:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИГРАЧКА ПЛАЧКА

Шон Пен и Наоми Уотс срещу Буш

"(Не)честна игра" припомня истинската история на агент Валъри Плейм
снимка: тандем филм
Наоми Уотс и Шон Пен в ролите на действителното семейство Валъри Плейм и Джоузеф Уилсън.
С този сюжет, тези актьори и режисьор "(Не)честна игра" можеше да е най-добрият политически трилър на света. Филмът си има трески за дялане, но историята му е значима, посланието - важно, а Наоми Уотс - в третото си партньорство с Шон Пен.

За сметка на това тукашният преводач си е оставил ръцете, вижте само "играта на думи" в адаптацията на простичкото заглавие Fair Game. Да не споменаваме въобще, че в субтитрите Йордания се мъдри като Йордан, а най-често срещаната дума е "пролиферация".

Ако се абстрахира човек от тези дреболии, филмът става за гледане. Вярно, историята се разгъва много колебливо в първия час. Но Дъг Лаймън ("Самоличността на Борн") вече е врял и кипял в жанра трилър. Във втората половина той наваксва едновременно с интрига, дълбочина и динамика.

Сценарият на "(Не)честна игра" ползва същата патерица, както всеки втори филм в Холивуд напоследък - стига да не е продължение или адаптация на комикс - "по истински случай". Случаят беше в новините отпреди няколко години: агентката на ЦРУ Валъри Плейм бе изритана от администрацията на Буш, защото заподозря, че Ирак не готви никакви ядрени оръжия, а пък американците трябваше да намерят повод за войната. Съпругът й Джоузеф Уилсън, който също е вътре в скандала, публикува статия в "Ню Йорк таймс", че сделка с уран от Африка всъщност не съществува. С това кариерата на Валъри си отива, но целта на Лаймън и сценаристите му - братя Бътъруърт, всъщност е била да покажат как Белият дом прави семейството им на нищо.

"(Не)честна игра" се опитва да сложи акцент върху личното пред общественото в историята на Джо и Валъри. Наоми Уотс свършва повечето работа в тази насока. Шон Пен май сериозно е повярвал, че е обществена фигура и по-малко актьор - за съжаление, второто е вярно, първото не може да се докаже със сигурност. На екран той се държи като несресан народен трибун.

Уотс, която му партнираше и в "21 грама" и "Убийството на Ричард Никсън", обаче е безупречна. Тя толкова успешно влиза в кожата на Валъри Плейм, че докарва дори физическа прилика.

Ако това беше авторски киносценарий, "(Не)честна игра" щеше да завършва с кадри как истината възтържествува, а половината администрация на Буш влиза зад решетките. Само че нещата в живота не стават така. Единственият осъден Луис "Скутър" Либи - шеф на канцеларията на вицето Дик Чейни - бе помилван от президента на САЩ и не опита затвора.
1
1690
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Ноември 2010 00:19
Хайде сега, Анита Димитрова (коя е пък тази?!) намери маана на Шон Пен че не бил добър артист???
А за превода на заглавието - позволявам си да смятам че с превода на Fair game в контекста на филма би се затруднил дори ДИ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД