:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дянков ще поръчва авиобилети и бензин за всички чиновници

Симеон Дянков
Звено в Министерството на финансите ще организира част от обществените поръчки на всички държавни ведомства - за гориво, самолетни билети, канцеларски материали и чистене на сгради, предвижда постановление, одобрено от правителството вчера.

Ще има мегаконкурс за доставка на самолетни билети за всички чиновници от централните ведомства за 2011 г. Механизмът предвижда министерството на Симеон Дянков да избере фирми изпълнители, да сключи с тях рамкови договори и те да доставят необходимите билети. Грубо пресметнато, става въпрос за около 2-3 млн. евро, тъй като пътуванията на чиновници от всички министерства и агенции годишно са около 10 -15 хил., а средната цена на билета е 200 евро.

Представители на пътнически агенции, с които "Сега" се свърза, реагираха предпазливо на нововъведението. Те обясниха, че в момента МФ купува самолетни билети за чиновниците, като пуска заявки в специален раздел на сайта си, който е достъп за фирми доставчици, разполагащи с електронен подпис. Когато министерството обяви поръчка за определен брой билети до дадена дестинация, компаниите получават имейл. Те предлагат цени, а МФ избира.

Постановлението предвижда същия механизъм с рамкови договори и за доставките на канцеларски материали и горива за служебните коли. Плащанията ще са за сметка на бюджета на ведомството, за което е предназначена стоката или услугата. Основната цел на централизацията е да се намали корупцията.
7
1713
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Юни 2010 05:47
Корупция с централизиране се маха само в СССР, ама Боко и Цвъчко не искали полицейска държава. Колко по-просто би било при средна цена на билета 200 евро, всеки служител да си избира полета, като трябва да мотивира билет над 300 евро. Персонална отговорност, минимум следене, относителна предсказуемост, почти никаква допълнителна администрация за работа с агенции и корупция точно 0. Къде по-напред корупция с 300 евро? На всичкото отгоре и докладче с разходите на всеки служител може да излиза за минута на компютъра на шефа му и оттам да се види кой прекалява. Същото се отнася за шефа и шефа на шефа та до девето коляно... Смешковци... Зрелища при това правителство очевидно няма да липсват
03 Юни 2010 07:12
Дянков сигурно е послушал Болен С. да провежда политиката на Рузвелт по време на Депресията.Накратко тя се определя като етатизация.Чакайте повече държава вместо пазар като регулатор....Все пак нали Уникумът е главния крепител на властта!Ще го слушаме, иначе-опозиция.
03 Юни 2010 08:32
Аман от тези централизации - сега за един кламер, ще трябва да се пишат хиляди писма. И естествено една софийска фирма ще направи далавера.. после някой ще каже видите ли София ви храни.. а то нарочно се прави така, че всичко да минава през София.
03 Юни 2010 10:59
Обществените поръчки са най-сигурния начин да се получи най-лошата стока или услуга, а централизирането в случая означава по-голяма корупция на по-високо ниво. Нищо ново под слънцето.
03 Юни 2010 11:55
Аз пък мисля, че централизацията има и хубави страни и при тази вероятно те ще са повече. Както показва опита с ДЕцентрализираните доставки в болниците, едно и също нещо се купува с разлика в цените до 30%. 30% които ние всички плащаме, а влизат в нечий личен джоб. Централизираната система със сигурност е по-лесна и за контрол, а е и по-трудна за заобикаляне. Накратко: мисля, че трябва да се опита. Пък който не я харесва може да я следи (нищо не се казва тук за прозрачност?) и да алармира ако забележи нередности.


____________________________
Кредитът - модерното робство
03 Юни 2010 14:17
CFCU RIP
03 Юни 2010 18:00
усещам неграмотно тълкуване на чл.15 ал.6 от ЗОП... европейската комисия като ни е накарал ада го приемем това друго е имала превид бе

я тука кво пише - цитат от ЗОП

Чл. 2. Обществените поръчки се възлагат по процедурите, предвидени в този закон, в съответствие със следните принципи:
1. публичност и прозрачност;
2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) свободна и лоялна конкуренция;
3. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) равнопоставеност и недопускане на дискриминация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД