:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паркирането в София поскъпва от февруари

Кметството увеличава цената за престой и работното време на "синя зона"
СНИМКА: БГНЕС
"Синята зона" превзема все повече градове. От тази седмица системата действа и във Велико Търново. Плащането се осъществява с sms, паяци вече вдигат колите в нарушение.
Дълго обсъжданите нови правила за платено паркиране в София най-вероятно ще влязат в сила от февруари. Снощи проектонаредбата беше публикувана на сайта на Столичния общински съвет. Месец по-късно съветът ще може да я гласува и тя да влезе веднага в сила. Правителството промени Закона за движение по пътищата и премахна ограничението за максимален престой от 3 часа, като развърза ръцете на София да въведе новия режим.

Градът ще бъде разделен на "синя" и "зелена" зона. Предложението е цената да бъде съответно 2 лв. и 1 лв., но сумите още не са записани в наредбата. Ще се обсъжда и вариант за 1.50 и 1 лв., научи "Сега". В центъра на града максималният престой ще е 2 часа, а в периферната част - 4 часа. "Цената за 1 час паркиране в зоните за почасово платено паркиране се определя с решение на Столичния общински съвет по предложение на Центъра за градска мобилност", е записано в предложението. С час и половина се удължава продължителността на зоните за платено паркиране - до 20 ч. в работните дни.

"Синя зона" ще включва района, обграден от бул. "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев". "Зелена зона" ще е заключена между бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", "Веслец", "Клокотница", "Будапеща", "Козлодуй", "Константин Стоилов", "Ген. Данаил Николаев", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Ген. Едуард Тотлебен", "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска". Столицата въвежда и трета зона, където паркирането ще е безплатно, но ще се регулира. "Жълтата" зона ще се обособява по заповед на кмета.

Новите правила ще регламентират и паркирането на хората, живеещи на улици със "синя" или "зелена" зона. Преди повече от година съдът отмени годишните винетки с мотива, че престоят, определен в Закона за движение по пътищата, е максимум 3 часа. Сред мотивите бе и това, че срещу 70-те лв. на година столичани не получават сигурно паркомясто.

Сега софиянци ще паркират със стикери на двойна цена - 140 лв. на година. Живеещите на улици със "синя" или "зелена" зона ще могат да паркират на тях, както и на най-близката пресечка до дома. Живеещите на пешеходни зони и на улици, на които е забранено влизането или паркирането, ще паркират на най-близките 2 пресечки. Всяко семейство има право на винетка само за 1 автомобил. Преференцията обаче няма да важи за собствениците, превърнали жилището си в офис, магазин и пр. Преференциалното паркиране на хора с увреждания ще важи само за тях, а не както досега и за техни придружители.

Електромобилите ще паркират безплатно, като от общината предвиждат едно на всеки сто места да е за такива превозни средства.

Въпреки че въвежда по-строги мерки за платено паркиране, общината все още не предлага алтернатива. Подземни паркинги, за които се говори от години, няма да има и тази година. Засега единствените паркинги са при метростанциите, за които кметството уверява, че ще са готови с пускането на втория метролъч от "Надежда" до "Лозенец" в края на 2012 г. Под "Ломско шосе" ще има паркинг за 600 коли, при гарата - за 150, a на "Черни връх" - за 620. Най-големият паркинг е на "Цариградско шосе" - за 1400 коли. Този при ЦУМ се отлага заради археологията.

СОЛЕНО

София въвежда и нови, по-високи глоби за неправилно паркирали. Паркиралите шофьори в зелените площи ще се глобяват от 100 до 500 лв. Досега глобата беше от 20 до 100 лв. Паркиралите на паркомясто за хора с увреждания ще се глобяват от 300 до 500 лв. За неправомерно използване на карта за преференциално паркиране или за паркиране на ППС за служебни нужди глобата ще е между 300 и 500 лв. За изтекли стикери ще се глобява от 50 до 100 лв.
34
3082
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
05 Януари 2011 20:12
Приемането на тези нови "правила" ще е една от причините за провала на Фандъкова на изборите...
--------------------
Нищо правилно няма в тези "правила" - само пари, още пари и все по-големи глоби...
Аман!...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
05 Януари 2011 20:27
Тези от градската мобилност докога ще яздат софиянци? Къде отиват кинтите от нахалниците, заяждащи се с гражданите заради процента вземан от наложените глоби и определения им ежедневен план? В чий частен джоб потъват парите - знаете ли колко е годишната печалба на общината - смешна, малко над милион лв ? Защо не се поставят автомати и разтоварят данъкоплатците от заплати, осигуровки, данъци и т.н за огромния им персонал ? Някой може ли да каже има ли друга държава в ЕС с такава практика ?
05 Януари 2011 22:52
Приемането на тези нови "правила" ще е една от причините за провала на Фандъкова на изборите...


Не само за провала на Фандъкова, а на ГЕРБ като цяло. Причината е в безумното хрумване, дори живущите в тези зони да плащат. Те нямат алтернатива и затова скъпия стикер по никакъв начин не може да подобри ситуацията. Стикера е изнудване, рекет и затова ГЕРБ ще си плати цената.
06 Януари 2011 01:57
Трябва да се строят многоетажни паркинги, а не да се увеличават цените на паркирането!
06 Януари 2011 03:00
Повишаването цената на паркирането е сигурен начин да се направи рентабилно строителството на многоетажни паркинги.
06 Януари 2011 08:17
калибардавърче нцето - всички трябва да плащат, даже живущите. Да живееш в центъра на която и столица в света си е лукс. Ако не са искали да плащат - да са си построили гаражи. София - не е само центъра, но там са всички държавни учреждения. София е 2 милиона и не може заради 50-100 хиляди живеещи в центъра, останалите 1, 9 милиона да си губят по няколко часа когато трябва да свършат работа там.

Колкото по-рано въведат новите правила за паркиране - по-добре. Ако обаче успеят да се преборят и с неплащащите чиновници и полицаи за личните им автомобили - ще заслужават даже и награда.
06 Януари 2011 08:20
още нещо, няма смисъл от паяци, неефективни са за налагане на ред. Трябва да е като в другите страни, залепват ти по един фиш за неправилно паркиране и готово. Един общински полицай може за 1 час поне 30 глоби да разлепи. А сега с паяка - за това време само 1 е наказан.

Редактирано от - alabala12 на 06/1/2011 г/ 08:20:41

06 Януари 2011 09:05
alabala
Навсякъде, където съм по бил Европа-та това го има, даже - и в по-периферните квартали. А относно алтернативата - дори и да има изградени паркинги - пак ще трябва да си плащаш. Освен, ако под алтернатива не се разбира безплатното паркиране.
Е, тогава ще трябва да се гради социализъм...
06 Януари 2011 09:08
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Остава в член 6-ти на Конституцията ни да се добави и според местоживеене, но даже и без него има противоречие с Конституцията, както на поправките в закона, така и в тази наредба. Според Конституцията, не може Центъра за градска мобилност да върши неща, които по Конституция може да извършват само избраните от народа държавни органи.
От друга страна като си спомним, че в България мафията си има държава, нещата си идват на мястото.
06 Януари 2011 09:14
Няма нормална държава по света, в която да се въвеждат подобно сини зони без преди това поне да е уреден нормален градски транспорт и без да са изградени паркинги, в които хората да могат да оставят колите си. В София паркинги няма. Всичките паркинги, за които пише в статията, ги няма, а и едва ли ще ги има. Подобни паркинги се твърдеше, че ще има и около сегашните спирки на метрото, но такива няма никъде. Какво трябва да направи един собственик или наемател на жилище в областта на Синята зона? А какво трябва да направи някой, който работи там където е Синята зона. Проблемът с паркирането в София е съвсем друг - привилегиите за паркиране. Привилегии са синята зона, паркингите служебен абонамент, безплатното паркиране на общинари, депутати, МВР и кой ли не още. Махнат ли се привилегиите за паркиране, места ще има за всички, но как да искаме от мафията сама да си отмени привилегиите?
06 Януари 2011 09:41
Паркинги в центъра има, но за тях се плаща. Почти винаги има и места. Може в някакви мокри сънища да се сънува за големи паркинги с много свободни места и безплатно паркиране, но в реалния живот такива не съществуват, няма и да има. Простата причина е че трябват големи терени и много пари. И от двете няма и не се очаква да има. А живеещите в центъра ако смятат че без плащане ще могат да намерят лесно място за паркиране, също жестоко се лъжат. Местата за паркиране са ограничен ресурс и ако не се регулират с цени се саморегулират чрез опашки и дивашки изпълнения с лакти и нокти.
06 Януари 2011 10:19
XYZxyz, дори и да и да има изградени паркинги и уреден градски транспорт, не трябва да отпада задължението да си плащаш. Иначе какво ще принуди бай Петкан да разкара 30-годишната си бричка, която я ползва 2-3 пъти годишно по предназначение, а през останалото време - като килер за компоти и вехтории?
Какво трябва да направи един собственик или наемател на жилище в областта на Синята зона?

Ами, доколкото разбрах от статията - да си плати таксата
06 Януари 2011 10:34
Интересно - как всички големи магазини намериха места и си направиха паркинги, само Столична община не може?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
06 Януари 2011 11:31
"Освен, ако под алтернатива не се разбира безплатното паркиране."
Във Виена, където средната заплата е чисто към 2000 евро, можеш да си паркираш колата на крайна спирка на метрото или градския трансопрт за 1 - 1, 5 евро на ден. Забележете - на ден, не на час.
Това е практически безплатно за виенчани.
А транспортът е свръхудобен.
Така, освен ако няма някаква много специална причина, виенчани пътуват с градския транспорт или метрото.
Който освен свръхудобен е и свръхредовен, а и доста евтин за тях.
Ето това е решение.
Помислено е за всичко - за паркиране, за евтин и удобен транспорт, за зелени вълни, ако все пак си решил да пътуваш с кола, за истински(а не просто очертани на тротоара) велоалеи, ако си решил да пътуваш с колело.
И те така, те.
06 Януари 2011 11:38
Място има - под земята.
Колкото искаш.
Ако не се направи на концесия, а си го направи общината(с подизпълнители на нормални цени), ще може срещу доста ниски такси за ползване да си изплати инвестицията и да си поддържа паркингите - те не са скъпи за поддръжка.
Всички молове го правят, както уместно е забелязал колегата.
Само единият от моловете има 1600 места за паркиране.
Общо местата за паркиране в моловете са над 4000.
Общината би могла съвсем спокойно да изгради 10 000 места за паркиране в на символични цени в центъра с един заем, който да върне с лихвите за 5 години, без да си натоварва бюджета.
06 Януари 2011 11:59
Попе, това за ниските цени за поддръжка на подземните паркинги (и изобщо на подземни съоръжения където има и хора) сега ли ти хрумна или имаш някакви данни?
Не знам дали местата за паркиране в моловете са 4000 (сигурно са там някъде) но знам че ако не си им клиент и там се плаща. Само че мол без паркинг е нещо като баня без топла вода.
Тия молове с тия паркоместа струват към милиард а дребен детайл е че в центъра няма молове. Общината наистина може да направи 10000 паркоместа в центъра но за 1-2 милиарда лева и никога няма да може да си върне парите при сегашната система.
06 Януари 2011 12:19
"Паркиралите шофьори в зелените площи ще се глобяват от 100 до 500 лв."
Мдааа - и като изпогазиха "зелените" площи как да ги глобяваш като няма нищо зелено?!?!? Решението е едно -хубави тротоари, оградено приветливо всичко и който нагази - дупе да му е яко. А сега какво е - няма тротоари, пръста се сипе навсякъде и някой си отбие и спре там, защото не може да си премести задника на 10 метра. Но като му пишат акт той оспорва (и печели), че не е спрял в зелена площ, защото по нищо не си личи, че е такава.
06 Януари 2011 12:36
Във Виена, където средната заплата е чисто към 2000 евро, можеш да си паркираш колата на крайна спирка на метрото или градския трансопрт за 1 - 1, 5 евро на ден. Забележете - на ден, не на час.
Попе, Виена всяка година заема челните места в класациите за най-уреден и най-добър за живеене град в Европа, така че да искаме София да е като Виена е малко пресилено. И все пак (доколкото знам, с кола там не съм бил):
- на крайните спирки на метрото е едно, в центъра - друго. Строи се многоетажен паркинг на Цариградско шосе с тази идея.
- В центъра на Виена паркирането по улиците навсякъде е платено - мисля Е2, 40 за 2 часа, а местата са малко. А в подземните паркинги е до 3 евро на час. Хотели със собствен гараж взимат 15-20 Е/ ден, други обявяват, че имат договор с близък паркинг за 20-30.
- Живеещите там имат право на едно разрешително за паркиране срещу такса от около Е200 на година, но без гарантирано място - ако си намерят.
- Платеното паркиране е за бая широк център - 1 до 9 райони. За София аналогията ще е например от Красно Село до Подуяне.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
06 Януари 2011 12:58
Manrico е прав относно Виена. Град с огромен бюджет, заради високите приходи, които има.Само за пример: преди 2-3 години за украси с живи цветя по паркове, градинки и др., бяха заложили в бюджета 15 млн. EUR(!). За да привличат повече туристи. Беше пълно с теменужки...А доколкото знам приходите на ратхауса са им големи, тъй като идват от наеми от жилища(голяма част са общински)
06 Януари 2011 16:45
През последните 1 1/2 години се интересувам от паркингите в София.
Сега някои съображения
1) скоро няма да има нито подземни, нито надземни паркинги в София - инвестицията не е проблем, проблем е срока на откупуване - приемете 12 години за нормален, или около 8 % yield, постижимо е, но инвеститорите искат повече;
1.1. при тези цени на терените паркингите стават златни, особено подземните;
1.2. от 1999 година има и нормативни пречки - наредба 7 - съгласно която РИОКОС иска 55 м ХЗЗ=хигиенна защитна зона; ако отидете в бизнеспарк София или в Мол Сердика, ще видите как се нарушава тази разпоредба, но това е съществен препъникамък=корупционна покана;
1.3. манталитета на нашите съграждани - до откат ще паркират на забраненото, но няма да плащат 2 лева;
2) общината също няма интерес да построи такива - съмнявам се тези на крайните спирки на метрото да се реализират напълно - т.н. на Цариградско изнудиха първо Карфур (Терна) да направят тунел под булеварда и да го "подарят" на общината, за да получат изобщо разрешение за строителство, и второ, срещу Метро големия паркинг - същата работа;
3) останалите идеи - под училищата, пред Радисън, около катедралата, под площад и бул. Македония са бош-лаф, факт е, че никои инвеститор не закупи даже информационния меморандум;
4) безхаберието на държавата - илюстрирам - от май 2010 има подписан договор с ЕС за финансиране на такива проекти по програмата Джесика - за София са предвидени 33 млн евро, - нисколихвени или безлихвени кредити; до декември 2010 Минсъвет правеше кастинг за "млади и перспективни кадри", които да работят по програмата, днес 6.1.2011 пак разговарях с един от рода Радонови, назначен там - до май-юни се очаква да бъдат разгледани първите апликационни форми (още не са съставени и одобрени) първото евентуално финансиране се очаква в края на есента.
---
толкова за сега
06 Януари 2011 17:46
Манрико:
"Строи се многоетажен паркинг на Цариградско шосе с тази идея."
Абе строи се, ама с 1500 места.
Колкото един МОЛ.
Крайно недостатъчно.
06 Януари 2011 18:02
Хийт, в моловете отдавна спряха да искат касова бележка, или нещо подобно.
Просто има ограничение на времето на безплатното паркиране - в единия е 4 часа, в другите - 2 или 3.
2 милиарда за 10 000 паркоместа?
Едно паркомяста мисля се води 22 квадратни метра.
То е просто очертание на пода - няма индивидуални стени, мебели, облицовка, изолация, канализация, ВИК, електричеств и т.н., както е една стая в къща, да речем.
Стени, подход, осветление са общи.
И по колко ще дойде квадратът, по твоите сметки - към 10 000 лв, ако съм сметнал наум правилно?
Доста.
Намали 30-40 пъти и смятай наново.
06 Януари 2011 18:06
Дървингов, има чудесни места в София - под училищата, под градинките на СВ. Седмочисленици, НДК, Пред Ректората, под Борисовата Градина, над Канала.
Цената няма да дойде повече от 200 - 300 лв на квадрат - 30-40 млн. евро за 10 000 паркоместа, сложи ги 100 млн. - нищо не е и се избива за нула време.
Само че, трябва да ги строи общината....
06 Януари 2011 18:14
Естествено, че първо трябва общината да изгради паркинги, а после да въвежда сини зони, но в България се взима най-лошото от световната практика и после се чудим защо не работи. Места за паркинги има, а цената трябва да е такава, че да може да се плаща от постоянно държащите колите си там живеещи в околността, както и да са достъпни по цена за работещите в района, които ще си оставят колите за около 9-10 часа в работните дни. Не знам точно колко би трябвало да е това, но около 100 лева месечен абонамент може би е приблизителната цена. Ако работи и живееш в различни райони на синята зона, това прави 200 лева за два паркинга.
06 Януари 2011 18:17
Попангелов,
с новата наредба от 2010 (изисква свойна рамка мин 6 метра за всяка постройка, дори за еднофамилна къща) за едно паркомясто са необходими мин. 35 м2, вероятно повече - зависи от геометрията на парцела, дъгите на завоите и т.н.
Цената, която сте посочили е нереална - дори да не отчитаме стойността на земята, 300-400 лева е много ниска цена - не забравяйте, че ако иде реч за подземен паркинг и застроената площ е над 1000 м2, трябва да я разделите и обезопасите с огнеупорни автоматични врати, пожароизвестителна, пожарогасителна системи, вентилация по норматив (строг) и т.н.
Затова разковничето са откритите надземни паркинги (виж в бизнес парка) но там са праснали ХЗЗ от 55 метра.
06 Януари 2011 18:22
И още нещо, Попангелов - не се избива толкова лесно - обадете ми се, да направим заедно сметките, ще видите, че възвръщаемостта е на ръба;
...
Облекчение би било публично-частното-партньорство (пести се стойността на терена), но общината няма желание - повярвайте ми, и аз като Митев имам личен опит (отрицателен) с кмета БойБор - при системата на обществени поръчки, неизвестно финансиране и прочие общината гледа да грабне наличното при частника (чужденец) ноу хау, фин.разчети и да го даде на приетилски фирми.
...
Другият проблем е, че обшината няма как да финансира тези мероприятия - ето напримел ОБ има огромното желание да се закачи, имат някакви 50 милиона лева и няма в какво са ги вложат, но на тях закона им забранява да "влагат" повече от (х) % в един проект - виж наредбите на БНБ и става дявол на магаре.
06 Януари 2011 18:25
И накрая - съобразно действащия от 10 години закон и свързаните с него наредби, задължителни са следните нормативи - на всеки 80 - 100 м2 офис площи по едно паркомясто плюс 20 % за посетители.
При жилищана задължителното изискване е едно паркомясто на апартамент.
Формално се спазва - иваче не дават разрешение за строителство, респ. разрешение за ползване накрая, а практически - огледайте се, поразпитайте строителите...
06 Януари 2011 19:11
Проф. Дървингов, наистина ще пиша.
06 Януари 2011 19:47
При жилищана задължителното изискване е едно паркомясто на апартамент.

Вярно, но стана задължително едва в последните години.
В зората на строителния бум и дълги години след това това изобщо не съществуваше...
06 Януари 2011 23:18
Едно паркомясто заедно с подходи, вход, изход, помещения за вентилации и пр. иска близо 50 квадрата бруто застроена площ. По 1000 евро квадрата (крайно оптимистично за подземно строителство+специална вентилация) и сметката излиза. Дребни детайли, че в закрити паркинги не се допускат например коли с газови уредби няма защо даже да се обсъждат. Колко ток гълта вентилацията за да осигури необходимото качество на въздуха не обсъждаме, даже и осветлението не е дребно перо в такива обекти, противопожарните изисквания са по-особени (тоест по-скъпо излиза спазването им) и т.н. и т.н.
По принцип не е невъзможно, но със абсолютна сигурност трябват солени такси само за да се избият парите от инвестицията и издръжката и то без да говорим за печалби.
07 Януари 2011 10:05
1000 евро квадрата?
Тук вече ме амбицира.
Преди две години строихме подземен гараж на стойност 200 лева квадрата в Св. Влас - с вентилация, пожароизвестяване и пр..
Как пък ги докара десет пъти повече?
07 Януари 2011 10:24
1000 евро квадрата изобщо няма да те оправят за подземно строителство в центъра на София, като не говорим за цени на земи, разрешителни и пр. Не знам какво сте строили за 200 лв, но ако за такава цена правите изкоп, изливате основи и покрив и слагате инсталациите веднага ми звънни, даже и двойно съм готов да плащам (в София). При моловете се прави изкоп и се наливат основи. А как ще изкопаеш 20 метра дупка например в градинката на Св. Седмочисленици и ще наливаш бетон и после ще зариваш ми е просто непонятно. Само не знам защо се отклоняваме в такива технологични подробности, при положение че и сега в центъра спокойно се намира място на паркинг срещу 2 лв на час.
07 Януари 2011 12:50
за пореден път се шашкам от тоталното пренебрежение на общината към реалните проблеми....

малко сметки.

пряката под прозорците ми е предвидена да поеме като синя зона 19 автомобила максимум... при това с един паркирал в нарушение пред чужд паркинг, но да ги приемем, че са 19 и то от двете страни на улицата.

само в нашата кооперация са 7 живущите с автомобили (от 12 апартамента), не коментирам колко от тях имат втора кола...

съседната кооперация от 16 апартамента имат 10 автомобила

общо кооперациите по дължината на улицата са 5 от едната страна и 3 от другата, съотношението на собственици на автомобили живееши там и останалите е горе долу същото...

тоест тези паркоместа се запълват САМО от живеещите в нашите две кооперации, да не говорим, че ако ВСИЧКИ си купят винетки няма да ни стигнат за паркиране и съседните три преки....

от какъв зор ще ме накарат да плащам 140 лева, и при това ще ми обясняват, че не ми гарантират паркоместо?

за какво плащам в същност?

от друга страна зимата общината обявява същия тоя тротоар за мой и ми вменява задължението да го чистя от снега....

майтапи...


в крайна сметка мой ли е тротоара (щом кооперацията трябва да го чисти) или е на общината (щом общината ми взима такса, за да си паркирам колата на него)?


не става хем да е мой, хем да плащам такса.

а щом е на общината и плащам такса - да си го чисти общината...


те такива темерутщини...
17 Януари 2011 23:57
Живея в центъра. Цял живот! И аз, и родителите ми. Чувствах се комфортно. Докато управниците ни не решиха че центъра не е място за живеене, а за временен престой от 2 часа!!
Имам си кола, ходя на работа с нея. Защото губя по-малко време за пътуване, отколкото ако ползвам трамвая...А "свободното" време ми е ценно - колкото повече отива за пътуване, толкова по-малко ми остава за двете ми деца. Как да е, справям със синята зона когато съм на работа (щели обаче да и увеличават времето-до 20.00...). СЕГА ОБАЧЕ съм в майчинство. и колата и аз си седим вкъщи и отвреме навреме карам двете си деца в нея-на градина, до поликлиниката, до някой по-далечен парк. Може би трябва да я продам и след една година нова?? Освен мен обаче и мъжът ми си има кола. Налага му се -техник е и обикаля по адреси....Някак си не се получава да ползваме една кола. Забавно става когато се разболее-излиза в болничен, ама за колата няма болничен лист.А умните дето ни управляват казват-на адрес-1 кола!!! Бих си платила и двете такси, (нали съм богата-живея в центъра) ама не, те не щат да ми вземат парите. Защо бе?? XYZxyz каза:[yellow]Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.[/yellow]
Защо обаче на моето семейсвто ограничавате правото да има 2 автомобила, като Пешо от Люлин например???
Може би ако имаше възможност да си менкаме стикерчетата, поне малко по-удобно би станало?????....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД