:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,197,538
Активни 120
Страници 11,383
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се срамува от ДС, но ще отзовава посланици избирателно

Правителство и депутати обмислят промени в Закона за дипломатическата служба
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кабинетът готви законодателна поправка, която да забрани на хора от бившата ДС да бъдат назначавани в задгранични представителства, обяви министърът на външните работи Николай Младенов. Той разбрал едва преди два дни, че действащи посланици и генерални консули са били сътрудници на ДС.
Обещаният преди година от премиера Бойко Борисов спектакъл около изобличаването на топ дипломатите, свързани с бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията, започна. Правителството обяви за абсолютно неприемливо 45 от 114 задгранични представителства да се ръководят от бивши агенти на ДС и съобщи, че ще ги отзове, заобикаляйки президента, но избирателно.

---------Мнозинството започна консултации и за въвеждане на лустрационни текстове в Закона за дипломатическата служба, които да забранят на свързани с ДС лица да заемат в бъдеще висши дипломатически постове. Решението идва на фона на дългогодишна търпимост на ГЕРБ към свързани със службите лица и разпали поредното противопоставяне между изпълнителната власт и президента.

Политическото решение за лустрационни текстове и отзоваване на висшите дипломати бе взето след публикуването на поредния списък от комисията по досиетата. Хората на Евтим Костадинов провериха 462 лица, заемали в последните 20 г. висши дипломатически постове зад граница, и установиха съпричастност при 192 от тях. 88 от тези дипломати и в момента са на служба във външното министерство. 45 от тях ръководят мисии или са постоянни представители зад граница, като 17 са назначени през мандата на ГЕРБ. Поне за един от тях - Любомир Кючуков, имаше публична информация за съпричастност към ДС преди обявяването на последния списък.

Въпреки липсата на конкретни данни за начина, по който въпросните дипломати са били свързани със службите, премиерът Бойко Борисов обяви, че е засрамен. "Много ме е срам от тези назначения. И не знам утре как ще си погледна колегите в Брюксел и не знам как ще отговоря, ако ми кажат: "Вярно ли си ми пратил посланик..." Те не знаят кой ги е пратил - предишното правителство и президентът. Затова с министър Младенов, с политическа партия ГЕРБ твърдо сме решени в парламента да отстоим отзоваването на всички тези посланици и оттук нататък повече да не се назначават бивши агенти или служители на ДС по нашите посолства", бе категоричен Борисов. Но не обясни защо не е спрял част от назначенията в мандата на ГЕРБ. Затова пък се вбеси на въпрос защо кабинетът няма нищо против агентурното минало на министъра без портфейл Божидар Димитров. "За един човек не е двоен аршин. Министърът е само един, и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%", отсече премиерът.

Божидар Димитров не е единствената фигура в ГЕРБ с минало в службите. Борисов нееднократно е защитавал различни хора с аргумента, че те са си признали пред него и са били проверени детайлно. Още през 2007 г. Борисов обяви, че лично е проверил кандидата за кмет на Русе Ваньо Танов и се е уверил, че е работил за държавата. Сега Танов е шеф на Агенция "Митници". По сходен начин бяха защитени още зам.-кметът на София Минко Герджиков, общинският съветник от ГЕРБ Константин Тилев, зам.-шефът на МВР Павлин Димитров и подалият наскоро оставка зам. външен министър Красимир Костов. Преди изборите през 2009 г. Борисов подкрепи и четирима кандидат-депутати на ГЕРБ, които били задължени по силата на заемания пост да работят със службите.

Принадлежността на голяма част от дипломатическия корпус към службите не би могла да е новина за управляващите. За 14 от работещите в момента зад граница топ дипломати има публични данни за съпричастност от предходни проверки, когато са заемали други държавни постове. Вътрешният министър Николай Младенов вчера обясни, че за тях не били предприети действия, за да няма двоен аршин, и се изчаквал пълният доклад за съпричастността към службите. Преди година в Берлин самият Борисов обяви, че проверката на комисията ще покаже обвързаност на 90% от хората във Външно, и призова тези дипломати "да се омитат". Вчера Борисов допълни, че е "време тези хора да пишат шпионските си мемоари".

"Не ме изненадват списъкът и бройката на посланиците, агенти на ДС. Това, което беше публикувано, е добре известно на всеки министър, не само на мен", включи се и бившият външен министър Соломон Паси, без да уточнява откъде е информацията му. "Ако ми посочите дипломатическа служба по света, която не работи заедно с разузнаване и контраразузнаване, ще ви почерпя - това е практика. Този списък е по-интересен за чуждите разузнавания", коментира и колегата му Ивайло Калфин. Според сегашния шеф на МВнР Николай Младенов обаче тези твърдения са несъстоятелни.

"Аз не знам по какъв начин тази ситуация е била известна на някого, след като вчера излизат документите, които удостоверяват такава принадлежност", контрира Младенов. Той бе категоричен, че "за страна, която е членка на НАТО и ЕС, дори и съмнението, че съществуват мрежи, че съществуват отношения и обвръзки, които са извън контрола на държавата и приоритетите на България, създава много сериозно недоверие към нашата страна". Младенов обясни, че правителството ще предложи промени в закона за дипломатическата служба, които да забранят оттук нататък заемането на висши дипломатически постове от такива хора. Той обаче допусна, че част от посланиците с агентурно минало може да запазят поста си. "Всеки случай ще се преценява индивидуално след консултации с президента, като до 1 г. очакваме да приключим", обясни министърът. От думите му се разбра, че кабинетът ще върне четиримата генерални консули с агентурно минало, за чието назначение отговаря еднолично. "Разбира се, че външното министерство има капацитет и той не е само в рамките на 45% на обявените хора. В министерството има много качествени хора, които трябва да вървят напред", гарантира външният министър.

Още вчера управляващите започнаха парламентарни консултации за промени в Закона за дипломатическата служба и намирането на механизъм за отзоваване на посланици. В момента предсрочното прекратяване на мандата се допуска в строго определени случаи и е форма на дисциплинарно наказание. До края на деня решение се намери - прекратяване на командировката на посланиците и връщането им в страната без отнемане на придобития от тях статут. Механизмът бе предложен от "Синята коалиция". По време на консултациите с ГЕРБ и "Атака" Николай Младенов се договори парламентът да приеме решение, с което да задължи МС да пристъпи към отзоваване. Броени часове след скандала се появи и законопроект, внесен от "Синята коалиция". Проектът предвижда забрана свързани с ДС лица да заемат каквато и да е било дипломатическа длъжност. Правителството предлага по-мек вариант - забрана за заемане само на ръководни постове. Според Николай Младенов тези текстове не са лустрационни.

"Ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши?!", коментира президентът. Първанов даде ясно да се разбере, че ще наложи вето при евентуално гласуване на лустрационни текстове. Той призова да се отворят персоналните досиета на дипломатите и да се види какво пише в тях, преди да се приемат решения.

Агентите, назначени в мандата на ГЕРБ

Бойчо Гюров, пълномощен министър, временно управляващ посолството в Дамаск от 22 юли 2010 г.;

Валентин Дончев, генерален консул в Чикаго от 01.10.2009;

Венцислав Иванов, извънреден и пълномощен посланик в Каракас от 20.04.2010;

Вълчо Марков, генерален консул в Одрин от 30.09.2009;

Ганчо Ганев, постоянен представител, посланик в Женева от 21.08.2009;

Иван Петков, пълномощен министър, временно управляващ посолството в Пном Пен от 16.08.2009;

Илиян Караманов, втори секретар, временно управляващ генералното консулство в Битоля от 01.10.2010;

Красимир Костов, ранг "посланик" от 12.11.2009, обявен на 25.11.2009 г.;

Красимир Тулечки, извънреден и пълномощен посланик в Анкара от 27.09.2010 г.;

Краснодар Колев, пълномощен министър, временно управляващ посолството в Улан Батор от 22.12.2009;

Любомир Тодоров, извънреден и пълномощен посланик в Токио от 01.11.2009 г.;

Любомир Кючуков, извънреден и пълномощен посланик в Лондон от 15.09.2009, обявен с решение на 12.02.2008 г.;

Людмил Спасов, извънреден и пълномощен посланик в Дамаск от 12.11.2009 до 09.07.2010;

Начко Пехливанов, съветник, временно управляващ посолството в Братислава от 01.07.2010;

Никола Калудов, извънреден и пълномощен посланик във Ватикана от 02.10.2009;

Николай Борисов Иванов, извънреден и пълномощен посланик в Доха от 19.10.2009;

Станимир Сърбиновски, съветник, временно управляващ посолството в Претория от 01.08.2010.

Агентите, неотзовани от ГЕРБ въпреки излязла справка

Алекси Алексиев, първи секретар, временно управляващ посолството в Аман до 01.06.2010 г., обявен по друга линия на 17.06.2008;

Андрей Караславов, извънреден и пълномощен посланик в Атина от 16.04.2007, обявен по друга линия на 19.07.2007;

Атанас Будев, посланик, неакредитиран, временно управляващ посолството в Хараре от 28.12.2007 г., обявен по друга линия на 19.07.2007;

Атанас Велчев, извънреден и пълномощен посланик в Берн до 30.11.2010 г., обявен по друга линия на 19.07.2007;

Бойко Мирчев, извънреден и пълномощен посланик в Джакарта до 31.07.2010, обявен по друга линия на 12.02.2008;

Георги Димитров, извънреден и пълномощен посланик в Белград до 30 септември 2010 г., обявен по друга линия на 19.07.2007;

Димитър Икономов, извънреден и пълномощен посланик в Будапеща до 30.11.2010, обявен по друга линия на 12.02.2008;

Златин Тръпков, извънреден и пълномощен посланик в Хага от 21.02.2007, обявен по друга линия на 19.07.2007;

Иван Гайтанджиев, извънреден и пълномощен посланик в Кайро от 04.11.2006, обявен по друга линия на 04.09.2007;

Иван Христов, извънреден и пълномощен посланик в Мадрид от 25.06.2007, обявен по друга линия на 12.02.2008;

Йордан Величков, ранг "посланик" от 01.03.1991, обявен по друга линия на 04.09.2007;

Никола Карадимов, извънреден и пълномощен посланик в Осло от 16.11.2006, обявен по друга линия на 19.07.2007;

Николай Богданов, ранг "посланик" от 18.11.1991, обявен по друга линия на 12.02.2008;

Феим Чаушев, ранг "посланик" от 03.08.2006, обявен по друга линия на 12.02.2008.
113
4985
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
113
 Видими 
15 Декември 2010 19:58
ГЕРБ се срамува от ДС


Персонифицирано:" Бойко Борисов и Цветан Цветанов се срамуват от бащите си"!
Пък аз съм от хората, които се срамуват от срамуващите се от родителите си.Иначе, приемствеността между поколенията изчезва, а с нея- и родът.
15 Декември 2010 20:02
Некадърна самодейна пиеска, писана в школата на МВР - Симеоново.
С една единствена цел - осигуряване на сладки места за "наши момчета" от гербаджийската хунта.
15 Декември 2010 20:10
вилаУбау хортуваш брат, ама нъл не си забравил, че ще се строи нов хапус? Пък ти си дращи пак за апартаменти и злата...
15 Декември 2010 20:24
Мен пък ме е срам от премиера, такъв примитивен самородък, пу-пу да не му е уроки
15 Декември 2010 20:34
Rogatia
[Златен]
15.12.2010 г. 20:10:28

Тъкмо ще се опознаем на държавна трапеза...Ама може да се уредим и до "Активни борци"...
15 Декември 2010 20:39
Е тамън ще се уреди Румбата Желева, за Калинката не съм сигурен, има дете да гледа
15 Декември 2010 20:41
вила
Тъкмо ще се опознаем на държавна трапеза...

... тъкмо ще опознаем и надзирателите - никцвъ, лйолиолка и други знайни и незнайни бойци на тихия фронт!
15 Декември 2010 20:46
тъкмо ще опознаем и надзирателите - никцвъ, лйолиолка и други знайни и незнайни бойци на тихия фронт!


Льолката в мъжкия затвор може да я пускат само срещу заплащане по пъ лна програма, и то...нелегално.Може и легално-портрет на стената.
15 Декември 2010 21:09
Избирателно отзоваване може да означва само едно - прилагане на двоен аршин. И‌ ще стане 'Тези, които не са от нашите - вън!'. Следва познатото от близкото минало 'Стани Да Седна' на по-апетитните местенца. Иначе как ГРОБ-Калинките и Румянките ще се вредят?

А Тикваринът като е толкоз ербап може да започне с остраняването на скъпият на сърцето му 'шибан' министър. Това е лесно и зависи само и единствено от Тиквеника. Иначе цялата история смърди отвсякъде.

Интересно таткото-дипломат на министър Николайчо в кой по-точно списък се води?


15 Декември 2010 21:09
Ся!
Много добре знаете, че в стария бардак, съгласно "Некои сАображения"..ше тряба да влезнат нови курви!
К'во ми се прай'те на "щипана Дона" молим?
..
"Казано честно всичко,
ни е наред,
тъй че спокойно,
си крачим напред..."
И толкоз!
.
Син сменя Татю си, Внук - Дедо си, Племянник Никалайчик - Чича си..и т.н.!
К'во има толко за умуване?!
Нали "Кланът" пак ще е на Власт!?
Аре молим ви се без трагедии.
Не бива така!
15 Декември 2010 21:22
ГЕРБ се срамува от ДС

Така ли??
Я Боцата да каже, кой беше първият премиер, направил министър доносник на ДС за който предварително се знаеше, че е такъв??
С железния аргумент "Той ми е приятел"??
15 Декември 2010 21:31
и не знам как ще отговоря, ако ми кажат: "Вярно ли си ми пратил посланик..."

Както и друг път - с жестове.
15 Декември 2010 21:32
Дано съм жив по-дълго, че да разказвам на внуците:
..
"Имало едно време в България, едно ЦРУ, казвали му РУМНО.
Де ходили по чужбината да четат вестници, и да снимат със спец.фотоапарат "Смяна-2" разни секретни военни обекти.
И едни много тайни, ама много секретни пичове - разни Авакум Заховци и проч. Емил Боевци...".
Еех, дървеняци.
15 Декември 2010 21:51
Днес чух по новините, че повечето от емил боевците са в пенсионна възраст.(тоест дърти комуняги-нафталини)Тъй че проблеми няма, да ходят да пишат книги, и да направят път на по младите.
15 Декември 2010 21:53
Персонифицирано:" Бойко Борисов и Цветан Цветанов се срамуват от бащите си"!

Младенов от баща си и дядо си!
Кристалина Георгиева от дядо си!
Симеон Дянков и той!
И т.н.
А Игнатов? И той няма нищо общо с ДС!? Неееее... Къде ти!
15 Декември 2010 22:02
А Калинката знае два езика, затова я бяха и назначили. Ако не стане посланик, то съгласно вчерашна статия, може да се кандидатира за милиционер в български курорт, нали там изискването беше владеене на 2-3 езика. Е на минимума е, ама имайки предвид кадрите на Цв. Цв. и визията им, отвсякъде може да се вреди
15 Декември 2010 22:09
И ние се срамуваме от ГЕРБ, но избирателно - от някои се срамуваме повече ; )
15 Декември 2010 22:23
nikola_tsanev
А Калинката знае два езика, затова я бяха и назначили.


Три. Забравяш френския. От Желюво време сме франкофония...за служители на ОЛАФ.
15 Декември 2010 22:24
И ние се срамувахме от тройката хайдуци, но никой не ни питаше тогава.
15 Декември 2010 22:30
OLDMAD, ти ми оправи деня Нали по ОНОВА време имаше една приказка за "нормалното развитие" и "ускореното развитие"? Та, "нормално развитие" било когато децата на нашите началници стават началници на нашите деца, а "ускорено развитие" било когато децата на нашите началници ни стават на нас началници. Важното е Кланът да е на власт
15 Декември 2010 22:32
.
15 Декември 2010 22:33
ГЕРБ се срамува от ДС...
Завхоз 2-го дома Старсобеса был застенчивый ворюга. Все существо его протестовало против краж, но не красть он не мог. Он крал, и ему было стыдно. Крал он постоянно, постоянно стыдился, и поэтому его хорошо бритые щечки всегда горели румянцем смущения, стыдливости, застенчивости и конфуза.

15 Декември 2010 22:35
Никси, сега да не искаш да се гордея с тези некадърници?! Глупостите на тройната не са оправдание за глупостите на тези, или не си съгласен? Приличаш ми на властите от ОНОВА време, които, като получаваха критики за правата на човека у нас, се оправдаваха с това, че и в САЩ биели негрите. То биенето на негрите как оправдава нарушаването на правата на човека у нас? И как глупостите на ББ могат да бъдат оправдани с глупостите на тройната?
15 Декември 2010 22:37
Решението идва на фона на дългогодишна търпимост на ГЕРБ[quote]
Дългогодишна на ГЕРБ? "дълго" за мен е поне 5-6 години...
Искам всички посланици в БГ да представят справки, че не са служители - настоящи и бивши на разузнавателни служби на пратилата ги или друга държава.
15 Декември 2010 22:38
От време Жельово сме галфони идва от гали сега сме бокофони цвъкофони като никЦвък, лилиола и др. платени от 100те милиона на Цвък
15 Декември 2010 22:45
Само да попитам срамежливият Николчо, като е ходил с тако си по чужбините, тогава срамувал ли се е от татко си от ДС-то или срамът му е възникнал спонтанно чак след 89-та, когато при благоприятните условия на демокрацията се е осъзнал класово и е израснал нравствено? Или той се срамува само от чуждите татковци?
15 Декември 2010 22:58
НАХВЪРЛЯНИ МИСЛИ ЧАСТ 1
Възможно ли е министрите на външните работи досега да не са били наясно за принадлежността на някои от сегашните посланици и консули към бившите специални служби? Естествено, че не. Младенов определено лъже.
Най- малкото при съгласуването на тези лица за работа с класифицирана информация, това положение нямало е как да не стане известно.
По 10 ноември 1989 г. какви са били тези хора във Външно? Ако са били на висши дипломатически длъжности те отдавна да са пенсионери или по-лошото... Следователно към посочената по-горе дата те са били млади служители, вербовани за сътрудници като още по-млади и израстнали в йерархията по време на "нашето", "вашето" и "тяхното", а не при Тодорживковото правителство. А за да растат в ранг, значи някой е бил доволен от тях.
Така стигаме до логичния въпрос без отговор: Кой и защо ги е издигал, както и кой и от каква тяхна дейност е бил доволен?
Подозирам, че този, който ни одобрява министрите, няма начин да не одобрява и основните дипломатически назначения, ама малко се колебая защото нали в Конституцията ни е записано черно на бяло, че сме суверенна държава.
И така за едни неусетно, за други не чак толкоз, изтъркаляли се 21 години. Носните кърпички, произведени от социалистическата ни текстилна промишленост, се износили, пожълтели, разригали се крайщата им, не ставали повече да се носят официално в горното джобче на държавното сако.

Редактирано от - Zmeja на 16/12/2010 г/ 00:01:07

15 Декември 2010 22:59
НАХВЪРЛЯНИ МИСЛИ ЧАСТ 2
На 21-та година от новото българско летоброене международната терористична организация Уикилийст се сдобила с ново оръжие за масово поразяване - фекална информационна бомба. Първа нейна жертва станаха САЩ. По целия свят се разнесе невъобразима политическа воня...
И оттук делово:
Какво се очаква? Очакват се междудържавни дипломатически усложнения, а там където те бъдат официално потушени - загуба на доверие. Болшинството чужди дипломати, държавни и политически лица ще бъдат много внимателни при разговорите си с американски официални лица. Ще секне много важната при вземането на политически решения неофициална информация.
Остро възниква въпросът откъде може и трябва да се набави такава информация? Естествено посредством дипломатическите служители на сателитни държави като България.
Как да стане това? Уволняват се всички дипломатически служители, за които могат да се намерят "основания" - бивши агенти на ДС и се заместват с Калинки, Лилотки, Оловчета и др., верни на атлантизма и задължително доказани русофоби. Държавният департамент разработва подробни списъци с проблеми, по които трябва да се събира информация. Тези списъци се превръщат в задачи, спуснати от нашето Външно министелство до дипломатическите ни представителства. Изпратените нови служители при срещите си със свои колеги, държавни служители и други лица, събират необходимата информация, служейки като агенти на специалните служби, без непременно да са регистрирани официално като такива. Събраната информация се обработва в българското Външно (и специалните служби при необходимост) и се предоставя чрез посолството на САЩ и представителството на ЦРУ по предназначение.
Трябва да се очаква "българският пример" да последват и други братски страни от Коалицията на желаещите...
Единственото слабо място на разработената схема е в нейната прозрачност. Всичко написано дотук е толкова близко до ума, че за него неминуемо се досещат всички служби, които ЦРУ има намерение да прецака с "българската инициатива".

Редактирано от - Zmeja на 15/12/2010 г/ 23:01:34

15 Декември 2010 23:05
Змей, има едно слабо място в теорията - ако се съди по описаното в пресата, не ми се мисли каква точно информация ще съберат калинките и как ще я представят. Не ни мърда трета световна с такива събирачки.
15 Декември 2010 23:10
Zmeja, а ти "обработвал" ли си шведка докато спи?
И на сутринта сърдито да ти пържи яйца с бекон...
.
P.S. Не че нещо се заяждам, щото и аз не съм!
Ама навремето, разни чехкинчета или рускинчета(както дойде), сутрин кайвето ми го поднасяха усмихнати.

Редактирано от - OLDMAD на 15/12/2010 г/ 23:15:47

15 Декември 2010 23:12
SvSophia,
Не е слабост. Именно младите и напористи Калинки са силата на прехода.
15 Декември 2010 23:17
(за Калина Илиева)
Три. Забравяш френския.

Ами той френският и, е на ниво "устно владеене" - не знам дали се брои...
15 Декември 2010 23:18
OLDMAD,
Бил съм в Швеция. Имам и много близка рода там. Ама, честно слово, съвсем скоро чух за първи път за съществуването на такова нещо. Прави са хората, че човек се учи докато е жив и още няколко дни след това. Прав е и дядо поп като казва 7 "Свят широк - п..ки разни!"
15 Декември 2010 23:54
ДВОЕН АРШИН И ТЪПАГИОЗ БЕСРАМИЕ <<Затова пък се вбеси на въпрос защо кабинетът няма нищо против агентурното минало на министъра без портфейл Божидар Димитров. "За един човек не е двоен аршин. Министърът е само един, и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%", отсече премиерът.

Божидар Димитров не е единствената фигура в ГЕРБ с минало в службите. Борисов нееднократно е защитавал различни хора с аргумента, че те са си признали пред него и са били проверени детайлно. Още през 2007 г. Борисов обяви, че лично е проверил кандидата за кмет на Русе Ваньо Танов и се е уверил, че е работил за държавата. Сега Танов е шеф на Агенция "Митници". По сходен начин бяха защитени още зам.-кметът на София Минко Герджиков, общинският съветник от ГЕРБ Константин Тилев, зам.-шефът на МВР Павлин Димитров и подалият наскоро оставка зам. външен министър Красимир Костов. >> НЯМА ЗАКОН, НЯМА ЛУСТРАЦИА - ЗАКОН ЗА ЧУЖДИТЕ, ЗА СВОИТЕ - ПО ПРЕЦЕНКА, ПОЗНАИ КАКВА.
16 Декември 2010 00:05
.
16 Декември 2010 00:08
Герб се срамува от ДС.
А кой се срамува от ГЕРБ?

Отговор - целият български народ...
16 Декември 2010 00:15
Олди,
Да те поправя, значи. Фотоапаратите бяха "Киев-Вега". По едно време и аз си купих такъв, да се кефя.
Снимките ставаха пълен боклук. Сигурно е трябвала специална ситнозърнеста лента.
Но пък на вид апаратчетата бяха супер. Много хубаво се разгъваха - щрак-щрак.
16 Декември 2010 00:20
Един европейски външен министър вече е попитал дали България ще отзове посланика си в неговата страна. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов.


Метлата трябва да започва.
16 Декември 2010 00:27
Сигурно е трябвала специална ситнозърнеста лента..

Сократе, ми питай бе!
За целта тряба да имаш "цепачка", и на кармазъ светлина да дялнеш наполовина 16мм ORWO-Super за кинокамера, щото навремето 8мм ленти трудно се намираха.
Та за по-сигурно фотоапарат "Смяна-2" - гилаш си като турист от СССР-то, и цъкаш наред казармите...у ГДР-то.
Служеха и като авторитет - "Ааа, туй ще да е някой савецкий разведчик, не го барайте, да не стане някой гаф в международното положение!"
16 Декември 2010 00:35
През 1963 г. си купих от Италия едно малко магнитофонче, нов модел на фирма "Желозо". Доста по-късно видях по телевизията Щирлиц да записва на абсолютно същото.
16 Декември 2010 00:49
Олди,
Да те поправя, значи. Фотоапаратите бяха "Киев-Вега". По едно време и аз си купих такъв, да се кефя.
Снимките ставаха пълен боклук. Сигурно е трябвала специална ситнозърнеста лента.
Но пък на вид апаратчетата бяха супер. Много хубаво се разгъваха - щрак-щрак.

Ама синджирчето за фокуса пускаше ли го?
16 Декември 2010 01:02
Ами той Щирлиц(лека му пръст на В.Тихонов), е от тия де ГЕРБ сега ще ги отзовават избирателно, не знаеше ли!
И тъй като ББ все още не може го издири(дълбоко е засекретен от КГБ-то), вероятно ше остане в Нубия като воененно-търговски представител на ТЕЦ-София!
16 Декември 2010 01:04
Докторе, манипулираш.ТЯ знае 4.Испанския не е сложен, като си научил френски.
Само трябва отвреме навреме да го вади, и да вика-ОЛЕ
16 Декември 2010 01:54
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 35. (1) Наказателната отговорност е лична.

(2) Наказание може да се наложи само на лице, извършило предвидено в закона престъпление.

(3) Наказанието е съответно на престъплението.

(4) Наказание за престъпление се налага само от установените съдилища.

Чл. 37. (1) Наказанията са:

1...
...

6. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност;

7. лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

...............................
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
16 Декември 2010 03:04
Ха-ха-ха-ха-ха-а-а-а-а....
Борисов нееднократно е защитавал различни хора с аргумента, че те са си признали пред него и са били проверени детайлно.

Махаме съд, прокуратура, разследване, затвори, ТВУ-та, че и Църквата ако щете....
Отиваш, признаваш - и си готов!!
Бил си сътрудник! Признаваш си! Той те проверява! Открива, че си сътрудник (смисъла на тази проверка ми се губи, ама.... явно го има) - и това е!!
16 Декември 2010 03:23
Е 6,
"Лустрация" си е чист евфемизъм на "Дискриминация"(ама "демократична" Дискриминация, де!)! А и си е Закононарушение! Защото, в "демократичната" Република България отнемането на Правото за заемане на определена длъжност се извършва само след наказателна Присъда на Съд(виж по-горе постнатия от мен чл. 37 от Наказателния кодекс)!
Нямам нищо против- напротив, "За!" съм!- дипломатите- бивши служители или сътрудници на бившата ДС, да бъдат съдени и осъдени(ако са виновни!) за извършени(ако?!) от тях престъпления в това им качество- и на базата на Присъдите, да им бъде отнето Правото да заемат дипламатическа длъжност!!! Но без такава Присъда си е чиста Дискриминация("демократична", обаче, а!) и нарушение(ама "демократично"!) на Закона! КАЗАХ!
16 Декември 2010 03:54
Като пускате списъци с агенти, не пропускайте на кои структури са били сътрудници.
Едно е дипломат да е сътрудничил на първо управление (по задължение) и съвсем друго - на шесто.
16 Декември 2010 04:02
Или на ВКР или РУМНО!
16 Декември 2010 06:45
Само едно име ще спомена - Елена Поптодорова, наречена навремето от някой сляп Омир Хубавото Ленче.
Отсъствието й от списъка е достатъчно, за да се усъмни човек - май е играла гумичката на "целесъобразността". Пък и тя от десетилетия е толкова послушна пред новия Голям брат...
-------------------------------
Блогът на Генек
16 Декември 2010 08:09
Не допускате ли, че някои от въпросните наши дипломати са били превербовани от големия брат непосредствено след 10 ноември, а една, надявам се, много малка част - още преди тази дата? Това най-добре обяснява дългогодишното им пребиваване в лоното на благородната дипломатическа професия и затварянето на зорките иначе "демократични" очи пред факта на сътрудничеството им с бившите спец.служби. Но както споменах по-горе носните кърпички се хвърлят след определено време, а презервативите и тоалетната хартия - веднага след употреба.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД