:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трудовите инспектори вече могат да прекъсват договори

Трудовите инспектори вече могат да прекратяват договори, когато работодателят изчезне, тъй като в "Държавен вестник" е обнародвана специалната наредба, която регламентира как да се действа в такива случаи. Тази възможност беше регламентирана в Кодекса на труда с промените, влезли в сила на 30 юли. Досега обаче тя не работеше поради липса на задължителната за целта наредба.

На експертите от социалното министерство им трябваха три месеца да я напишат. "Трябваше много внимателно да се прецизират нещата, за да не се допусне работници да злоупотребяват с възможността и да искат неоснователно прекратяване на договора си чрез Инспекцията по труда", обясниха от ГИТ за "Сега".

От края на юли работниците и служителите могат да напускат без предизвестие, когато работодателят преустанови дейност. С наредбата се регламентират случаите, в които те не могат да подадат заявлението си за прекратяване на трудовия договор, защото нито работодателят, нито негов представител могат да бъдат намерени на адреса на управление, посочен в контракта. Тогава заявлението се подава лично в дирекция "Инспекция по труда" по седалището или адреса на управление на работодателя. Оттам са длъжни да поискат съответна информация от НАП и НОИ за осигуровки, осигурени лица от работодателя, дали няма друг адрес и т.н., да направят проверки на място. Накрая трудовите инспектори пишат доклад. Въз основа на него директорът на дирекцията "Инспекция по труда" издава мотивирано разпореждане за прекратяване на трудовия договор или за отказ.

КАЗУС

Проблемът с изчезналите работодатели се появи в началото на годината, когато се оказа, че двама гръцки бизнесмени, собственици на шивашки цехове, са преустановили дейност и са напуснали страната, без да оформят осигурителните документи и трудовите книжки на служителите си. В този случай хората губят всякаква социална защита - не могат да ползват обезщетение от бюрата по труда, социално подпомагане, за което се искат служебни бележки, да започнат нова работа. Тогава от ГИТ предупредиха, че подобни случаи ще стават все по-чести заради безпроблемната мобилност в Евросъюза.
1200
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД