:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Без еврозона и Шенген - ами сега?

Властта се е устремила към глух европейски коловоз през 2011 г.
Светослав Терзиев
Президентът Георги Първанов опита да ентусиазира народа с новогодишното си обръщение, като му препоръча високи амбиции отвъд пределите на мандатите. Оставаше и да назове някоя амбиция, че да запомним с нещо неговия двоен мандат след изтичането му в края на тази година. Призивът му обаче издрънча на кухо, защото вместо смислено съдържание предложи дъвкани от 10 години фрази.

След приемането на България в НАТО и ЕС като че ли не се появиха нови национални цели, които да сплотяват обществото около надеждата, че най-сетне ще приключи омразният преход, запомнен като безкрайна криза. Илюзията, че по-богатите и уредени държави ще вкарат България в правия път, все още трепкаше миналата година, когато държавата живееше с амбицията за влизане в еврозоната и Шенгенското пространство. В началото на 2010 г. обаче угасна надеждата за еврозоната, а в края й - за Шенгенското пространство.



А сега накъде?



За първи път през дългия преход държавата навлиза в нова година, без да знае към какво се стреми. За начало може да кара по инерция, която обаче няма да я отведе далеч.

България продължава да се бори за снижаване на бюджетния дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт, за да изпълни един от главните показатели на еврозоната. Възможно е да се справи бързо, ако доубие здравеопазването, образованието, науката и социално слабите. Тя обаче ще бъде единствената държава, която през идните месеци ще се яви на първия "европейски семестър" с бюджет, кроен по мярката главно на полиция, армия, разузнаване, съд и друга номенклатура. "Семестърът" ще бъде система, при която Еврокомисията и всяка държава поотделно ще преглеждат проектобюджетите на другите държави и ще дават препоръки преди гласуването им. Ако не за друго, България може да послужи за куриоз, защото ще се покаже на рентгена с подчертана мускулатура и празна глава, което хармонизира с образа на нейния елит.

2011 г. ще бъде много важна, защото Евросъюзът ще трябва да приеме не само закъснелия си годишен бюджет, но и дългосрочния бюджет за периода от 2014 до 2020 година. Вече са се оформили две групи държави: едните настояват за увеличаване на бюджета (и съответно на националните вноски), а другите - за намаляване. Познайте в коя би се наредила България. По философията на финансовия министър Симеон Дянков, който реже всеки разход извън силовите структури, логично е държавата да не настоява за увеличаване на своята вноска в европейския бюджет. Така би попаднала



в групата на богатите държави,



които са нетни донори и предпочитат да не наливат пари, използвани от по-бедните. Освен това по-богатите желаят да ограничат като демодирани структурните фондове, предназначени за ускоряване на развитието на изостаналите региони, каквито са и шестте части, съставляващи България по европейското райониране. Като се знае, че с някои счетоводни фокуси правителството на Бойко Борисов извърши скок през 2010 г. от 4% на 6% усвояемост на еврофондовете, които в началото на 2011 г. събра като цифри, за да стигне завчера до 10%, можем спокойно да се наредим до нетните донори в ЕС поне за помпане на самочувствие. Единственият ни проблем е, че като се отказваме (по некадърност) от структурни фондове, трябва да подкрепим засиления бюджет за иновации в ЕС, както настояват по-богатите, а Дянков тъкмо реши да приключи завинаги с БАН и доколкото може със Софийския университет "Св. Кл. Охридски" като водещи научни звена в държавата.



За Шенген пък ще твърдим, че надеждата умира последна



след удара, който нанесоха на България двама от най-големите приятели на премиера Борисов в ЕС - френският президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел. Шенгенската тема ще бъде поддържана топла до март, както бе запланувано, а след това ще бъде притоплена за последно до септември, както предложи Борисов. До март ще бъдат изпълнявани техническите критерии, а до септември ще се поддържа илюзията, че държавата възнамерява да изпълни и човешките критерии. Техническите критерии се свеждат до закупуване на модерна западна техника за наблюдение и контрол на границите, за което парите се отпускат пак от западните страни. Т.е. става дума за харчене на едни пари, което държавата показа, че може.

Човешките критерии, които бяха добавени внезапно от Франция и Германия, означават да се вкарат зад решетките босовете на организираната престъпност в България, които са и организаторите на трафика на акцизни стоки, оръжие, наркотици и нелегални имигранти през границите. Заедно с тях в затвора трябва да влязат бивши и настоящи висши управници (включително и "колеги" на Борисов), защото са си затваряли очите пред престъпността и дори са я обслужвали. Оценката по тези критерии както всяка година ще дойде на два пъти от Еврокомисията: първата ще е през февруари и ще бъде междинна, а обобщаващата ще е през юли. През септември пък Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще каже дали е съгласен с изводите на Брюксел и най-вероятно ще ги подкрепи, както е правил четири пъти.

Това ще е моментът, когато



Борисов окончателно ще вдигне бялото знаме



за Шенгенската зона, освен ако не бъде обладан от високата амбиция да излови бандитите, включително и онези, които му се пишат приятели (без да подозират, че той няма приятели). И не само да ги излови, но и да им извади досиетата дори с риска да освети неудобните им връзки с властта в нейните три измерения - съдебна, изпълнителна и законодателна. Само тогава би ги "заковал", както се изразява неговият вътрешен министър Цветан Цветанов, вместо да ги пуска през въртящата се врата на българското правосъдие.

Съмнително е, че властта има чак толкова високи амбиции, и затова Шенген можем да го задраскаме отсега. Какво остава за народа? С какви амбиции да се крепи през 2011 г.? Най-доброто, което може да вземе от пожеланието на президента Първанов, е да се насочи към самовнушение. Ако приеме високата амбиция да вярва, че и така си живее добре, ще погледне с други очи на света и няма да се описва все като най-нещастната нация. Достатъчно е да си рече, както го убеждават от няколко години услужливи социолози, че преходът е свършил, и ще се почувства друг. Така и на задаващите се местни и президентски избори през есента няма да се терзае за кого да гласува, след като за 20 години даде властта на кого ли не. Той просто трябва да разбере колко мъдрост има в тъй повтаряния призив, че няма значение за кого гласува - важното е да гласува. Нали всички властници досега са били една стока, или още не е разбрал?
Снимка: "Сега"
Бариерата на Шенген ще продължи да бъде спусната за България и през 2011 г. Какви други цели ни останаха?
59
7498
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
05 Януари 2011 20:14
Ще поискаме да ни приемат в организацията на държавите от Тихоокеанския регион. Защо и как - подробности.
Важното е да има велика цел.
-----------------------------------------
Блогът на Генек
05 Януари 2011 20:16
Може и глух да бива коловоза , но си е наш , на ГЕРБ . Да пребъде в годините , партийното строителство ! ...

Редактирано от - beagle на 05/1/2011 г/ 20:20:52

05 Януари 2011 20:21
Ех, Терзиев, Терзиев, пак не пропускаш за захапеш мимоходом президента без никакво основание.

Все повече ми заприличва на ББ от времето, когато най-често употребяваната дума в речника му беше "Станишев". Ама ББ поумня, пък тука не се забелязва .....

Редактирано от - Калки на 05/1/2011 г/ 20:22:55

05 Януари 2011 20:23
Хм...хъм..ммда, азъъ...тъкованкътъъ Калки, да не би да съм изпуснал нещо?

__________________________________________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
05 Януари 2011 20:23
Май си прескочил първия абзац ?
05 Януари 2011 20:29
Ми...добре...въпрос може би на изказ.

__________________________________________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
05 Януари 2011 20:54
Калки мила ,
Не дигай нерва с Първанов . В отделен кюп ли го съхраняваш ? Тъкмо неговата неотговорна Структура , поставя въпроса за състоянието на политическата Система като цяло . Във всеки възлов момент от последните ни осем години , все дребните игрички на Първанов , в решаващи ще откриеш . С най-тежки следи за следващата ни История . Ще кажеш , че е малко ? По-добре , премълчи ...
05 Януари 2011 21:16
Терзиев, има една аржентинска приказка , която казва:"Като си тръгнал за никъде всички пътища са добри"А това за приятелството на Саркози и Меркел по нашия край казват:"Евреин и германец за приятели и таралеж за възглавница не стават"Толкоз от бачо Доньо.

tode3n
05 Януари 2011 21:22
Maredsous лекува евроскептицизъма почти толкова добре колкото Leffe Blond.
Требва да се внимава, щото е висок градусът и белгиянците я сипват в чаши по 750 ml.
Ако човек е в съвсем тъмно настроение - само Guinness...
05 Януари 2011 21:35
Достатъчно е да си рече, както го убеждават от няколко години услужливи социолози, че преходът е свършил, и ще се почувства друг.

Така е!...
За основната част от нас преходът завърши... Е, има още неща за усвояване и преразпределяне, но те са елита и близкото обкръжение...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
05 Януари 2011 21:37
Бийгъл, скъпа,
Както винаги ми е изключително трудно да отгатна вихрушките на мисълта ти ...
05 Януари 2011 21:44
Няма нищо трудно за разбиране и без вникване в мисълта.
Атака, и напред, мили Калки
05 Януари 2011 21:51
Зная те мила Калки , ами карай да връи ...
05 Януари 2011 23:00
"На маймуни ни направихте, маскари с маскари"
05 Януари 2011 23:36
Ние и без това най-много спечелихме докато се тепаха мафиотите, та и като почнат да се хапят ченгета, става гут.
Между другото, автора прогнозира пред сутрешно предаване, че "това (разбирай шенген, след вкарване в затвора на престъпниците) няма да се се случи нито тази година, нито другата, нито по-другата".
Ако все пак се случи в този период, ние на кого да вярваме?

Редактирано от - пишурко на 05/1/2011 г/ 23:44:58

06 Януари 2011 03:23
Hugin абсолютно прав си. Аз бих добавил към рецептата ти само Kasteel Cuvée.
06 Януари 2011 03:31
/:/ "...След приемането на България в НАТО и ЕС като че ли не се появиха нови национални цели, ..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Проблемът е, че 21 години новата българска политическа Класа смесва(и замества!) Цели със Средства!
Членството на България в НАТО и ЕС не е и не трябва(ше) да бъде Цел, а Средство за постигане на Цел!!! Целта може(ше) да бъде, например, да достигнат българските Граждани стандарта на живот на Гражданите на Швейцария- която, при това, не членува нито в НАТО, нито в ЕС! Очевидно от примера с Швейцария, обаче, "средствата" НАТО и ЕС не водят до "швейцарско Благополучие"-доказва го не само днешна България, но и всички държави-членки на НАТО и/или на ЕС, които нямат Благополучието на швейцарците!!! Значи...?!
21 ГОДИНИ СТИГАТ!
06 Януари 2011 04:19
Какви други цели ни останаха?
***
Цели колкото искаш. И възможности - също! Но на някои целите им са единствено свинския търбух и голямото му продължение. А народеца спи и вечно ще спи...
06 Януари 2011 08:03
Властта се е устремила към глух европейски коловоз през 2011 г.

Вероятно е така , но все пак се справи с пълната изолация оставена от предишните.
06 Януари 2011 08:21
. НАТО, ЕС, ШЕНГЕН! За народа полза никаква дотук. Я не се тревожете. Наздраве
06 Януари 2011 08:38
Едва ли има и един нормален български гражданин/не политик/, който ако го запитат каква е целта на живота му през тази и следващите години, какви са приоритетите му да отговори-влизане в Шенген и Еврозоната.Хората искат далеч по-реални неща-добро здравеопазване, работа, добро образование, сносни доходи, правосъдие, разбиване на недосегаемостта на престъпниците, наказание за виновниците за 20 години мизерия и лутане в безвремието на прехода.
Правителството обаче, както и предишните обещава такива неща само докато е в опозия и в предизборна борба.След това приоритетите стават европейски и глобални, всичко е в макрорамки и измерители, стратегиите са дългосрочни и
грандиозни, напредък няма, но пък има стабилност/в мизерията/ и прочие бля-бля
, които замениха светлото комунистическо бъдеще.Никой не каза-ето , драги граждани, тази година имахте право на лекуване на един зъб от Здравната каса, догадина ще имате право на три/примерно, числата са произволни/.Или довчера лекарствата бяха с ДДС 20%-от днес стават с 5 или 10.Нашите велики кормчии не се занимават с подобни дреболии.За разлика от бразилския
президент, който си беше поставил за цел всеки бразилец да се храни три пъти на ден.При нас вървим към обратното.Но важното е да сме в Шенген-макар и боси и гладни.
06 Януари 2011 09:30
Неясно защо, статията започва с плюене по президента. Новогодишното изказване на президента беше даже прекалено много премерено, което го обезличи. Да се плюе в случая по президента, е май само, за да не бъде обвинен, че го поддържа на основание на останалата част на статията, т.е. още преди да е обвинен, вече се оправдава.
06 Януари 2011 09:34
Не, не мисля, че е така. Терзиев по принцип не пропуска да захапе Първанов, често пъти (като днес) напълно неадекватно.
06 Януари 2011 09:42
Ако не за друго, България може да послужи за куриоз, защото ще се покаже на рентгена с подчертана мускулатура и празна глава, което хармонизира с образа на нейния елит.

Това направо ме уби!
06 Януари 2011 09:54
..единствената държава, която през идните месеци ще се яви на първия "европейски семестър" с бюджет, кроен по мярката главно на полиция, армия, разузнаване, съд и друга номенклатура....
България може да послужи за куриоз, защото ще се покаже на рентгена с подчертана мускулатура и празна глава, което хармонизира с образа на нейния елит.

06 Януари 2011 09:57
Ще перифразирам колегата Страйк Ийгъл: "Европа чака арести"
06 Януари 2011 10:06
Ще перифразирам колегата Страйк Ийгъл: "Европа чака арести"
Цъ, Европа само на арести вече не вярва. То и арестите не са достатъчно, но освен арести трябват и присъди

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
06 Януари 2011 10:08
Кога ще свърши преходът? Че то Европа живее в преход от Френската революция насам
06 Януари 2011 10:11
Ползата от това, че БГ е в ЕС , е че можем да си джиткаме и Европата без висене по ГКПП-та. Много важно, че сме изпуснали срокове за шенгени-менгени и зони-мони.
А в селото Шенген след 20.00 нема човек една бира от къде да си купи.А сме тръгнали за натам...
06 Януари 2011 10:13
А по-едно време звездите на възпоменателният паметник в Шенген, ги беха тафнали едни словашки цигани.
06 Януари 2011 10:17
Целта е нищо, движението е всичко!
----------------------------------------- ---
Блогът на Генек


06 Януари 2011 10:24
Шенген и Еврозоната са ценни и сами по себе си, но по-голямата ценност е, че за да ни приемат, трябва да си подредим държавата - да постигнем дълготрайна финансова и икономическа стабилност и работеща съдебна система - ако не ни приемат по милост, разбира се, но това едва ли ще стане - милостта свърши с приемането ни в ЕС.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
06 Януари 2011 10:57
Абе хора твърде много надценявате интелекта и стремленията на българския народ. Това че г-н.Терзиев и 32 форумци ги вълнува въпроса за целите във външната политика не означава, че на голямата част от българския народ изобщо и през ума му минават подобни мисли. Плюскане, пиене, секс, коли и апартаменти изчепрват около 99% от мисловните грижи на на по-голямата част от българския народ. Е вие какво очаквате тогава от представителите на този народ? Ами те са същите като и народа. Както е казано всеки народ си заслужава управляващите. Възможността елита да управлява страната би могла да се осъществи само при недемократично управление. Иронично нали!
06 Януари 2011 11:16
"Евреин и германец за приятели и таралеж за възглавница не стават"Толкоз от бачо Доньо.?Бат Доньо за таралежа ЦЦ ли става въпрос?
hugin, duwellа също става, към 13градуса е и при антоан, едни пакет картофки.
06 Януари 2011 11:40
Ние с жената сме си разделили задълженията. Аз решавам големите проблеми - Шенген, ЕС, Световната криза, Борбата с тероризма. Тя решава дребните - какво да има в хладилника, кой да ми лекува ишиаса, да си купя ли обувки. Ами явно си имаме мъжко правителство!
06 Януари 2011 12:01
Вовода кръчмата до моста работи до 21часа ш'тото и в съседното германско село няма къде да пиеш една бира
06 Януари 2011 13:24
Чух наскоро една фраза -"Преходът ще свърши когато извършилите прехода влезнат в затвора".
06 Януари 2011 14:11
Е те това е въпроса:
Натиснете тук
06 Януари 2011 14:45
Oт всичко личи, че безпътицата ще продължи, докато им вдигнат васалната вноска, защото покрай тази контрабанда някои много ще забогатеят.
Горкият народец!?
Терзиев, не терзай, а дерзай!Тази статия е най-добрата за, тази година

Редактирано от - Diver N на 06/1/2011 г/ 14:46:53

06 Януари 2011 14:51
Горките швейцарци- нито в НАТО, нито в ЕС!
Живи да ги оплачеш!
Други европейци, пък, са или само в НАТО, или само в ЕС!
Живи да ги оплаче човек и тях!!!
Боже, колко мъка има из Европа!
06 Януари 2011 14:55
Бай Иване искаш да кажеш, че прехода ще свърши на 31 февруари?
06 Януари 2011 14:57
Предсрочно - още на 30.
06 Януари 2011 15:41
Че как пък няма да плюе Гоце, това е единственото разумно движение къмто този измислен образ. Абсолютен безполезник. Силно съм учуден, че нормални грамотни хора не са възмутени от неговите клишета, безпринципност, гьонсуратлък.

По темата еврозона и Шенген - ние вътре или вън, веднага казвам, че тутакси го местя в другия крачол.
И не защото те не могат да носят икономическо и политическо значение за държавата ни,
а защото държавата ни не се е определила към какво се стреми, какво развитие иска (ако изобщо!), така че дали ни трябват въпросните или не си е чисто тото.
България НЯМА ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ.
Казвам го за хиляден път, кой знае защо никой не се трогва от тази безпътица.

По стар закон, когато чужденец ти даде акъл какво да правиш с държавата си, трябва да правиш обратното.
По никакъв начин не може да се оставим отвън да ни управляват. Това винаги и задължително, 100%, ще бъде пагубно.
Което и наблюдаваме.

Трябва да седнем САМИ да решим какво правим.
06 Януари 2011 16:37
Ще перифразирам колегата Страйк Ийгъл: "Европа чака арести"
Цъ, Европа само на арести вече не вярва. То и арестите не са достатъчно, но освен арести трябват и присъди

Аз като хегелианец, винаги съм твърдял, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Това, уважаеми не са арести. Или са арести толкова, колкото подпъшкването с 50кг. щангичка на лежанчица с мека тапицерийка у добре вентилиран и парфюмиран фитнес-клуб е тренировка. Това е ерзац, имитация, квази и т.н. Ако Боко и Цвъ бяха прибрали за една нощ наведнъж барем 10 000 црвени прашки, да ги бяха курдисали по стадионите това щяха да са арести. И тогава, понеже црвените прашки и в червата са доносници (това дето мълчали на разпити е вярно само ако някой заблян жандармерист е забравил да им извади партенката от устата), все щеше да се намери някой паникьор да изплаче: "Ваше физкултурие, я осознался, дайте ми лист и молив". И тогава щяхме да имаме и присъди. Даже нямаше да има нужда от менгеменца, макар че би било добре да се монтират. Да има. Щото хората искат да има: и арести и менгеменца и присъди.
А сега какво има: пиарене, имитация на дейност и управление, което бива опъвано за бюста от един подсъдим с трето качество компромати.
06 Януари 2011 16:52
Ако не друго, разбрахме поне, че освен две баби от село Сирищник, още Терзиев и XYZxyz са слушали новогодишните брътвежи на агент Гоце.
06 Януари 2011 17:22
И Калки ...
06 Януари 2011 19:02
Ако не друго, разбрахме поне, че освен две баби от село Сирищник, още Терзиев и XYZxyz са слушали новогодишните брътвежи на агент Гоце.

Не само.
Разбрахме, също така, че има куп авторитети, човеци и псета, които не са слушали новогодишното обръщение на Първанов, но "знаят", че то е "клишета, безпринципност, гьонсуратлък".
06 Януари 2011 19:20
Жестоки истини!Освен...Но на кого да се опре?
06 Януари 2011 20:09
Калки мила ,
Не бива да помисляш дори , кучето ми да подмине Новогодното приветствие на Президента , без да го е маркирало ? Моля , да не се обиждаме пред публика . Хайванчето и записки си има , че и не се съмнявай ...

Редактирано от - beagle на 06/1/2011 г/ 20:11:20

07 Януари 2011 02:14
Дъртреалист, би ли ми казал какъв план за развитие има средния европеец, дори и образован да кажем! Какъв? Визия да прави какво...? Ще ти кажа какъв е планът на европееца - НИКАКЪВ! Яде, пие, пърди точно както и ние, но.....в по-изискана обстановка, по всяка вероятност и с по-изискани обноски! Това е разликата! И живее в по-голяма невинност, защото там далаверите са приоритет на по-високите етажи, а тук - на всички! Но ако мислиш, че ценностната система се срива само в България, жестоко се лъжеш! Оскотяването е повсеместно. Тук скоростта е най-висока!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД