:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 560
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мнозинството променя в крачка пенсионната реформа

Пенсиите на работещите при най-тежки условия все пак няма да се намаляват
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В сряда премиерът е заръчал на социалния министър да се старае "много рязко и веднага" да отговаря на нападките отдясно и отляво, а не да чака да го подсещат. Забележката на Борисов е по повод съмненията на "Синята коалиция", че социалнослабите ще бъдат използвани за купуване на избори.
Държавата е склонна да направи първото си отстъпление от пенсионната реформа, като се откаже от идеята да намалява размера на новоотпуснатите пенсии за работещите при най-тежки условия чрез промяна във формулата за изчисляването им. Това става ясно от стенограмата на заседанието на правителството в сряда.

На него военният министър Аню Ангелов възразява срещу промяната в начина за преобразуването на стажа на водолази, парашутисти, летци и участници в мисии и операции. Преди за тях имаше по-изгодна формула за изчисление на пенсията, но новите текстове ги приравняват с останалите професии от първа категория труд. Това, по изчисление на Ангелов, ще намали пенсиите на тези хора с 45%.

"С цел да не закъсняваме с внасянето на кодекса, изцяло го подкрепям, с изключение на параграфа по отношение на абсолютното намаляване на пенсиите на водолази, парашутисти, летци и участници в мисии и операции", твърди Ангелов. Той получил уверение от социалния министър Тотю Младенов, че между първо и второ четене това ще бъде изчистено.

Забележки по проектозакона, изготвен на базата на национално споразумение със синдикати и работодатели, имат още двама министри. Външният министър Николай Младенов се притеснява, че се предвижда отмяна на член от закона за дипломатическата служба, който регламентира осигуряването на безработни съпруги и съпрузи на дипломати. Това обаче е вписано в социалния кодекс, където е мястото на осигурителните права. По-големият проблем на предложената поправка е, че отменя възможността на съпрузите на дипломатите да се осигуряват сами по свое желание върху избран от тях доход. Занапред ще могат да го правят само върху минималния осигурителен доход. Освен това вече не могат да се осигуряват за болест, бременност и раждане, когато живеят у нас, а не в чужбина при половинките си.

"По принцип социалното осигуряване се прави върху доходи от труд. За тях приемаме едно изключение, което е нормално, както е и изключението за купуване на стаж. Но не е нормално тези съпрузи да се поставят в привилегировано отношение спрямо другите работещи, и да имат право да се осигуряват върху колкото си искат без доходи. Затова ограничаваме осигуряването им само върху минималния доход и само за пенсия, каквито са правата при купуването на стажа", обясниха автори на промените в кодекса.

НОВИ ПРОБЛЕМИ

Здравният министър Стефан Константинов моли точно да се дефинира какво означава доказателство, въз основа на което може да се спре изплащането на обезщетения за болнични, трудова злополука, трудоустрояване или за майчински. Освен това той се притеснява, че планираното от догодина изтегляне на лекарите на НОИ от телковете съвсем ще затрудни работата по освидетелстване на хората с увреждания и тежки заболявания. Затова моли за година отсрочка. НОИ обаче планира да обособи свои комисии, които да преглеждат всички издадени решения. "Всичко това са детайли. Лично аз поемам ангажимент между първо и второ четене да бъдат прегледани прецизно и да се вземе под внимание това, което казаха колегите", успокоява Тотю Младенов.
10
1983
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
05 Ноември 2010 20:11
Къде е тая реформа, че я и променят?
---------------------------
Блогът на Генек
05 Ноември 2010 21:00
"военният министър Аню Ангелов възразява срещу промяната в начина за преобразуването на стажа на водолази, парашутисти, летци и участници в мисии и операции"
Ако тези по-горе тръгнат да протестират както се чува вече, жална и майка на ДЪРЖАВАТА НИ.
Браво на "Сега" отново актуална информация и право в десятката отново.
05 Ноември 2010 21:14
Няма реформа, само че я отлагат за неограничено време
За някои, в това число и за мен времето е ограничено
05 Ноември 2010 21:19
".......Това, по изчисление на Ангелов, ще намали пенсиите на тези хора с 45%...."
Дядката ако може да смята ще стигне до извода, че дали тези служители ще имат 1000, 2000 или 3000 лв. пенсия е все едно - максимумът е 700 лв., а тавана на пенсиите ще се маха само за бъдщите пенсионери.
Ама нали да има и той някакво мнение - уж нещо защитава.
Аман от популисти и лицемери!!!
05 Ноември 2010 21:55
максимумът е 700 лв., а тавана на пенсиите ще се маха само за бъдщите пенсионери.

Е, не, доколкото успях да се ориентирам в сложните мисли на Биби, от 2014 г. новоотпусканите пенсии ще са без таван (трябваше да от 2010 г., после го промениха от 2012 г., сега от 2014 г., след 3 години ще видим), а вече отпуснатите ще се увеличават с вдигане на максималния осигурителен доход и таванът ще остане 35% от него.
Сега този доход, записван всяка година в Закона за държ. бюджет е 2000 лв. и таванът е 700 лв. Всяко вдигане със 100 лв. ще вдига тавана с 35 лв.
Я да видим колко може да се получи за макс. пенсия по сегашната система? Да вземем водолаз/парашутист с 25 г. стаж все като такъв. Индивидуалният му коефициент ще е около 3. В момента средногодишния осигурителен доход е около 600 лв. 25 г. правят 75 г. тр, стаж 3-та категория по КСО, умножаваме по 1, 1% и се получава 0, 825. Значи пенсия 3х600х0, 825=1485 лв.
Т.е. удвояването на максималния осигурителен доход ще докара на практика всички да са без таван.
Нямам идея колко биха получавали пенсия м/у 700 и 1400 лв., но едва ли са чак толкова много. А какво се губи за НОИ от ограничението до 2000 лв. макс.? Хубаво е да се сметне колко повече пари ще се дават, ако няма таван и колко повече ще се получават, ако осигуряването е в/у пълен доход, а не само в/у 2000 лв.
06 Ноември 2010 08:09
Цялата фатка е, че пенсионерите по света стават твърде много.У нас- на 7.5 мил. население има 2.4 мил.пенсионери. 12 работещи хранят 10 пенсионери.За да се намали броят им се увеличава възрастта за пенсиониране и необходимия трудов стаж. Така е по света, така ще е и при нас...Как би постъпил Пол Пот? Най напред ще разстреля над 100-годишните и след това по надолу, докато се стигне до желаната бройка...
06 Ноември 2010 10:02
Да, но ако няма таван върху доходите кой ще гарантира на осигуряващите се, че когато се пенсионират ще получат пенсиите, които са изработили?
Или какво, един трета група да се осигурява 40 години на еквиавлента на сегашни 3-4 000 лв., а когато се пенсионира да установи, че незнайно как някой от първа група с далеч по-малък стаж и вноски, непокриващи пенсията му получава по-висока пенсия.
А и нищо чудно държавата пак да ореже високите пенсии в името на "солидарността", след като няма да успее да намери пари за изплащането им.
06 Ноември 2010 11:59
Stern,
По принцип си прав, но има три особености:
1. Махането на тавана е след доста години (аз разбрах - след 2017), т.е. вече доста хора ще са измрели и напразно ще са им удържали големи осигуровки (друг е въпросът дали държавата им ги е внасяла в НОИ);
2. Няма морал във въвеждания двоен стандарт - за "стари" и за "нови" пенсионери, такова нещо няма никъде;
3. Това, че сме последни по приходи и икономически растеж в ЕС е проблем на правителството, не на пенсионерите. За това казвах, че в условия на криза, която праивителството въобще не може да управлява, е тъпо приоритетите на Бибитки и кликата му да са в области не водещи до растеж.
И за финал - дядката (Аню) е на ясно, че каквото и решение да се взема то няма да се изпълнява от него и шефовете му - за това мисля, че поведението му е пушилка и лицемерие. Ако толкова се е загрижил, нека прекрати многомилионните договори с чужди фирми и участието в мисии и да осигури договори за българските оръжейни фирми.
06 Ноември 2010 19:18
Пенсиониран съм в условията на екстрена първа категория труд, с общ трудов стаж от 36 години от които 30 под земята и 6 по минен обект надземен 2ра категория.В момента съм на 63 години.Придобих право на пенсиониране, по тогавашният закон на
40 години.Упражних това право на 55 години.Изчислената ми пенсия към днешна дата с всички индексации, през годините е 1100 лева.Получавам 63% от нея т.е. 700
лева.Съгласно кодекса за социално осигуряване, тъй-нареченият таван трябваше да падне от 01.01.2006год.Сега циничните политици, с демагогското обяснение, за липсата на пари и съществуването на солидарна пенсионна система, отлагат тази дата с още 3 години.От 01.01.2014год, като забележете, това щяло да се отнася за новоотпуснатите, а старите плавно щели да растът, неизвестно с колко.Значи тези, които са губели до сега, ще продължат да губят, а политическите аутсайдери на които им предстои пенсиониране, ще получават "заслужения" пълен размер.Нямам нищо против, да продължа да получавам 63 % от заслужената ми, ако главните виновници за всичко в държавата-политици, депутати, магистрати, военни, полицаи, в
името на тази солидарност, си сложат таван на заплатити, и получават същият процент, от незаслужено голямата си по заповед заплата, до тогава докато се справят с корупцията, кражбите, сивата икономика, и всичко заради което няма пари, нито за пенсионерите нито за средният чиновнически ешалон в тази измислена държава.А до тогава, аз и моето семейство няма да гласуваме, за никой от разбойническата шайка наречена с помпозното име "политическа класа", и ще агитирам навсякъде за това.
08 Ноември 2010 19:51
Този много го мразя..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД