:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,506,335
Активни 119
Страници 5,060
За един ден 1,302,066

Прокуратурата ще оневини Цветанов за изнесените СРС-та

НК предвижда от 1 до 5 години затвор, ако длъжностно лице използва не по предназначение подобна информация
Вътрешният министър Цветан Цветанов почти сигурно няма да бъде разследван заради разгласените разговори между шефа на горнооряховската болница и лекари, които според неговата версия уговарят убийството на новородено. Това казаха пред "Сега" източници от Върховната касационна прокуратура. Държавното обвинение бе сезирано от БСП, след като в опит да отхвърли обвинения за полицейско насилие при ареста на четирима медици от Горна Оряховица Цветанов направи безпрецедентен ход - чете разпечатките от подслушаните разговори, прихванати по друго разследване, от трибуната на парламента.

"Това СРС бе използвано от Цветан Цветанов с политическа цел и това за пръв път си позволява вътрешен министър да направи от трибуната на парламента", обясни лидерът на БСП Сергей Станишев. Бившият вътрешен министър Михаил Миков припомни, че по закон СРС могат да се използват само по предназначение и за предотвратяване и разкриване на престъпления.

Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години затвор и глоба до 5000 лв. за длъжностно лице, което използва не по предназначение придобита информация, събрана чрез СРС, станала му известна по служба. Предназначението на тази информация по закон е за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство.

Според висши магистрати обаче Цветанов не е извършил това престъпление, тъй като е нямал изрична забрана да разгласи информацията. Всъщност той го е направил с разрешение на прокуратурата. Малко преди МВР шефът да се изяви от парламентарната трибуна, прокуратурата във Велико Търново даде пресконференция, по време на която също бяха четени разпечатки. Сигналът на БСП трябва да бъде разпределен за проверка на Софийската градска прокуратура, която да прецени има ли данни за извършено престъпление и да образува разследване.

Както "Сега" писа вчера, петорната съдебномедицинска експертиза за смъртта на недоносеното бебе ще бъде готова до две седмици. Тя трябва да установи дали наистина детето е имало шанс за живот, но за него не са положени грижи, както твърдят разследващите. Според лекарския екип то е родено мъртво и на практика става въпрос за спонтанен аборт, а не за раждане.

Преди да е готова експертизата, прокуратурата не може да повдигне обвинения на лекарите. Засега основното доказателство са шокиращите записи от три телефонни разговора между шефа на болницата д-р Миролюб Кожухаров и акушер-гинеколога д-р Михаил Милатович, които обсъждат какво да правят, тъй като бебето се оказало живо, въпреки че при раждането е обявено за мъртво.
19
2029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
15 Декември 2010 20:01
А кой обвини Цветанов, че нещо не си спомням
15 Декември 2010 20:10
Цветанов не е извършил това престъпление, тъй като е нямал изрична забрана да разгласи информацията.

В правовата държава на служителите й е разрешено да вършат САМО това, което е изрично разрешено със закон, а на гражданите-ВСИЧКО, което не е забранено със закон .Та, правова държава не сме.Тогава, няма закон, който да забранява на Цветанов да разстреля с личното си оръжие обявените от него лекари за убийци.Чекаме екзекуцията...
15 Декември 2010 20:27
Каква прокуратура, какви пет лева? Законът е категоричен:

Чл. 32. ЗСРС Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления при условията и по реда, посочени в закона.

Чл. 33. Лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват.

Чл. 145а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.)НК (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
15 Декември 2010 23:11
абе какви закони ви вълнуват...
герберастите казаха какво ще стане, какво от това че в законите пише друго, да не би да им е за сефте....

кефи ме предсрочното отваряне на глътналия един милион лева десет метров участък от пътя, който е отнесен от реката, защото цуцко-шестака не си е свършил работата....

ама с герберастите се движат с около десет простотии в час и е трудно да им се смогне дори...
16 Декември 2010 02:16
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
......................................... ..
Предполагам, че именно по този текст от НК Прокуратурата ще откаже повдигане на Обвинение срещу Цв. Цветанов?!

16 Декември 2010 03:09

Не е обществено значимо ли?
Ти чуваш ли се какви ги говориш?
16 Декември 2010 03:30
А ти усещаш ли се к`во питаш(не разбираш?!)?!
За да е едно деяние Престъпление, трябва да са настъпили от него "общественоопасни последици"( "обществени вреди"!
Я сега кажи какви "обществени вреди" са настъпили от това, че Цв. Цветанов е огласил( без имена, и с разрешение на Прокуратурата, при това!) разговорите между "онези" доктори?!
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо.
(2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.


Редактирано от - paragraph39 на 16/12/2010 г/ 03:34:09

16 Декември 2010 09:11
"Цветанов не е извършил това престъпление, тъй като е нямал изрична забрана да разгласи информацията."
Тази архитъпня требе да влезе у златен фонд. Изричната забрана е в закона. Все едно касоразбивач да каже, че над сейфа в банката не е имало надпис "Не разбивай касата".
16 Декември 2010 09:48
16 Декември 2010 10:15
Другари, с изнасянето на сересетата Цецо предотврати много престъпления.
Сега вече цоциалистите ще имат едно на ум, че краденето може да им излезе през носа
16 Декември 2010 11:58
paragraph39, за да осъзнаеш общественоопасния характер на престъплението по 145а от НК се иска да имаш поне три мозъчни гънки повече от една сердностатистическа кокошка, ама точно от теб не очаквах, че ще се опиташ изкараш вицевожда невменяем.
16 Декември 2010 12:34
Параграфе, общественоопасните последици са следните:
Нарушил е закона.
Ако не бъде наказан, всеки ще реши, че може да му се размине.
Така ще се увеличи престъпността.
16 Декември 2010 13:14
paragraph39, ти учебник по наказателно право виждал ли си?
16 Декември 2010 13:44
Абе вие мозък имате ли?Не искате ли поне веднъж публично да ви кажат защо ви харчат и за какво по 100 млн.лева от вашите данъци за СРС?Ама явно е "демократично" да си плащате данъците и да не ви интересува за какво се използват?Демократично е и явно желанието за мълчание за да не се затормозявате много много да мислите при новополучена информация Мърша сте вие не сте народ

Редактирано от - AzUrAL на 16/12/2010 г/ 13:47:23

16 Декември 2010 14:07
AzUrAL, ай по-кротко, а!
Ти да не би да смяташ, че онова, което Цв. Цв. прочете пред НС е отчет за разходването парите, предвидени за СРС? В самия закон е записано за какво се използва информацията, получена в резултат на прилагане на СРС, а в НК е казано какво се случва с лице, което използва неправомерно подобна информация.
16 Декември 2010 14:19
Основната цели на цвъцко с огласените срс бяха пиар/ опит за спиране падането на рейтинга/, но и насаждането на страх, на масов страх:"Ние подслушваме всичко и всички в държавата!".
А целта оправдава средствата. Пък били те газене на закона.
Голяма работа- Той е над закона, цял вицепремиер, министър, и то на мвр! Демонстрира, че си върши работата, не закупува само апартаменти със заплатата си/ а и без нея, както се оказа/-какво значение имат някакви си закони?
Прокуратурата ще оневини....
НАП ще оповести , че средствата са законни...
Все наши хора, помагат...

Една от най-срамните черти на прехода- няма осъден държавник за неспазване на закона.
Не че са го спазвали.
Но пък има осъдени граждани.
Ако не са си платили.


Някои плащат с пари, други -с власт.Новия морал си е стария , удобния -кобурга, сега герб, после....?


Когато някой е глупав, това е за дълго!
16 Декември 2010 14:22
Този вестник раздава индулгенции!
16 Декември 2010 14:28
Хванахте се с Цветанов! Що не се хванете с Масларката, която с един удар "отпра" 11 милиона и със Сополя - два милиона!
16 Декември 2010 15:14
Или па с Боко и Зетко - 100 милиона?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД