:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Догодина ще се вдигнат и стажът, и вноските за пенсия

Тристранният съвет ще обсъжда и вариант, в който мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години
Стабилността на пенсионната система ще разчита основно на универсалните пенсионни фондове, тъй като само за вноските в тях се предвижда увеличение, личи от проекта за реформа, който се предлага за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той трябва да се дебатира в края на май, първите промени се очакват от 1 юли догодина.

Предлагат се три варианта за преразглеждане на размера на вноските за задължителното допълнително осигуряване, т.нар. втори стълб, който се отнася за родените след 1 януари 1960 г. Там парите се трупат в индивидуални партиди.

Единият вариант предлага цялата лична вноска на осигурените лица за фонд "Пенсии" към Държавното обществено осигуряване в размер на 7.1% да се прехвърли от 1 януари 2012 г. в т.нар. втори стълб. Освен това има предложение тази вноска да расте и до 2015-а да стане 10%. Този вариант обаче трудно ще мине, тъй като изваждането на тези пари ще дестабилизират тежко НОИ.

А дебатите за промяна на пенсионната система започнаха с цел да се ограничи огромното дофинансиране на осигурителния институт от държавния бюджет. В момента близо половината от необходимите средства за изплащане на пенсии и обезщетения идват от бюджета. Освен това най-големите експерти в общественото осигуряване припомнят, че в условия на криза спестяванията във втория стълб могат да се стопят, докато в общественото осигуряване пенсиите се гарантират от държавата.

Друг от предложените варианти също бърка в бюджета на общественото осигуряване, тъй като предвижда вноската в универсалните фондове да скочи с 3%, но с толкова да се намали задължението към НОИ, което в момента е 11% и се дели между работника и работодателя. Третото предложение е за периода 2011-2015 г. вноската в пенсионните фондове от 5% да стане 10%. Тази вноска също се плаща в съотношение 60:40 работодател - работник. Има и идея за стимулиране на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване чрез увеличаване на съществуващите данъчни облекчения от 10 на 15% за вноските за трета пенсия.

Официално е предложен нов вариант за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за мъже и жени. В него възрастта е вдигната на 65 г., а в пенсия може да се излезе след най-малко 15 години действителен трудов стаж.

За родените преди 1 януари 1960 г. сегашните условия на пенсиониране ще се смятат за ранно пенсиониране. Така жените на 60 г. и с 34 години стаж или 94 т., ще могат да се пенсионират, но ще получават с 2.4% по-нисък доход за всяка година преди навършването на 65 г. За мъжете важи същото условие, ако излязат в пенсия на 63 г. след 37 г. стаж или 100 т. След като станат на 65 г., намалението ще отпадне.

По-миналата седмица социалният министър Тотю Младенов съобщи вариант, в който се вдига стажът, но не и възрастта за пенсия. Според него от 1 юли догодина жените ще трябва да работят по 37 г. вместо по 34, а мъжете да имат 40 г. осигурителен стаж при 37 г. сега. Пенсионната възраст се запазва на 60 г. за жените и 63 за мъжете.

В същото време хората, които не са се възползвали от правото си на ранна пенсия, ще получават бонус от 2.4% върху пенсията за всяка година отложено пенсиониране. Предвижда се в Кодекса на труда да отпадне правото на работодателя да освобождава работника при придобито право на пенсия или поне да не може да го пипа, докато не стане на 65 г., дори да е изпълнил условието за ранно пенсиониране. Минималната пенсия да се определя ежегодно в Закона за бюджета на ДОО и да бъде диференцирана според осигурителния стаж. Най-ниска да е при стаж до 20 г., а най-висока при стаж над 30 г.

Експертите смятат, че най-безболезнено ще бъде прието предложението от 1 юли 2011 г. пенсия да се получава след 40 г. осигурителен стаж при мъжете (сега 37 г.) и 37 г. за жените (сега 34), които трябва да са съответно на 63 г. и 60 г. Статистиката показвала, че и сега хората работят с около година и половина повече. Предвижда се бонус за лицата, изпълнили изискуемите условия за възраст и осигурителен стаж, които продължават да работят, без да им е отпусната пенсия. Друг познат вариант е от 2012 г. да се увеличава пенсионната възраст на жените с 4 месеца до изравняването им с тази на мъжете - 63 г., а от 2021 г. да започне нарастване на възрастта и на двата пола до 65 г. Сред идеите е най-накрая минималният размер на пенсиите за трудова дейност да се съобразят с минималната работна заплата, а пенсиите, несвързани с трудова дейност - с линията на бедността.
161
14061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
161
 Видими 
16 Май 2010 23:16
Кой да спомни , че в "прехода" маса хора работиха , без да се осигуряват . И през следващите 10-на години , тяхното поколение ще изтича в пенсия ...
16 Май 2010 23:26
При такива условия пенсионното им осигуряване си губи смисъла. Аз лично бих минимизирал вноските си, бих спестявал сам и не бих разчитал някога да доживея да им взимам пенсията.
16 Май 2010 23:54
маса хора ще стигнат пенсионна възраст но официално имат дупка в стажа и осигуряването към 12-15 години. безработицата още повече задълбава проблема. в прехода държавата всяка година сменяше правилата , то не бяха постановляения , ет , оод , самонаети , докато накрая се завърна пенсиония фонд , и със задна дата остави на сухо голяма част от работилото население.
17 Май 2010 00:03
beagle , emacs , orbb .
17 Май 2010 00:08
Правят си сметката на практика да уеднаквят възрастта за пенсия (чрез стажа или не) със средната продължителност на живота. Само да прибират вноски без нужда да дават пенсии. Само дето си правят сметката без кръчмаря.
-
На практика отправят посланието към цялото поколение на прехода - " Пенсионирането става мисия невъзможна. Кво сте дали дотук сте изгоряли. Но от тук нататъка не си харчете повече парите за осигуровки, да пълните гушите на някого, а търсете други начини да си осигурите старините."

Редактирано от - Brightman на 17/5/2010 г/ 00:09:52

17 Май 2010 00:12
тука Brightman
ограбването продължава , и то със задна дата.
17 Май 2010 00:15
А дебатите за промяна на пенсионната система започнаха с цел да се ограничи огромното дофинансиране на осигурителния институт от държавния бюджет.

цялата лична вноска на осигурените лица за фонд "Пенсии" към Държавното обществено осигуряване в размер на 7.1% да се прехвърли от 1 януари 2012 г. в т.нар. втори стълб (частните пенсионни фондове). Освен това има предложение тази вноска да расте и до 2015-а да стане 10%.

С други думи едни "наши хора" да приберат едни пари от гражданите с помощта на държавата.
17 Май 2010 00:17
ее пък смятаи пенс фонсовете като станат частни , кви извращения ще има , не ми се мисли.
17 Май 2010 00:19
тогава пенсионите и здравните сигур ще ги събират с джиповете...
17 Май 2010 00:22
orbb,
ами пенсионните фондове (вторият и третият стъб - допълнителното дадължително и допълнителното доброволно осигуряване) са си частни.
-
Не го бъкай с НОИ. НОИ не е пенсионен фонд, а разходопокривна каса в която сега половината от парите с които се изплащат пенсии идват не от целевите данъци наречени "осигуровки", а от държавния бюджет, т.е. и от другите данъци..
17 Май 2010 00:23
говорят за 40 години ангария и трудов стаж на мьже и жени до 65 години и да внасям вноски от които няма да мога да се вьзползвам много след пенсия нито моите наследници а разни номенклатури работещи в пенсионните фондове
когато още в училище започват да си сьздават номенклатурци а обикновенните деца са игнорирани и сьс пренебрежително отношение кьм тях
не се взимат в предвид новите технологии които предполагат висока автоматизация и механизация и извьршване на работа вьв виртуалното пространство без да има нужда от много персонал не се взимат в предвид международното коопериране и внос на технологични линии от чужбина обслужвани от малко персонал
не се взема предвид че стоките са с високо качество и използването им е доста по продьлжително и тьрговците на вносни стоки ще имат намалени продажби
хората в криза си купуват храни за вкьщи и домакински уреди и не ходят по кафета и ресторанти
хотелите предлагат ол инклузив и готвачите и сервитиорите са по малко на брои
населението застарява и ако има демогравки бум няма да има кои да се грижи за децата в детските градини и училищата в които може след време материала да се изучава на компятьрни програми и да се ходи само на тестове които се проверяват автоматицхно
17 Май 2010 00:31
Фрактала е блестящ.
ето какво ни готвят евро господата като решение на проблемите :
Дистанционен контрол по европейски
Изпълнителният орган на Европейския съюз подготви доклад преди година за Радиочестотните идентификатори (RFID), които представляват малки чипове с всякакъв тип информация, която лесно може да бъде имплантирана във всякакви обекти, дори хора. Разпространението на тази технология може да доведе до класифицирането на предметите в Интернет, коментират от комисията: „Обектите ще имат свои собствени интернет протоколи, чрез които да бъдат обединявани в групи и системи, по които ще е възможно да бъде получавана и информация за средата, в която се намират ( като например хранителните продукти да измерват температурата по линия на веригата за доставка) или да бъдат използвани механизми/ датчици за взаимодействие с тях ( като например климатици да реагират на присъствието на хора).
Предстоят дебати по правата на хората да заглушават веднъж имплантираните чипове или да ги изключват от мрежата.

Натиснете тук
напрао да ти настръхнат косите.
17 Май 2010 00:32
Писал съм много пъти за нужната реформа в пенсионната система, така, че да служи на хората, а и нашето поколение (поколението на прехода) да има шанс някога да се пенсионира, а не да е заложник на демографията и несигурността от експериментите на Дянков и такива, като него. Ще го напиша пак, белким някой му увре главата. Всяка обществена система (включително пенсионната) не е и не може да бъде самоцелна. Тя трябва да служи на хората, а не на алчността на мафиотите. Особено, когато алчността е обилно гарнирана с глупост.
ПЕНСИОННА ПОЛИТИКА
-
1. Отвързване на пенсионната система от връзката й с демографската ситуация и обвързването й с растежа на производствения потенциал на обществото, като цяло, чрез премахване на фондовата разходопокривна система и замяната й със стабилна пенсионна система, без рискове, опряна на два стълба:
-
а) социален стълб - гарантирана от държавата еднаква пенсия за всички граждани, достатъчна за нормално физическо оцеляване, получавана съобразно възраст и здравословно състояние, финансирана от държавния бюджет с част от косвените данъци (но не с отделни данъци);
-
б) пазарен стълб - напълно доброволна втора пенсия на базата на фондонатрупващият модел и в плуралистична конкурентна среда.
-
2.Премахване на преките данъци наричани "задължителни осигуровки". Единствено доброволен застрахователен принцип в пенсионното осигуряване, при свободна частна инициатива в конкуретна среда.
-
3.Преобразуване на НОИ в нормален пенсионен фонд, държавна собственост, в който, освен избралите го да се застраховат в него, държавата пенсионно да застрахова за своя сметка държавните служители, армията, полицията, безработните и всички, които получават заплати или лични доходи от държавния бюджет.
-
4. Стабилност и независимост на пенсионните фондове от пазарната конюнктура, чрез инвестиции на набраните средства единствено в собствеността и развитието на производствени бази в селското стопанство, хранителната и текстилната промишленост, фармацевтиката и енергетиката, така че и при най-лоши стечения на пазарната конюнктура да са в състояние да осигурят в натура (храни, облекла, лекарства, осветление и отопление) пенсиите на застрахованите.

Натиснете тук
17 Май 2010 00:40
Brightmane това е утопия, у нас никога няма да стане. у нас всичко се движи от законите на джунглата .
17 Май 2010 00:46
orbb,
що да не стане ? И сега половината сума за пенсии идва от ДДС, Акциз и въобще извън специалният пряк персонален данък, наречен "осигуровка". Какво пречи задължителната пенсионна вноска да изчезне и да бъде компенсирана от леко увеличение на косвените данъци ?
-
Още повече, че това ще поевтини администрирането на системата. Всеки, който пазарува в България плаща косвени данъци. За цялото време в което е в нея. Защо трябва да са отделни ? За да има повече възможност за източване и крадене ?
17 Май 2010 00:49
въпросът не е проблем технически , да се намерят парите или да се прехвърлят от някъде , върпоса е че никои няма морал в бг да управлява пари. винаги се получава ограбване и манипулиране. "тъмната страна" винаги е експлоатирала светлите идеи на народа.
17 Май 2010 00:56
orbb,
Вноски в публична пенсионна система (като % от брутната заплата)
-
Австралия -Няма отделни пенсионни вноски
Австрия - 22, 8

Белгия - 16, 4

Канада - 9, 9

Чехия - 32, 5

Дания -Няма отделни пенсионни вноски

Финландия - 20, 9

Франция - 24

Германия - 19, 5

Гърция - 20

Унгария - 26, 5

Исландия - Няма отделни пенсионни вноски

Ирландия - Няма отделни пенсионни вноски

Италия - 32, 7

Япония - 14, 6

Корея - 9

Люксембург - 16

Мексико - Няма отделни пенсионни вноски

Холандия - 31, 1

Нова Зеландия - Няма отделни пенсионни вноски

Норвегия - Няма отделни пенсионни вноски

Полша - 35

Португалия - Няма отделни пенсионни вноски

Словакия - 24

Испания - 28, 3

Швеция - 18, 9

Швейцария - 10, 1

Турция - 20

Обединеното кралство - Няма отделни пенсионни вноски

САЩ - 12, 4

ОИСР - средно 21
17 Май 2010 01:07
Brightmane абсолютно съм ЗА идеята , ...
ОБАЧЕ , няма как да се получи тук у нас.
идеята ти е толкова страхотна та чак утопична както казах .
в условията на див капитализъм , тези неща няма да работят , по причина че се крепят на морални и социални механизми , които ние никога няма да достигнем.
простото икономическо : да тука плюс толкова и оттатък минус толкова , ще се изроди в такса осигуровка , лихва за забавени осигуровки , глоба , наказание , изземване на вещи и имоти , непризнаване на безработица (няма възможност да плаща) и т.н. в стил убии работника.
добър пример е здравна каса и здравеопазването , което се крепеше на много отрудени възрастни , позорно изгонени от лични лекари и "бърза" помощ.
17 Май 2010 01:16
orbb,
това, което аз и Либертас предлагаме е нещо много простичко - всеки живял достатъчно години в България (и плащал косвени данъци, чрез покупките си) достигайки определена възраст - нека е 60 години и за мъжете и жените, (или ако се разболее и по-рано) да получава еднаква достътъчна пенсия за да живее нормално, като парите за тази пенсия идват от част от сумите събирани, чрез косвените данъци (пряко от държавния бюджет).
-
Който иска по голяма пенсия (ако иска) да си се затрахова за колкото си прецени сам в пенсионни фондове. На негов риск.
17 Май 2010 01:21
А това, което предлагам ще се случи. Просто няма как. Вероятно са единици тези от поколението на прехода, които могат до 63, 65 или дори да 70 г. възраст да направят 40 години стаж. Аз например ако от днес стана примерен и почна редовно да се осигуравам мога да се пенсионирам не по-рано от 85 г. възраст.
-
И вица е в това, че докато дойде това време (ако доживея) единствените млади хора останали в България ще са малък брой неграмотни цигани. Т.е. няма кой да ми плаща пенсията.

Редактирано от - Brightman на 17/5/2010 г/ 01:24:29

17 Май 2010 01:28
то че е справедливо - справедливо е , има си и история и логика , обаче си е утопия (никога няма да се осъществи) , защото лежи на дела без документи , официално никога държавата няма да признае приноса на работилите и плащалите през този преход. целта е да се мачкат трудещите като каца с грозде и да се изтисква живителния сок до смърта им.
17 Май 2010 01:32
orbb,
горе съм ти дал едно списъче, където с червено са страните където е точно така, както предлагам.
-
Австралия -Няма отделни пенсионни вноски
Дания -Няма отделни пенсионни вноски
Исландия - Няма отделни пенсионни вноски
Ирландия - Няма отделни пенсионни вноски
Мексико - Няма отделни пенсионни вноски
Нова Зеландия - Няма отделни пенсионни вноски
Норвегия - Няма отделни пенсионни вноски
Португалия - Няма отделни пенсионни вноски
Обединеното кралство - Няма отделни пенсионни вноски
17 Май 2010 01:36
да видях го , но бг не може да се сравнява с тези държави, и изобщо ние нямаме държава.
17 Май 2010 01:43
orbb,
В България до 2000 г. пенсиите се плащаха изцяло от държавния бюджет и нямаше отделен персонален данък наречен "осигуровка".
Ако за нещо отделиха парите за пенсии и за здраве в самостоятелни фондове, то е за да могат по лесно да крадат от тези пари. Вероятно не си се интересувал, но идеята за тези институции е да не бъдат държавни, а "обществени", т.е. да се управляват от "представители" на синдикатите, работодателите и чак тогава правителството. Да са извън реалният обществен контрол осъществяван по легалните демократични механизми, чрез изборите за парламент. "Синдикатите" и "работодателите" да си имат квоти и пари от бордове за своите хора.
17 Май 2010 01:49
е чак такива подробности не съм се интересувал , тъи като много години си бях "самонает" , но ми е ясно че всичко е схеми капани и уловки. те цели държави изгърмяха в световни схеми че ние ли .
17 Май 2010 02:05
Може и да не може да се сравнява с тези държави, ама пък какъв инат имаме! Само като си помисли народът, че Костов, Масларова, Тренчев, Желязков, Христосков и всички останали, родени преди 1.1.1960 г. бъдат оставени на солидарно еднакви пенсии от по 100 евра да се гърчат демократично-преходнореформаторски, а родените след 1.1.1960 г. като Румен Петков, Станишев, Мартин Димитров, Маргините, соровците ке трябва да работят 45 г. след 2000 г. (да видят кога 45 г. стигат за да се "напълни" частен пенсионен фонд), отма ще прегърне реформите. И да не я прегърне, след пет години осигуряващите се работещи ще намалеят с повече от 10%, между 200 и 400 хил. души, само заради демографския срив от 90-те години. Ако се отчете и тенденцията за емиграция, това са поне още 100 хил. души. Така че 2016 година ще се посреща с 1.8 млн. работещи и 2.4 млн. пенсионери (могат и да намалеят и повече, ако посещават нашето здравеопазване) и раждаемост като от 90-те години, под 60 хил. годишно. Тогава детските добавки, сега от 30 лв., ще станат равни на инвалидните пенсии или обратното поради свитите разходи заради дилемата кой да бъде интегриран така, че да храни поне пет гърла, гладни гърла плюскали рИформи 20 години и бастисали държавата.
17 Май 2010 05:01
това, което аз и Либертас предлагаме е нещо много простичко - всеки живял достатъчно години в България (и плащал косвени данъци, чрез покупките си) достигайки определена възраст - нека е 60 години и за мъжете и жените, (или ако се разболее и по-рано) да получава еднаква достътъчна пенсия за да живее нормално, като парите за тази пенсия идват от част от сумите събирани, чрез косвените данъци (пряко от държавния бюджет).
-
Който иска по голяма пенсия (ако иска) да си се затрахова за колкото си прецени сам в пенсионни фондове. На негов риск.

*
Ами то в САЩ е така с държавното осигуряване. Дето казва един мой американски приятел - и ние в САЩ си имаме нашия комунизъм.
17 Май 2010 05:22

Да знаете някой нов виц за бай Тошо?
17 Май 2010 05:41
Нов не, но пак се сетих за един стар. Казал: "Като почина, погребете ме легнал по корем. Защото ще идвате да ми целувате задника, та да ви е по лесно."
17 Май 2010 05:44
Да, дето наредил да го погребат със задника нагоре...
-------------------
Блогът на Генек


Редактирано от - генек на 17/5/2010 г/ 06:44:27

17 Май 2010 05:44
Оппа, сухар -
17 Май 2010 08:13
Държавата не отчита стойността на овещественият работен продукт, създаван през годините от същото това население. Например животът на трамвайните релси или паважа, подземните кабели и съоръжения, водопроводите, шосетата, всичко работи дълготрайно и нито вода иска, нито хляб. На държавата не й се налага да строи нови градове и да дупчи тунели, да прокарва проходи и да строи отново язовирите. И икономията от съществуването на тези блага трябва да отива като процент в пенсиите на робите. Цялата съвременна действителност е създадена безплатно от социалистическия роб. Спестеното от жалките заплати на бачкаторите, ведно с нищожните пенсии и до днес отива за луксозното съществуване феодалната каста на комунистическия елит. Допълнителната система за грабеж, наречена външни дългове, и досега не е осветена. Никой не търси източници за връщане на поне част от ограбеното във вид на дори жалък процент за пенсионерите чрез конфискация и продажба на чудовищните палати на червената мафия. Всеизвестен пример е онзи за прекараното асфалтово шосе до вилата на др. еди кой си за сметка на бюджета от непостроеното метро. Ограбените национални богатства в началото на прехода въртят печалба в ръцете на "национално-отговорния" дс-капитал. Държавата не потърси нито една стотинка от тези богатства и не намери кураж да изнесе истината. Говори се постоянно за опрощаване на милиардите от сивия бизнес ( какъв хубав евфемизъм, да наречеш бандита сив бизнесмен), а зъб не се обелва , че данъчната сума върху ограбеното и завъртяната печалба трябва да отиде директно в пенсионите фондове.

Цар Траян има магарешки уши, недругарки и недругари, да си повикаме в дупката волно. Вярно, Св.Иван Рилски не е получавал пенсия, но пък не е и работил за комунистическата хидра.
17 Май 2010 08:32
Кръстът е забит в живо тело,
Ръжда разяжда глозгани кости
Смучат го наши и чужди гости...

Не е далеч времето, когато ще се сетим че
трябва да тачим всичко българско и родно и да не ставаме заложници на политиката на родни мекерета, които продават за жълти стотинки
националния капитал и интереси!
17 Май 2010 08:56
А защо не се помисли и за един друг вариант? Хората , които в момента имат стаж, за мъжете- 40г., и за жените-37г., но са под 63г. и под 60? Защо не им се даде право на пенсиониране по тяхно желание?Точно хората от тази възраст са с трудоустроявания, по здравоусловни причини! Смятам че от това ще спечелят хората и пенсионната реформа.

17 Май 2010 09:19
Всъщност държавата в този си вид е измайсторена от комунистическата каста, разбойниците, взели веднъж властта, никога не са я изтървавали, метаморфозните им идеологически завои всъщност никога не са имали друга цел, освен тоталния грабеж на българското население. Каквото и да си говорим днес, файда няма, докато не бъде променена категорично властващата схема на другарите и дс. Все едно да лекуваш с думи сифилис. Дори и великият вожд Ленин, съсипал половината човечество, не го е можел.
17 Май 2010 09:33
Брайти,
крайно несправедливо е задължителната пенсионна вноска да изчезне и да бъде компенсирана от леко увеличение на косвените данъци?
Защото
- така ще катурнеш много бързо държавата чрез Евро Рома еРектората
- едни вече са плащали за пенсии и със смяната към твоят механизъм изплакваш спистяванията им
- така ще е достатъчно да си цял живот безработен и после социален стълб - гарантирана от държавата еднаква пенсия
17 Май 2010 09:42
Самото предложение на герберяките са три варианта на един комунезки непокизъм. При първия вариант чрез втория стълб едни другари ще се наприземяват още повече а системата ще задере веднага. Това е копиране на действаща система с комунезки челъми. Останалите два са абсолютно бягане от отговорност и решение на проблема пак по комунезки - има пенсионери има проблем, няма условия за получаване на пенсия няма пенсионери и няма проблем.

17 Май 2010 10:08
Ирландия - Няма отделни пенсионни вноски

Брей, как не съм го знаела, та на мене ми ги удържат! Данъкът се нарича PRSI. Виж тук какви данъци се удържат:
Данъчен калкулатор
От примера се вижда, че от 60000 годишен доход чистата сума за получаване е около 41000. Останалото са данъци.
Пенсионната възраст е 65 години за двата пола с тенденция плавно повишаване до 68 години. Освен това не се разрешава получаването едновременно на заплата и пенсия, освен за трудов доход под ?3, 174. Вярно е, че държавата дава еднакви държавни пенсии, но вноската за тях е ниска (3.5%).
Когато се цитират данни, добре е цитирането да е коректно.
Забележките на Орлин са напълно уместни. И аз питам: какво ще правим с хората (болшинството граждани) които са си внасяли за пенсии? Или какво, дайте да ограбим техните пари и ги разпределим на всички по равно. Работил не работил, внасял не внасял, няма значение! То и без това и сега държавата доплаща на тези, на които са начислени пенсии под минимума, както и социални пенсии.
17 Май 2010 10:16
А с държавните служители и бюджетните пак ли ще е същото?
17 Май 2010 10:21
Точно хората от тази възраст са с трудоустроявания, по здравоусловни причини!

Братче, целта е хората от следващите възрасти да нямат възможност и да се трудоустроят. Директно в екарисажа!
----------------
Блогът на Генек
17 Май 2010 10:44
м.....а им на всичките "рИформатори"! Че то трябва да запеем "на крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда". Спасение дебне от никъде! Русо ли беше измислил понятието "обществен договор"? Къв договор, кви пет лева? То условията се сменят и налагат силово на всеки пет минути. Иди ми, дойди ми. Ще дадем, няма да дадем. Ще вземем и ... пак ще вземем. И класиците наши все са актуални, нима не живеем в "царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно!", но няма кой да викне "хляб или свинец", не, животът ни, като при Вапцаров е "без маска и без грим, озъбено свирепо куче". А ние сме "Ой народ поробен, що си тъй заспал?". И все повече започвам да съжалявам, че не накарах децата ми да отидат в чужбина. "От нийде взорът надежда не види"...
17 Май 2010 11:04
Орлине абс. справедливост няма, никой не забранява на работещия да се осигурява самостоятелно в частен фонд за да има голяма пенсия /ако има късмет/. Предложението на Брайти е правилно, аз бих казал че по този модел трябва да работи и здравното осигуряване, нали всички плащат ДДС, към него може да се върже издръжката на болниците, който има повече пари може да плаща добровлно на частен фонд. Застраховката гражданска отговорност може пък да се върже към % от цената на бензина /така даже е най справедливо/, който иска доброволно още, може да ходи в частна застрахователна компания.
17 Май 2010 11:04
Бе аз от 10 години разправям из нета, че дадени пари за държавно осигуряване - НОИ‌ и Здравна каса - са хвърлени на вятъра пари, ама кой да ти слуша. Добре че повечето най-после го осъзнаха. По-добре късно, отколкото никога. Влагането на пари в предварително обречени на фалит начинания е обречено ивнаги на загуба.
17 Май 2010 11:11
От примера се вижда, че от 60000 годишен доход чистата сума за получаване е около 41000. Останалото са данъци.

В България нали сме данъчно дисциплинирани, от 6000 лв. годишен доход, чистата сума за получаване е:
за държавни служители: 5400 лв. (държавата плаща отделно 1800 лв.);
за наемни работници - 4730 лв. (работодателят плащо отделно 1086 лв.);
за мастити управители на фирми и нано-фирми и адвокати : 4286 лв;
за собственици на фирми - 3726 лв.

Понеже всичкият този трудов доход е под цитирания от теб трудов доход от ?3, 174, то забележките на Орлин, че някой дето не работи (не е изкарал тоз минимален доход) е бил ограбван са абсолютно безпочвени. По силата на международните договори, които България гордо е подписвала, държавата трябва да осигури минимална социална помощ на всеки гражданин. С "правенето на политика" с цел развиване на "стратегически" отрасли се създаде манталитет да се работи (манкиране) 15 години и 30 години да се получава пенсия и когато "стратегическите" отрасли фалираха преди и да излязат на пазара, пенсията на всички пенсионери жестоко и безапелационно клони към социалния минимум - ?600 годишно. Ако на някой не му стига, да работи. Ако му се види малко, да си внесе норвежци, американци да му работят.
- едни вече са плащали за пенсии и със смяната към твоят механизъм изплакваш спистяванията им
Орлине, ти къде беше 1997-1998 г., когато 1000 пъти, 10 хиляди процента (в Исландия рИват на умряло при 20% девалвация) се обезцениха спестяванията, труда на българина? Ако някой е внасял 50 години преди 1998 г. пенсионни вноски дори на 42% от дохода (както бяха тогава разчетите), то след таз "велика" рИформа, всичките вноски на куп са му жълти стотинки, по-малко от сегашната месечна социална пенсия.
И кое му е справедливото - предишното поколение да прехвърля греховете си на внуците!? Или оправдаваме продажбата на бъдещето от банкерите, предизвикали настоящата финансова криза, и трябва да им се запазят бонусите за "къртовския" труд?
17 Май 2010 11:12
Ти хубаво разправяш, ама като те е стиснала държавата в примка, и просто ти ги взема тези пари от заплатата, или ако си самоусигоряващ се, ти вдига вноските, кво правиш?
17 Май 2010 11:16
сори, "самоосигуряващ се", то и думата една такава, да ти се препъне у езика, та как няма да я сбъркаш. Аз се самоосигурявам, ама после не ми дават "самоосигурените" пари, може, " ама друг път", да й ....на държавата...
17 Май 2010 11:21
Аз пак ще попитам, какво правим ако не ни достигат повече от 3 години?
Защо да нямаме възможност да закупим повече години стаж, нали пари трябват на пенсионната система?Защо да не можем да закупим този стаж когато имаме финансова възможност, а задължително когато се пенсионираме?
17 Май 2010 11:30
Тези, дето им остават не толкова много години до заветната пенсия, някак може би ще се оправят, ако доживеят де... Ами какво ще се получи след 20 години, когато дойде ред на онези, които са работели без договори, без осигуровки през хаоса на преходните години? Не ми се мисли даже.. Пък ей ги е, 20 години ще се изтърколят. Направо ще е страшно....
17 Май 2010 11:33
Орлине, ти къде беше 1997-1998 г., когато 1000 пъти, 10 хиляди процента се обезцениха спестяванията, труда на българина?

*
Нямам проблеми, да бъде според Брайти, ама ти къде беше когато комунезкото агенЧе Зелю Зелев каза при най-яката демонстрация - споко, айде отивайте си в къщи и нямаше падане на комунезите? Къде беше когато комунезите останаха да правят първите "свободни" избори, къде беше като комунезите подхвърлиха Беров, когато комунезите пуснаха тяхното СДС на пистата, техния човек залъгалка Симо ментата, какво прави когато пуснаха оня военния кинкалер без всякаква практика? Последно къде беше като лансираха последната кукла-комунез ББ??
*
Аз ли, ами до като Зелю да усере работата и другарят апартчик Младенов да каже да сме цивилизовани, щото ше стане като в Чехословакия, до тогава бях в БГ и активно стачкувах, че и студентска стачка имахме амаа .... като се "циливизовахте" и се видя, че няма искрец .... айдааааа у странство.
17 Май 2010 11:39
Упс! Пропуснала съм годишен. Да се чете годишен трудов доход от ?3, 174. Понеже сметките от калкулатора са на база година, та затова.
По силата на международните договори, които България гордо е подписвала, държавата трябва да осигури минимална социална помощ на всеки гражданин.

Ей тука е заровено кучето. Гарантирайки на всеки правото да получава без да дава води до това, че даващите ще стават все по-малко. Получаващите обаче винаги ще са недоволни, защото на даващите след даването им оставали повече пари, отколкото на тях. И така, до абсолютната победа на комунизма, когато всеки ще спре да дава, а само ще иска да получава.
Както гледам и тука загрижеността е за тези, невнасяли осигуровки и без стаж, а не за добросъвестните плащащи.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД