:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,446,855
Активни 130
Страници 18,277
За един ден 1,302,066

На изборите вече ще ходят само най-упоритите

Промените в избирателните закони бетонират господстващото положение на партийната аристокрация
Петьо Цеков
Депутатите най-после сколасаха да напишат Изборен кодекс на България - това е новина, която безспорно трябва да се приветства. Поне едно десетилетие бе необходимо на политическата класа да узрее за идеята, че сходни закони като избирателните трябва да се кодифицират.

Кодексът съдържа един куп положителни промени. Общият план обаче показва, че той е направен от партийци, за да обслужва партийците, а не избирателите.Депутатите и общинарите остават партийни избраници, а не народни.Кодексът не предлага нито една голяма промяна в структурирането на вота - българската избирателна система остава двойно пропорционална, такава, каквато е от Великото народно събрание насам. Вместо да бъде коригиран, нелепият начин за въвеждане на мажоритарност в избора на народни представители през 2009 г. е премахнат тотално. Преференциите - възможността избирателите да преподреждат спуснатите от партиите кандидатски листи - са направени така, че да не действат. Няма как всеки пети гласоподавател на дадена партия да си направи труда и да размести един и същ кандидат-депутат в листата. Т.е. изборите ще продължат просто да узаконяват партийното решение кой да влезе в парламента и независим човек няма шанс да се промъкне в НС. Избирателният праг за депутати остава 4%, значи няма как и малка партия да попадне в парламента.Абсолютно измисленият страх от семеен вотпродължава да спъва електронното гласуване. Преди години партийците решиха, че ако се гласува по интернет, главата на семейството ще накара всички около него да гласуват за дадена партия - и с този мотив бяха спрени всички опити за нововъведението. Сега електронното гласуване, което със сигурност би повишило избирателната активност, все още е на ниво "пилотен проект" - ще определят с жребий около 200 души, които да гласуват по интернет. За изборни терминали - поне такива, каквито има в Индия, ще продължаваме да мечтаем. Да се гласува по пощата, както правят в цивилизования свят - забравете. С две думи - тук ще се гласува така, както е гласувано преди сто години, и никаква технология няма да бъде допусната до вота.

Българите в чужбина пак няма да могат да гласуват за конкретни депутати, а само за партии - няма да има 32-ри избирателен район "Чужбина", въпреки че сънародниците ни спокойно могат да пратят в парламента цяла парламентарна група. Окрупняване на избирателни райони няма да има, въпреки че и за децата е ясно, че малка България е прекалено раздробена на СИК-ове, РИК-ове и МИР-ове. Трябваше, но няма да има постоянно действаща ЦИК.А какво ново има?Има няколко промени, които се рекламират от вносителите - ГЕРБ и "Атака", като мощен удар срещу контролирания вот и двойното гласуване. На първо място - ще се гласува само със синя химикалка и кръстче. Мотивът за това ограничение е повече от нелеп - за да контролират процеса, тези, които купуват гласове, можело да накарат избиратели да гласуват със специален знак или специален цвят...

Няма да могат да се вадят вече удостоверения за гласуване на друго място. Така щели да ударят по тези, които гласуват на две и повече места. Само дето в България двойно гласувалите избиратели не са "сериозен процент", както твърди депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова, а са около 300 души и те по никакъв начин не влияят на изборния резултат. Махайки удостоверенията, политиците на практика задължават гражданите да гласуват по местоживеене. Досега на избори се вадеха по 30 000-40 000 удостоверения - общо взето, с толкова ще падне избирателната активност само от това нововъведение.

Броят на гласувалите ще падне и от решението да се ограничи гласуването в чужбина само до сградите на посолствата и консулствата. Досега можеше и да има урни и на други места, процесът беше доста неконтролируем, но само защото държавата не искаше да командирова свои представители до всички места за гласуване.

Активността ще падне и заради решението на управляващите да няма избори за кмет в населени места под 500 души. Така на практика в 70% от българските села няма да има избран, а назначен от общината кмет. Тук обясненията за екипност не издържат пред многогодишните ни напъни за децентрализация на местната власт. За какво хората ще ходят на местни избори, след като няма да си изберат кмета?За да узаконяват съветници, които даже не са виждали на картинка?Естествено, избирателната активност ще падне и заради новото изискване за хората с увреждания - те ще бъдат задължени да представят бележка от ТЕЛК, удостоверяваща заболяването им, за да им бъде разрешено да гласуват с придружител.

Защо се прави всичко това? От километри е видно, че като режеш правата на хората от селата и на възрастните избиратели, по никакъв начин не се бориш с контролирания вот, а просто удряш по електората на определени политически сили, представени по традиция по-добре сред това население.

Друг пределно ясен мотив за промяна е завишаването на изискването за уседналост - вече е необходимо даден избирател да има и постоянен, и настоящ адрес в общината 12 месеца преди вота, за да може да гласува за кмет или съветници например. Това се прави, за да се спре окончателно изборният туризъм, запазена марка предимно на ДПС.

Като капак на товасе ограничава и съставянето на предизборни коалицииГЕРБ няма нужда от такива, затова затруднени ще бъдат предимно коалиционните партньори на БСП, всеки от които от следващите парламентарни избори нататък ще трябва да събира по 15 000 подписа, за да си регистрира партията, преди да започне втората регистрация - на самите коалиции.

И ако изборният туризъм е нещо, което е крайно време да спре, то другите ограничения само намаляват и без това ниската избирателна активност.

Изключително положително е решението да се намали броят на общинските съветници с 20%. Българската общинска администрация по традиция е силно раздута и на това трябва да се сложи край. Разбира се, кодексът не прави опит да коригира броя на народните представители, макар че и те са множко за малка и бедна държава като България.

Положително е и решението да се въведат преброителни центрове, в които урните от секционните комисии ще отиват запечатани. Това е истинският удар по контролирания вот. Идеята за съжаление ще се реализира на предстоящите избори само в една малка община с население до 20 000 души. Разбира се, тя е и побългарена - ще се брои на няколко места, ще се сверяват протоколи, ще се спори за празни пликове и т.н. В Швейцария всички урни се стоварват във физкултурния салон на училище, стотина души сортират на купчинки бюлетините за всяка партия, а накрая ги мерят на кантар, който автоматично трансформира грамовете бюлетини в брой бюлетини. И за 1-2 часа цялата философия е приключила, защото 70% от вота вече е регистриран - по интернет и по пощата.

Но тук няма да е така. Тук ще избираме тромаво и сложно, както винаги. Тук и да гласуваш електронно, е предвидена възможността с хартиена бюлетина да анулираш вота си. Тук отново се въвежда ден за размисъл, защото партийците искат на изборите да се гледа не като на рутинно упражнение по демокрация, а като на свещенодействие. Каквото те отдавна не са.

И още един интересен факт - при всичките промени в избирателното законодателство през годините се регулират предимно правата и задълженията на избирателите, а не на онези, които ще се борят за нашия вот. Така е и сега. Ако този Избирателен кодекс бъде приет от парламента, на изборите догодина ще гласуват само най-упоритите - онези, които успеят да преодолеят всички бариери, сложени от законодателя. Така че властта отдавна не произтича от народа за народа. Тя произтича от партиите за партии.
СНИМКА: БГНЕС
На следващите избори хората от ГЕРБ ще трябва да чакат избирателите с питка и сол.
242
9022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
242
 Видими 
05 Ноември 2010 20:00
На изборите вече ще ходят само най-упоритите

Излишно упорство. Имаме "макрорамка" - ЕС, имаме народна партия и национален лидер, до няколко години ще има и Е-гражданско правителство. Време е досегашните "избори" да станат платени от тези, дето ги поръчват
05 Ноември 2010 20:03
Петьо Цеков, за цялата статия от начало до край.
А с таксата за участие в избори, наречена "депозит", какво стана?
05 Ноември 2010 20:18
Статията -
Продавачът ми нарежда кое и как да купя от магазина му???
И после се чуди защо не влизам...
-----------------------------------------
Блогът на Генек
05 Ноември 2010 20:21
И прекрасните, безсмъртни станси,
за това, кой къде ходи
"В бой
Уходят только старики.
И из тумана огоньки
Летят в ночи на запад…
Жизнь
Прекрасна лишь до той поры,
Пока по правилам игры
Мы ловим смерть на запах.
В части света любой, и, в любом, ребята, веке,
В этом деле, друзья, не до перемен!
Очень просто собой непростые человеки
Заслоняют весь мир и ничего взамен.
Коль беда у ворот – хворых нет и нет уставших.
Так бывало не раз, ты уж не забудь…
Обожжем пищевод молча за живых и павших.
Сколько лет утекло – остается суть!"
05 Ноември 2010 20:26
абе, защо тука пише зачерктнтнат?

българска народна гатанка: що е то блог-зеленчук?
отговор: блога на .е...
по сичките рафтове само марули
05 Ноември 2010 20:28
В.Лянча,
Всяко удоволствие се заплаща. Затова аз смятам, че е по-правилно да плащат избирателите за удоволствието да гласуват. Примерно по 100 лева на гласоподавател. По този начин ще се въведе автоматично и нещо като имуществен ценз. До урните ще се разходят само най-големите мераклии. Колебаещите се със сигурност няма да отидат да гласуват. Във всички случаи ще се ограничи покупката на гласове. Инвестициите от този род ще станат твърде рискови - масовката ще стане прекалено скъпа. Събраните от гласуването пари ще се ползват за субсидиране на партиите и организиране на следващите избари. Колкото - толкова! Бюджетът няма да дава повече от тези пари за функционирането на партиите.
Послушайте, ребята,
Что вам расскажет дед.
Земля наша богата,
Порядка в ней лишь нет.
(А.К.Толстой)

Редактирано от - Zmeja на 05/11/2010 г/ 20:49:47

05 Ноември 2010 20:29
Абе, Лянча, това горното на какъв език, бе ? Не беше ли този език низвергнат, комунистически, кой го говори и разбира днес ? Я веднага сложи едно : Вау-у-у, та да разберем какво си искал да кажеш. Тъй де.
05 Ноември 2010 20:46
Ще предложа на вниманието на форумната компания някои мисли и данни, свързани с Гърция.
.
1. У нас парламентарният праг е 3%. Тъй като аз съм за една абсолютно неопорочена изборна система, при която народните представители в Парламента отразяват максимално точно народния вот, аз не се радвам на тези 3%, в сравнение с 4-те % в България.
.
2. За разлика от горното, у нас съществува една изцяло безпрагова преференциална система за определяне на лицата, които влизат в Парламента. Когато някой гласува за партията А, той пуска в урната нейната бюлетина, в която кандидатите на избирателния район са подредени по азбучен ред на имената. Според броя на депутатите, избирани в този район, той може да сложи преференциални кръстчета (ПК) до имената на 1 до няколко кандидата. Кои ще отидат в Парламента се определя ЕДИНСТВЕНО от броя на получените ПК. Само лидерът на партията се избира без оглед на броя ПК, т.е. на практика той не се нуждае от "кръстосване". Това не означава, че лидерът не се кандидатира в конкретен избирателен район, а само това, че той единствен не е "преференциален" кандидат. Ясно е, че лидерите на всички големи партии се кандидатират в големи избирателни райони (Атина или Солун), за да намалят до минимум изкривяването на преференциалния вот на СВОИТЕ избиратели.
05 Ноември 2010 20:49
панайоте, и тука има начин да гласуваме за лица, ама като партиите издигат само задници? е, и по некоа утка за цвет... кво да праиме, кажи ти като представител на най-старата робовладелска демокрация у свето
05 Ноември 2010 21:04
...е, и по некоа утка за цвет...

Е, па тя - къф цвет има?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
05 Ноември 2010 21:06
цвет лилав, както пеят малцинствата
05 Ноември 2010 21:09
Donmichele, аз писах как стоят някои неща у нас. Как ще стоят у вас - това е грижа единствено и само на българските граждани. Които е хубаво да решават, имайки предвид и опита - положителен или отрицателен - на други европейски съграждани. Този опит поисках да споделя, нищо повече. Хубаво би било да се знае как стоят нещата в други страни, от които пишат тук форумни колеги.
05 Ноември 2010 21:20
Панайотис, комплименти за участието ти във форума. Не е необходимо да те съветвам да прескачаш забележките на разни вкиснати жертви на деменцията.
05 Ноември 2010 21:20
Панайотис,
20 години изучаваме избиротелните системи в Европа и света, дистанционно и на място (естествено за държавна сметка) и изводът е, че България е уникална държава и досега не само не е открита, но през този милениум няма никакви изгледи да бъде открита избирателна система, която да пасва на нашите условия.
05 Ноември 2010 21:27

Aма ти наистрина си Панагийотис.
Ясу, паликария!
05 Ноември 2010 21:27
тоа па караваджу ме намрази че не му аресах бозата у после... нали си зема петдесетте кинта хонорар бе пич, кво ти дреме за разни критикари
05 Ноември 2010 21:29
Абе, Панчо, как стоята нещата във византийско - вече разбрахме. Хеле, от как станаха много маймуните на клона в ЕС . Чу се едно "прас" - и до тук беше с гръцкото чудо.... Ще минат десетки години , докато се промени манталитета на гърка. Страната ще се разтърсва от циклични кризи и как се гласува няма да има никакво значение. Все по- силно ще олевявате и сегашните компартии ще ви се виждат като майка Тереза на фона на засилващите се ултралеви и радикални движения. При безсилието на Неодемократия и ПАСОК, чието менкане на власт вече е безполезно, в крайна сметка не изключвам военните да се намесят . А пий по една ракия, а не узо, и стига си се правил на "ние" , "вие" , че аман от гръцки номера.
05 Ноември 2010 21:30
На изборите вече ще ходят само най-упоритите


Не виждам някакъв проблем, да се гласува.
05 Ноември 2010 21:36
А, дреме ми на шапката какво си харесал и какво не. Я бягай да издоиш пръчлето.
05 Ноември 2010 21:36
Caravaggio, благодаря ти за насърчителните слова.
.
Змей, скромната ми идея беше (и е) да насърча други форумни колеги, живеещи в различни европейски страни, да споделят информация за избирателните системи в тези страни. Знам, че не всичко може да се приложи автоматично от една страна в друга. Но опитът на някои страни от Западна Европа, консенсусно приемани като "примери за демокрация" , би трябвало да бъде внимателно проучен. От тези страни изключвам Гърция, която има още много да се учи от европейските "образци". Дано и тя някога се "изучи" ...
05 Ноември 2010 21:37
Панайотис, явно теоретично им някои предимства гръцката избирателна система, обаче на практика пак се получава така, че ви се изреждат по график фамилиите Папандреу, Мицотакис и Караманлис. Явно трябва доста по-радикално да се сменят нещата и в България, и в Гърция.
Като за начало - никаква такса (депозит) за да се регистрираш за участие в избори, и никакъв праг за влизане в парламента, освен чисто математическия праг от гласове, необходими за избирането на един депутат. И, разбира се, справедливо прерайониране, съобразено с актуалното население на районите (или пък премахване на всякакви райони и гласуване с единна листа, за да не се създават илюзии за мажоритарност).
05 Ноември 2010 21:37
В.Лянча,
Всяко удоволствие се заплаща. Затова аз смятам, че е по-правилно да плащат избирателите за удоволствието да гласуват. Примерно по 100 лева на гласоподавател.

Змейко,
Изразил си, както и в много други случаи, основната идея.
Да, изборът следва да бъде възмезден. Що за "назначаване" е иначе?[/b]
05 Ноември 2010 21:40
Панайотис,
Проблемът не е в незнанието. Проблемът е в нежеланието и разнопосочността на интересите.
05 Ноември 2010 21:46
А, дреме ми на шапката какво си харесал и какво не. Я бягай да издоиш пръчлето.

"Караваггио", ти изобщо ли си престанал да разбираш български? Помолих ли те, да престанеш с простотиите и оскърбленията? Да те мачкам на всяко "излизане" ли искаш, или ще разбереш от човешка дума
05 Ноември 2010 21:46
Лянча,
Ние и сега плащаме, и то яко, ама след изборите. И така вече 20 години. Та си викам дали няма да ни излезе по-ефтино да плащаме предварително.
05 Ноември 2010 21:48
Лошо, лошо много лошо - при това и тъпо.
Игнорирането на електронното гласуване е уникално слабоумие на Герберите, Атака и ДСБ.
Ако не разрешат електронно гласуване ще загубят много на следващите избори поради ниска избирателна активност на избирателите от чужбина и ползващите интернет т.е. тези, които ще предпочетат да отидат в гората за гъби.
05 Ноември 2010 21:51
Ох, В. Лоханкин щял да ме "мачка"! В петостъпен ямб ли?
05 Ноември 2010 22:04
Руританец, по същество ние сме съмишленици. Вие пишете: "Никакъв праг за влизане в парламента, освен чисто математическия праг от гласове, необходими за избирането на един депутат". Да, това е една истинска, минимално опорочена представителност!
.
Що се касае до проблемите на двуполюсния модел, каквито са и посочените от Вас гръцки политически династии, те са пряко свързани с избирателния закон, който изкривява народния вот и облагодетелства големите партии, ограбвайки малките.
.....
Проблемът не е в незнанието. Проблемът е в нежеланието и разнопосочността на интересите.

Змей, нали не сме тук, за да решаваме проблеми, а за да ги посочваме и да изказваме мнения по тях. Нека се съгласим с това, че едно изказано мнение може да не означава много, но все-пак означава нещо повече отколкото едно неизказано.
05 Ноември 2010 22:15
Все още не съм прочел подробно поекто-кодекса, но като цяло този избирателен кодекс запазва установените изборни традиции и практики - запазват се начините за гласуване, запазват се макар и намалени депозитите за участие в избори и необходимостта от харчене на пари за събиране на подписи, усложнява се регистрацията на партии и коалиции. С други думи статуквото в изборите се запазва с ясната цел запазване на статуквото в политиката.
-
Разбира се, това се и очакваше, от тези хора. Те просто друго нито могат нито искат.
05 Ноември 2010 22:27
*** ама наистина голем боклук беше изс.. родил у послето. пасквил отсекаде. наивно, графоманско и безнадеждно - се едно у техника маладьожи для умалишених от едно време.
моля да ми се отчете, че обсъждам статия, а не нейния автор (оно па един автор)

Редактирано от - sybil на 05/11/2010 г/ 22:37:05

05 Ноември 2010 22:30
Миль мерси, ще те запиша между почитателките.
05 Ноември 2010 22:46
Петьо Цеков
05 Ноември 2010 22:55
донмикеле
нема как да ти пропусне човек шедюврите, въпреки разлика в темата
05 Ноември 2010 22:55
Ще се гласува с кръстче, но кръстчета много. В тотото се пише хиксче.
05 Ноември 2010 22:57
Още малко и ще ти отговори.
05 Ноември 2010 23:00
Панайотис,
05 Ноември 2010 23:25
Проблемът е в отчайващата ни Степен на зрелост , уж за Модерност . Отново твърдя , че след първата "декада" на 21-я век , Общността ни е паднала на "рубежа" на ПохоТа ни към капитализма , който познаваме - началото на 30-те години от миналия век , сиреч , 80 НАЗАД . Илюзията е , че караме джипове и гледаме "Междузвездни войни" . Опашката ми е клюмнала , ПЦеков и мили Фор-умници от личната ми квота в извадката , над която работя . Моята начална прогноза за управление на ГЕРБ си беше тревожна в смисъл , че ни налага да газим и тяхната тиня . ББ и сие насвършиха всички ми надежди , да стартират Реформация , от която се нуждаем . Става тъй , че ни чака пореден Кръг на място , от познатия ни "преход", Дами и Господа ...

Редактирано от - beagle на 06/11/2010 г/ 11:08:20

05 Ноември 2010 23:28
Нашият преход е като спиралата на Хегел, но наобратно - от предишното лошо новото взема най-лошото.
05 Ноември 2010 23:41

Бел. на модератора: Моля, не помествайте толкова дълги постинги, които затрудняват зареждането на страниците и четенето от страна на другите потребители. Приложете линк към текста.
И се придържайте към правила 1.10 и 1.6.Редактирано от - sybil на 06/11/2010 г/ 00:27:27

05 Ноември 2010 23:58
Абе Лайнца, мейл нямаш ли да се разправиш с чудовището си лично като мъж (ако си) с мъж?

Известно ли ти е колко преработки например на "По жицата" се публикуват в българския печат?
Ай сик...
06 Ноември 2010 00:31
...И айде сега по въпроса за Изборния кодекс - "Юря-а-а-!"


06 Ноември 2010 00:41
***

Редактирано от - sybil на 06/11/2010 г/ 00:51:21

06 Ноември 2010 00:54
В заглавието на темата липсва първата част от пълната характеристика на тези, които ще отидат да гласуват.При твърде нисък процент на участващите в гласуването трябва да приемем изборите за нелигитимни.Ако стане това ще имаме основание да се гордеем, че умните ни хора са станали повече от другите ни и трябва да променяме.Ако надделеят тези от заглавието – както до сега.Така ще тъпчем на едно място с уникалната си феодално-пазарна икономика с добра макроикономическа рамка.

06 Ноември 2010 01:02
ZMEJA,
/:/"В.Лянча,
Всяко удоволствие се заплаща. Затова аз смятам, че е по-правилно да плащат избирателите за удоволствието да гласуват. Примерно по 100 лева на гласоподавател..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Българските Избиратели-НЕемигранти, които плащат данък "Доходи" в България, ПЛАЩАТ, макар и индиректно, за "удоволствието" да са Избиратели и да гласуват!
Но Избирателите-емигранти, които НЕ плащат никакъв данък "Доходи" в България, НЕ ПЛАЩАТ за удовдолствието да са български Избиратели и да гласуват! Нещо повече- българската държава(сиреч, българските Граждани- НЕемигранти!) харчи десетки милиони за Удоволствието на Избирателите-емигранти да гласуват извън България!
Ерго, ТРЯБВА( и това го повтарям от години!) българските Избиратели-емигранти "е по-правилно да плащат ... за удоволствието да гласуват. Примерно по 100 щ. долара на гласоподавател..."! НЪЛ` ТЪЙ!
06 Ноември 2010 01:26
В коя държава плащат срещу пускане на книжка в урна?
06 Ноември 2010 01:39
Десислав Чуколов(ПП "Атака": Избирателният кодекс ще покаже, че политиката не е нещо мръсно
Събота, 6 Ноември 2010г. Автор: в. Атака
"Ние искаме българските граждани да бъдат активни и да гласуват. Това ще стане само с изчистване на изборния процес. С предложения проектозакон направихме така, че автобусите от Турция няма да определят управлението у нас. Така хора, които нямат отношение към живота в България, няма да имат право и да го променят", поясни Чуколов...
06 Ноември 2010 01:43
Панайотис, прекрана система има в Гърция и тя само показва колко е безмислено преференциалното гласуване. Няма значение кой колко кръсчета е събрал, защото от десетилетия Гърция се управлява от три фамилии - Караманлис, Папандреус, Мицотакис. И властта върви по наследство. Защо въобще правите избори?!
06 Ноември 2010 02:15
А САЩ са ужасно НЕдемократични- имат само 3-4 партии и само една президентска фамилия(Буш)!
А в демократична България партиите са над 400!

Редактирано от - paragraph39 на 06/11/2010 г/ 02:17:32

06 Ноември 2010 03:59
Като видях снимката, та се сетих.Какво стана с онези 150 лева, дето МВР дължи на митниците за охрана на "онзи" склад?Плати ли ги, или вика-нема паре?
За златото какво стана, вече не питам.Инфото с засекретено, като за златото във Форт Нокс.
06 Ноември 2010 07:28
Приемането на обсъждания проектозакон, драги форумци, облагодетелства единствено партията на негласуващите и увеличава нейната електорална мощ. Хвала на нашите законотворци.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД