:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,297,227
Активни 73
Страници 1,742
За един ден 1,302,066

МЗ забранява изборът на екип да струва над 950 лв.

Цените ще са според стойностите на клиничните пътеки
Стефан Константинов
Министерството на здравеопазването ще въведе тавани на цените на т.нар. избор на екип в болниците. Максималните суми, които ще може да се искат от пациентите, ще бъдат до 950 лв., съобщиха от МЗ.

В момента таван няма, а според справки на министерството по болници имало случаи изборът на екип да стигне до 10 000 лв. Възможността пациентът да избере кой да го лекува е регламентирана в наредба на МЗ, но лечебните заведения често злоупотребяват и принуждават пациентите да "избират" кой да ги оперира или лекува, без те изобщо да искат.

Занапред болниците ще имат право да искат пари за два избора - на екип и на лекар, в зависимост от клиничната пътека, по която е приет пациентът. За клинични пътеки до 500 лв. цената на избора на лекар ще е максимум 50% от пътеката, но не повече от 250 лв. Изборът на екип ще е до 75% от пътеката, но не повече от 350 лв. За пътеки до 1000 лв. изборът на лекар ще е до 300 лв., а на екип - не повече от 450 лв. При пътеки до 2000 лв. възможността за избор ще струва до 400 лв. за лекар и до 700 лв. за екип. При най-скъпото лечение - над 2000 лв., първият избор ще е до 700 лв., а вторият - до 950 лв. Цените ще важат за всички болници, които имат договор със здравната каса - общински, държавни и частни, но ще са само за хора с платени здравни осигуровки.

Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента, твърдят от МЗ, макар че не е ясно как ще се доказва, че болен е бил принуден да плати. Във всяко лечебно заведение ще трябва на видно място да има списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от МЗ. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Няма да се разрешава и за целия престой на пациента в болницата.

КОНТРОЛ

Новите правила за формирането на таксата ще залегнат в наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите. "За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца", твърдят от МЗ.
18
2022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
11 Ноември 2010 21:23
Вие напълно искукахте, бе! Kакъв е тоя избор на екип!? Ще избереш ли мен, или да те дам на оня да те коли без опйка?! Много, много хитри и нагли сте в узаконяването на рушвета и изнудването! Какво прекрасно здравеопазване съсипахте, двгнчкминадмкртте!...
11 Ноември 2010 22:22
Избор на екип 3 пъти българска работна заплата?
Феноменално!

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
11 Ноември 2010 22:49
заглавието е сбъркано.
"Изборът на екип" се вдига от минимум 50 лева, на минимум 350.
Който иска (предполагам бат лянча с достъпа до дебелите статистики) може да провери и да ни даде колко "екипа" са били с тарифа над тавана, и колко под него.
Аз лично залагам че от ограничението ОТГОРЕ са засегнати 7 или 8 пъти по малко като брой процедури от колкото тези които реално ще поскъпнат заради вдигането на долната граница.
Ерго вие си правете сметката накъде е промяната.
А между другото направи ли ви впечатление за какво протестират студентите в лондон?
ВДига се "Позволената горна граница за такси" на университетите" като резултат има бунтове по улиците и шурм на обществени сгради.
Вие си правете изводите.
11 Ноември 2010 22:50
Само 950 лв.?
12 Ноември 2010 08:08
Др. Живков,
това е във връзка с все по-пълнота задоволяване на непрекъснато растящите потребности на народа.
12 Ноември 2010 08:32
Това е ДВОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЕДНА И СЪЩА УСЛУГА И СЛЕДВА ДА СЕ ПРЕСЛЕДВА ОТ ФИНАНСОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!! Лекарите извършват пред работното си време услуга и за това получават възнаграждение по трудово правоотношение. В същото работно време не може да получават по граждански договор друго заплащане!

Редактирано от - sybil на 12/11/2010 г/ 10:48:09

12 Ноември 2010 08:33
Здравето е национално богатство.
По какъв начин се определя цената му?
12 Ноември 2010 08:37
За клинични пътеки до 500 лв. цената на избора на лекар ще е максимум 50% от пътеката, но не повече от 250 лв.

чета този бисер с известно смущение. трудно при пътека от 500 лв и ограничение от 50% стойността на избора на лекар може да стане повече от 250 лв. даже много трудно. изкушавам се да добавя "изключително трудно"
12 Ноември 2010 08:51
Здравната с личен лекар директор на лудницата замениха с миниостър без същия нужен личен лекар. Ето какъв изрод гинекологът изроди: МЗ забранява изборът на екип да струва над 950 лв.[/b С други думи "Забранява се на народонаселението да псува герберите на майка, може само на жена.".
12 Ноември 2010 08:58
Има ли ограничение отгоре винаги ще има корупция. Щото има болници и болници. Тогава всички ще искат да ги лекуват в най-луксозната и технологична с най-добрите лекари болница, просто защото цената ще е пректически една.
12 Ноември 2010 10:28
Едни изобретатели бързо заобиколиха забраната да се псува гербер на майка, а само на жена-псува се жената на таткото на гербера....Защо сме бедни, като има толкова хитри?
12 Ноември 2010 10:30
Какъв е този избор на екип? Кой го измисли това?
Ти влизаш в болницата болен , и те трябва да те излекуват. Ако тези лекари се затрудняват ще се консултират с по-опитни. Ако не могат ще те транспортират до друга клиника където могат.
Защо болният ще плаща щом има осигуровка???? И той трябва да получи адекватно лечение , независимо с какви средства разполага.
12 Ноември 2010 10:47
Бай Драган - има болници и болници. Няма как здравната каса да покрива лекуването ти в Токуда, и в някоя болница в Горно нанадолнище. Нормално е, според мен във високотехнологична и качествена болница да се доплаща. Да не говорим, че и от доктор до доктор разликата е голяма също. И е нормално при по-способните доктори да е по-скъпо и да има доплащане.

Това, че човек е осигурен, не значи, че трябва да получи луксозно здравеопазване/тип мерцедес/, а значи че трябва да получи нормално здравеопазване/тип дачия логан/. Е като искаш мерцедес трябва да си доплатиш.

Иначе ще има корупция.
12 Ноември 2010 10:52
Да не дава Господ, още не ми се е налагало да избирам екип, но никой не е застрахован.
Ако не си платиш за избор, какво ще ти се случи?
Май съм чувала, че те карат да чакаш, докато Господ се смили над теб.
12 Ноември 2010 11:02
Ако екипа е само един?Както в много малки болници има само един анестезиолог или кардиолог алтернативата сигурно е патоанатома!
12 Ноември 2010 11:33
И гати уравновиловката - Може да се лекуваш в най-хубавата болница, може и в най-скапаната - все едно ти струва. Е, че кой ще иска да се лекува в не толкова хубавите болници? Всички ще искат само в най-новите и технологични болници... а там ще има огромни опашки.. а има ли опашки.. има и пари под масата.
12 Ноември 2010 12:15
"плащането за екип" е форма на дофинансиране за болницата.
По същество си е такса, но понеже не искат да начислят "хотел" (а и нямат право за много процедури) се казва "избор на екип"
Звучи "по докторско" и приемливо, и именно това е и болката на алабала12 по горе.
малки болници, като примерно диабетия център в софия, страдат от жестото недофинансиране и така си решаваха частично проблема - всеки приет по 50 лева от горе, не зависимо че ерален избор на екип няма.
Сега им оставят вратата отворена, но с уговорката че ще се дерат по 350 лева минимум. Де факто това ще доведе до по съществено претегляне на пациентите "на око" - този е беден дай ще му простиме, ха платежоспособен "абе господине дайте 350 лева за доцентката"".
Относно "ама нашта болница е по добра за да ви приемем платете" - това в ниакакъв случай не е "избор на екип". Изберете си някакво друго име на таксата. Ясно е че малките (и основно голяма част от частните) болници се опитват да си "филтрират" пациентелата и нямат интерес да лекуват некъпани цигани или бедни пенции и цоциално слаби. За това обаче е нужна друга бариера а не благозвучното "избор на екип"
12 Ноември 2010 13:32
Направиха от лекарите "еднолични търговци", превърнаха здравеопазването в търговия и търгуват ли, търгуват, мръсниците! За да натрупат капитали, капиталисти да станат! А че народа междувременно ще измре - абе на кой му пука - давай, давай, плащай не философствай!...
Боже, нaли беше справедлив, нали обичаше бедните, защо непрекъснато ги наказваш?!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД