В "нашите" в края на 2009 е имал 43 млн (от 77) или около 56%. През март 2010 в "нашите" са 50 млн от 55 или около 90%.



Не знам кои са "вашите" банки, аз говоря за една - КТБ.
Не знам само защо като оборваш виртуален противник слагаш мои цитати на пангара.



Та към цитата - 2009 АЕЦ е имал в "тази" банка 39 млн(от 77 във всички) а тази година 30 милиона( от 55 във всички).
Т.е. Дянковия Апокалипсис се отлага.



Другите "аксиоми" дори няма да ги коментирам.
17 Май 2010 17:45
Булгаргаз, НЕК, Благоевград БТ, НКЖИ... наистина не са за коментиране. Вади се извадка (АЕЦ, БЕХ и Булгартрансгаз) и се коментира като за цялото.
"Аксиомата" е за твърдението че секторите извън енергетиката са се сринали и са си намалили парите в банките, а енергетиката разполага със същите пари и затова се изменя процента (при намалели общи пари). Фактите просто не подкрепят такова твърдение.
Това, че парите са по-малко заради "дивидент" и изсмукване на оборотните средства всъщност е по-интересното, но последиците още не са дошли.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД