:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВнР закрива 7 посолства в Азия и Африка

Външно спестило 400 000 лева от автомобили и доставки
Външно министерство ще закрие седем посолства в чужбина, съобщи вчера на редовен брифинг външният министър Николай Младенов. Това са представителствата ни в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис. Министърът обясни, че прекратяването на мисиите няма нищо общо с междудържавните отношения, причините са чисто финансови, свързани с оптимизация на системата в МВнР.

От закритите посолства в България ще бъдат върнати около 15 служители, допълни говорителят Весела Чернева. "Внимателният анализ показа, че на много места поддръжката на административен персонал в българските задгранични мисии, командирован от София, е многократно по-скъпа от наемането на местни лица", обясни Младенов.

Закриването на седемте мисии няма да стане от раз, ще има преходен период до пролетта на следващата година, за да приключат цивилизовано работата си, обясни министърът. Предстои акредитиране на български дипломати от трети страни, които да обслужват интересите на страната в тези държави. Трябва да се уреди и въпросът с администрирането на имуществото на закриващите се мисии. Консулското обслужване в седемте страни най-вероятно ще бъде поето от държави от Евросъюза.

Според Младенов трябва да се разшири системата на почетните консули, които да представляват интересите на нашата страна в държави, където нямаме дипломатически мисии. Във връзка с това предстои цялостен анализ на системата на работа на тези представители.

Отделно министерството ще закрие 101 задгранични щата. Договорите на 55 служители ще бъдат предсрочно прекратени, а на останалите 46 мандатът им изтича и няма да бъде подновен, уточни министърът. От тях 21 са дипломати, а останалите са технически персонал.
10
2854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
11 Ноември 2010 19:43
Е как ще закриват посолство ни в Мексико -- тези нормални ли са? Мексико е държава с над 100 млн. души, около 2 млн. кв. км. територия и е с над трилион долара БВП -- повече на глава от населението, отколкото в България
11 Ноември 2010 21:21
Всъщност това Мексико в Азия и Африка се пада, че ми се обърка географията?
12 Ноември 2010 00:00
Разгеле. Отдавна трябваше да са орязани поне на половина.. Министерът новатор демек. Добре че е Европа, та ще се отървем от част от тези кърлежи.
12 Ноември 2010 08:52
и аз това за мексико не мога да го повярвам. надявам се, че нещо не се е разбрало и самото посолство ще остане, че иначе е лудост.
12 Ноември 2010 09:10
Каква лудост бе, какви и колко са чак толкоз отношенията ни с Мексико (включая и 100те му милиона жители) та да трябва и посолство с хрантутници в него да поддържаме?
12 Ноември 2010 09:17
Какво значение има колко е голямо Мексико? Важно е резултата от работата на посолството изплаща ли разходите си. И по посолствата се събира такава измет, като ходи по принуда човек в тях, имаш чувство че ги правят за да пречат на българите в чужбина - хайде да затварят още и по интензивно.
12 Ноември 2010 10:23
Бе за първите 4 разбирам. Бузнес сега там нема много, зо за Тайланд, Мексико и Тунис требе да са много некадърни тези дипломати, ако не могат да извлечат ползи от тези посолства (от търговски сделки, бизнес контакти, туризъм и т.н.)
12 Ноември 2010 16:02
България се свива като икономически и съответно външнополитически лилипут. Наистина, ако фирмата ми имаше поне 10 млн. щатски долара продажби в Мехико бих предложил на Младенов да поема част от издръжката на посолството ни там - все пак при качествени служители полза има.
12 Ноември 2010 17:59
То и от МВнР полза никаква, аме нейсе, нали сме уж държава.
12 Ноември 2010 19:19
Интересно, по какъв начин Младенов стигна до извода, че трябва да се закрие тъкмо посолството ни в Мексико (?). Защото такова решение явно означава, че той просто не желае да развива съответните отношения с тази страна. А че било само икономически акт, без да има дипломатическо съдържание, нека го обяснява на Фелипе Калдерон -- en.wikipedia.org/wiki/Felipe_Calderó n -- например, защото аз не му вярвам
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД