:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,470,297
Активни 120
Страници 10,539
За един ден 1,302,066
ПОЛЕМИКА

Паркоместата на новата зала са орязани с 1/3

Това става ясно от писмо на шефа на "Национална спортна база" до "Сега"
След прекрояването на плановете за строеж на новата спортна зала в София броят на паркоместата към нея е намален с 37%! Това става ясно от писмо до "Сега" на Петър Божилов, изп. директор на "Национална спортна база" ЕАД, в чиито активи влезе залата.

С писмото се оспорва твърдението в броя ни от 15 юли 2010 г., че след договорката между премиера Бойко Борисов и фирмата изпълнител "Главболгарстрой" (ГБС) за намаляване на цената на залата със 17 млн. лв. преработката на проекта намалява "броя на паркоместата и височината на етажите, което може да затрудни лицензирането на залата за големи международни състезания".

От отговора на НСБ, целящ да внесе "по-голяма яснота", се разбира, че създадената на 1.04.2010 г. към дружеството дирекция "Инвеститорски контрол" е направила цялостна оценка. И е установила, че намаляването на цената "не е довело до изменения на заданието за обществената поръчка и основните характеристики на залата са запазени". Приведени са и някои цифри. Сред тях: капацитет на залата за спортни състезания (12 410 места), капацитет при концерти (17 906), максимално допустим капацитет (19 000), площ на терена 48 711 кв. м, паркоместа 728 броя. И се уточнява, че "преработването на параметрите дори е свързано с покриването на изискванията на международните спортни федерации и техните стандарти за общо 25 вида спорт. В този смисъл неоснователно е твърдението, че лицензирането на залата за големи международни състезания може да бъде затруднено".

Припомняме, че след като ГБС спечели конкурса, зам. изп. директор на фирмата инж. Петко Петков обяви, че са предвидени "близо 1150 паркоместа". След преработването на параметрите в края на 2009 г. "Синята коалиция" алармира за намалени височини на етажите - от 4.8 на 3.35 м (впрочем застроената площ става 48 880 вместо 63 000 кв. м.). През януари 2010 г. дори бе свикано заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията. На него ГБС призна, че са намалени застроената площ, съответно и паркоместата, чийто брой вече е 984. От вчерашното писмо на НСБ пък става ясно, че те са свити до 728 (с 37% по-малко от първоначално обявените 1150 и с 27% под 984).

Това само потвърждава написаното от "Сега", за което благодарим на г-н Божилов. Благодарим и че поне не е променян капацитетът за зрители на съоръжението по задание, както става ясно от писмото (все пак той не зависи кой знае колко от височината на етажите). И припомняме, че неизменна част от получаването на домакинство за големи спортни състезания е съответното съоръжение да има достатъчен брой паркоместа. За различните спортове съотношението между местата в залата и тези за паркиране варира. Но в случая със строящата се софийска зала се очертават затруднения. Защото паркоместата при пълния зрителски капацитет за състезания (12 410) ще са само 5.9%. А това е прекалено малко за доста от популярните видове спорт.
942
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД