:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмите имат още една година за пререгистрация

Пререгистрацията на фирмите в Търговския регистър, която трябваше да приключи до края на 2010 г., се удължава с още една година - до 31 декември 2011. Това решиха депутатите от правната комисия снощи. Предложението на Министерство на правосъдието бе поредното удължаване да е до 31 юни 2011-а, но все още много фирми - над 800 000 предприятия, които съществуват в съдебните регистри, не са подали документи за вписване.

Дружествата, които пропуснат и новия окончателен срок, няма да минават през служебна ликвидация, а ще бъдат обявени на сайта на Агенцията по вписванията. Така всеки, който има интерес, ще може да поиска пререгистрация и обявяване в ликвидация по реда на Търговския закон.

Заварените от закона за търговския регистър фирми имаха на разположение 3 г. да се пререгистрират, но 80 дни преди крайния срок се оказа, че по-малко от 300 000 са изпълнили задължението си.

Депутатите отхвърлиха идеята при пререгистрацията в регистъра вече да се вписват имената на всички акционери в дружествата. Идеята на това допълнение към търговския закон бе да се дадат гаранции за прозрачност при упражняване на правата, произтичащи от поименните акции в акционерното дружество. От ведомството на Маргарита Попова предвиждаха и създаване на книга за акционерите, която да съдържа пълна и актуална информация за притежателите на поименните акции във всеки един момент.

Вчера депутатите разглеждаха промените в закона за съдебната власт и НПК, свързани с бъдещото създаване на специализирани съдилища и прокуратури за дела за организирана престъпност. Окончателно отпадна възможността да се разследват и съдят по този ред министри и хора с имунитет. Решено бе обаче, ВКС да не може втори път да връща дела за ново разглеждане. Едва в петък се очаква да излезе становището на Венецианската комисия по този оспорван от правозащитници и юристи проект.
3
2108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Декември 2010 21:59
"От ведомството на Маргарита Попова предвиждаха и създаване на книга за акционерите, която да съдържа пълна и актуална информация за притежателите на поименните акции във всеки един момент."
Сериозно ли така предвиждаха?
Аман от писане без елементарни консултации...
А иначе юни 2011 си беше екстра като нов краен срок, за чий беше цяла година...
16 Декември 2010 12:27
Ми как за чий .. за наш'те 'ора!
16 Декември 2010 14:52
Гарантирам, че на 31.12.2011 год. нерегистрираните фирми в Търговския регистър на АВ ще бъдат точно толкова колкото ще са тази година на 31.12.2010. Просто това са мъртви (не работещи) фирми и можеха спокойно да се ликвидират по процедурата предложена сега за ликвидация през следващата годи на31.12.2011. Да, ама не, някой трябва още да папа, а в затлаченото блато това става по лесно.
Във Великобритания (а и не само), фирма която не си е подала годишните папири се ликвидира след 12 месеца - АВТОМАТИЧНО от търговския регистър. Ликвидирането от търговския регистър не освобождава от задълженията (ако има такива), а от възможноста да извършва стопанска (икономическа) дейност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД