:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Булгартабак": Скокът в акцизите ще намали приходите в хазната с 20 млн. лв.

Бюджетната комисия одобри ставките на финансовото министерство
Вместо да увеличи приходите в бюджета, изпреварващият скок на акцизите на цигарите ще намали с 20 млн. лв. постъпленията, които биха влезли от планираното за 2006 г. поскъпване. Това прогнозира изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов и обясни, че причината е в очакваното свиване на пазара.



Въпреки обясненията на шефа на холдинга вчера депутатите от парламентарната бюджетна комисия подкрепиха акцизите, предложени от финансовото министерство. Според зам.-министър Георги Кадиев само от акциза на цигарите ще влязат 311 млн. лв., 200 млн. от които ще са от допълнителното поскъпване.

По прогнози на "Булгартабак" обаче при нормалните за догодина ставки холдингът ще пласира на вътрешния пазар 17-18 хил. т, а при двойно увеличените акцизи - 13 хил. т. "Ако бяха въведени договорените за 2006 г. ставки, в бюджета щяха да влязат общо 1.016 млрд. лв. от ДДС и акцизи от продажбата на цигари. При ставките за 2008 г. очакваните постъпления са 996 млн. лв.", каза Костов. Според него при разчетите си финансовото министерство не е взело предвид свиването на пазара. Спадът на продажбите ще намали и отчисленията във фонд "Тютюн", което ще ограничи субсидиране на тютюнопроизводителите.

Костов коментира, че новите цени ще "отворят" вратичка за около 1000-1500 т годишно контрабанда на цигари.

Той потвърди експертните прогнози, че свиването на пазара ще се отрази негативно върху евентуална сделка за "Булгартабак". В петък икономическото министерство свиква дискусия с всички заинтересовани страни за приватизацията на холдинга. "Трябва да обсъдим въпроса какво правим, а не да си играем със скрити карти до последния момент", заяви министър Овчаров. Поканени са председатели на парламентарни комисии, синдикати, обществени организации.

Две от четирите работещи цигарени фабрики - в Пловдив и в Стара Загора, отсега са губещи и е възможно да бъдат закрити, каза още Костов. В тях работят около 1000 души, а произвеждат едва 80-100 т цигари. Останалите две - в София и в Благоевград, могат да покрият вътрешното търсене.
3
633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Октомври 2005 12:33
Свиване на пазара, поне косвено означава намаляване на пушачите - значи по-малки разходи за лечение в дърлосрочен план.
Намаляване на парите за фонд Тютюн е още по-добре /ама не вярвам да стане докато Доган е там/ - това си е чиста субсидия за производство на наркотични вещества
И като си представя, че пушех, а и все още се усещам че ме влече понякога
15 Октомври 2005 15:58
Ако увеличението на акциза наистина ще намали пушачирте, то той да се вдигне десеторно. Но се съмнявам в ефекта, по скоро ще се отвори добър бизнес за мутрите.
15 Октомври 2005 18:11
Бай Иване, и един да се откаже е файда! Майната им на приходите... парите от цигари са черни пари. Бих искал да доживея деня в който тютюнопроизводството и тютюнопреработването няма да съществуват като отрасли, но едва ли...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД