:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Промени

Парламентарната команда на ГЕРБ се разпаса

Депутатите от мнозинството трудно събират кворум и често отстояват различни мнения
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
На няколко пъти в края на годината шефът на НС Цецка Цачева в противовес на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова призова мнозинството да подкрепи предложения на опозицията.
В началото на този мандат парламентарната група на ГЕРБ впечатляваше с дисциплината си, на която можеше да завиди всяка армия. Депутатите на управляващата партия чинно стояха в залата, докато течеше пленарното заседание на НС, и не смееха да отидат дори до тоалетната. С това те предизвикваха подигравки у колегите си от другите партии, които имат доста повече парламентарен опит. Стоенето в залата обаче спечели на герберите симпатии в обществото, тъй като се случваше за пръв път кажи-речи от времената на Великото народно събрание.

Днес от тази дисциплина не е останало почти нищо. Само няколко месеца бяха достатъчни на депутатите на Бойко Борисов, за



да се научат на някои парламентарни мурафети



Като например този - в началото на пленарния ден да се регистрират минимален брой народни представители, достатъчни за кворум. Така част от групата на ГЕРБ стои в залата, докато колегите им вършат свои странични работи. След което караулът се сменя.

Но тръгването по наклонената плоскост винаги крие опасност от набиране на прекалено голяма инерция. Докато в крайна сметка се стигане до дъното. Така през последните месеци на герберите им е все по-трудно да събират кворум и дори имаше случаи, в които заседанието беше прекратено. Ентусиазмът на ръководството на ПГ и на НС за ударен извънреден труд в края на годината бе обратно пропорционален на желанието на редовите депутати да стоят в залата.

Монолитността на ПГ се пропука и по още една линия. В началото на мандата беше почти невъзможно да се чуе каквото и да било алтернативно мнение от редови депутат, което да не е в съзвучие с решението на ръководството. Днес подобни мнения са почти ежедневие и дори стават публично достояние, и то по важни закони. Част от депутатите от ГЕРБ например изразиха категорично несъгласие с една от промените в закона за конфликт на интереси. Според нея министрите няма да подават декларации за конфликт на интереси, ако преди това са били депутати и вече са го направили. Текстът в крайна сметка бе приет въпреки възраженията, че са възможни злоупотреби с него.

Разминавания имаше и по отношение на някои от най-важните текстове от Изборния кодекс, а именно този за прага на преференциите във вота за народни представители. Първоначално в кодекса беше записано, че прагът ще е 20%. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова твърдеше, че



това е най-удачният вариант,



но някои нейни колеги изразиха несъгласие с тази твърде висока стойност. Дали загрижени за драстичното разминаване с предизборните обещания, дали за да натрупат точки пред обществото и началството, другите двама съпредседатели на ПГ на ГЕРБ - Тодор Димитров и Красимир Велчев, успяха в крайна сметка да надделеят и прагът падна до 9%.

Разногласията между Фидосова и шефа на парламента Цецка Цачева отдавна са публична тайна. Те вече избиват на повърхността и в пленарна зала. На няколко пъти при различни дебати от трибуната Цачева си позволява да определи различни предложения на опозицията като "разумни" и да упражни влияние върху депутатите на ГЕРБ да ги подкрепят. Обикновено тези предложения са точно обратното на това, което подкрепя Фидосова. Показването на мускули засега минава почти незабелязано, но може би не е далеч денят, в който напрежението между двете ще има по-сериозни проявления.

От една страна, все по-слабата дисциплина в парламентарните редици на ГЕРБ не е добра новина нито за партията, нито за обществото. Все по-трудно събиращият се кворум в залата със сигурност е сред причините за падането на доверието в ГЕРБ, което се отчита от социологическите изследвания. От друга страна обаче, демократизирането на управляващата партия и появата на различни мнения в нея са положителен процес. Защото е много опасно формация, в която преобладава милиционерското начало, да управлява държава, имаща претенцията да е демократична. Разбитият монопол на единомислието в ГЕРБ би трябвало да направи много по-трудно прокарването и отстояването на безумни идеи, които станаха запазена марка на това управление, особено в началото му. Ще е хубаво, ако суетата на Бойко Борисов по отношение на общественото мнение не е единственият коректив на управляващите.
32
5474
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Януари 2011 19:28
Плурализъм се нарича
05 Януари 2011 20:10
Нещата ще се пооправя като се намери шивач.
Натисни тук

Редактирано от - вила на 05/1/2011 г/ 20:12:55

05 Януари 2011 20:26
Споко вила , колко му е да бъде възстановено Интендантството , а и коловоза е глух ...
05 Януари 2011 20:31
Мор, Томас Мор мили ,
Сторвам ти "кротко" уточнение : Не е реч до липсващ ни плурализъм . Речта е , че сичкото му налично съдържание е от откровено тоталитарен сорт . Баф , гена ...
05 Януари 2011 20:36
Вкарват се достатъчно за кворум депутати. И сетне решенията се приемат с лесно постигано мнозинство - при 121 присъстващи 61 са достатъчни.
Пита се - а къде е опозицията, която би могла да попречи на подобни тарикатлъци?
------------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2011 20:37
Защото е много опасно формация, в която преобладава милиционерското начало, да управлява държава, имаща претенцията да е демократична.

----------------------------------------- -
Блогът на Генек
05 Януари 2011 21:17
Пада!
Види му се краят.
Ще дойдат Red Thong Станишко , р.овч и р.петк. и ще оправят работата.
Агентите на KДС воглаве със "Сава" и "Гоце" ще помагат.
Ще стане светло и радостно за народа...
05 Януари 2011 21:44
Депутат от ГЕРБ седи в парламента и пише нещо. Цачева идва и го пита:
- Какво правиш?
- Пиша писмо.
- До кого?
- До себе си.
- И какво пишеш?
- Не знам, след три дни ще разберем.
05 Януари 2011 21:58
Постепенно упорядочили свою деятельность внуки Карла Маркса, кропоткинцы, энгельсовцы и им подобные, за исключением буйной корпорации детей лейтенанта Шмидта, которую на манер польского сейма, вечно раздирала анархия. Дети подобрались какие-то грубые, жадные, строптивые и мешали друг другу собирать в житницы.
05 Януари 2011 22:03
Даешь Бобруйск!


05 Януари 2011 22:31
собрание болезненно застонало
05 Януари 2011 22:40
06 Януари 2011 07:35
Ама то няма как да е другояче, бе, хора! Не може да създадеш нещо със 100 км/ч и да очакваш да заработи. БСП (хубава или лоша) е създавала с десетилетия организация... ДПС има 21 години история... Хората на Костов и те навъртяха десетилетия в политиката... Това са политически партии или формирования, които са наясно с потенциала си, имат визия коя част е "елитът" на партията, на кого доколко може да се разчита! При тях може да се разчита на определен кръг от хора дълготрайно да бъдат ангажирани с определена роля, било то и да осигурят присъствие в парламента... В останалите случаи се сглобява нещо "на тагадък", вълната се яхва от случайни хора на приятелски принцип, много скоро тези хора са на място, което видимо не е за тях и за тяхна беда - не знаят какво правят там, какво се иска от тях и как да се държат.
И се получава следната картинка: имаме голямо желание да направим нещо, ама нито знаем как, нито имама потенциал да го сторим! И се почва - Румяна Желева, Лъчо Мозъка, Калинка Лъжкинята... Хора, които им се ще да са нещо, да са фактор, но нито имат качества, нито потенциал да го сторят! В т.ч. и Цачева, и Фидосова и Дянков... Да не говорим, че първите две в последното изречение не са и за показване...
В резултат - година-две нахалост две-три магарета опъват каиша (Бойко, Плевнелиев, Кристалина Георгиева, отчасти Цветанов... да ме извинят, ако съм пропуснал някой, а той го е заслужавал), а останалото стадо дотолкова е осрало след себе си, че в града повече няма да го пуснат!
И всичко това, преди опозициата въобще да е опонирала сериозно! До момента номера "Ония маскари всичко са осрали!" минаваше и досега управляващите на практика където можеха - сами се излагаха... Сега им предстои да ги грабне опозицията, защото излагациите станаха множко, а и по-голямата част от самите управляващи се налудуваха, станАха големи и взеха да не слушат и да си бъркат в заслугите, та да разберат "Кой е по-велик?"... И всичко това - защото въобще не са имали капацитета да изпълнят това, което се е искало от тях от самото начало!!
06 Януари 2011 10:20
Между другото, разпасването е действие на българина в кенефа на двора - разпасва пояса да му е по-удобно.
Така че - чакайте да видите какво следва след разпсването...
----------------------------------
Блогът на Генек


06 Януари 2011 10:37
Генек, да ме простят дамите във форума, ама ако си при някоя булка и сте се поразгорещили, пак следва разпасване.
Човешко е.
06 Януари 2011 10:51
Благодарности на редакцията за хубавата снимка на двете мои любимки
06 Януари 2011 10:54
Вкарват се достатъчно за кворум депутати. И сетне решенията се приемат с лесно постигано мнозинство - при 121 присъстващи 61 са достатъчни.
Пита се - а къде е опозицията, която би могла да попречи на подобни тарикатлъци?


Генек,
въпросът ти е некоректен. Статията има за задача да наслагва антигерберско настроение, а ти критикуваш опозицията. Опомни се!

06 Януари 2011 10:57
Депутат от ГЕРБ седи в парламента и пише нещо. Цачева идва и го пита:
- Какво правиш?
- Пиша писмо.
- До кого?
- До себе си.
- И какво пишеш?
- Не знам, след три дни ще разберем.


Васик,
можеш да участваш с това в конкурс за тъпи анекдоти. Имаш шанс за успех. Особено ако подсетиш читателите, с едно че трябва да се смеят.

06 Януари 2011 12:12
bibar,

Царят влетя в политиката от чужбина, пет години след първото си посещение за мналко време.
И в движение направи движение, въпреки формални пречки регистрира и партия, и набра достатъчно добри специалисти, които каквито и критики да има, все пак бяха от най-добрите.

Батко Бойко тук е роден, расъл и пасъл, стоя 4 години във властта покрай Царя, беше кмет на столицата, имаше 1 година време преди изборите да си стегне партията, да избере най доброто от добрите и най-перспективни от младите, щото личният му рейтинг е бил висок още от времето му на главен секретар по времето на Царя.

Нещо друго освен кръчмарски простотии да сме чули откак е станал кмет?
Нещо друго освен глупости и излагация да сме видели то ГЕРБ?
Освен мрънкане, сочене на други за виновни, тупкане в гърдите и спиране на реформи, скандали и махленски крамоли да сме видели случайно?
06 Януари 2011 12:40
Тим, а преди тях да сме видели нещо по-различно?
Май ника ти отговаря на съдържанието?
06 Януари 2011 14:01
Вкарват се достатъчно за кворум депутати. И сетне решенията се приемат с лесно постигано мнозинство - при 121 присъстващи 61 са достатъчни.
Пита се - а къде е опозицията, която би могла да попречи на подобни тарикатлъци?

Опозицията събира СРС-та за министрите, генек. На нея не й е до заседания и кворуми
06 Януари 2011 14:20
Шуменско,

Преди Царя не бяха много по-различни, но Костов поне не ни додаваше на всяка втора приказка да ни рааправя колко калпав бил Виденов, ачик простотии като поведение нямаше, но корупция и т.н. си вървеше по родному.


ББ е пълен антипод на Царя: и по лично поведение и по качество на тия около и под него.
06 Януари 2011 14:22
Tim-чо, Tim-чо...
По времето на царот се нагледАхме на професионалисти. Чак ни се доповръща от тях.
06 Януари 2011 14:26

Борисов иска министрите му да се мразят и да бъдат подслушвани


Натиснете тук
06 Януари 2011 14:42
Те ако изкарат пълен мандат още колко парламентарни мурафети ще научат охо.А Цецка и Фидоската на снимката са си лика прилика, но си личи колко много се "обичат".
06 Януари 2011 14:59
Бай Илия,
и това е вярно. Ама по-зле - ние сме в ролята на булката...
06 Януари 2011 16:17
Благодарности на редакцията за хубавата снимка на двете мои любимки

Три са, три са!
06 Януари 2011 16:21
А к'ви пожарникари имаше....


(снимка: натиснете тук)
06 Януари 2011 16:33
Журналист отива в парламента и гледа, че всички депутати ходят по коридора с кормило в ръка и викат "бръм, бръм" като коли. Отива в кабинета на Цачева и я пита:
- Какво им става на депутатите? Защо се държат странно?
Цачева вади едно кормило от чекмеджето и казва:
- Сега ще отидем да видим.
06 Януари 2011 16:34
А па к'ви министри имаше по царско време!
Натиснете тук
Апропо, Tim, можеш ли да обясниш по какви пътища неведоми сем. Велчеви се озовава в Лондон в началото на деветдесетте години на миналия век?
06 Януари 2011 17:38

Бел. на модератора:
Моля, придържайте се към темата.
Не помествайте толкова дълги постинги, които затрудняват зареждането и четенето на форума, приложете линк.
Не помествайте вулгарни текстове.

Редактирано от - sybil на 06/1/2011 г/ 17:49:21

07 Януари 2011 03:26
Тим
Не за друго а защото си вярно куче - като мен и Сибила.
В различни смисли обаче.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД